MITEN SAADA LAPSI/MIES SYÖMÄÄN VIHANNEKSIA?

En omista lapsia, mutta miehen, joka ei niin välitä vihanneksista ja salaatista. :D Tiedän myös muitakin aikuisia, joiden mielestä nuo kasvikset ovat vaan niin pahoja. Uskon, että kyseessä on pitkälti makutottumukset, eli uusiin makuihin pystyy totuttelemaan halutessaan. Fakthan on se, että jos on tottunut syömään rasvaisia, suolaisia tai sokerisia ruokia, voi kasvikset ja muut neutraalimmat maut tuntua aluksi hyvin mauttomilta. Tiedän itsekin sen fiiliksen, kun on syönyt viikonloppuna jotain epäterveellistä ja maanantaina puuro tai kasvikset maistuvat lähinnä puulta. :D Kannattaa siis ensinnäkin antaa aikaa muutokselle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Entäs sitten kun on niitä lapsia (ja aikuisia) jotka eivät ole valmiita edes maistamaan niitä vihanneksia? Mulla olisi muutama tipsi, miten pystyy sujauttamaan näitä supertärkeitä ja terveellisiä juttuja ruokavalioon ihan huomaamattaan ja miten niistä voi saada maistuvampaa ravintoa.

”Piilota” kasviksia tavallisiin ruokiin, kuten makaronilaatikkoon tai spaghettikastikkeeseen. Idea on siinä että vihannekset pilkotaan mahdollisimman pieneen muotoon ja sekoitetaan jauhelihan joukkoon. Kannattaa aloittaa melko neutraaleilla väreillä ja mauilla, kuten porkkana ja paprika. Punaisen sävyt uppoavat helposti näiden ruokien sekaan. Tein tuossa viime viikolla makaronilaatikkoa ja sain sekoitettua joukkoon 500 g paprikaa, 6 isoa porkkanaa ja 2 sipulia sekaan, kun vedin ne monitoimikoneella silpuksi. Perunamuusiin uppoaa kukkakaali ja bataatin sekaan porkkana. Silputtu pakastepinaatti taas uppoaa helposti munamaidon tai vaikka lihapullien sisälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viherjauhe on helppo tapa lisätä antioksidanttien ja elintärkeiden vitamiinien ja mineraalien saantia. Yksi pieni kauhallinen viherjauhetta vastaakin lautasellista salaattia, eikä mitä tahansa jäävuorisalaattia vaan tummanvihreitä vaihtoehtoja, kuten pinaattijauhetta, parsakaali- tai lehtikaalijauhetta. Ongelmahan näissä on monien mielestä se paha maku. Viherjauhe uppoaa smoothien tai itse puristetun mehun joukkoon, kunhan muistaa laittaa joukkoon aineita, jotka peittävät vihreät maut. Sitruuna ja muut sitrushedelmät ovat esimerkiksi todella hyviä maun neutralisoijia. Viherjauhe uppoaa kätevästi myös c-vitamiiniporeen sekaan, jolloin se ei maistu poreen maun alta. Olen kertonut, että syön jokaisella aterialla jotain viherää ja jos syön vaikka puuroa, tapaan silloin nauttia viherjauhetta juoman muodossa. Viherjauhe on myös helppo ottaa töihin ja korvata sillä salaatti ruoka-annoksessa jos ei ole mahdollisuutta valmistaa salaattia.

Olemassa on myös hyvän makuisia viher- ja marjajauheita. Ehdoton makusuosikki on iHerbistä löytyvä Greens+ Wild Berry – superfood. Tuote maistuu nimensä mukaisesti marjoille, vaikka sisältää paljon erilaisia viherjauheita, marjajauheita ja probiootteja. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vihermehu viherjauheella tuunattuna

Vihanneksien valmistustavalla on suuri merkitys ja yhdyn täysin siihen, että keitetyt vihannekset ovat usein aika mautonta kamaa. Mielestäni paistamalla vihanneksia joko uunissa tai pannulla, saa niihin rapean pinnan ja maustalla oikein saa maut esiin. Moniin vihanneksiin sopii hyvin esim. yrttisuola, valkosipulijauhe tai chili-pohjaiset mausteet. Oliiviöljy tai balsamico tuovat vihanneksiin ja salaatteihin makua ja pehmeyttä! Oman salaattikastikkeen voi valmistaa sekoittamalla oliiviöljyn sekaan valkosipulinkynsia ja haluamiaan mausteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

avocado tuo pehmeyttä ja kosteutta salaattiin

Mehustaminen on todella kätevä tapa lisätä vihanneksien käyttöä. Yhteen lasilliseen mehua uppoaa aimo annos hyvää tekevää tavaraa. Makua pystyy säädellä lisäämällä joukkoon lempi hedelmiä, jolloin tuloksena on herkullisen makuinen mehu. Itse tapaan  lisätä vihermehuihin aina sitruunaa peittämään ruohomaista makua. Värikkäät mehut maustuvat appelsiinilla tai omenalla ja sinne saa tiputeltua reippaasti porkkanaa ja muita vihanneksia.

