KUN TERVEYS MENEE EDELLE

Sanotaan, että liike on lääke. On totta, että liikunta auttaa hyvin moneen vaivaan, niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin. Oikein säännösteltynä liikunta tuo lisää energiaa, antaa positiivisen mielen ja ehkäisee kehon rapistumista, jumituksia sekä niistä johtuvia ongelmia, kuten päänsärky/selkäkivut jne. Liikunnan lisäksi myös ruokavaliolla voi edesauttaa omaa terveyttä – tai sabotoida sitä. Tiedätte, että olen puhtaan ja ravintorikkaan ruuan puolestapuhuja, sillä omakohtaiset kokemukset ja työni kautta näkemäni tulokset ovat olleet niin loistavia, etten voi muuta.

DSC02517

Mietin usein, miten monet ongelmat voitaisiin parantaa pelkästään elämäntapoja muuttamalla. Sen sijaan, useimpiin sairauksiin etsitään helpompaa pikatietä, kuten lääkkeet. Ja nyt en tosiaan tarkoita, etteikö lääkkeitä tarvittaisi, tai etteikö olisi olemassa sairauksia, joita varten lääkkeet ovat tärkeimmässä asemassa. Pointtini koskee lähinnä ns. elintasosairauksia, niiden aiheuttamia ongelmia ja myös pienempiä juttuja, jotka korjaantuisivat ihan vain katsomalla onko ruokavalio tasapainossa. Usein kun ihminen marssii lääkärille, saa hän kouraansa reseptin lääkkeisiin, joiden avulla vaivan oireet helpottavat. Ongelma on siinä, että jos syytä ei hoideta, ei oireet lopu, ne vain poistuvat väliaikaisesti lääkkeiden käytön vuoksi. En kritisoi lääkäreitä, sillä ymmärrän, ettei heillä aina ole resursseja alkaa pohtia jokaisen vaivan syntyjä syviä. Vastuukin on sen verran suuri, että arvuuttelu ja hoidotta jättäminen voi johtaa ongelmiin.

Näkisin, että ratkaisu on meissä itsessämme. Ongelma on kuitenkin edelleen tietämättömyys. Vaikka monien tieto on lisääntynyt paljon viime vuosien aikana, on kyseessä silti hyvin pieni prosentti esim. Suomen kansasta. Fitnessbuumista pauhataan jo ties kuinka monetta vuotta, mutta uusimmat tutkimustulokset todistavat silti, että suurin osa suomalaisista lapsista ja aikuisista on rapakunnossa. Edelleen on paljon ihmisiä, jotka eivät erota hiilareita ja proteiineja toisistaan, tai luulevat että hedelmäkarkit sisältävät hedelmiä. Tähän kun lisätään vielä joka tuutista tuleva erinäinen ohjeistus siihen, miten pitää syödä, niin ei ihme ettei oo mennyt ihan kuten strömsössä. Iso ongelma, jota on vaikea hoitaa.

Mulla on tällä hetkellä asiakas, joka on kärsinyt säännöllisestä migreenistä 10 vuoden ajan. Migreenikohtaukset ovat olleet kausittain jokaviikkoinen riesa, etenkin keväällä. Ongelmaa on hoidettu luonnollisesti lääkkeillä. Kun aloin suunnitella asiakkaani ruokavaliota, kiinnitin huomiota tähän asiaan ja kyselin asiasta jonkun verran. Huomasin, että hän oli jo ns. tottunut asiaan, eikä uskonut että se voisi johtua jostain. Migreeni nyt vain on joillakin, eikö niin? Suunnittelin asiakkaalleni ruokavalion ja tutkin migreeniasiaa paljon. Lisäsin ruokavalioon tätä tukevia ruoka-aineita ja lisäravinteita. Magnesium on näistä yksi olennainen, ja tiedättekö mitä? Migreeni on pysynyt poissa sen jälkeen, eikä lääkkeitä ole tarvittu. Asiakkaan omin sanoin ”ihan uskomatonta”. :)

