HERKUTELLEN HYVÄÄN KUNTOON

Osa teistä ehkä muistaa, että kävin maaliskuun loppupuolella BioSignature-mittauksessa, kirjoittelin silloin aiheesta täällä. Yleensähän erilaisista mittauksista hyötyy parhaiten, jos niitä tekee uudelleen, eli voi seurata onko jotain muutoksia tapahtunut. Oma lähtötilanteeni oli jo tuolloin hyvä, mutta sain silti uusia vinkkejä ja ohjeita, miten voisin optimoida hyvinvointiani entistä paremmaksi.

BioSignature-analyysi tehdään 12 pisteen ihopoimumittauksena ammattilaiskäyttöön soveltuvilla rasvaprosentin mittauspihdeillä. BioSignatureen kuuluu myös laaja taustatietojen kartoitus. Tämän jälkeen BioSignature-valmentaja analysoi tuloksia yhdistämällä saamaansa tietoa elämäntavoistasi, hyvinvointisi tilasta ja BioSignature-ohjelmiston antamista mittaustuloksista. Saat tietoa kehosi hormonaalisesta tilasta ja suosituksia elämäntapamuutosten tekemiseen.

BioSignature-analyysissä tärkeää ei ole rasvan absoluuttinen määrä kehon eri osissa. Myös silmämääräisesti hoikilla ihmisillä BioSignature heijastaa rasvan suhteellisen kertymisen perusteella elimistön hormonaalista tilaa. Jos rasva tuntuu kertyvän joka puolelle vartaloa, kertoo myös tämä omaa tarinaansa kehon sisäisistä tapahtumista. Teksti täältä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuolloin maaliskuussa mulla korkeimmaksi pisteeksi nousi takareiden piste ja lähdinkin hakemaan muutosta erityisesti alavartaloon. Rasvaprosenttini oli jo tuolloin matala, joten ideana ei ollut pudottaa rasvoja enempää, vaan nimenomaan tasapainottaa kehon toimintaa. Rasvan kerääntyminen tiettyyn kohtaa, johtuu tämän metodin mukaan aina tiettyjen hormonien toiminnasta. Mun kohdalla suurin korjaus kohdistui naishormonin, eli estrogeenin tasapainottamiseen. Miltä tulokset näyttivät nyt kolme kuukautta myöhemmin? Mainittakoon vielä, että en ole muuten tehnyt muutoksia elintavoissani, en ole esimerkiksi dietannut tms. ja olihan tuossa se yksi lomaviikkokin, jonka aikana tuli syötyä vähän huonommin kuin tavallisesti.

BioSignature-mittauspisteet

Kun tavattiin Eeron kanssa, kysyi hän esinmmäisenä että miten menee. Vastasin että erinomaisesti, voin hyvin ja oon nukkunut entistä paremmin. Oon tainnut täälläkin hieman hehkuttaa tuota unenlaadun paranemista ja se näkyi myös mittaustuloksessa. Niin sanottu unipiste, eli pohkeesta otettava millimäärä viestii kasvuhormonin toiminnasta ja siellä näkyy heti jos on nukkunut liian vähän, tai uni ei ole riittävän laadukasta. Mulla oli tippunut millimäärät edellisestä -1,8 mm, mikä on siis aika paljon, sillä edellinenkin mitta oli jo hyvin alhainen. Kaikki muutkin kohdat olivat kutistuneet ja arvatkaas mistä oli lähtenyt kaikkein eniten? No takareisistä tietysti! Mitta oli pienentynyt -3,5 milliä, mikä on mielettömän hyvä tulos. Kokonaisrasvaprosentti olikin sitten 9,5 %. Edellisessä mittauksessa tulos oli 10,7 %. Lean mass, eli kehon rasvaton paino oli taas noussut 1,3 kg, joka kertoisi siitä että lihasta on tarttunut lisää. Tuo 1,3 kg ei ole siis puhdasta lihasmassaa, vaan lihas varastoi aina nestettä, jolloin pienempikin lihasmassan lisäys nostaa painoa enemmän ylös. kasvuhormonihan on erityisen tärkeässä osassa juuri lihasmassaa hankkiessa, joten nämä menee kyllä yks yhteen. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerroinkin tuossa aiemmin, että ensimmäistä kertaa elämässä mulla on täysin säännöllinen kuukautiskierto. Hormonitoiminta on siis pelannut kyllä, mutta säännöllisen epäsäännöllisesti, mikä on myös aika tavallista paljon urheilevilla. Moni tietää, että joskus stressaava elämä voi aiheuttaa hormonitoiminnassa muutoksia. Alla oleva kaavio kertoo miten esimerkiksi krooninen stressi voi tehdä ”tuhojaan” myös sukupuolihormonien toiminnalle.