DSC02782

smoothiet tuunaan aina hyvältä maistuvalla heraproteiinilla


8 Responses to “MITEN SAADA LAPSI/MIES SYÖMÄÄN VIHANNEKSIA?”

 1. Avatar reetta sanoo:

  Hmm, ymmärrän kyllä halun ”piilotella” kasviksia lasten ruokaan, mutta että vippaskonsteilla pitäisi puuttua toisen aikuisen syömisiin? Minullakin on vähän kasvisnirso poikaystävä ja itse taas olen kasvissyöjä. Joitakin kasvisruokia mies syö kanssani ihan mielellään, mutta joskus on niitäkin päiviä, että minä syön runsaan salaatin ja mies kananugetteja makaronilla ja ketsupilla. Kannustaa saa tietysti käyttämään enemmän kasviksia, mutta mielestäni aikuinen ihminen saa kyllä huolehtia itse omasta syömisestään ja siitä, tuleeko kasviksia tarpeeksi vai ei. En rupea mieheni äidiksi tuputtamaan hänelle parsakaalia, jos hän ei sitä halua syödä – teenhän itsekin ruokavaliossani valintoja mieltymyksieni mukaan.

  Ihan kivoja vinkkejä noin muuten – esim. ajatus perusmakaronilaatikon varioimisesta kasviksilla on hyvä. Häiritsi vain tämä mies = lapsi näkökulma alussa :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuo mies – kohta oli lähinnä humoristinen juttu, eli en itsekkään stalkkaa miehen syömisiä, meillä on aikalailla omat sapuskat molemmilla, mutta joskus hän on erehtynyt syömään esim. tuota makaronilaatikkoa eikä huomannut sen sisältävän kasviksia :D Vinkit sopivat myös aikuisille jotka eivät välitä kasviksista, eli voi itsekin kokeilla pilkkoa niitä ruokien sekaan, jolloin ei välttämättä niitä edes maista seassa. Eli tarkoitus ei ollut rohkaista jengia huijaamaan ketään vaan tapoja joilla näitä tulee syötyä ihan huomaamattaan!

   • Avatar Sanna sanoo:

    En kanssa lähtisi puolison ruokavalioa paljon kritisoimaan tai väkisin muuttamaan, lapset ovat eri asia. Ainakin itselläni tulisi ehkä vastareaktio, jos yritettäisiin jotakin tuputtaa. Itse syön kotona vegaanisesti ja mieheni taas on sekasyöjä, joka ei kovin paljon pidä ruuan laittamisesta.

    Minä olen ajatellut että esimerkin voima riittää, eli kun itse syön paljon kasviksia ja voin hyvin niin mies ehkä jossain vaiheessa alkaa kyseenalaistaa omia syömistottumuksiaan. Tai sitten ei, mutta sen hän saa itse päättää. Meillä laitetaan pääsääntöisesti ruokaa vuorotellen. Miehen tekemät ruuat eivät välttämättä sisällä paljoa kasviksia, mutta niitähän voi aina lisätä ruuan kylkeen ja mies voi samalla lisätä lihaa omaansa. Mutta se on totta, että helppo tapa syödä paljon kasviksia on lisätä niitä myös ruokaan. Pelkkä salaatti-tomaatti-kurkku ilman mitään lisuketta on muutenkin aika tylsää syötävää.

  • Avatar Henna sanoo:

   Tässähän se idea on kun monet naiset vastaavat ruuanlaitosta, niin voi itse sitten pättää sekoittaa kasviksia ruokaan. Ei ole väärin yrittää saada miestä syömään terveellisemmin, se on vaan välittämisen merkki. ;)

   Lisäämällä ruokaan kasviksia ruoka saa lisää volyymiä kevyellä tavalla ja samasta 400g jauhelihasta mikä syödään miehen kanssa kertalaakista voi syödä toinen vielä seuraavan päivän lounaan :)

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Samat keinot käytössä..ruuasta saa hyvin paljon riittoisampaa kun heittelee kaikkea mahdollista täytettä sekaan! :D

 2. Avatar Moi sanoo:

  Moi Aino,

  Ootkohan koskaan tehnyt postausta jossa oot kertonut miten oot ite päässyt eroon kalorien laskemisesta? Käsittääkseni jossain vaiheessa elämää laskit kaloreita ja söit niiden mukaan. Ois kiinnostavaa tietää miten oot päästänyt siitä tavasta irti ja oppinut kuuntelemaan kehon nälkäsignaaleja. Itseäni on ruennut ahistamaan ruokien punnitsimenine ja pakkomielteinen tarve tietää kuinka paljon kaloreita missäkin on ennen kun laitan mitään suuhuni. Olis kiva elää niin kun ”normaalit ihmiset” :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En oo varmaan suoranaisesti siitä aiheesta kirjoitellut, mutta voisin laittaa tämän ajatuksen pohdintaan ja katsoa jos saan jotain järkevää tekstiä siitä aikaiseksi. =)

 3. Avatar Nirso sanoo:

  Mä en lapsena ja nuorena syönyt kasviksia, koska mua inhotti kun ne muka piilotettiin ruuan sekaan. Ruoka oli tosi epämääräisen näköistä ja oli vaikea päätellä mitä se sisälsi. Vielä aikuisenakaan en tykkää syödä toisten tekemiä mössöjä, jos niistä ei näe mitä niihin on laitettu. Omatekemät mössöt kyllä menee :D

  Mun vinkki on, että ottakaa lapset mukaan tekemään ruokaa. Antakaa pilkkoa porkkanat ja kaataa kukkakaalit pussista. Lapset näkevät mitä ruokaan laitetaan ja ovat mukana tekemässä sitä, joten syövät myös mieluummin. Ehkä tämä toimii myös miehiin?

Kommentoi