KASVISRUOKAVALION PLUSSAT JA MIINUKSET

Kello on 6:30 aamulla ja mä istun täällä koneen ääressä. Itseasiassa heräsin jo puoli tuntia sitten täysin pirteenä. Saa varmaan syyttää itseään kun meni 22 aikaan nukkumaan illalla ja tänään pitäisi jaksaa hillua pikkujouluissa tyyliin siihen saakka, kun normaalisti herää.

Tällä viikolla tuli täyteen kokonainen kuukausi kasvissyöjänä. Täytyy sanoa, että enpä olisi itse kyllä uskonut, että ”pystyn” tähän. Taas tuli siis huomattua miten ennakkoluulot jarruttelee meidän tekemisiä. Uusia ruokailutapoja omaksuessa, ei kaikki ole tietenkään aina pelkästään helppoa. Oli kyseessä minkä tahansa muutoksen tekeminen, joutuu aina opetella uusia asioita ja avain onnistuneeseen muutokseen on mielestäni avoin mieli ja se, että ymmärtää antaa muutoksille aikaa. Kuten sanoin jo tämän kokeilun alussa, en tiedä miten pitkä projekti tästä tulee, en halua lukita itseäni mihinkään kategoriaan, mikä tuntuu rajoittavalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olenkin tässä viikkojen aikana tullut tulokseen, että tulen ehdottomasti syömään samalla tyylillä, mutta en aio lopettaa lihan syöntiä kokonaan. Jatkossa tulen siis käyttämään kalaa ja luomulaatuista lähitilalla tuotettua lihaa. Kanasta en niin edes välitä, enkä ole syönyt sitä muutenkaan pitkiin aikoihin. Saattaa olla, että syön näitä edellä mainittuja kerran vuodessa, tai kerran kuukaudessa. En tiedä, aika näyttää. :)

Omalla kohdalla tämä oli ja on edelleen tieteellinen kokeilu. Haluan nähdä miten keho reagoi erilaiseen ruokavalioon, sekä siihen, että ei puputa jatkuvasti ns. ”treenaajan ruokavalioon” kuuluvia juttuja.

Kasvisruokavalion plussat ja miinukset so far:

(Aloitetaan miinuksilla, niin plussista jää positiivinen fiilis loppuun ;) )

 • Rajoitetut ruokailuvaihtoehdot – Useimmat kasvisvaihtoehdot sisältävät gluteenia tai maitotaloustuotteita ja onkin melko haastavaa löytää vaihtoehtoja esimerkiksi lounastaessa. Sama juttu pätee erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin osallistumista. Monessa jouluruokapöydässä ei ole juurikaan vaihtoehtoja, joissa ei olisi joko eläinperäisiä tuotteita tai gluteenia. Gluteenittomat vaihtoehdot taas ovat usein melkoista kuraa muulta sisällöltään.

 • Jumittuminen samoihin vaihtoehtoihin – Samaisesta syystä myös kauppojen hyllyjä kolutessa tulee helposti turvauduttua jatkuvasti samoihin ruokiin. Vaaditaan siis omistautumista ja aikaa paneutua uusiin juttuihin.

 • Papujen, herneiden ja linssien aiheutta ilman kerääntyminen vatsaan – Tämä oli tosin pahempi alussa ja on tasaantunut viikkojen myötä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten ne hyvät jutut:

(nämä siis sen lisäksi että säästää sekä luontoa että eläimiä)

 • Ruokavalion monipuolistuminen – On tullut kokeiltua hurjasti uusia reseptejä ja vaihtoehtoja, joita ei olisi muuten tullut ostettua. Tämän ansiosta ruokavalioni tulee monipuolistumaan, eikä tosiaan aina tarvitse napata sitä jauhelihapakettia ja riisipastaa kaupasta.

 • Hyvä olo – Olo on ollut todella hyvä ja kevyt. Painoa lähti se pari kiloa, minkä huomaa sillä, että vaatteet istuu paremmin ja olo on energisempi.

 • Turhien asioiden poisjäänti – Tiedättekö sen kun illalla tekee mieli napsia vähän sitä ja tätä? Mun kohdalla turhat napostelut ovat jääneet kokonaan pois, kun ei ole hirveästi huonoja vaihtoehtoja saatavilla. Pähkinöitä on tullut napsittua, mutta muut turhuudet ovat jääneet pois ja oon syönyt vaan täyttäviä, runsaita ateriota säännölliseen tahtiin.