Toinen asiakkaani on sairautensa vuoksi kärsinyt hyvin kipeästä selästä ja jumituksista. Liikunta tai salitreenit eivät ole onnistuneet, sillä niiden jälkeen kroppa on ollut niin kipeä ettei mitään järkeä. Ruokavalion ja liiketekniikan tarkastamisen jälkeen (myös oikeat liikkeet ovat tärkeät) jo lyhyessä ajassa, olotila on kuulemma muuttunut jo nyt hurjasti parempaan ja hän pohti itse kipujen johtuneen lähinnä käyttämättömistä lihaksista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nämä ovat pieniä esimerkkejä, enkä väitä, että osaisin parantaa sairauksia pätevämmin kuin lääkärit, mutta haluaisin herätellä ihmisiä miettimään lääkkeiden tarpeellisuutta? Johtuuko päänsärky käyttämättömistä, heikoista hartioista ja olisiko reipas kävelylenkki ja keppijumppa parempi kuin pari buranaa? Pitkällä aikavälillä salikortti ja salilla ihaksien vahvistaminen tulee halvemmaksi kuin jatkuva hierojalla ramppaaminen. Ravinneköyhä ruokavalio pikaruokineen limonaadeineen johtaa yleensä ennemmin tai myöhemmin ongelmiin terveyden kanssa. Kannattaa muistaa, että ruokavalio vaikuttaa olennaisesti myös psyykkeseen. Kiukkuisuus, väsymys, epämotivoitunut olo tai agressiivisuus voivat kaikki johtua siitä mitä syö, tai ei syö. Koskaan ei kannata ajatella, että mä nyt vaan oon tämmönen, vaan miettiä mistä asia johtuu. Kaikea ei toki voi korjata, mutta hyvä juttu on, että monet isot vaivat voivatkin hoitua ihan pienellä korjauksella, täytyy vain osata etsiä oikeasta paikasta. :)

Mitä mieltä olette asiasta? Olisiko kansan rapistuva terveys pelastettavissa oikeanlaisella ravinnolla ja liikunnalla, vai ovatko ihmiset jo niin laiskoja, etteivät jaksa hoitaa itseään ja on helpompi napata nappi purkista kuin liikkua ja syödä hyvin?


56 Responses to “KUN TERVEYS MENEE EDELLE”

 1. Avatar Mai sanoo:

  Hei! Allekirjoitan kyllä paljon tämän postauksen sisällöstä.. Harmiksi vielä ihan kaikkiin sairauksiin ja vaivoihin ei ole keksitty luonnollista hoitoa, mutta pidetään peukkuja. ;) Ja sillä välin pidetään itsestämme niin hyvää huolta kuin mahdollista! Olet selvästi lukenut näistä asioista paljon, ja siksi haluaisinkin kysyä sulta unesta. Ongelmana on siis nukahtaminen. :( Syön aika pitkälti ravintosuositusten mukaisesti, urheilen noin 8-10 h viikossa, juon kofeiinipitoisia juomia vain aamulla, venyttelen, rentoudun ja niin edelleen, mutta mikään ei tunnu auttavan. Onko sulla mitään ideaa mistä voisi johtua? Erittäin masentavaa makoilla tuntikausia sängyssä nukahtamatta. Saatan mennä kympiltä nukkumaan ja saada unta siinä kolmen-neljän aikaan!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Oi vitsi, uniongelmat ovat kyllä todella pyllystä!

   En tiedä mitä olet mahdollisesti jo kokeillut, mutta itse koen että laadukas magnesium reiluna annoksena ennen nukkumaan menoa rauhoittaa. Lisäksi käytän inositolia, joka on siis B-vitamiinien kaltainen sokeriyhdiste, se syventää unta ja parantaa hermovälittäjäaineiden tasapainoa.

   Myös valeriaanauute sekä melatoniini voi auttaa unen saannissa! :)

   • Avatar mai sanoo:

    Kiitos vastauksesta! Melatoniini onkin jo käytössä, mutta en haluaisi syödä sitä jatkuvasti. :( Nyt lähden googlettelemaan noita muita! :D

  • Avatar Jonnaajon sanoo:

