ALIARVOSTETTU RAVINTOKUITU

Useimmat meistä tietää, että ravintokuidut ovat tärkeä osa ruokavaliota. Jos kysytään miksi, tiedetään että ne edistävät vatsan toimintaa ja hyvinvointia. Nämä vaikutukset eivät kuitenkaan ole ainoita positiivisia juttuja mitä kuitujen riittävä saanti edesauttaa. Yleisten suosituksien mukaan kuituja tulisi saada 25-35 g vuorokaudessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että yleiset suositukset ovat usein minimisuosituksia ja itse koen, että runsaammalla määrällä saa enemmän positiivisia vaikutuksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ravintokuituja on olemassa kahta laatua, liukenemattomia sekä liukenevia. Molempia olisi hyvä saada, sillä molemmilla on omat hyvät puolensa. Liukenematon kuitu sitoo itseensä runsaasti vettä, mikä lisää ulostemassaa ja ehkäisee ummetusta sekä auttaa ehkäisemään mm. diabeteksen puhkeamista. Vesiliukoinen kuitu hidastaa verensokerin nousua ja alentaa veren kolesterolia kuljettamalla sitä pois elimistöstä. Liukenemattoman kuidun lähteitä ovat mm. kookos- ja mantelijauho sekä täysjyväviljat. Liukenevaa kuitua saa kasviksista, hedelmistä, marjoista ja kaurasta.

DSC02782

Suoliston hyvinvointi vaikuttaa voimakkaasti meidän oloon ja kehon toimintaan. Suoliston toiminnalla on myös suuri vaikutus hormonitasapainoon. Usein erilaiset vatsaongelmat viestivät siitä, että jokin on pielessä. Ongelmat suolistossa lisäävät stressihormoni kortisolin eritystä sekä mm. estrogeenin poistumista elimistöstä ja näin ollen heijastuvat erityisesti vyötärön alueelle ja alavartaloon kertyneenä rasvana. Suoliston kunnosta riippuu mitkä ravinteet imeytyvät verenkiertoon ja mitkä haitta-aineet poistuvat vaikuttaen myös immunipuolustukseen. Esimerkiksi toistuvat flunssat, voivat siis johtua suoliston huonosta kunnosta. Kuitujen lisäksi maitohappobaakteerien avulla voi edesauttaa suoliston hyvinvointia. Suoliston bakteeritasapainoa huonontavat mm. sokeri, liiallinen viljatuotteiden syöminen, yliherkkyyksiä aiheuttavat ruoka-aineet sekä lääkkeet ja stressi.

DSC02929

Itse saan suurimman osan kuiduista kasviksista ja vihanneksista. Käytän myös Fibrexiä, psylliumia, chiansiemeniä sekä pellavansiemenrouhetta säännöllisesti. Sokerijuurikaskuitu, eli Fibrex, sekä pellava sisältävät sekä liukenematonta, että liukenevaa kuitua. Chiansiemenet sekä psyllium sisältävät runsaammin liukenevaa kuitua ja psylliumin on sanottu mm. helpottavan ärtyvää suolta. Aiemmin mainitut kookos- ja mantelijauhot ovat myös hyviä kuidunlähteitä!

Mun mielestä on erittäin tärkeää, että vatsa voi hyvin. Turvotus, ilmavaivat, ummetus tai vaikka jatkuvasti kipeytyvä vatsa aiheuttavat paljon turhia ongelmia ja voivat jopa vaikeuttaa arkisten asioiden hoitamista. Koen, että olen saanut pienillä jutuilla suuren positiivisen vaikutuksen vatsan hyvinvointiin, vaikka en koskaan ole suuremmin mistään vakavista ongelmista kärsinytkään. Liikunta, riittävä vedenjuonti, monipuolisesti kuituja ja maitohappobakteerit jeesaavat jo hyvin pitkälle! :)


16 Responses to “ALIARVOSTETTU RAVINTOKUITU”

 1. Avatar Emilia sanoo:

  missä kaikkialla käytät tota psylliumia?

