FLUNSSAKAUSI KURIIN – OIKEASTI

Olen huomannut että tällä hetkellä taitaa jyllätä melkoinen flunssakausi. Jengiä putoaa sängynpohjalle peräkanaa kurkkukivun, kuumeilun ja väsähtelyn vuoksi. Tässä ammatissa nämä kaudet huomaa aina todella hyvin, varsinkin kun hoitaa sairastuurauksia. :D Flunssasta on tullut kirjoiteltua aikaisemminkin ja kaikki ovat kuulleet vinkit, kuten valkosipuli, sitruuna tai ceevitamiinin joskus aiemminkin. Nyt olisikin aika miettiä vastustuskykyä, eli miksi lenssu ylipäätään pääsee iskemään?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suolistolla on erittäin suuri rooli meidän hyvinvoinnissa ja vaikka se kuulostaankin epämuodikkaalta, kannattaa tähän ruutuun satsata. Myös vastustuskyvyn juuret ovat suolistossa ja kun ruokavalio ei ole kunnossa, stressi ja kiire painaa, johtaa tämä huonojen bakteerien liialliseen kasvuun suolistossa. Myös monet muut asiat vaikuttavat suoliston hyvinvointiin.

”Mä syön kyllä terveellisesti, mutta oon silti aina kipeä” 

Oletko mitannut vatsahappojen riittävän määrän? Vaikka söisi pelkkää parsakaalia päivästä toiseen, ei tällä ole merkitystä jos ravinteet eivät pääse imeytymään huonon vatsahappotason vuoksi. Ongelma on yllättävän yleinen ja todella helppo tarkistaa. Myös kalliit vitamiinit menee hukkaan, jos ne eivät imeydy kehoon. Joskus myös ”terveelliset ruuat” kuten maitorahka tai ruisleipä voivat aiheuttaa yliherkkyyksiä ja näin ollen madaltaa juuri sinun vastustuskykyäsi. Lue vatsahappotestistä enemmän täältä.

”Syön vitamiineja, mutta ei niistä taida olla mitään hyötyä”

Ostatko vitamiinit kauppareissulla marketista? Useimmat halvat valmisteet ovat laadultaan heikkoja, eivätkä imeydy kehoon. Vitamiineja ja mineraaleja ostaessa tulisi tarkistaa mitä laatua ne ovat. Esimerkiksi suurin osa magnesium-valmisteista ovat magnesiumoksidia, jolla ei ole minkäänlaista vaikutusta kehon magnesiumvarastoihin. Monivitamiini tulisi olla sellainen jota pitää ottaa enemmän kuin yksi nappi päivässä. Lue aiheesta enemmän täältä.

”Nukun kyllä ihan hyvin ja riittävästi”

..Mutta meneekö silti viikonloput parin tunnin yöunilla, joista nekin baari-illan jälkeistä laadutonta unta? Jo muutaman yön vajaa unimäärä alentaa vastustuskykyä huomattavasti, joten ei muuta kuin unta palloon kaverit. Jos viikolla on kiirettä ja stressiä, viikonloppuna kannattaa huilia.

”Mulla on hieman kurkku kipeä, hellinpä itseäni roskaruualla, ehkä se menee ohi!”

Prosessoidut ruoat, allergisoivat ruuat, yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet, ruokien lisäaineet sekä sokeri ärsyttävät suolistoa entisestään, jolloin vastustuskyky heikkenee entisestään ja seuraavana päivänä tila on luultavasti entistä pahempi. Flunssan iskiessä keho tarvitsee entistä enemmän ravinnerikasta ruokaa. Sokeri nostaa myös kehon tulehdustilaa, jota ei tarvita tässä tilanteessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ota porkkanamehu!

