MIKÄ SIINÄ RYHMÄLIIKUNNASSA VIEHÄTTÄÄ?

Voin kuvitella, että joku joka ei harrasta jumpissa käymistä, voi ihmetellä miten joku suhtautuu tähän treenimuotoon niin intohimoisesti. En mäkään ehkä ymmärtäisi jos joku blogaisi sulkapallosta ja ylistäisi sitä maasta taivaisiin. 😀 Ei siis ole varmaan jäänyt epäselväksi, että teen työtäni suurella intohimolla ja esimerkiksi nyt joululomien jälkeen oli niin mahtavaa kun pääsi taas ohjaamaan. Joskus pienet tauot tekee oikeesti hyvää ja niiden jälkeen on taas ihan eri fiilis ohjata ja treenata.

Pitkäaikaiset lukijat varmasti muistaa, että blogi oli alunperin treeniblogi, joka painottui ryhmäliikuntaan. Ainon tarinoita treenaamisesta, eli jumppaamisesta. Nykyään näistä tulee kirjoiteltua hieman harvemmin, sillä isosta lukijakunnasta kuitenkin vain murto-osaa kiinnostaa vain yksittäinen aihe, jonka vuoksi koen itsellekkin mielekkäämmäksi ja helpommaksi kirjoitella paljon muustakin treenistä. Lisäksi tuntuu, että oon kirjoittanut jumpista jo kaiken mahdollisen, haha! 🙂

image11

Parhaimmillaan ryhmäliikunta voi siis olla suuri intohimo. Jotain mitä fanittaa ja odottaa, oli sitten jumppaaja tai ohjaaja. Tämä on varmasti siinä mielessä erikoinen ammatti, että moni ohjaaja suhtautuu työhön isolla rakkaudella, jota tehtäis ilman palkkaakin. Ohjauksia pohditaan joka kulmasta ja jälkeenpäin mietitään, että miten se nyt sitten omasta mielestä meni. Huonosti mennyt ohjaus voi harmittaa mielessä vielä pitkään ja onnistuneista seteistä saa sellaisen euforian, jolla elää monta viikkoa. Ohjaan tunteja joka päivä, useamman kerralla, joten mulla on tähän tietty rutiini, enkä ehkä ruodi jokaista ohjausta jälkeenpäin, mutta kuitenkin niihin tulee laitettua yksi jos toinenkin ajatus viikon aikana.

Jumppaajan näkökulmasta voi olla hassua, että ohjausta mietitään niin syvälle. Eikö se ole vaan sitä, että tekee edessä ja sanoo mitä tulee seuraavaksi? Ohjaus voi olla myös edellä mainittua, mutta myös paaaaaljon enemmän. Sitä on hyvin vaikea selittää sanoilla, mitä kaikkea tulee ottaa ohjatessa huomioon, tai miten esimerkiksi erittelee onnistuneen ja huonommin menneen ohjauksen.

Asiakkaana sitä ehkä huomaa, että joskus oli tunti kun ei tarvinut katsoa kelloon kertaakaan, oli helppo pysyä mukana vaikeissa koreografioissa tai tunnin jälkeen on muuten vaan tosi hyvä fiilis. Joskus taas treeni voi olla puuduttavan tylsää, tuntuu ettei tunti lopu ikinä ja koko sali meni epärytmissä eri suuntiin. Usein tällaiset asiat ovat ohjaajan käsissä. Jokaisella ohjaajalla tulisi olla perusasiat kunnossa, eli se että osaa ylipäätään ohjata musiikin rytmiin ennakoiden ja oma teknillinen tekeminen on hyvää. Kun perusasiat ovat kunnossa, lähdetään viilailemaan muita asioita. Ja se lista on yllättävän pitkä. Tunnilla viihtymiseen vaikuttaa tietysti myös se, mistä asiakas tykkää ja mitä priorisoi eniten. Tämän vuoksi ei voi sanoa, että joku ohjaaja on parempi kuin toinen, sillä jokaiselle löytyy jotain. Toki tietyt jutut miellyttävät suurinta osaa asiakkaista, mutta sitten pienillä asioilla voi olla merkitystä, joku ärsyttää ja joku ihastuttaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

<3

Koskaan ei ole valmis, sillä aina on osa-alueita joissa voi kehittyä. Yhtäkkiä sitä huomaa menneensä eteenpäin jossain jutussa, tai kun uskaltaa muuttaa omia tuttuja kaavoja, voi huomata että ne toimiikin paremmin kuin entiset. Ongelma on ehkä yleisesti jämähtäminen, eli jäädään siihen samaan juttuun mitä on tehty jo 10 vuotta, eikä haluta ajatella että omassa tekemisessä olisi kehitettävää. Ajat muuttuu, trendit muuttuu ja tieto lisääntyy, sitä täytyy vaan yrittää pysyä mukana ja pitää mieli avoinna.