 • Rasvojen lisääminen ruokavalioon – Oon alkanut käyttää enemmän edellä mainittuja pähkinöitä sekä myös avocadoa paljon useammin. Kasvisruokavaliolla voi syödä hieman reilummin, joten näillä saa kivaa vatsan täytettä ja energiaa, lisäksi avocado sopii niin hyvin kaikkeen.

 • Makrojen hyvä suhde – Voisi luulla, että kasvisruokavaliolla kärsii proteiinin puutteesta, mutta mun kohdalla on makrojen suhde mennyt vain parempaan suuntaan. Hiilareita tulee kuitenkin suurin osa ja niitä tarvitaan paljon kun urheilee!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

quornista valmistettu pastakastike kikherne-spaghetilla, parsalla ja avocadolla!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pizzaa kaurapohjalla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

spaghetti carbonaran vegeversio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

falafel-pitan vegeversio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

falafelit


18 Responses to “KASVISRUOKAVALION PLUSSAT JA MIINUKSET”

 1. ellaelers sanoo:

  Moi ihana,

  mielenkiintosta lukea sun ajatuksia kasvisruokailusta! Mä meinasin kuukausi takaperin ryhtyä syömään enimmäkseen kasvisruokaa, mutta sitten otin vähän askelta taaksepäin kun mulle aiheutti päänvaivaa se että kun tähän saakka oon pyrkinyt aina säästämään hiilarit treenin jälkeiselle aterialle, niin kasvisruokavaliolla se meneekin vähän kinkkisemmäksi kun lähes kaikessa kasvisruokailijan proteiininlähteissä (kikherneet, pavut, linssit, viljat, soijaan en edes halua koskea) on hiilareita reippaammin. Ajattelin että perehdyn vähän tarkemmin kasvisruokailun makroihin ennen kun siirryn syömään pelkkää kasvisruokaa.

  Niinpä mulla olisi tähän liittyen pari postaustoivetta, jos vaan ehdit ja haluat toteutella! :) Olisitko halukas tekemään postausta siitä että miten sä söisit kasvisruokaa (lähinnä makrojakaumaa ajatellen) jos et ohjaisi liikuntaa työksesi mutta olisit silti suht aktiivinen (eli varmaan niinkuin valtaosa sun lukijoista on)? :) Entä miten syöt tällä hetkellä – jos haluaisit jakaa esimerkiks yhden päivän ateriat?

  Kiitos Aino kun oot tommonen koko kansan PT <3

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos Ella, tosi kiva kuulla! :) <3

   Tää on tosi mielenkiintoinen aihe ja otan asian käsittelyyn postauksen muodossa kun muutkin näyttää miettivän samaa asiaa! Ruokapäivistä vois kans laittaa pitkästä aikaa. :)

 2. Teea sanoo:

  Kiva on ollut seurata tätä ”projektia” ja nyt lukea kokemuksiasi.
  Vähän toki ristiriidassa se, että koet (ehkä paremminkin: yhteiskunta kokee) yhtä aikaa kasvisruokailun rajoittuneeksi sekä monipuoliseksi ;) Ymmärsin toki, mitä niillä tarkoitettiin; sosiaalisesti kun kasvisruokavalio nähdään rajoittuneena ja epänormaalina, vaikka tosiasiassa mahdollisuuksia olisi ja on vaikka kuinka! Ja tuota jumittumista samoihin ruokiin näyttää tapahtuvan useimmilla ihmisillä ruokavaliosta riippumatta :)
  Itse kun syön kutakuinkin vegaanisesti, ei maitotuotteita ruokavalioon kuulu eikä usein myöskään gluteenia, silti vaihtoehtoja on liikaakin, jääkaappi (ja muut kaapit) on aina täynnä ja pöydällä kilokaupalla hedelmiä.
  Olen tosi iloinen sun kokemuksista ja että olet tuonut niitä avoimesti esiin!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos, kiva kuulla! :)

   Tarkoitin tuolla rajoittuneisuudella lähinnä siis ulkona syömistä. Eli voi olla hankalaa löytää ruokapaikkaa, missä syödä ulkona. Pitäisi varmaan ottaa asiasta vielä paremmin selvää, voihan olla että on paikkoja joista en tiedä! :)

   Koen että vaihtoehtoja on todella hyvin, mutta aiheeseen tulee vain paneutua. Eli pitää kiinnostaa ruoka-asiat ja malttaa kokeilla uusia juttuja.

