MITEN SYÖDÄ ENNEN TREENIÄ?

Joku kyseli tällä viikolla suhdettani leipään ja oon tainnut avata aihetta joskus aiemminkin. Olin ennen todellinen leipähiiri, söin siis leipää tyyliin jokaisella aterialla ja välillä ei ollut edes aterioita, pelkkää leipää vaan. Oli mulla joskus nuorempana joku järjetön dieetti, jonka päiväsaldo oli ainoastaan neljä palaa leipää ja yksi jugurtti. :D

Kauas ollaan tultu noista ajoista, sillä reilu vuosi sitten päätin vähentää leivän syöntiä ihan vain siksi, että se tuntui sellaiselta mitä en pystynyt hallita, koska aina jäi fiilis että vielä yks pala..ja vielä yks. Heheh. Pääsin leipäriippuvuudestani eroon, mutta sen jälkeen olen aika varovaisesti ostellut mitään leipäpaketteja kotiin. Mua pyydettiin mukaan tähän kamppanjaan mukaan, joten päätin tarttua haasteeseen ja suunnitella ennen treeniä soveltuva välipalan ja miettiä josko musta olisi kohtuukäyttäjäksi? Blogissa tulee jaettua paljon näitä erikoisempia maidoton/gluteeniton-reseptejä, joten tässä postauksessa jotain hieman ”tavallisempaa” niille, jotka tykkäävät tutummista ruoka-aineista. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miten siis kannattaisi syödä ennen treeniä? Yhtä ateriaa tärkeämpi on kokonaiskuva, eli se mitä syö ja juo päivän aikana. Jos tietää treenaavansa illalla, on hyvä syödä säännöllisesti pitkin päivää ja tankkailla tasaisesti myös nestettä. Jos heti treenin ensimetreillä jano alkaa vaivata, on tullut juotua liian vähän päivän aikana.

Tunti pari ennen treeniä, nautittavaksi sopii hieman pienempi välipala, jotta energiat pysyy ylhäällä urheilun ajan. Treeniä edeltävällä aterialla, treenin aikana ja välittömästi treenin jälkeen rasvojen suurta saantia tulisi mielellään välttää (poikkeuksena EPA/DHA ja kookosöljy, joista en nyt tällä kertaa kirjoita enempää), koska rasva hidastaa muiden ravinteiden imeytymistä kun taas treenin ympärillä on hyödyllistä nostaa insuliinitasot koholle. Ennen treeniä syödyn hiilarin nostattama insuliini voidaan hyödyntää lihaskudoksen katabolian minimointiin kovan suorituksen aikana. Ihanteellinen välipala sisältää siis tasaisesti imeytyvää hiilaria ja proteiinia, kun taas liian nopeasti imeytyvät lähteet eivät ole paras ratkaisu, sillä ne nostavat verensokeria jo kauan ennen kuin treeni edes aloitetaan ja voi näin ollen viedä tehoja treenistä. Nopeasti imeytyviä lähteitä kannattaa suosia mielummin heti treenin jälkeen. 

Jos liikuntasuoritukset koostuvat lähinnä leppoisistä kävelytuokioista, ei ravinteiden ajoittamisella ole luonnollisesti yhtä tärkeää roolia! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näitä periaatteita käyttämällä rakensin helpon ja nopean välipalan ennen treeniä nautittavaksi. Fakta on se, että usein välipalan toivotaan olevan helppo valmistaa, sillä liian monimutkaiset kuviot vievät liikaa aikaa, mitä useimmilla meillä ei yksinkertaisesti ole.

Käytin reseptissä VAASAN KUNTO proteiini & Kuitu Kaura -leipiä, jotka sisältävät runsaasti proteiinia (15 %) ja kuitua (10 %) suoraan luonnosta. Herkulliset siemenet ja viljan jyvät ovat näiden mehevien leipien proteiinin lähteenä. Itse diggailen juurikin runsaasti siemeniä sisältävistä leivistä, joten niistä pisteet kotiin!

