TERVEYSMYYTIT JOTKA EIVÄT PIDÄ PAIKKAANSA

 

On olemassa erilaisia vinkkejä, oletuksia ja sääntöjä, koskien terveellisiä elämäntapoja. Eräässä FB-ryhmässä, joku myi ”vihastuneena” gluteenittomia pastoja, koska ei todellakaan halunnut syödä mitään niin terveellistä. :D Huvitti kauheasti tuo julkaisu, mutta edelleenkin elää ajatus esimerkiksi siitä, että kaikki gluteeniton olisi terveellistä, tai että vatsalihaksien hinkaaminen päivästä toiseen tuo sixpäkin esiin. Tällaiset ajatukset voivat tuntuvat itsestä ihan hulluilta – Ei kai kukaan oikeasti enää ajattele noin? Todellisuus on, että kyllä vain ajattelee. Huomasin taas eräänä päivänä, että edelleen kuntosalilla voi nähdä ihan mitä tahansa ja monen asian kohdalla on perus asiat hukassa. Tässä muutama juttu, mikä tuli edellä mainittujen lisäksi mieleen. :)

P3250416

Veden juonti aterian yhteydessä – Veden juonti on hyvästä ja vettä tulisi juoda runsaasti pitkin päivää. Moni on varmasti kuullut vinkin, kuinka kannattaa juoda suuri lasillinen vettä ennen ruokailua, jotta vatsa täyttyisi ja ei tulisi syötyä liikaa. Todellisuudessa veden ja muun nesteen juontia kannattaa välttää ennen ateriaa, sen aikana ja heti sen jälkeen, sillä neste laimentaa vatsahappoja ja ruoka ei pilkkoudu yhtä hyvin, eikä ruuansulatus toimi tehokkaasti. Nesteen kanssa syödessä ei tule myöskään pureskeltua ruokaa yhtä huolellisesti kuin ilman. 

Proteiinin runsas syöminen – Proteiini on hyvin tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, mutta sen liikasaanti voi olla jopa haitallista. Ylimääräinen proteiini muuttuu myös rasvakudokseksi, eikä turhilla lisäravinteilla ja proteiinilisillä ole tarvetta, mikäli syö muuten normaalisti. Päivittäinen proteiininsaanti tulee helposti täyteen normaalilla ruokailulla. Jos käy treenaamassa tunnin, syö sen jälkeen palautusjuoman/proteiinipatukan ja menee sen jälkeen vielä syömään normaalin aterian, tulee proteiinimäärästä (ja kalorimäärästä) turhan suuri. Proteiinin liikasyöminen vaikuttaa helposti myös hiilareiden ja rasvojen liian vähäiseen saantiin, jolloin makrojen suhteet eivät pysy ihanteellisina. Proteiinia käytetään nykyään markkinoinnissa ja joka toisen tuotteen eteen, on liitetty sana ”proteiini”. Uusia tuotteita ostaessa kannattaa aina vilkaista tuotteen ravintosisältöä, sillä nimen taakse saattaa olla piilotettu paljon sokeria ja muuta turhaa. Lue myös –> Näin luet tuoteselosteita.

Terveysherkut eivät lihota – Nykyään hypetetään paljon terveellsempiä herkutteluvaihtoehtoja, on raakasuklaata, raakakakkuja ja proteiinijäätelöä. Edellä mainitut ovat tietysti parempi vaihtoehto tyhjälle energialle, mutta kannattaa muistaa, että pähkinät, rasvat, hedelmät ja taatelit sisältävät myös hyvin runsaasti energiaa. Näitä tulee syötyä helposti liikaa, koska ajatellaan vain terveellisyyttä. Raakakakku, jossa on pähkinöitä, öljyjä, kookosta, hedelmiä yms voi sisältää monia tuhansia kaloreita ja todella paljon rasvaa. Kannattaa ehdottomasti suosia terveellisempiä vaihtoehtoja herkuista, mutta nauttia niitäkin kohtuudella!