Pregnenolone steal

Itse olen siis syönyt runsaasti, nauttinut hyvästä ruuasta ja herkuista (raakasuklaa, raakakakut yms.) runsain mitoin, urheillut toki paljon ja nukkunut hyvin. Tää on jotenkin tosi iso juttu mulle, että voin pysyä hyvässä kunnossa, ilman kiristelyjä tai kurinalaista elämää. Tuntuu melkein lottovoitolta, kun on kaikkien ongelmien jälkeen saanut kropan sellaiseen kuntoon, että se toimii mielettömän hyvin. Tiedän, että BioSignature saattaa aiheuttaa joissakin epäilyksiä, onko tästä tarpeeksi tutkimuksia jne. Mulle on periaatteessa ihan sama, ainoa mikä on tärkeintä, on se että voin todella hyvin ja mulle nämä pienet, helpot muutokset toi suuren avun. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monia varmasti kiinnostaa, että mitä ne muutokset ovat mitä olen tehnyt ja täytyy tietysti aina muistaa, että ohjeet ja jutut ovat annettu mun elämäntyyliä tukemaan, jolloin ne eivät toimi sellaisenaan kaikille, sen vuoksi jätän yksityiskohdat kertomatta. Ideanan on kuitenkin optimioida tärkeiden ravintoaineiden, vitamiinien ja mineraalien saanti. Nyt kun on päässyt tähän moodiin, ei siitä todellakaan halua enää luopua!:)

kuvat 1,3,5: Riikka


23 Responses to “HERKUTELLEN HYVÄÄN KUNTOON”

 1. Avatar Yvonne sanoo:

  Tosi mielenkiintoista, tekisi mieli käydä sellaisessa tutkimuksessa!

 2. Avatar Huolestunut sanoo:

  Moi!
  Pisti silmääni tuo sinun alhainen rasvaprosentti 9,5 %. Eikö naiselle alle 15% menevä rasvaprosentti ole jo vaarallista normaalin hormonitoiminnan kannalta? Puhuit kuukautisten epäsäännöllisyydestä, eikö tämä selitä jo sen? Mielestäni 9,5% rasvaprosentti naiselle kuulostaa hälyttävän matalalta..:s Pitäisikö sinun olla hiemanarmollisempi itsellesi?:)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuli sellanen fiilis, että luitkohan tekstistä mitään muuta kuin tuon rasvaprosentin? :D

   Kirjoitin juuri, että nyt näiden muutoksien jälkeen hormonitoimintani on tasaantunut säännölliseksi, vaikka se on ollut ennen epäsäännöllinen, olin sitten tämän kokoinen tai rasvaisemmassa kunnossa. :)

   Myös ”sopiva rasvaprosentti” on yksilöllinen juttu, lisäksi eri mittausmenetelmillä voi saada täysin erilaisia tuloksia, sen vuoksi en lähtisi huolestumaan jos kaikki on muuten hyvin. Mulle olo ja fiilis on tärkeempiä kuin numerot ja yleiset kaavat/ohjeistukset siitä mikä on hyvä tai huono.