Mikä siinä jumpassa sitten viehättää? Oma vastaus on se tunne, mikä tulee kun hyvä musiikki ja liike yhdistyy, tunnelma, yhdessä tekeminen, onnistuminen ja kehittyminen. Ja onhan se siistiä kun salillinen jengiä tekee mitä käsken. 😉 Mulle musiikki on todella suuressa roolissa ja jos esimerkiksi musiikki on liian hiljaa, fiilis putoo. Pystyn hakea fiilistä hyvin erilaisista musiikkityyleistä, mutta onhan se tietysti ihan mahtavaa kun on huikee kappale ja sitä saa tykittää menemään niin kovaa kun kropasta lähtee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Löytyykö sieltä ruudun takaa vielä jumppafriikkejä vai ovatko kaikki muuttaneet muihin blogeihin lukemaan? 😀

PS. Olen lähdössä huomenna aamulla 6:00 Blogimatkalle Leville ja näin ollen poissa töistä pe-su, mun perjantain ja lauantain tunneilla on siis tuuraajat. Harmittaa, kun on mennyt niin monta viikonloppua ohi, mutta onneksi tässä on koko kevät aikaa vielä jumpata! 🙂


15 Responses to “MIKÄ SIINÄ RYHMÄLIIKUNNASSA VIEHÄTTÄÄ?”

  1. Anna sanoo:

    Mietittiin itse asiassa juuri tänään kaverin kanssa millainen viha-rakkaussuhde meillä molemmilla on bodypump-tunteihin! 😀 Kesken tunnin tulee usein sellainen voihan h*lvetti olo ja joskus saatan myöntää vilkaisevani kelloa että kauanko tätä vielä jatkuu, mutta se olo mikä tunnin jälkeen tulee on jotain ihan mieletöntä! Sen tunnin jälkeisen fiiliksen takia minä aina palaan sinne, en niinkään sen jäätävän pyllypoltteen takia mikä tulee askelkyykkysarjoissa (vaikka pakko myöntää että siitäkin on oppinut jollain kieroutuneella tavalla nauttimaan!).

    • Anni sanoo:

      Täällä täysin samat fiilikset bodypumpista 😀 Kävisin kyl ryhmäliikunnassa vaikka joka päivä, jos voisin! Viikkoina, joina se onnistuu, käynkin joka päivä jossain, eli joka toinen päivä jossain rankemassa ja joka toinen venyttelyssä/joogassa/tms. Aah se on ihanaa ja harmittaa, kun työaikataulut ei usein mahdollista tuollaista!

  2. Emppu sanoo:

    Kiitoksia todella hyvästä ja koukuttavasta blogista, olen aktiivisesti seuraillut jo jonkin aikaa ja monia ruokareseptejäkin testaillut. Pakko kommentoida tähän postaukseen, sillä olen muutaman vuoden ajan ollut intohimoinen jumppari eli käyn 6-7 kertaa viikossa ryhmäliikuntatunneilla. Voin sanoa, että kuntoni on todella hyvä ja vaadin itseltäni koko ajan enemmän ja enemmän, sillä itsensä päihittäminen on vain niin mahtavaa!

    Sulla on tosi hyviä ajatuksia ja ihana kuulla että pohdit ohjaamista syvällisesti( ja niin pitääkin, kun sitä työksesi teet). En voi korostaa hyvän ohjaajan merkitystä liikaa näin jumppaajan näkökulmasta, sillä niin monta kertaa ne ohjaajan tsempit, painostukset ja motivaatiohuudot ovat saaneet puskemaan vieläkin enemmän jos vain mahdollista. Joskus on harmittanut kun omalla salilla on ohjaajia jotka eivät selvästikään ole pohtineet sitä miksi ovat ryhtyneet ohjaajiksi ja millainen on hyvä ohjaaja. Se ei vain riitä, että tykkää lajista. Harmittaa kun hyvät treenit on menneet pilalle (tunnelman ja fiiliksen osalta ainakin) nimenomaan huonokuntoisen ja hiljaisen ohjaajan vuoksi. Jos ohjaaja ei jaksa tehdä liikkeitä rankalla tasolla tai edes sillä helpommalla tasolla kunnolla, voin sanoa että treeneistä tulee huono mieli. Tällainen ohjaaja ei vain pysty tsemppaamaan kovempi kuntoisia jumppaajia. Nimenomaan se ohjaajan tekotapa, energisyys, räjähtävyys ja ihailtava kunto puskee tunneilla eteenpäin parempaan tulokseen. Toki ohjaajillakin voi olla huono ohjauspäivä ja se on fine, ja ehkä joku huonompikuntoinen voi tsemppaantua myös hieman pullukammistakin ohjaajista… Ja musiikista olen samaa mieltä, sen pitää kuulua ja kunnolla! Onneksi suurin osa ohjaajista on kuitenkin tosi hyviä ja onneksi voi aina valita mihin tunnille osallistuu.

