RASVAPROSENTTI KURIIN ILMAN DIEETTIÄ

Ajattelin kirjoitella melko ajankohtaisesta aiheesta, sillä laihdutus on nyt luonnollisesti pinnalla. Yleensähän laihduttamisen päämäärä on juuri maksimaalimen rasvanpoltto, sillä kukaan tuskin haluaa lihaksistaan eroon. Toki painonpudotuksessa lähtee myös nesteitä, etenkin urakan alkuvaiheessa. Rasvan määräähän on melko hankalaa mitata ja vaikka olemassa on paljon erilaisia laitteita ja härveleitä, niin käyttäisin itse näitä lähinnä seurantaan. Pihtimittauksella saadaan mielestäni melko luotettava tulos ihonalaisen rasvan määrästä.

Mitä rasvaan tulee, ei liiallisesta rasvasta ole mitään hyötyä kehossa. Se aiheuttaa tulehduksia ja sairauksia, lisäksi liikkuminen on tietysti haastavampaa. Monesti tästä aiheesta kirjoittaessani, tullaan ”puolustelemaan” että kyllä sitä rasvaa pitää olla ja varsinkin nainen tarvitsee rasvaa enenmmän kuin mies. Tämä on täysin totta, mutta tarkoitukseni ei ole painottaa, että kaikilla tulisi olla lähes rasvaton keho. Usein nimittäin hoikillakin naisilla voi olla rasvan määrä liian korkea. Eli kehon paino ja koko on pieni, mutta rasvaa liikaa ja lihasta liian vähän, mikä ei sekään ole terveyden kannalta ihanteellista. En usko taulukoihin, vaan siihen miltä tuntuu ja miten voin.

gymi_Fotor_Collage

Edellisessä BioSignature-rasvamittauksessa oma prosenttini oli 12%, kesällä se oli 9,5%. En punnitse ruokiani, laske kaloreita tai harrasta erinäisiä kuureja tai laihdutuskausia. Ajattelin siis summailla, minkälaisilla valinnoilla pystyn pitämään rasvan määrän itselleni sopivana, jatkuvasti. Mainitsen vielä, että en tarkoita, että kaikilla tulisi olla yhtä matalat rasvat, sillä sopiva määrä rasvaa on yksilöllinen asia. Toisella hormonitoiminta voi häiriintyä näin matalissa oloissa, mutta itselleni tämä on juuri sopiva tila. Lisäksi erilaiset mittaukset antavat myös erilaisia tuloksia.

Ratkaisevin asia on ollut se, että lopetin liiallisen kaloreiden ajattelemisen. Usein juuri laihduttaessa lasketaan vain kalorit ja makrot tiettyyn suhteeseen ja unohdetaan, että tärkeä ravinteet voivat jäädä saamatta. Lisäksi usein näillä kuureilla syödään paljon samoja ruokia päivästä toiseen, jolloin monipuolisuus kärsii. Kannattaa mielummin keskittyä antamaan keholle mahdollisimman paljon ravintorikasta ruokaa. Monesti kuulee, että syön kyllä terveellisesti, mutta sitten ruokavalio koostuu lähinnä jäävuorisalaatista, kurkusta, puurosta, tonnikalasta, kanasta ja maitorahkasta mehukeittoineen. Missä on kaikki vitamiinit ja ravinteet? Kun ruokavalio on kunnossa kannattaa sitä täydentää vielä riittävän laadukkailla vitamiinilisillä. Näistä tärkeimmät ovat omega-3, magnesium, d-vitamiini ja monivitamiini. Usein kun päästään tilaan, että omat ravintotottumukset tulevat takaraivosta, ei tarvita erinäisiä kuureja tai ruokavalioita. Vihannesten ja marjojen syöminen, mielellään jokaisella aterialla, tulisi olla yhtä oletettava asia kuin hampaiden pesu päivittäin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen itse huomannut muutamien asioiden vaikuttavan juuri kehonkoostumukseen hyvin lyhyellä ajalla. Vaikutus vois siis olla positiivinen tai negatiivinen Nämä kaksi asiaa ovat sokeri ja alkoholi. Useinhan monet treenaavat ja syövät hyvin viikolla, mutta viikonloppu sisältääkin silti juhlimista tai mässäilyä. Tämä voi olla se asia, joka jarruttaa tai jopa pilaa tuloksien saannin. Vaikka kaloriteorian mukaan, ruokavalioon mahtuisi epäterveellisiä juttuja, kannattaa aina miettiä, onko niistä keholle mitään hyötyä, vai sittenkin vaan haittaa? Kukaan tuskin keksii syytä mihin lisä sokeria tarvitaan? Enkä tarkoita, ettei näitä nautintoaineita saisi käyttää milloinkaan, mutta jokaviikkoinen käyttö näkyy melko varmasti kehossa suurimmalla osalla. Kun homma on hanskassa suurimman osan ajasta, ei esimerkiksi joulun viettoa tai juhannuskemuja tarvitse stressata montaa viikkoa etukäteen. 😉 Painotan, että mua ei haittaa vaikka joku söisi leivoksia ja karkkia joka päivä. Asiaa kannattaa miettiä, mikäli haluaa muutosta ja tuloksia.