Jos tuntuu, että jokainen lenssu ja tauti tarttuu, kannattaa tosiaan alkaa pitää huolta suoliston hyvinvoinnista. Tässä pari tipsiä:

 • Vähentämällä jo edellämainitut prosessoidut tuotteet ja yliherkkyyttä aiheuttavat ruuat, kuten esim. maitotaloustuotteet ja gluteeni.
 • Lisäämällä maitohappobakteereita hyvästä/laadukkaasta valmisteesta. (Pitäisi olla yli 30 miljoonaa bakteeria) esim. Puhdistamolla on hyvä tuote, jota saa terveyskaupoista. mm. Hapankaali sisältää myös hyviä pöpöjä. 
 • Riittävästi kuitua, sekä liukenevaa että liukenematonta.
 • Glutamiini korjaa suoliston pintaa. Se on siis aminohappo, joka auttaa suoliston pintasolukkoa uusiutumaan nopeasti ja parantaa näin ollen vastustuskykyä.

Kuva: Riikka

toppi, shortsit ja kengät – Nike *

 • Saatu – Intersport Vaasa

11 Responses to “FLUNSSAKAUSI KURIIN – OIKEASTI”

 1. Avatar Janna sanoo:

  Japp, nyt on kyllä paljon jengiä kipeenä! Tästä se syksy lähtee.. :D

  Itsellä kans meinasi kovasti pukata lenssua päälle pari viikkoa takaperin. Otin kunnon tehokuurin Puhdistus Super C:tä, hieman skeptisin mielin, mutta piru vie – sehän toimi!! :D Terveiden kirjoissa ollaan, toivon mukaan tulevana syksynä ei tarvittisikaan hirveästi sairastella :)

  Suoliston vaikutus vastustuskykyyn on kyllä varmasti todella suuri. Mullahan alkoi viimevuonna kauhee sairastelukierre, johon selvisikin syy ympäristöstä – koulussa hometta. Kaikkeen ei voi vaikuttaa edes omilla valinnoillaan, toivottavasti meille löytyisi joku uusi toimipiste jossa opiskella ilman astmaan sairastumisen riskiä :/

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Näin on näppylät. Toi ympäristö toki on vaikuttavat tekiä – ja sille ei tietysti vaan voi mitään jos joutuu homesissa tiloissa olemaan :/

 2. Avatar Sonja sanoo:

  Hei. Ensinnäkin kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista. Joka päivä käyn tsekkaamassa sinun blogin ja tuun postauksista hyvälle tuulelle :)

  Toisekseen ajattelin kommentoida, kun suosittelet tota vatsahappotestin tekemistä (niin kuin monet muutkin, jotka Kaisa Jaakkolan ja Poliquinin jalanjälkiä seuraavat) Aloitin itse kesällä pt-käynnit Poliquinin opeissa olleella henkilöllä. Hänen kanssaan ollaan keskusteltu vatsahappotestin turvallisuudesta ja hän on minulle vastikään kertonut, ettei alan ammattilainen saa enää suositella vatsahappotestiä tehtäväksi. On nimittäin ilmaantunut tapauksia, joissa ihmisillä on pian testin jälkeen puhjennut mahan limakalvo tai muuta vastaavaa problematiikkaa. Koskaanhan ei voi tietää, millaisessa kunnossa ihminen sisältäpäin on ja tällainen testi voi olla piste iin päälle.

  Summa summarum – testiä ei ole riittävän turvalliseksi todistettu. Mun puolesta ei tarvitse tätä kommenttia julkaista, mutta halusin vain tämän sinulle kertoa :)

  Oikein ihanaa syksyä!

 3. Avatar ulla sanoo:

  KYllä se ruokavalio, liikunta ja uni on ne A ja O !!!

  Moni liikkumaton saa kaikki maailman lentsut. Huomattu on.
  Itse saanut olla vuosia ilman lentsuja . kop kop.

 4. Avatar Tyttönen sanoo:

  Hyvä postaus! Tää on aika yleinen ja hankala aihe. Itseäni harmittaa se että näen melkein päivittäin kuinka työtoverit syövät melko epäterveellisiä ruokia yms ja tämä johtaa siihen että joudun sitten itse tekemään 2-3 ihmisen työt koska toiset ovat saikulla. Harmi sinällään kun olisi kiva ehkä auttaa/neuvoa työtovereita …mutta kun tiedän että heitä ei kovinkaan paljoa tämä aihe kiinnosta niin annan sit asian olla…. Keksinkin uuden postaus aiheen: – Kuinka olla puuttumatta/välittämättä toisten ihmisten huonoihin ja epäterveellisiin syömisiin ja elämäntapoihin?