   • Avatar Hentsu sanoo:

    Eiköhän tuo rasvaprosentti ollu juu aika sivuseikka nyt tässä…. :D

 3. Avatar Myy sanoo:

  Olen nyt syönyt magnesiumsitraattia 2 tablettia päivässä (annostusohje 1-2 tabl/vrk), mutta vieläkin tuntuu toisinaan pistelyä/lihaskramppeja erityisesti pohkeissa ja reisissä. Uni on ehkä aavistuksen parempaa ja nukuin eka kerran varmaan pariin vuoteen koko yön heräämättä kertaakaan. Mitä luulet, imeytyykö tuo magnesium edes kunnolla mun ärtyneestä suolesta? Tuo yksi parempi yö voi olla ihan sattumaakin.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jos sulla on magnesiumvaje tuo ns. minimimäärä ei riitä nostamaan tasoja ylös vaan se pysyy paikallaan. Jos mä olisin sä, kokeilisin ottaa käyttöön vähintään kahta eri magnesiumlaatua (esim tauraatti on sopiva herkälle vatsalle) ja nostaisin määriä ainakin puolella. On myös olemassa magnesiumvoide, joka imeytyy ihon kautta ja sopii näin ollen imeytymishäiriöstä kärsiville.

   Käytän itse magensiumia 3 krt päivässä 2 tablettia kerrallaan, lisäksi voitelen joskus voidetta pohkeisiin, polvitaipeisiin tai kyynertaipeisiin, eikä yliannostus oireita ole edelleenkään ilmaantunut.

 4. Avatar Pauliina sanoo:

  Hei! Osaatko suositella mitään hyvää palautusjuomaa / siihen sopivaa jauhetta, jota voisin käyttää? Olen huomannut, että salin jälkeen olen aina todella väsynyt ja tuntuu että puolipäivää menee väsymykseen. Ehkä palautusjuoma auttaisi? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Hmm, valinnanvaraa on todella paljon joten ei tuu nyt mitään tiettyä mieleen. Riippuu vähän mikä on sulle tärkeetä? maku? laatu? hinta? Oon ite käyttänyt ja käytän Fitnessgurun proteiineja, sieltä löytyy myös palautusjuomajauheita. =)

 5. Avatar Riikka sanoo:

  Voiko mittauksessa käydä Vaasassa? Mikä on mittauksen hinta (noin)?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En ole löytänyt BioSig-valmnetajaa vaasasta. Kävin itse seinäjoella. Pelkkä mittaus + analysointi on 40 €

 6. Avatar Laura sanoo:

  oletko saanut vähennettyä takareisien rasvaa siis ravintoaineiden suhteilla (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit), ja saamalla tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja? ja oletko rasvaprosentin pudotessa ollut miinusenergioilla?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Juurikin näin, omalla kohdalla muut jutut olivat jo hyvällä mallilla, lähinnä vitamiinien, omegojen ja mineraalien (magnesium) kanssa on pelailtu enemmän. Oon myös syönyt maksaa tukevasti, eli yrittänyt antaa maksalle ravinteita jotta se pystyy hoitaa tehtävänsä kuten kuuluu. Maksan tehtävänä on puhdistaa keho ylimääräisistä hormoneista, erityisesti estrogeenistä, joka oli myös se mun ”ongelma”. :) Ja ei, en ole ollut miinuenergioilla ainakaan tietääkseni :D Tarkoitan, että en ole noudattanut mitään ruokavaliota tai laskenut kaloreita. Olen syönyt paljon, etenkin hiilareita, joita kuluu treenatessa runsaasti.