Omalla kohdalla suurin juttu on siis se, että suurimman osan ajasta vältän lisättyä sokeria. Yleensä kun karsii lisätyn sokerin, samalla jää kaikki muukin turha pois ruokavaliosta. Murot, myslit, jugurtit, maustetut rahkat/puurot, mehukeitot, hillot, kiisselit ja kastikkeet ovat usein aika ravintoköyhää tavaraa höystettynä sokerilla.

_MG_4044

Alkoholi on asia joka herättää aina tunteita ja siitä onkin tullut kirjoiteltua muutaman kerran. Usein juodessa tulee myös imaistua suuri määrä sokeria, sillä useimmat juomat sisältävät sitä paljon, oli kyseessä siideri tai viini. Sana kuiva ei tosiaan tarkoita ettei siinä olisi sokeria. Puhdas alkoholi on oikeastaan ainut sokeriton vaihtoehto light-juomien lisänä, mutta sitten taas kannattaa muistaa, että gramma alkoholia on kuitenkin melkein sama asia kuin gramma rasvaa. Alkoholissa on 7 kcal per gramma, rasvassa 9 kcal per gramma. Vaikka en kaloriteoriaan tätä perusta, niin täysin ravinteeton ”myrkkykalori” ei luonnollisesti tee hyvää keholle suurissa määrissä. Kannattaa siis miettiä myös alkon kulutustaan, mikäli haluaa pysyä siistissä kunnossa jatkuvasti. Yleensä tässä vaiheessa joku tulee kertomaan, että juo paljon ja on silti hyvässä kunnossa. Aina on olemassa poikkeuksia ja toisaalta nämä kaikki ohjeet perustuvat mun omakohtaiseen kokemukseen ja näkemykseen. Ohjeet voi ottaa tai jättää. 🙂

Miten siis pidän rasvan määrän sopivana jatkuvasti, vaikka en noudata mitään tiettyä ruokavaliota tai erinäisiä kuureja.

  1. Syön ravinteita, en kaloreita sekä käytän laadukkaita vitamiineja&mineraaleja
  2. Treenaan paljon
  3. Vältän lisättyä sokeria
  4. Nautin alkoholia vain harvoin
  5. Nukun paljon

22 Responses to “RASVAPROSENTTI KURIIN ILMAN DIEETTIÄ”

  1. Lissu sanoo:

    Taas hyvä kirjoitus, Aino! Tuo sokeri on kyllä ihme juttu. Rajoitin syksyn aikana sokerin, alkoholin ja vehnäjauhon käyttöä ja mikään ei ole koskaan toiminut yhtä hyvin kuin noiden aineiden vähentäminen. Olen itsekin ollut monesti jos jonkinmoisella laihdutuskuurilla ja kuntokuurilla ja oli hämmentävää huomata kuinka yksinkertaisista asioista se on kiinni. Keskityin syksyn aikana syömään terveellisesti, puhdasta ruokaa, hyvää rasvaa ja vitamiineja ja mineraaleja. Urheilukaan ei mennyt överiksi vaan liikuin noin 3-4 kertaa viikossa. Tällä reseptillä laihduin juuri oikeista paikoista (vatsa, allit) eikä missään vaiheessa ollut sellainen olo että on laihdutuskuurilla. Ja mikä tärkeintä, kokeilusta on tullut uusi elämäntapa. Kiitos Aino inspiroivista kirjoituksista!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos ihana! 🙂
      Mulla on ihan sama juttu. Vaikka en vehnää maininnutkaan niin oon huomannut että olo on paljon parempi ilman viljoja (gluteenia). Se on aika kiva kun huomaa, että se pysyvien tuloksien saanti olikin pienistä asioista kiinni loppujenlopuksi 🙂

  2. anna sanoo:

    Hei! Onko tuo biosinaturemittaus siis ilmainen teidän salilla huomenna? 🙂 Vaikka en enää siis sportsgymin jäsen olekaan:D

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hei! Se maksaa 40 € ja saa tulla vaikka ei olisi jäsen!