Treenibuusteri:

 • 2 palaa VAASAN KUNTO kaura leipää
 • 2 rkl ketsuppia (stevialla makeutettu)
 • tippa tabascoa (ei välttämätön)
 • 4-6 siivua vähärasvaista kalkkunaleikettä
 • tammenlehtisalaattia, tomaattia ja paprikaa
 • herbamarea

Paahda leivät, jonka jälkeen sivele päälle tabascolla maustettua ketsuppia. Lisää useampi siivu kalkkunaleikettä, tammenlehtisalaattia, tomaattia ja paprikaa, mausta kevyesti herbamarella. Kasaa leivistä torni ja aseta keskelle cocktail-tikku. Nauti suuren vesilasillisen kera!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jokos nää tuotteet olivat tuttuja teille? Oletteko ylipäätään ajatelleet, miten kannattaa syödä ennen treeniä, vai tuliko tässä mitään uutta tietoa?


11 Responses to “MITEN SYÖDÄ ENNEN TREENIÄ?”

 1. Avatar Tiina sanoo:

  On tullut leipähyllyä pengottua kauraleipien perässä :) Itse tosin ostan lähinnä niitä muutamaa, joissa on viljana vain kaura. Toivottavasti eri firmat hoksais tämän, että on iso joukko ihmisiä joille ”leipäviljoista” sopii vain kaura ja alkaisivat sen pohjalta kehittää uusia tuotteita.

 2. Avatar Jepa sanoo:

  Hyvä postaus! Hyödyllistä tietoa ainakin itselleni, kun ideoiden puute treenejä edeltävissä aterioissa tuppaa loppumaan. Toivoisin lisää vinkkejä terveellisiin välipaloihin joista saisi boostia ennen treeniä. :)

 3. Avatar Sue sanoo:

  Sama täällä.. Olen leivän kohtuu käyttäjä (ehkä 2palaa viikossa) ja muista kuin kaurasta tahtoo tulla vatsaoireita. Ruis on kaikista pahin ja sitä on tungettu lähes joka leipään!;/ Jos ruis ei passa, on käytänössä ainoana vaihtoehtona täysin valkoiset leivät.. Olis todella mahtavaa jos saataisiin kuitupitoisempia leipiä kauppaan, ilman ruista!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Sama täällä, siis kohtuukäyttäjä nykyään. Eikös ne Vaasan kaurasydämmet oo ilman ruista? =)

 4. Avatar Maija sanoo:

  Tämmöistä vinkkiä oon kaivannutkin! Kiitos :) Töiden ja treenien väliin on jotenkin ollu hankala keksiä nopeaa ja sopivaa välipalaa, muutenkin välipalavinkit on oikein tervetulleita, niitä ei voi olla koskaan liikaa :D

 5. Avatar hujkll sanoo:

  Gluteenitonta välipala vinkkiä?

 6. Avatar Kati sanoo:

  Miettiihän sitä aika useasti mitä pitäisi syödä. Takavuosina edellisen kuntoiluspurttini aikaan, lehdissä (nettiä ei tässä muodossa vielä treenivinkkeihin ollut) sanottiin, että syömisen ja kuntoilun väliin piti jättää joku tunti tai kaksi. Ja niinpä silloin teinkin.
  Nyt on tiedon hankinta onneksi silleen helpompaa- vain oikean tiedon seulominen valtavasta määrästä jää huoleksi.

  Kauraleipä on kyllä hyvää. Söin juuri äsken omani kananmunan kanssa. Mulle sopii aika askeettiset kaurapuuro, kananmunat, rahka, leseet ja marjat.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tietoa tulee tosiaan jatkuvasti lisää, mikä on ihan hyväkin juttu. Kauraleipä taitaa olla munkin lemppari =)

 7. Avatar Anitta Erenius sanoo:

  Minä en syö enneen kahvakuula treenejä

Kommentoi