 3. Henza sanoo:

  Olen samaa mieltä edeltävien kanssa siinä että tätä kasvisruoka on ollut mielenkiintoista seurata. Olen miettinyt että onko kasvis- ja sekaruoan välillä hintaeroa?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Koen että rahan kanssa on jopa päässyt helpommalla kun ei ole ostanut lihaa, mikä on melko kallista! :)

 4. Elisak sanoo:

  Tosi kiva kuulla että kasvisruokailu oli sinulle mukava kokemus ja meinaat jatkaa samaan tyyliin! Vegaani ruoka ei todellakaan ole rajoittunutta vaikka se tietämättömälle siltä voi näyttääkin. Itse olen ollut ihan intona viimeiset pari viikkoa kun vuosikausia kestäneet mahaongelmat ovat viimein lakanneet ja olen päässyt monipuolistamaan ruokavaliotani (joka siis on vegaaninen). Nyt tuntuu että vaihtoehtoja on niin paljon ettei tiedä mistä aloittaisi :D

  http://www.karhusportscience.com

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Ei tosiaan ole rajoittuna, vaikka niin helposti ajattelee. Omat rajoitukset koskevat lähinnä ulkona syömistä, sillä Vaasassa ei ole liiaksi vaihtoehtoja joissa tarjotaan gluteenitonta kasvisruokaa. En tosin ole niin tarkka gluteenin tai maidon kanssa, etten voisi niitä silloin tällöin syödä :)

 5. Katja sanoo:

  Voisitko kertoa mitä käytät eniten proteiinin lähteinä? :-) Ja suosittelisitko soijaa..? Ja kun monesti puhutaan siltä, että kasvisruokavalio on hankala lihaksen kasvatuksen kannalta niin mitä mieltä sä olet siltä? :-) Tällainen ruokavalio nimittäin kiinnostaa itseänikin…

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oon käyttänyt eniten kikherneitä ja erilaisia linssejä sekä papuja. Proteiinia tulee ihan kivasti myös vihanneksista, joita syön paljon. Tätä ei mehkä ensimmäisenä ajattele, mutta esim. parsakaalistakin tulee ihan ok:sti protskua kun sitä syö reilusti! Soijaa en käytä itse.

   Mielestäni kasvisruokavaliolla voi kasvattaa myös lihasmassaa, täytyy vaan olla tarkka että saa riittävästi energiaa. :) Voisin kirjoitella aiheesta enemmän ihan postauksen muodossa!

 6. Heta sanoo:

  Hei!

  Tätä sun kasvisruokavalioon tutustumista on ollut kiva seurata! Ylipäätään blogisi on ollut seuratuimmissa viimekuukaudet, kirjoittelusta huokuu sellainen positiivinen tsemppi syyllistävyyden ja painostuksen sijaan.

  Samaa kaipailen kuin aiemmatkin kommentoijat: olisi kiva saada kirjoitusta kasvisruokavaliosta ja sen hiilaripainotteisuudesta. Itse olen melko tarkka hiilaritietoisuuteni kanssa ja vasta opettelen jälleen uskaltamaan syömään hiilihydraatteja ilman stressiä. Kasvisruokavaliota pyrin noudattamaan, mutta juurikin korkeahkot hh-pitoisuudet aiheuttavat päänvaivaa.

  Dear Eki, auta!

  @atehi

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Voi kiitos ihana :)

   Mä otankin tämän aiheen käsittelyyn heti ensi viikolla!! :)

 7. Mari sanoo:

  Projektiasi on ollut mielenkiintoista seurata :) Erityiskiitos falafel-reseptistä, niistä miehenikin innostui :)

 8. Janna sanoo:

  Mielenkiintoista!

  Kuvittelisi tosiaan, että kasvisruokavaliolla nimenomaan protskupuoli jäisi vähemmäksi. Mä oon kyllä näissä asioissa niin toista ääripäätä, rakastan ruokavalioasioissa tuttuutta enkä tykkää muutenkaan hääräillä keittiössä yhtään ylimääräistä. :D Mutta kasvisruokavaliossa mäkin olin joskus lukioaikoina. Jos ajattelee kasvisruokavaliota (tai luomua jne) maapallon säästämisen kannalta, parempi pieni muutos on kuin ei mitään, mutta valitettavasti kyllä tekojen pitäisi tulla suuremmilta tahoilta jotta asioissa näkyisi konkreettisesti muutosta tämän meidän telluksen kannalta :/

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitti! Eipä se oo oikeestaan ollut haastvaa kun on jaksanut vähän perehtyä asiaan. Itse oon taas sellainen että voin viettää keittiössä huomaamatta vaikka kokonaisen päivän puuhaillesssa, parasta päännollausta :D

