SÄÄSTÖLIEKKI SAMMUKSIIN

Aineenvaihdunta ja sen toiminta ovat olleet paljon tapetilla viime aikoina. Monien vuosien jojo-laihduttaminen, tai eläminen liian pienellä energialla liian pitkään voi aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista ja hormonitoiminnan häiriöitä. Elimistön tärkein tehtävä on pitää keho hengissä ja jos ajaudutaan tilanteeseen, jossa elimistö kokee, ettei energiaa riitä kaikille elintoiminnoille, pitää se kiinni kaikista mahdollisista energioista, jotta tärkeimmät elintoiminnot pysyisivät toiminnassa. Vähemmän tärkeät toiminnot lakkaavatkin (tai hidastuvat) usein toimimasta, mikäli energiaa saadaan liian vähän, liian pitkiä aikoja (mm.ääreisverenkierto, hiuksien, kynsien ja ihon hyvinvointi, aineenvaihdunta). 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

housut (adidas) saatu def-shopista

Rasva taas on parasta energiaa elimistölle ja yleensä keho pitää kiinni kynsin ja hampain rasvavarastoista. Rasva pysyy tai jopa lisääntyy ja lihaskudosta pilkotaan energiaksi käyttöön. Elimistömme kestää aika paljon, joten ihan hetkessä tällaiseen tilaan ei jouduta, vaan usein vuosien laihdun – lihon uudelleen – laihdun taas tapahtumat saavat hormonitoiminnan sekaisin. Yleensähän tähän kuuluu myös suuret liikuntamäärät tukemaan vähäkalorista elämäntapaa. Ei sitä turhaan painoteta, että paljon treenaavan tulee syödä riittävästi.

Ihmiset ovat usein todella malttamattomia, jonka vuoksi tällaiset pikaratkaisut houkuttavat ja kun kerran on huomannut että parissa kuukaudessa saa ne kilot pois (ja yhtä nopeasti takaisin) on helppo palata uudelleen samaan ”kuuriin”. Kun tällaista harrastaa aikansa, käy usein niin että jossain vaiheessa ne kilot eivät sitten enää putoakaan, vaikka mitä tekisi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

housut (adidas) saatu def-shopista

Jos on elänyt pitkään tuhannella kalorilla per vuorokausi, elimistö on ikään kuin adaptoitunut tähän määrään. Lisäksi liian vähäinen energia on luultavasti polttanut paljon lihasmassaa ja rasvan määrä on korkea, jolloin perusaineenvaihdunta on hidastunut entisestään. Miten sitten lähteä purkamaan ongelmaa?

Mikäli tällainen elämäntyyli on kestänyt useita vuosia, ei kannata odottaa että ongelma korjaantuisi ihan hetkessä. Maltti on valttia. Tärkeimmät asiat ovat tietysti lepo, hormonitoiminnan tasapainottaminen sekä energian lisääminen maltilla. Nykyinen elämäntyylimme on usein hyvin stressaavaa ja kun siihen lisätään sähköjäniksen lailla hyppiminen, juokseminen ja suorittaminen, ovat usein myös yöunet hataralla pohjalla. Kun aletaan parantaa omaa terveyttä, uni on aina ensimmäinen asia, mikä täytyy laittaa kuntoon. Se on pohja ihan kaikelle. Painotan tätä erittäin voimakkaasti, sillä usein lepo ja unen laatu/määrä on se mistä karsitaan, jotta voidaan suorittaa elämän muita asioita mahdollisimman tehokkaasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olette varmasti kuulleet useiden fitnesskisaajien käyttämästä reverse dieetistä, eli pitkän kisarupeaman jälkeen energiaa aletaan nostaa hyvin maltillisesti, jotta keho pysyy mukana menossa. Reversen aikana pyritään saamaan kroppa mahdollisimman hyvin normaaliin tilaan ja nostamaan aineenvaihdunta takaisin normaalille tasolle. Sama metodi sopii myös ihan tavallisen kuntoilijan kohdalla. 100-200 kaloria lisää päivän energiansaantiin/per viikko on aika sopiva määrä. Tämä pieni määrä otetaan hiilihydraateista. Kannattaa muistaa, että 100-200 kcal on aika vähän, esimerkiksi banaanissa on n.120 kaloria, joten nosto suoritetaan tosiaan hyvin maltilla. Myös energian laadulla on tietysti väliä. Mahdollisimman ravitseva ruoka takaa mikroravinteiden saannin paremmin. Itse suosittelen myös lisäämään laadukkaat vitamiinilisät mukaan. Esimerkiksi magnesiumin vaje aiheuttaa univaikeuksia ja usein suositusmäärät eivät riitä vajeen poistoon, vaan määriä täytyy nostaa.

Liikunnan saralla treenisuunnitelman järkeistäminen on olennainen asia. Määrän sijasta täytyy keskittyä laatuun. Pitkät aerobiset suoritukset nostavat kehon kortisolitasoja, mikä ei ole ihanteellista tällaisessa tilassa. Voimaharjoittelu onkin järkevin liikuntamuoto jos aineenvaihdunta on jumittunut. Kun keho alkaa toimia, myös lyhyemmät hiitit ja intervallitreenit toimivat hyvin. Isot moninivel-liikkeet raskailla painoilla tehtyvä nostavat testosteronin ja kasvuhormonin tuotantoa, joka on erittäin toivottua tässä tilassa. 

Ihmisen elimistö on monimutkainen kokonaisuus ja painon jumittamisen voi aiheuttaa tässä tekstissä käsiteltyjen asioiden lisäksi mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, kova stressi tai jopa ruoka-aine herkkyydet.


9 Responses to “SÄÄSTÖLIEKKI SAMMUKSIIN”

 1. Avatar Anitta sanoo:

  Minun perusaineenvaihduntani 1169,0kcal

 2. Avatar Tuija sanoo:

  kyllä kauhea tollanen tilanne et ois ihan jumissa!

 3. Avatar Pöllö sanoo:

  Tää teksti oli tosi hyvä, tämmösiä vaan lisää :) Ois kiva jos joskus viitsisit esim ottaa kuvat yhden päivän annoksista jollaiset ois laihduttajalle hyvä, että saataisiin konkreettista näkemystä kuinka paljon oikeasti pitäisi syödä, ettei vahingossa kituuteta liian vähällä (:
  P.S Kirjoitat tosi hyvin, tykkään sun tyylistä et tekstit ei oo liian pitkiä ja jaarittelevia ja asiat on hyvin selkeesti esitetty että ne ymmärtää, varsinkin esimerkit jotka varmasti jokainen tietää omasta elämästään! (:

 4. Avatar Oona S. sanoo:

  Tämä tuli kuin tilauksesta! Kiitos paljon, kirjoitat todella miellyttävästi ja vaikka seassa on ns hienoja sanoja, niin teksti oli hyvin ymmärrettävää. :)

 5. Avatar Iitu sanoo:

  Hyvin kirjoitettu teksti josta sai paljon tietoa, johon voi luottaa. Haluaisin kysyä että miten saan rasvaprosentin terveellisesti nousemaan? Inbody mittauksessa rasvaprosentini on liian alhaisen ja treenien ja jaksamisen kannalta sitä suositeltiin hiukan nostamaan

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Paino nousee syömällä enemmän kuin kuluttaa. Kaikki ruoka kannattaa kuitenkin hankkia hyvistä lähteistä, eli ns. bulkkaamisen ei tarvitse tarkoittaa epäterveellisen ruuan mättäämistä. Hiilarin määrää vaan ylös niin pitäisi alkaa tapahtua. =)

Kommentoi