ULKONÄKÖKESKEINEN ELÄMÄNTAPA

Se on aika jännä, kuinka aina syksyllä ja keväällä aletaan pohtia enemmän ulkonäkökeskeisyyttä, diettaamista ja kaikkea siihen liittyvää. Lieneekö syynä someen virtaavat ”kuntokuvat”, sillä tunnetustihan fitnesskilpailut ajoittuvat keväälle ja syksylle. En itse seuraa kovinkaan montaa alan urheilijaa, mutta välillä tulee plärättyä instagramia vähän syvemmin ja tsiikailtua tyyppien kuntoja. En kuitenkaan ajatellut kirjoittaa tästä lajista, vaan ylipäätään ulkonäkökeskeisestä treenaamisesta.’

Uskon, että kaikkia ihmisiä kiinnostaa jollain tasolla oma ulkonäkö. Toisia sitten hieman enemmän kuin toisia. Yleensä ulkonäköön satsaavia kutsutaankin ulkonäkökeskeisiksi tai pinnallisiksi tyypeiksi. Saan ajoittain itsekin kommentteja siitä, että olen pinnallinen tai mitä lie.. :D Ajattelin summailla asiaa ja kertoa, miten itse koen tämän asian.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kuva: Riikka

Mitä ulkonäköön tulee, vaikuttaa se itselläni yleisesti ottaen olotilaan. Jos olo on väsähtänyt tai turvonnut, vie se toki fiiliksiä alas ylipäätään. En kuitenkaan ole kovin tarkka ulkoisesta habituksestani, kuljen useimmat päivät rennoissa vaatteissa, sillä mulle mukavuus on tärkeämpää kuin ulkonäkö. En juurikaan meikkaa, saatan itseasiassa olla meikkaamatta sen takia, etten jaksa pestä meikkejä illalla pois. :D Useimmiten pärjään ripsivärillä ja ne onkin helppo pestä samalla kun käy suihkussa treenin jälkeen. Mukavuus taitaa mennä sen ulkonäön edelle näissä asioissa.

Mitä kroppaan tulee, haluan toki näyttää siltä että harrastan paljon urheilua ja syön miten syön. Olisihan se hieman turhauttavaa treenata tunteja päivässä huomaamatta asiaa millään tavoin. Tämä on kuitenkin treenin tuoma lisäbonus, sillä mulle kaikista tärkein asia on se, minkälainen olo treenistä tulee. Se, millainen olo itsellä on sisäisesti vaikuttaa niin paljon kaikkeen muuhunkin. Joskus aikoinaan luulin, että mahdollisimman tiukka bodi on avain onneen, mutta pieleen meni!

Toki on mahtavaa huomata treenin ja ruokavalio tuomia tuloksia, en kiellä. En kuitenkaan itse olisi enää valmis elämään kuukausia tiukalla dieetillä vain sen takia, että rasvaprosentti pienenee. Rakastan ruokaa niin paljon, että haluan pitää sen tuoman ilon itselläni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedän, että moni kuvittelee mun elävän hyvin kurinalaisesti, mutta fakta on se, että työni vuoksi mun on itseasiassa aika helppo olla tiukassa kunnossa. En punnitse ruokia, enkä noudata mitään ruokavaliota. Jos lopettaisin tai vähentäisin treenimääriä, olisi selvää, että myös kroppa muuttuisi hieman.

Miksi sitten syön terveellisesti, enkä juurikaan herkuttele? Tähän pätee taas se sama vastaus kuin yllä, eli puhtaasti olotilan vuoksi. Tässä vaiheessa joku yleensä kommentoi, että kyllä sitä pitää joskus herkutella ja nauttia elämästä. Yleensä nämä tyypit eivät vain ymmärrä sitä, että kaikki eivät saa nautinnolista oloa samoista asioista. Jos mun tekee mieli kakkua, silloin syön sitä, mutta useimmiten teen mielummin vaikka raakasuklaata tai itsetehtyä jäätelöä ja nautiskelen niiden voimin. Oon huomannut, että yleensä ihmisiä jotka syövät niitä tavanomaisia herkkuja, pidetään usein rentoina ja hyvinä esikuvina. Näytetään, että elämästä voi ja pitää myös nauttia. En vaan aina ymmärrä sitä, että miksi kaikkien pitäisi olla samanlaisia. Tapoja tehdä asioita on niin paljon erilaisia, ihmisestä riippuen. :)