  Pakko vielä mainita uni asiastakin. Esim tiedän että eräs työkaverini nukkuu aina aamuvuoroisin klo 10 asti ja viikonloppuisin jopa klo 14 asti päivällä :O Sitten ku Ma aamuna hänellä onki klo 7 vuoro kuuluu sitten aina narinaa siitä kuinka paljon väsyttää yms. Olen hänelle ystävällisesti maininnut että pidä unirytmistä kiinni ..mutta samaa rataa kuitenki menee.

  Työskentelen kaiken lisäksi lasten parissa jossa on jatkuva pöpö kierre.

 5. Avatar Johanna sanoo:

  Ootko miettinyt, että alkaisit enemmänkin opiskella noita Poliquin jne asioita, kouluttautuisit ja laittaisit firman pystyyn Vaasaan? Tai vaikka kolkuttelemman Optimal Performancen ovia? Biosignaturea? Oot nimittäin loistava sanansaattaja :) (Siis toki muutakin käytät lähteenä kuin heidän oppejaan.) Voisi olla mahtava mahdollisuus ja kysyntääkin varmaan olisi-enää lääkäri ei välttis ole se ensimmäinen taho, jonka puoleen käännytään vasn ihmiset enemmän ja enemmän tutkivat asioita ja valitsevat luonnollisempia hoitomuotoja. Toki en nyt puhu ”vakavista/oikeista” sairauksista. Just as an idea ;)

  Ps. Toivottavasti attack tunti on mennyt putkeen!! Upea juttu!

 6. Avatar Johanna sanoo:

  Vielä toinen kommentti :D
  En muista, että oletko kirjoittanut syvempää juttua probiooteista ja niiden vaikutuksista? Olen niitä nyt kaksi päivää tutkiskellut, koska luin, että niistä saattaa saada avun ruusufinniin (+sataan muuhun asiaan), joka minulla aika ajoin puhkeaa :( Suoliston kunto-ihon kunto! Kyllähän se järkeen käy, että epävakaa suolisto voi aiheuttaa/laukaista iho-oireita. Eli täällä lähtee käyntiin ihmiskoe Puhdistamon probioottien parissa :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! No oonhan mä sitä välillä miettinyt, että olis kiva oppia aiheesta lisää ja tuo biosignaturekin kiinnostaa!

   Probiooteista oon kirjoitellu aina sielä sun täällä, mutta omaa postausta en ole vielä raapustanut. Kerro ihmeessä miten ihmiskoe toimi kun oot riittävän kauan testannut ;)

 7. Avatar Sirpale sanoo:

  Alkoipa oikeasti tekemään mieli porkkanamehua! Tätä siis illasta ko pääsee töistä kotiin ;)

 8. Avatar IinesK sanoo:

  Jonkin aikaa olen blogiasi lukenut ja täältä löytyy hienosti tietoa ravitsemukseen yms. liittyen. Tähän flunssajuttuun haluaisin lisätä ehkä helpoimman konstin flunssan bälttämiseen: käsienpesu. Yhden pitkittyneen flunssan jälkeen ryhdyin ”hulluksi” käsienpesijäksi ja sairastelu on vähentynyt tosi paljon. Eli kunnon käsienpesu saippualla aina kotiin tullessa, räkäisen asiakkaan jälkeen (olen as.palvelutyössä), ennen ruokaa, tietty vessassa käynnin jälkeen ja muutenkin sopivissa väleissä. Myös mies pesee kotiin tullessa kädet. Lisäksi yritän olla koskematta kasvoihin, jos en ole just pessyt käsiä. Flunssat vähentyneet eikä vaadi suuria ponnisteluja, joten suosittelen kaikille.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hyvä vinkki tämäkin. Keskityin ehkä enemmän siihen, miten parantaa vastustuskykyä, jotta ne pöpöt ei pääsisi iskemään käsien pesemättä jättämisestä huolimatta. Yleisen hygienian vuoksi toki hyvä muistaa pestä tassut säännöllisesti. :)

Kommentoi