  3. sue sanoo:

    Loistava kirjoitus jälleen!
    Tosiaan on olemassa poikkeuksia, esim ystäväni jota ei ruokahifistelyt kiinnosta, syö karkkia eikä pelkästään viikonloppuisin, liikkuminen on kerran tai kahdesti kuukaudessa ja menee muutama kuukausi synnytyksestä lääkäriin joka toteaa ettei ole koskaan uransa aikana nähnyt synnyttänyttä naista jolla noin hyvät vatslihakset… Apua että olin haljeta kateudesta!! 😀 itse joudun tekemään todella töitä (tosin ei enään tunnu työltä kun en osaisi elää muuten) että pysyn likiskään sen näköisessä kunnossa kuin hän, tosin minullakin pari lasta synnyttäneellä on taas vuoden sisään alkanut palikoita pilkottaa, kiitos sinun BEACH-haasteen! Jolloin rupesin syömäön oikeeta ruokaa enemmän ja muutenkin ravintorikkaammin..
    Mutta sokeri on peto, taas jouluna sen huomas kuinka nopeesti sillä saa tulokset näkymättömiin, ainakin tällainen jolla se sokerin syönti NÄKYY!
    Kateuden sijaan oon kuitenkin kääntänyt ajastuksen niin että tuleepahan syötyä terveellisesti ja liikuttua, jos olisin ystäväni kaltainen en varmasti viitsisi elää yhtä terveellisesti!! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos! =) Poikkeuksia tosiaan on aina, eikä koskaan voi sanoa että joku tapa olis paras kaikille.

      Sama juttu täällä, joulun sokerit kyllä tuntuu taas kropassa, mutta eiköhän tää tästä taas 😀

  4. Maija sanoo:

    Olet sanonut että että sinulla ei ole syömishäiriötä ja uskon sen kyllä, mutta oletko miettinyt minkä viestin annat kuvillasi esim. nuorille jotka vielä hakee itseään ja kamppailee itsetuntonsa kanssa. Näytät liian laihalta! Ja ymmärrän kyllä että painoa (oli sitä liikaa tai liian vähän) ei pitäisi ulkopuolisten kommentoida, mutta pidät kuitenkin julkista blogia jolla on paljon myös näitä itseään etsiviä nuoria seuraajia. Oletko koskaan huolissasi että olet liikaa keskittynyt kehon ulkomuotoon ja rasvattomuuteen? Rasvalla on tarkoituksensa, ja rasvaprosenttisi on liian alhainen! Pieni ylimääräinenkin rasva on tarpeen jos vaikka sairastuu vakavammin. Voi olla että olen ainoa ajatuksieni kanssa, mutta tulipahan avauduttua. Mukavaa talven jatkoa! 🙂

    • Sanniii sanoo:

      Lihaksikas ja liian laiha eri asia 🙂 onhan Ainon rasvaprosentti alhainen, mutta Aino tekee myös sen selväksi blogissaan että syö PALJON ja terveellisesti ja tietysti urheilee paljon työnkin puolesta. Omasta mielestäni, blogia pitkään lukeneena, Aino tuo enemmän esiin terveys-ajattelutapaa ja oikeanlaista ruokavaliota kuin ulkonäkökeskeisiä asioita. Itse en tätä blogia lukisi, jos koko ajan kirjotettaisiin vatsalihaksista ja pepusta.

      Kommentti ei nyt ollut mulle, mutta vastasin kuitenkin 🙂

      • Maija sanoo:

        Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta musta on vaarallista kun tuollaisia rasvaprosentteja aletaan pitää tavoiteltavina jopa niille jotka eivät ole valmistautumassa kilpailuihin.