   • Avatar Laura sanoo:

    Kiitos vastauksestasi! Millä tavalla kannattaisi lähteä selvittämään juuri näiden mineraalien, omegojen ja vitamiinien omaa saantia? :)

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     Tuo BioSig-mittaus ainakin kertoo jo hieman erilaisista ravinnevajeista ja sieltä saa muutakin hyvää infoa. :)

 7. Avatar Hanna sanoo:

  Moi Aino! Ei liity juuri tähän postaukseen, mutta kiinnostaisi tietää sun kantasi ja kokemuksesi liittyen salitreenaamisessa kevyempiin viikkoihin, eli noin kerran kuukaudessa pidettävään ”puolitehoiseen” viikkoon? Voisit vaikka tehdä aiheesta postauksen! Et itse vaikuta pitävän tällaisia kevyitä viikkoja säännöllisesti, mutta huomaatko olossasi koskaan jaksamattomuutta ja enteileviä ylikunnon oireita, vai onko kehosi jo tottunut jatkuvaan tykittämiseen? Tällaisia lepoviikkoja ei myöskään bb2015 ja bbc2014 haasteissasi ollut :) omalla kokemuksella huomaan kropastani väsymyksen merkkejä juurikin suurinpiirtein 4vko välein ja tietenkin kehoani kuunnellen treenailen, mutta urheiluguruna kiinnostaisi tietää sinun mielipiteesi! Harvoin tulee kommentoitua joten tähän yhteyteen myös kiitokset huippuhyvästä, asiantuntevasta, monipuolisesta ja motivoivadta blogista!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heippa! Kilpaurheiluaikoina mun treenit oli syklitetty juuri tuolla systeemillä, että välillä oli kevyitä palautusviikkoja, nyt taas kun jumppaohjaukset määrää sen mun rytmin niin vedän aika samalla setillä viikosta toiseen. Jos joskus tuntuu että ei meinaa jaksaa niin jätän omat treenit pois viikoksi, jolloin määrällisesti kevenee hetkeksi. :)

   Tästä voisi kyllä kirjoittaa laajemminkin ihan kuntoilijan näkökulmasta :)

 8. Avatar Kati sanoo:

  Moikka,
  tosi mielenkiintoista asiaa. Mulla oli rasvaprosentti In Body- mittauksen mukaan syksyllä 23,9 enkä mitenkään halua pitääkään sitä matalana, mutta kroppani vaan on sellainen. Sulla, joka liikut työ- ja vapaa-aikana koko ajan en yhtään ihmettele rasvaprosenttisi pienuutta.

  Mulla myös ihan silmällä katsottuna takareidet rasvaa keräävät paikat – varsinkin vasen puoli. Koko kropassa on joku vasenpuolifeilu, joten antaa olla vaan. Board- shortsit rannalle :)

  Sain täältä miehelleni hyvän unettomuuden hoitokeinon. Magnesiumia! Miten en itse sitä tullut ajatelleeksikaan. Melatoniinikaan ei toiminu, mutta magnesium vaikutti heti samana yönä. Kiitos, Aino!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Mä en lähtisi vertaamaan eri mittaustuloksia keskenään, voi olla että inbody antais mullekin korkeemman tuloksen kun tämä, mutta toisaalta sillä ei oo kauheesti merkitystä, lähinnä nää toimii muutoksien seuraamiseen. :)

   Kiva nos sait vinkkiä täältä, moni muukin on kertonut magnesiumin jeesanneen unihommiin. :)

 9. Avatar Hentsu sanoo:

  Moi! Syön säännöllisesti magnesiumia ja huomaa jos sen syönti hetkeksi jää, kamalat lihaskrampit öisin. Osaisitko sanoa jos tekee tuon testin mikä olisi oikea määrä magnesiumia, niin jos vatsa on aina/hyvin usein sekaisin, onko muuta tapaa selvittää oikeaa määrää? Olen juuri lainaamassa Jaakkolan kirjan, kun aina vinkkaat hyviä pohdintoja sieltä:)..

  Tsemppiä viimisiin työviikkoihin, ja yritä löytää loma moodi kun alkaa ;)!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! tarkoitatko magnesiumtestiä? Kannattaa kokeilla mag-laatua joka sopii herkälle vatsalle, esim. sitraatti voi aiheuttaa mainitsemiasi ongelmia jo pienissäkin määrin. :)

Kommentoi