Mitä kroppaan ja tiukkuuteen tulee, en koe olevani nyt mitenkään äärimmäisen kireässä kunnossa kiitos kesäloman, mutta jo kolmessa viikossa huomaa, kuinka ylimääräiset pöhöt lähtee liikkeelle pikkuhiljaa. En ole tehnyt mitään muuta muutosta, kuin palannut töihin ja rutiineihin kiinni. Kuva otettu tänä aamuna. Näissä kuvissa täytyy huomioida aina myös asento ja se, että jännitän vatsalihaksia. ;)

ID20150823_121211_Fotor_Collage

Tämä oli itseasiassa ensimmäinen kerta kun pitkään aikaan edes tsiikasin miltä pötsi näyttää. En siis vietä päiviäni peilin edessä spennaillen lihaksia, mutta välillä on ihan kiva kurkistaa, että joko kroppa alkaa muokkautua takaisin ruotuun!

Motivaatio urheiluun ja ravintoon tulevat siis pitkälti muualta kuin ulkonäöllisistä jutuista, vaikka nekin vaikuttavat toki jollain tavoin. Parasta on kuitenkin treenin tuoma fiilis, energia ja se kun pystyy tehdä kropalla asioita mihin kaikki eivät pysty! :) Hauskinta tässä on se, että kun lopetin ainaisen kropanmuokkaamisen ja kalorien kyttäämisen ja keskityin enemmänkin siäsiseen hyvinvointiin, alkoi myös ulkoisia tuloksia näkyä.

Liikunnan iloa ystävät! :)


19 Responses to “ULKONÄKÖKESKEINEN ELÄMÄNTAPA”

 1. Avatar Armi sanoo:

  mulla on herännyt kysymys päässä aina, kun sanot että ”en ole mitenkään häppöisen kireässä kunnossa edes” vaikka rasvaprosenttisi on mielettömän pieni: millaisena näet ihan tavallisen naisen, jolla rasvaprosentti on 20-30%, jos et itse ole äärimmäisen kireässä kunnossa vaikka kaikki selvästi näkee että kyllä olet aivan tavanomaista kireämpi ja voi olla vielä täyain terve kropaltaan vaikka on tuossa kunnossa? Eikö perushoikat, treenaavat naiset mutta joilla ei niitä abseja näy ole kireässä kunnossa? Mikä edes on mielikuvasi kireästä ja timmistä kropasta jos et koe itse olevasi äärimmäisen kireä? Tarkoitus ei ole loukata tai mitään tälläistä, pakko vain kysyä mietityttävä asia :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Hyvä kysymys! :) Tarkoitan tällä lauseella ehkä enemmänkin sitä, että en ole enää niin viulunkireä kuin aiemmin. :) En tapaa muutenkaan verrata itseäni muihin, vaan itseeni.

   Katson muutenkin muita eri tavoin kuin itseäni. Kai sitä on jollain tavoin kriittisempi itseään kohtaa kuitenkin. :) Mutta siis palatakseni kysymykseesi, en yleensäkään katso ihmisiä sillä silmällä että miettisin heidän kireyttään tai rasvaprosenttiaan. Tottakai ihailen sporttisia ja hyväkuntoisia kroppia ja saan niistä joskus myös inspiraatiota ja motivaatiota tehdä itsekin töitä!