    Tässäpä vain yksittäisen jumpparin yleisiä mietteitä ohjaamisesta. Kiitos vielä tosi hyvästä blogista =)

  3. Tuija sanoo:

    vähän sulle käy hyvin tuo tummatukka! 🙂 itse pidän kyllä ryhmäliikunnasta aina välillä mutta enemmän viehättää treenit joissa saa itse määrätä! Hauskaa reissua muuten! 🙂

  4. Iina sanoo:

    Heips! 🙂
    Tämä ei nyt millään tavalla liity kyseiseen postaukseen, mutta sun blogia pidempään lukeneena ajattelin kysyä neuvoa yhteen asiaan. Sain yllättäen kahden viikon liikuntakiellon, ja ensinnäkin normaalisti 6 krt viikossa treenaavana uutinen kuulostaa melkeinpä maailmanlopulta, mutta lisäksi pitäisi kuukauden päästä mahtua vielä iltapukuun. Normaalisti en annoskokoja kauheasti katsele tai laske kaloreita, mutta terveellisesti pyrin aina syömään. Mietinkin, että kuinka paljon uskallan ruokavaliota keventää, ilman että normaaliin treenaamiseen ja ruokavalioon palattua keho ei alkaisi turhaan varastoimaan ylimääräistä. Kiitos jo etukäteen!

  5. Elina sanoo:

    Hei vain. Olen vasta vähän aikaa lukenut blogiasi. Tykkään kirjoituksistasi ja ryhmäliikunta tunneista. Jatka samaan malliin. 🙂

  6. Hertta sanoo:

    Moikka!
    Oon jo pidemmän aikaa lukenut blogiasi, ja oon kyllä saanut paljon hyvää tietoa ja motivaatiota! Piristävää lukea pitkästä aikaa jumppa jutuista, niistä kun ei blogimaailmassa niin paljon kirjoitetakuin vaikkapa salitekniikoista.Itse olen intohimoinen jumppaaja ja varsinkin Les Mills on lähellä sydäntä ;)Se tunne hyvän pumpin jälkeen on vaan niin koukuttava! Mukavaa reissua ja alkuvuotta sinne! 🙂

  7. Pinja sanoo:

    Ryhmäliikunta on kyllä niin parasta! Rakastan rankkoja jumppia, omalla salillani on erään ohjaajan tosi rankka peppu-vatsa-tunti, joka on takuuvarma sykkeennostattaja. Ryhmäliikuntojen avulla mulla on myös prioriteetit ja arvot liikkumisessa muuttunu siitä, kun tein pelkkää salitreeniä ja juoksentelin. Nykyään arvostan ja pyrin kohti helvetin kovaa kestävyyskuntoa ja semmoista lihaskuntoa että pomppii ja punnertaa kuin duracell-pupu 😀 itse saankin juuri suurimmat kicksit bodyattackista, jossa saa todellakin pomppia niin että keuhkot räjähtää! Toki salitreenikin on hyödyllistä, mutta arkielämässä tuskin tulee vastaan tilannetta että pitäisi eristävästi vääntää haukkaa tai penkata järjetön kilomäärä 😀 Plus sen kehityksen huomaaminen on siistiä, omassa päässäni on aina kilpailu muita jumppaajia vastaan, semmoisena tsemppinä, ja toimii! Seuraava steppi olisi sitten itse hankkiutua ohjaajaksi…
    Kiitos motivoivasta ja ihanasta blogista! 🙂

  8. Emmi sanoo:

    Mä olen hurahtanut ryhmäliikuntaan vasta tässä hiljattain parin vuoden aikana. Tykkään erityisesti kuntopiirityyppisistä jumpista, missä on käytössä välineitä, painoja, steppilautoja tms. Jumpissa vaan antaa oikeesti niin paljon enemmän itestään irti kuin yksin liikkuessa. Oonkin jumpan jälkeen usein ihan puhki, rikki ja poikki, mut silti fiilis on vaan aina niin ihana 🙂

