ASIA JONKA TEKISIN TOISIN

Osallistuin tässä taannoin yhteen haastatteluun, jossa kysyttiin mitä sanoisin teini-ikäiselle Ainolle. Kyseessä oli siis treeniin, ravintoon ja terveyteen liittyvä haastattelu ja tämäkin kysymys viittasi mainittuihin aiheisiin. Aloin miettiä tätä asiaa tarkemmin ja päätin kirjoittaa aiheesta ihan postauksen. Jos tämä postaus muuttaa edes yhden nuoren ajatusmallin, niin olen onnistunut tavoitteessani. :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nykyään kroppani toimii hyvin ja kaikki on kunnossa, mutta se polku miten tähän on päästy, on aika pitkä ja kivinen. Kadun aika harvoja asioita elämässäni, mutta jos jotain voisin tehdä toisin, jättäisin väliin kaikki turhat pikadieetit ja hullutukset! Usein kun toiveena on ulkonäköön liittyvä tavoite, nousee suuri houkutus päästä tavoitteeseen mahdollisimman helposti ja nopeasti.

Tai no, helposta en tiedä, mutta nopeat kuurit houkuttelevat edelleenkin monia painonpudottajia ja timmistä kropasta haaveilevia. Pudotetaan kalorit minimiin ja nostetaan urheilut maksimiin. Tuloksia tulee, tottakai, mutta ne eivät ole pysyviä. Kannattaa aina muistaa, että jos tyyli jota noudattaa nyt ei ole sellainen mitä voi noudattaa aina, kannattaa homma lopettaa saman tien.

P8140187_Fotor_Collage

Mikä näiden pikaratkaisujen perimmäinen ongelma sitten on? Ensinnäkin kun painoa pudotetaan radikaaleilla tavoilla, painoa putoaa kyllä, mutta suurin osa lähtee lihaskudoksesta. Kehon tärkein tehtävä on pitää itsensä hengissä, ja kun elimistö kokee, että energiaa ei riitä kaikille elintoiminnoille, pitää se kiinni kaikista mahdollisista energioista, jotta tärkeimmät elintoiminnot pysyisivät toiminnassa. Vähemmän tärkeät toiminnot lakkaavatkin (tai hidastuvat) usein toimimasta, kun energiaa saadaan liian vähän, liian pitkiä aikoja (mm.ääreisverenkierto, hiuksien, kynsien ja ihon hyvinvointi, aineenvaihdunta). 

Rasva on parasta energiaa elimistölle ja yleensä keho pitää kiinni kynsin ja hampain rasvavarastoista. Rasva pysyy tai jopa lisääntyy ja lihaskudosta pilkotaan energiaksi käyttöön, jolloin suomeksi sanottuna lihakset lähtee ja rasva jää. Tämä taas laskee perusaineenvaihduntaa, eli kulutus putoaa, jolloin lihomisen riski kasvaa edelleen. Tämä on sellainen oravanpyörä mihin ei todellakaan kannata lähteä mukaan. Liian vähäinen energia ja suuret treenimäärät pistävät myös hormonitoiminnan sekaisin, jolloin rasvasta voi olla hyvin vaikea päästä eroon enää myöhemmin. Voi mennä vuosia ennen kuin kroppa toimii taas kuten kuuluu ja siihen tarvitaan paljon apuvälineitä, kuten vitamiineja, tarkka ruokavalio, riittävä lepo, oikeat treenimetodit jne. Nykyään ns. metabolic damage (aineenvaihduntahäiriö) ei ole vain kilpaurheilijoiden piireissä tavattu juttu, vaan yhä useammat vuosia jojoilleet painonpudottajat kärsivät samasta ongelmasta. Kilpirauhasongelmat ovat yleistyneet ja en voi olla uskomatta, että elämäntavat vaikuttavat myös tähän asiaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jokainen meistä tietää varmasti sen yhden tyypin, joka on aina hyvässä kunnossa, vaikka syö reilusti ja herkutteleekin silloin tällöin? Tiedättekö mikä on yleensä näiden tyyppien salaisuus? He eivät ole koskaan kikkailleet kropan kustannuksella, vaan eläneet tasaista, mutta terveellistä elämää, kohtuudella nauttien.