 2. Avatar Sofia sanoo:

  Mulle on jopa ravintoterapeutti kehottanut syödä vähemmän kuitua, vaikka itse en sanoisi syövän yhtään enemmän kuitua kun ”mahdollista”. Syön kyllä todellä kuitu-rikkaasti mutta en omasta mielestä ainakaan ylipaljon. Syön muuten todella monipuolisesti kasviksia ja hedelmiä, lihaa ja vegetarista. Mahtuu myös mukaan maitotuotteita että täysjyväviljoja, koska en ole allerginen, enkä sanoisi että oon ikinä saanut mittän vikaa :D. Kuitenkin on melkeen koko ajan turvonnut ja kova vatsa… Olisiko se sittenkin kuidut vai mikä ihmeessä se sit voi olla? Muitakaan allergioita ei ole todettu niin mitäköhän tää mun napa riehuu :)

  • Avatar Sue sanoo:

   Kantsii kokeilla voisiko syypää olla kivelliset hedelmät, kaalit, voimakkaat mausteet tai sitten kuitenki se maito…. nimim. Täällä painiskellaan saman asian kanssa. Kun syön mangoa, persikkaa, nektariinia, omenaa tai käytän maitotuotteita, on vatsa turvonnut ja ummetus vaivaa. Aina ei vaan jaksa välittää ja siittä saa sit kärsiä!;/ Tsemppiä sulle testailuun :)

   • Avatar monna sanoo:

    Mulla noihin vatsavaivoihin auttoi punaisen lihan pois jättäminen ihan kokonaan!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Sanoit että et ole saanut maito/viljatuotteista vikaa, mutta silti vatsa on turvonnut. Oletko miettinyt että voisi johtua kuitenkin näistä, tai toisesta? Itse koen vatsan paljon vähemmän turvonneeksi kun pidän gluteenin minimissä :)

 3. Avatar maja sanoo:

  Kannattaa kuitenkin muistaa että kuituakin (kuten muitakin ruoka-aineita yms.) voi syödä liikaa ja se taas sitten voi aiheuttaa niitä vatsavaivoja mitä _kohtuullinen_ kuidunsaanti ehkäisee.

 4. Avatar Liisi sanoo:

  Hyvä teksti! :) Itse olen lisännyt kuituslisiä ruokavalioon esim psylliumia ja fibrexiä, kiitos Sinulle! Kovasti tykkään kyllä tuosta fibrexistä, laitan sitä just aamusmoothieen ;) Salaattia ja kasviksia olenkin aina syönyt, nykyään vaan vielä enemmän ;P PS. Vähän aikaan sitten kun kirjoitat aamupalastasi postauksen , olisikin mukava tietää että mitä sitten syöt ns. Iltapalaksi? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Fibrex on ihan loistotuote! :) Tapaan syödä iltapalaksi ihan kunnon aterian, tai siis mun viimeinen lämmin ruoka menee yleensä niin myöhään ettei sen jälkeen tarvi enää mitään muuta!

 5. Avatar Mari sanoo:

  Olen samaa mieltä, että kuidusta puhutaan liian vähän. Hyvä kun Aino otat aina näitä tärkeitä asioita esille!

  Osaisitkohan smoothie-mestarina sanoa, säilyykö smoothie yön jääkaapissa? Onko haittaa jos illalla surauttaa ja aamulla vasta juo?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos!

   Riippuu varmaan hieman smoothien ainesosista? Mutta uskoisin että säilyy hyvin suljettuna.

 6. Avatar Laura sanoo:

  Moi! Mitä maitohappobakteeria ite käytät? Mitähän suosittelisit esim just noiden mahavaivojen kanssa kärsiville?

  Kiitos blogistasi, aina innolla odotan mistä seuraavaksi kirjoitat, oot huippu! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Käytän Poliquinin ProFloraa, sitä voi tilata poliquinin sivuilta, on ainakin hyvä valmiste! Puhdistamolta taitaa löytyä myös hyvä probiootti!

   Kiitos palautteestasi =)

 7. Avatar Anni sanoo:

  Liuotatko pellavansiemenrouhetta tai psylliumia? Mietin että auttaiskohan se kun en pasko kahteen päivään noiden jälkeen jos käytän :D syötkö muuten mitään siemeniä tai suositteletko niitä? Ja kuinka paljon magnesiumia käytät päivässä? Tai lähinnä, kuinka paljon sitä uskaltaa ottaa yli suositusten? Sori tästä kysymys tulvasta, oon halunnut tuosta magnesiumista kysyä pitkään mutta en ikinä jaksa kirjottaa. :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Juu, liuotan aina! Kannattaa kyllä liuottaa, ei tarvi olla kuin 5 min =) Syön pähkinöitä, harvemmin siemeniä.

   Magnesiumia otan 3 x päivässä, yleensä 2 tablettia Poliquin ubermagia tai bioteekin super mg:tä vaihdellen. En osaa sanoa kuinka paljon sopii juuri sinulle, mutta olen kirjoittanut magnesiumtestistä, josta voit lukee lisää täällä –> http://a-rou.indiedays.com/2015/02/12/elatko-puutteessa/

Kommentoi