      • Elbe sanoo:

        Minun on iisi ymmärtää, ettei Aino ole liian laiha, vaan timmi, koska kuulun itsekin näihin ihmisiin, joille on luontaisesti helppo ylläpitää verrattain erittäin matalaa rasvaprosenttia. Mutta silti olen itsekin ihmetellyt, että miten usein tuo 9-12% täällä on esiin tuotu.. järkevä rasvaprosentti on niin yksilöllinen, ettei itsellä tule mieleen mainostella omaani, vaikka kunto sen kestäisikin.
        Muuten kyllä varsin asiaa Ainolla, eikä naputtamista viestin suhteen. Mietin vain miten olet saanut aikanasi kasvatettua nuo lihakset (siis pidettyä energian tarpeen riittävästi plussalla mahdollistaaksesi lihaskasvun ilman rasvaprosentin nousua), vai oletko senkin suhteen vain onnekas, että timmin geenit kohdallaan?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi kaikki! Olen miettinyt toki esikuva asiaa ja painotan paljon sitä että ruokaa saa ja pitää syödä riittävästi, sekä kannattaa panostaa terveelliseen ruokaan. Totuus on kuitenkin, että olen sellainen kun olen, enkä voi sille mitään, jos jonkun mielestä olen ”liian laiha”, mikä kuulostaa kuitenkin omaan korvaan jotenkin todella kaukaiselta ja jopa hassulta asialta.

      Oon usein painottanut että tuo BioSig-mittaus ei ole pelkästään mikään rasva% mittaus, vaan se kertoo enemmänkin kehon terveydentilasta. Tuli ehkä liikaa painoitettua tuota omaa lukemaa, mutta koska kirjoitin juuri aiheena siitä, miten pitää rasvan määrä kurissa, halusin tuoda esiin, että alhainen rasvan määrä ei aina tarkoita kitudieettiä tms.

      Oli rasva% mikä tahansa, se ei tee kenestäkään huonompaa tai parempaa ihmistä, eli en todellakaan tarkoittanut, että olisin jotenkin parempi, vaikka saisin alhaisen lukeman. Vertaaminen toisiin on niiin turhaa ajan haaskausta kun voi olla, aina pitäisi miettiä omia lähtökohtia ja elämäntilannetta. =)

    • Hentsu sanoo:

      Anteeksi, mutta kuka päättää onko liian laiha? Kuvakulmat on aina hämääviä eikä niiden perusteella kannata tehdä päätelmiä. Ihan turha syyttää nuorten naisten mielen pilaamisesta, kun tämä blogi on täynnä järkevää tietoa. Keskittyminen hyvään oloon omassa kehossa. Harmittaa kun keskitytään ihan olemattomiin seikkoihin taas, ja etitään sitä ikävää ihan väkisin. Itse kiitän Aino sua blogistasi, monet tärkeät vinkit on kokeiltu ja apua saatu. ☺ Kolme vuotta lääkäri ruljanssia takana, ja ainoat oikeat avun jyväset on löydetty ruokavaliosta ja lisäravinteista. Että kyllä mä tätä blogia pidän TODELLA hyvänä esimerkkinä nuorille. Kiitos Aino !

      • Maija sanoo:

        Nimenomaan tarkoitinkin sellaisia nuoria jotka eivät ikänsä takia vielä osaa nähdä ajatusta kuvien takana, vaan kuvat nähdessään pyrkii samaan keinolla millä hyvänsä. Ja noin radikaali rasvojen alasajo ei ole kyllä mikään olematon seikka! Mutta arvostan mielipidettäsi! 🙂

      • ainorouhiainen sanoo:

        Kiitos Hentsu, tuli hyvä mieli tästä =)

  5. Tuulia sanoo:

    On niin totta, että kokonaisuus ratkaisee. Mun mielestä 80/20 on juuri siksi paras dieetti. Kun sen suurimman osan ajasta syö terveellisesti ja hyvin muttei omaksu kitudieettejä tai fundamentalistisia periaatteita, niin aika monella pysyy ne herkkuhetketkin paljon paremmin hanskassa. 🙂

    Yhden asian haluan kuitenkin korjata:

    ”Puhdas alkoholi on oikeastaan ainut sokeriton vaihtoehto light-juomien lisänä”

    Useimmissa punaviineissä ei ole yhtään sokeria.

    • ainorouhiainen sanoo:

      80/20 on kyllä suurimmalle osalle sopiva käytäntö! =) Joskus selailin noita punkkujen sokerimääriä ja tulin tulokseen että suunnillee fifty-fifty menee ton sokerittomuuden kanssa, voi toki olla että suurimmassa osassa ei ole, siitä en mene takuuseen! =)