Mitä tähän nykyiseen fitness muotiin tulee, olen edelleen sitä mieltä, että vaikka kuinka sanotaan, että dietataan terveellä tavalla ja kalorit on korkealla dieetilläkin, on fakta se, että paino ei putoa ilman miinuskaloreita. Kun paino heiluu vuoden sisällä ylös ja alas 5-15 kiloa, ei lopputulos voi olla hyvä. Tämä toimii ehkä vuoden pari, mutta yleensä muutaman vuoden jojoilun jälkeen ongelmia alkaa ilmetä. Paino ei enää tipukaan samaan tahtiin, mutta sitä kerääntyy entistä nopeammin, vaikka ruokavalio olisi kunnossa.

Kaikilla on oikeus tehdä kropallaan mitä tahtoo, mutta on hyvä tietää mihin lähtee ja mitä voi menettää lyhytaikaisen onnen vuoksi. :) Toimiva keho on sellainen lottovoitto ettei sen kanssa kannata pelleillä!

kuvat: Riikka

Toppi & kengät – Nike : Intersport Vaasa (saatu)


7 Responses to “ASIA JONKA TEKISIN TOISIN”

 1. Avatar Satu sanoo:

  Sä oot niin huippu! Luen päivittäin blogiasi ja aina tulen hyvälle mielelle ja opin uutta! Kiitos kun jaksat kirjoitella, olet ihan huippu!!!!

 2. Avatar Yksi vain sanoo:

  Siis jos syö rasvaa enimmikseen energiaksi niin lähteekö lihaskudosta ja rasva jää?

 3. Avatar sanoo:

  Hei Aino! Kärsin ahmimishäiriöstä ja olen kohdannut sairauden face to face ja parantuminen on vihdoin alkanut. Olisi postausidea, josta olisi mukava lukea, koska sinulla on mahtava tyyli kirjoittaa ja uskon myös, että vankka kokemuspohjasi tekisi tekstistä todellisen. Eli miltä se tuntuu, kun ruokaan suhtautuu terveellä tavalla päivittäin?:) kun se ei pyöri kokoajan mielessä, paitsi kun on nälkä ja miltä se kehon viestimä oikea nälkäkin tuntuu :). Siihen pyrin itsekin ja siitä lukeminen olisi hyvä motivaattori :) hyvää ja lämmintä viikonvaihdetta ja kiitos mahtavasta blogista!:)

 4. Avatar lihava Mikko sanoo:

  Olin kesällä ensimmäistä kertaa Vaasassa (33v). Mentiin tuosta sillastakin yli :)

 5. Avatar Niina sanoo:

  Hyviä pointteja tuot esille, joita nyt itsekin vanhempana alkaa ymmärtämään, onneksi. Itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja toivon todella, että nykyinen, rennompi tapa syödä ja liikkua auttaa tämän ”sairauden” kanssa, eli pyrin pitämään aineenvaihdunnan käynnissä oikeanlaisella ravinnolla ja liikunnalla. Olisikin mukava lukea lisää aineenvaihdunnasta, ellet ole siitä jo aiemmin kirjoittanut?

 6. Avatar Camilla sanoo:

  Se on tieteellisesti todettu että ns. Metabolic damage on vain myytti. Samoin se että pitää olla miinuskaloreita jotta paino tippuu. Paras esimerkki tästä on vegaani ruokavalio, voit syödä 2000-4000 kaloria päivässä, jos ne tulee oikeasta lähteestä. En halua kritisoida korjoitustasi, vaan näyttää sen, että vaihtoehtoja löytyy myös muualta. Esimerkkilähteitä ovat mm nutritionfacts.org, forkes over knives dokumentti ja the China study:)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Itsekin uskon siihen että sillä mistä kalori tulee on suuri vaikutus, ja olen esimerkiksi pudottanut omaa rasva% vain pistämällä hormonitasapainon kuntoon. Tässä aiheessa tarkoitin enemmänkin kilpailu-dieettejä, jotka perustuvat lähes aina kaloriteoriaan. :)

Kommentoi