 


7 Responses to “TERVEYSMYYTIT JOTKA EIVÄT PIDÄ PAIKKAANSA”

 1. Avatar kinne sanoo:

  Juon vettä isohkon lasillisen aina viisi minuuttia ennen kuin syön aterian. vesi ehtii kyllä imeytymään siinä ajassa.

 2. Avatar Glutsari sanoo:

  Itse siirryin vasta gluteenittomaan ja tein saman huomion siitä, ettei niistä ole terveellistä monet tuotteet nähneetkään. Täynnä ties mitä lisäaineita ja ravintoarvotkin usein mitä sattuu.

  Ehkä terveellisyysvaikutelma tulee sitten siitä, kun ruokavalio toimii kuitenkin sairauden hoitomuotona.

 3. Avatar Anni sanoo:

  Haha, joo on se kyllä vähän huvittavaa miten jotkut ”väittämät” on iskostuneet joillekin päähän tosiasioina. Mun äiti esimerkiksi kertoi syövänsä 10 hedelmää päivässä, ja samalla ihmetteli miksi ei paino laske. hedelmäthän on terveellisiä :D
  http://goodboost.net/

 4. Avatar Jee sanoo:

  Mä en oo ikinä tajunnu tota et jos juodaan ruoan kanssa niin sitä juomaa otetaan samalla kun pureskellaan sitä ruokaa eli sen juoman avulla nielaistaan ruoka :D mun mielestä toi on jopa ällöttävää. Itse olen aina juonut ruoan kanssa, mutta sillä tavalla että ensin pureskelen ja nielaisen ruoan ja sitten saatan juoda vettä välissä. Halusin vaan sanoa että noinkin voi tehdä kun kaikki aina tuntuu ihmettelevän sitä ja täällä sunkin blogissa on pari kertaa pistänyt silmään tää asia että joko ei juoda ruoalla ollenkaan tai sitten jos juodaan niin oletus on se että juomaa juodaan samalla kun ruoka on suussa… Vähän sekava selitys mutta toivottavasti tajuat :D

  • Avatar Piya sanoo:

   Heh.. Ihan hönttiä edes kommentoida näin pikkujuttua, mutta tosiaan ruoan yhteydessä ruoan huuhtelu nesteellä kurkusta alas ruokailun nopeuttamiseksi kuullostaa lähinnä ajokoiran tyyliltä syödä, anoppia lainaten :D itse ruoan päätteeksi juon pari desiä vettä, jotta suu ja hampaat huuhtoutuvat ruoasta. Sit purkkaa perään.
   Mutta hyviä pointteja Aino!!

 5. Avatar Sara sanoo:

  Hyviä pointteja kyllä, mutta ihmettelen, että mitä se haittaa, jos ruoka ei imeydy yhtä nopeasti kuin silloin, jos ruoalla ei juo vettä? Se, että esim. hiilarit imeytyvät hitaammin veden ansiosta on mun mielestä vain hyvä juttu? Prosessi kestää kauemmin, energiaa otetaan käyttöön pidempään, ei tule heti nälkä uudestaan ja koko prosessin ajan ruoansulatus kyllä työskentelee ja käyttää energiaa lämmittäessään ja muuten käsitellessään nautittua nestettä. Lisäksi vesi tosiaan täyttää mahaa, jolloin ei tule syötyä niin paljoa (ainakin omalla kohdallani, kun ilman vettä. En väitä vastaan, mutta kuulisin mielelläni perusteluja :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mikäli ruoka ei pilkkoudu kunnolla ja ruuansulatus toimi oikein, voi aiheutua vatsavaivoja kuten turvotus, ummetus tai ripuli. Lisäksi tärkeät ravinteet ja vitamiinit eivät imeydy kehoon yhtä hyvin. Riippuu toki mistä kulmasta haluaa asiaa katsoa :)

Kommentoi