   Toisaalta, jos jokainen ajattelee ettei omilla valinnoilla oo merkitystä niin ei silloin koskaan tuu muutoksia. Jos jokainen tekis muutoksia, silloin asiaan tulisikin muutosta. Suosittelen tsiikaamaan Netflixistä dokkarin nimeltä Cowspiracy :)

 9. Emma sanoo:

  Kiitos kivasta postauksesta! Itse olen ollut kasvissyöjä kahdeksan vuotta enkä oikeastaan koskaan ole syönyt punaista lihaa paitsi pakotettuna (päiväkoti ja ala-aste). Nyt tässä sanotaanko viimeisen vuoden ajan olen osin huomaamatta, osin tietoisesti siirtänyt ruokavaliotani vegaaniseen suuntaan. Tuntuu että vegaanius on nyt muodissa ja vaikka en mikään muotitietoinen olekaan niin se on laittanut ajattelemaan omia ruokavalintoja ja oikeastaan toteamaan, että miksi ihmeessä niitä muitakin elänperäisiä ei voisi jättää pois/vähemmälle. Itse en saa mitään oireita maidosta ja pystyn aivan hyvin juomaan vaikka litran päivässä. Tällä hetkellä kuitenkin ainut maitotuote mitä käytän on muutama rkl raejuustoa aamupuurossa, joskus myös iltapuurossa. En ole huomannut mitään eroa kyllä kropassa mutta mielessä kyllä – ei tarvitse enää kokoajan pohtia että pitäisikö vähentää maitotuotteita vai ei kun sen on tehnyt. Näin koen taas eläväni yhden pienen askeleen enemmän luontoystävällistä elämää.

  Allekirjoitan kuitenkin tuon sosiaalisten tilanteiden (joihin liitty syöminen) ”ongelmat”. Minulla on myös keliakia joten en voi siis syödä yhtään muruakaan gluteenia. Gluteeniton kasvisruoka on jo hankala ulkona syödessä, saati sitten gluteeniton vegaaniruoka. Välissä se turhauttaa ja tuo stressiä kun käytännössä syön kaikki muut ateriat kodin ulkopuolella paitsi aamu- ja iltapalan (joka käytännön syistö on usein se toinen lämmin ruoka). Lähden 6-7 aikaan aamulla kotoa ja poljen 10km matkan joko töihin tai kouluun. Sieltä suoraan töihin ohjaamaan jumppia tai tallille ja illalla myöhään poljen takaisin sen 10km tai 20km riippuen olenko tallilla. Kotona olen vasta 21 aikoihin aikaisintaan. Tällä kulutuksella ruokaa saa olla mukana aika kiva läjä (kaikkien urheilu ja tallivaatteiden lisäksi!) ja hyvin hyvin harvoin voin syödä esim. opiskelijalounasta ja jos olen töissä ei silloin ole edes mahdollisuutta ruokalalounaaseen. Ja minulla ei missään nimessä ole aikaa/rahaa/halua syödä kalliita ravintolalounaita tai ostaa monen euron hintaista gluteenitonta sämpylää jonka voin tehdä kotoa valmiiksi paljon halvemmalla. Tämä on ehkä se miksi ihmettelen että miksi kukaan haluaa vapaaehtoisesti alkaa tähän rumbaan (esim. fitnesskisaajat). Okei, heillä se on väliaikaista ja ehkä se auttaa jaksamaan sitä purkitusta yms. mutta itse kyllä luopuisin tästä purkkirumbasta jos vaan voisin. Kohta 10 vuotta olen elänyt näin ja kyllä se alkaa välillä vähän kuluttamaan. Toki, elämä on valintoja, voisinhan valita että en syö/käy töissä/opiskele :D! Tuli pitkä teksti eikä tarkoitus ollut nyt esitellä omaa elämää vaan kertoa yksi näkökulma tuohon ruoka-asiaan.

 10. Essi sanoo:

  Hei, olikos sulla nyt samaan aikaan se salitreenitön testaus päällä? Hauskaa kun joku jaksaa testailla kaikenlaista ja tosissaan!
  Toivomuksena olisi taas ”tavallisia” reseptejä, jos nyt et enää noudata täysin vegaanista ruokavaliota:D Koska usein suurinosa ruuista ja raaka-aineista on niin vieraan kuuloisia että ei tule lähdettyä edes tutustumaan, kun mitään raaka-ainetta ei löydy kotoa valmiiksi :D

Kommentoi