   • Avatar Sue sanoo:

    Ompa hyvin vastattu! Ymmärsin tekstistä että vertaat juuri itseesi. Ja niin pistäisi kaikkien oppia tekemään!!
    Verrata itseensä, omia saavutuksiaan ja miettiä missä kunnossa ja millä syömisillä MINUN on hyvä olla omassa kropassani. Ei ajatella että kun syön nuin tai minulla on tuollainen kroppa niin elämä on sitte täydellistä.;) Toki on kiva katsella muiden kireitä kroppia motivaattoriksi treeneihin tai ottaa esim. vinkkejä kokeiluun toisten ruokavaliosta, mutta aina niin että kuuntelee kuinka oma kroppa kaikkeen reagoi!:)
    Itse henk. koht. tykkään olla kireässä kunnossa ja olen valmis tekemään sen eteen töitä, mutta ei mua hetkauta jos kaverila roikkuu vatsamakkarat vyön päällä, so what!:))

 2. Avatar Anitta Erenius sanoo:

  Minun tulisi saada kehosta 2,7kiloa rasvaa pois ja saada lihasmassaa 1,7kiloa tilalle.Tällöin kehonkoostumuksesi olisi ihanteellinen.

 3. Avatar Tuija sanoo:

  Minun mielestä terve ulkonäkökeskeisyys ei oo pinnallisuutta, enemmän ehkä ihmisen perusominaisuus. :D ja on kiva katsella tiukkakuntoisia kuvia, koska niistä saa inspiraatiota :)

 4. Avatar sofia sanoo:

  Ihan huippu postaus taas! :) Sun blogisi on nykyään ehdottomasti yksi mun lemppareista, aina niin hyviä ajatuksia ja paljon hyödyllistä tietoa.

 5. Avatar Saara sanoo:

  Siis wow! Kyllä toi vatsa vaan näyttää kadehdittavan hyvältä. Ja kyllä mie vaan saan motivaatioita noista sun kuvista.

 6. Avatar Iida sanoo:

  Moi, täytyy kyllä sanoa että wow! Kroppasi on kyllä tosi upeen ja terveen näkönen :) Ja kirjotit tosi hyvin tästä aiheesta! Mitä ulkonäkökeskeisyyteen tulee, niin mun mielestä on todellakin ok nauttia oman vartalon kauneudesta ja lihaksikkuudesta, on tärkeetä että on hyvä ja kaunis olo omassa kropassaan :) Tietenkin se treenin ja puhtaan ruokavalion tuoma hyvä olo on todella iso motivaattori, mutta mun mielestä ”pinnallinenkin” puoli kulkee siinä käsi kädessä, eikä oo mitenkään hävettävää sanoa että treenaa myös näyttääkseen hyvältä ja urheilulliselta.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos paljon. Mä oon sunkanssa samoilla linjoilla, toki se on tärkeetä miltä näyttää, varsinkin jos satsaa urheiluun paljon. =)

 7. Avatar Anna sanoo:

  Harvinaisen hyvin kirjoitettu teksti tähän aiheeseen liittyen! :)

 8. Avatar anonyymi sanoo:

  Itselläkin on siitä hyvä, ettei ulkonäkö merkkaa mulle mitään. Ehkä se on sitä maalla asumisen hienoutta, että saa keskittyä rauhassa kaikkeen muuhun ihanaan elämässä. Sama fleece päällä vuodet toiset: ja niin on kaikilla muillakin, koska kukaan ei edes huomaa sitä. Sen sijaan huomataan oikeasti tärkeitä asioita herkemmin: iloa ja surua, naurua ja huolta. Mielestäni ihmisten pitäisi useammin heittää se peili kaatopaikalle ja alkaa oikeasti elämään. Sillä eihän ulkonäöllä vain ole mitään merkitystä. Kauneimpia ovat mielestäni ihmiset, joiden ulkonäköä ei edes huomaa, kun ihana sielu paistaa niin voimakkaasti läpi: ystävällisyys ja välittäminen kaikkia kohtaan. Lappiinkin on niin kiva mennä erämaahan vain vaeltamaan. Siellä ei ole peilejä eikä kauppakeskuksia muka niin tärkeine vaaterekkeineen

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Varmasti elinympäristö vaikuttaa myös siihen mihin sitä keskittyy eniten. Oot oikeessa että kauneus katoaa hyvin nopeasti jos luonne on mätä ja sama asia toisinpäin :)

 9. Avatar em sanoo:

  Tosi hyvä postaus! Hei pakko kysyä, että miten treenaat vatsalihaksia? Oot kyllä ihan mielettömässä tikissä :) !

Kommentoi