  9. Liisi sanoo:

    Olen kunnolla saliharrastuksen/painojennoston aloittanut 1,5v. Sitten. Nyt vähän ennen joulua alko se salilla pelkkien painojen nosto kyllästyttämään. Kaipasin nimenomaan: musaa, yhteistä tekemistä muiden kanssa, salintäyteistä porukkaa, endorfiinin purkausta, tanssia yms..menoa! Joten liityin toiseen saliin jossa on erilaisia ryhmäliikuntatunteja 😉 On ollu SUPER siistiä☆! Se menon määrä ja se meininki, ihan huippu!

    Mutta nyt itse kysymykseen: en kuitenkaan haluaisi että painojennosto jäisi kokonaan, mutta helposti siinä käy koska kun haluan käydä ohjatulla tunneilla mahd. paljon niin tuntuu etten kerkiä enään normi sali hommaa harrastamaan. Voiko siis jumppailun ja saleilun yhdistää samalle kerralle?? Kuinka sinä esim itse teet? Koska painojennostoa painotetaan paljon.

    Mie todella toivon että vastaisit tähä tai tekisit postauksen! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Mä teen itse niin, että jos teen salitreenin, teen sen aamulla ja jumppaan illalla. Mutta jos ei ole mahdollisuutta treenata kahdesti päivässä, niin voi tehdä esim. koko vartalon salitreenin 1-2 krt viikkoon, jolloin salitreeni on ylläpitävää. Voit myös tehdä niin että teet esim 3-jakoista ohjelmaa ja teet salitreenin ennen jumppaa joinakin päivinä. 🙂 Tästä voisi ehkä kirjoittaa ihan postauksensa!!

      • Liisi sanoo:

        Ihanaa, kiitos paljon että vastasit! Tästä olikin apua. 🙂

        Mutta olisi vielä tosiaan tosi kiva jos tekisit tästä vielä oman postauksen! Jos joku toinenkin pohtii samaa asiaa.

        Blogisi on kyllä niin mahtava! ♡ Kiitos hurjan paljon kaikista hyödyllisistä vinkeistä yms.. 😉

  10. noora sanoo:

    Jotenkin tuntuu että nykyään kaikille kuntosali on niin pop että omaa jumppailua alkaa ehkä turhaankin selitellä. Koska mä vaan rakastan jumppailua. Nykyään se pn muuttunut vielä enemmän niihin tunteihin missä saa oikeesti tehtyä täysillä. Tai kaikilla varmaan saa mutta ymmärrät varmaan pointin. Pump, total cross ja crosstraining on mun ihan suosikki tunteja! 🙂 meillä on noissa ihanat ohjaajat ja total cross tunnilla se ohjaajan tsemppi ja pään sisälle menevä puhe tsemppi on jotain mieletöntä! Tänään just harmittelen täällä kun flunssa meinaa iskeä kunnolla päälle niin et uskalla lähteä joka viikkoiselle crosstraining tunnille. Josko ens viikolla pääsis taas!

  11. Rs sanoo:

    Mä olen aivan rakastunut jumppiin, ihan parasta! Niillä saa ihan omanlaisen fiiliksensä ja saa itestään enemmän irti kuin yksin liikkuessa. Varsinkin kun löytää huippuohjaajan on jumpat ihan timantteja. Usein jumppien jälkeinen fiilis on aivan paras ja täynnä onnellisuutta ja energiaa, mutta parhaimpien ohjaajien kanssa se itse treenin aikainen fiiliskin on voittamaton. Se on ihailtavaa, miten jotkut ohjaajat saavat superrankassa jumpassa kärsimyksen tuntumaan niin nautinnolliselta että hymyilyttää ja naurattaa koko jumpan aikana 🙂 Ite tykkään eniten kiertoharjoittelu tunneista, HIIT-tunneista ja toiminnallisesta harjoittelusta, myös LesMills on lähellä sydäntä. <3

    Nyt olen sairaana joten joudun kitumaan jumppien ollessa pannassa. Josko tästä joskus parantuisi. Onko sulla (tai muilla lukijoilla) muuten mitään kokemusta (tai tietoa) mykoplasmasta, vinkkejä sen voittamiseen? Itseä on se riivannut pitkin vuotta... 🙁

Kommentoi