  6. Mary sanoo:

    Moikka Aino ja kiitos jälleen mielenkiintoisesta tekstistä! 🙂
    Kirjoitit vuosikatsauksissasi aika paljon Kaisa Jaakkolan ”Hormonitasapaino”-kirjasta saamastasi inspiraatiosta ja kokeiluista, ja mulla olisikin niihin liittyen hiukan kysyttävää…
    Inspiroiduin ansiostasi itsekin lukemaan kyseisen kirjan, ja päätin alkaa pikkuhiljaa tekemään parannuksia omaan ruokavalioon. Päätin aloittaa lisäämällä vihannesten osuutta ruokavaliossani, samalla vähensin aterioideni muuta ”pääasiallista” hiilarilähdettä (esim. riisi, pasta ym). Olen siis tällä hetkellä tyytyväinen painooni, enkä haluaisi painon tästä nousevan tai laskevan. Nyt kuitenkin viikon jälkeen olen huomannut, että painoa on tullut parin viikon aikana pikkuhiljaa lisää, nyt jo reilun kiloln! Toisaalta, jaksaminen on kyllä aikaisempaan verrattuna parempi ja olo slimmimpi, esimerkiksi maha pysyy litteänä vaikka syönkin isoja annoksia vihannesten ansiosta. Olen varma, etten ole liikkunut vähemmän tai syönyt enemmän, sillä lasken tällä hetkellä syötyjä kaloreita.
    Ihmettelin tätä, sillä itse kirjoitit tapahtuneen juuri päinvastoin kohdallasi. Onko tässä käynytkin niin, että nyt kroppa vasta nyt on ottanut ruuasta saatavan energian käyttöön? Siis niin, että sama kalorimäärä mikä aiemmin ylläpiti painoa, onkin aiemmin vain mennyt suoraan läpi, eikä energiaa ole vapautunut kropassa. Nyt kun ”puhtaamman” ruuan ansiosta ruuansulatus on parantunut, imeytyykö myös energia tehokkaammin –> paino nousee?
    Aika hassu juttu sinänsä, olo on parempi ja slimmimpi, mutta silti se aamuinen vaakalukema hiukan nyppii 😀 Tämä jäi vaivaamaan, kiitos paljon jos hieman valaisisit tyhmää aiheesta! 🙂

    • Sanni sanoo:

      Kuulostaapa hassulta. En ole Aino, mutta vastaanpa silti. 🙂 Jos oisin sä, keskittyisin ehkä vaakalukeman sijaan omaan oloon. Jos paino jatkaa nousemista, niin sit voi alkaa miettiä, että mistä on kyse. Jos annoskoot on suurentuneet kasvisten ansioista, niin voihan olla mahdolista, että sitä kamaa vaan on kehossa enemmän sulatettavana. Tottakai jos popsii kilon kasviksia niin se kilo pysyy jonkun aikaa ruoansulatuskanavassa ennen kuin tulee toisesta päästä ulos. 😉

      Jos sulla on mahdollisuus mennä kehonkoostumusmittaukseen, niin se on kans erinomainen tapa seurata kehon tilannetta ja kehittymistä. Näkee onko kehoon tarttunut rasvaa, lihasta vai vain nestettä. 🙂 Mukavaa kevään odotusta!

    • Henna sanoo:

      Hei! Kehottaisin itse kärsivällisyyteen koska puhutaan yhden viikon jälkeisestä tilanteesta. Odottaisin itse pari kuukautta tuloksia, ei kai kasvikset kummankaan mitään pahaa voi saada aikaan. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kuten joku mainitsi, viikko on tosi lyhyt aika ja en tekisi sen perusteella vielä mitään ”päätelmiä”..Painoonhan vaikuttaa muutkin asiat lyhyellä välillä. Jatka samaan malliin vaan ja unohda vaikka vaaka pariksi viikoksi jos aiheuttaa negatiivisia fiiliksiä. Olotila on paljon parempi mittari kuin painolukema!

      PS. mulla itellä paino heittelee välillä päivien sisällä jopa 3 kilon heitoilla sen mukaan mitä oon treenannut/syönyt, vaikka muuten ulkomuoto ja fiilis olis ihan sama! 🙂

      • Mary sanoo:

        Kiitos vastauksista! Taidan siis vain jäädä nyt seuraamaan tilannetta, katsotaan vähän ajan kuluttua uudestaan 🙂
        Kysyisin vielä hiukan tästä energian ja ravintoaineiden imeytymisestä kroppaan: onko se siis mahdollista, että energia ei aikaisemmin ole vapautunut syömästäni ruuasta kroppaan? Vai vapautuuko aina syödystä ruuasta tuleva energia kroppaan, vaikka mm vitamiinit eivät imeytyisi? Sekava kysymys, mutta toivottavasti ymmärsitte pointin 🙂

        • ainorouhiainen sanoo:

          Moi. Kyllä energia imeytyy mikäli kyse ei ole esim. sairaudesta jossa ruoka menee vain läpi. =)

Kommentoi