   Mun piti kommentoida Aino tohon sun ruoka ja raha-postaukseen, kun aihe kosketti itseäni, mutta oon ollut niin ”kiireinen” tällä viikolla, etten oo ajan kans asettunut koneelle ja jos oon niin ajatus ei oo juossut, kun mun kommentit tuppaa aina venyyn kilometritolkulla :D as you know. Tuli kuitenkin lohdullinen olo, että jollain muullakin menee viikossa satasia ruokaan ja muihin setteihin. Taannoin luin jotain keskustelua ja meinas melkein ahdistus iskee, kun jotkut tyyliin nelihenkiset perheet pistää ruokaan saman kuukaudessa mitä mä viikossa parissa :D

   Tähän unijuttuun mulla tuli mieleen vielä reishi. Itellä se on ainakin auttanut rentoutuun illalla. Saan paremmin unen päästä kiinni ja nukun syvemmin. Tietty valeriaanalla terästetty tee tai melatoniini on myös hyviä vaihtoehtoja, kuten sanoit. Jos en rankan liikunnan jälkeen tankkaa jonkin vertaa hiilareita niin silloin mä nukun yleensä aika huonosti. Riippuu vähän mitä on tullut harrasteltua. Better you magnesiumsuihke on kans hyvä vaihtoehto illalle. Rentouttaa lihaksia ja siitä on ”night-versio”, joka tosin aiheuttaa ainakin mulla pientä ihoärsytystä.

   • Avatar mai sanoo:

    Joo, magnesiumia ja melatoniinia on tosiaan kokeiltu. Toi suihke jättää mielestäni inhottavaa kerroksen iholle, enkä oo tuntenut konkreettisia vaikutuksia. Mulla on ongelmana et jos en syö illalla treenien jälkeen runsaasti en saa unta jäätävän nälän takia. :D Esimerkiksi tänään söin iltaysiltä rahkaa ja banskua, mutta nyt noin puolenyön maissa alkaa nälkä iskemään…

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Heheh, no ihan lohduttavaa että ainakin meitä on kaks jotka pistää massii haisemaan :D :D

    Reishi unohtui listasta ja se on kyllä loistava apu rentoutumiseen myös!!

 2. Avatar Elisa peltola sanoo:

  Hyvä teksti! Näin se juuri onkin, että nykyään monen oireet ja sairaudet kumpuavat juuri väärästä ravinnosta. Kaiken keskus onkin ihmisellä juuri suolisto mihin ruoan sisältämä ravinto juurikin vaikuttaa aiheuttaen epämääräisiä oireita. Itse uskon myös siihen mistä paljon on puhuttu viljan ja gluteenin vaikutuksesta juuri ihoon ja vastustuskykyyn. Monella juuri gluteeni aiheuttaa yliherkkyyttä mutta varsinaista keliakiaa ei löydy taustalta.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Suoliston kunto on kyllä todella tärkeässä roolissa hyvinvoinnin kannalta ja harvalla ei ole siitä hajuakaan. Nykyään kyllä huomaa jos on syönyt gluteenia, vaikka olo ei kovin paha olisikaan, niin huomaa eron siihen mitä se on ilman viljatuotteita.

 3. Avatar Tiina sanoo:

  Juurikin näin :) Ihmiset ovat liian tottuneita lääkkeisiin. Nappia vaan naamariin ja kyllä se siitä. Toki, sehän on helpoin ja nopein keino, joskaan ei pitkällä tähtäimellä kannattavin. Ruokateollisuudella on iso vastuu tässä asiassa myös.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oikeessa oot, lopulta päästään siihen, että kaikki on hyvin pitkälle bisnestä. raha pyörittää maailmaa, valitettavasti :/

 4. Avatar Tuija sanoo:

  Oletko milloin viimeksi ollut esim. kuumeessa? mulla vähentynyt kuumeilu huomattavasti terveellisempien tapojen myötä! :)

 5. Avatar HennaA sanoo:

  Allekirjoitan kaiken sanomasi ja itse olen tästä elävä esimerkki. Olen 39 v ja olen 2 v syönyt korkeaan verenpaineeseen päivittäin lääkettä. Aloitin liikunnan ja ruokavaliomuutoksen vuoden alusta ja nyt olen varannut lääkärille ajan, sillä paine on kunnossa, jeei ! Olen super onnellinen !

 6. Avatar Maija sanoo:

  Erittäin hyvä näkökulma tähän kansan ongelmaan. Oon myös yllättynyt töissä, miten vähän ihmiset ymmärtävät ravinnosta tai edes haluavat ymmärtää.

  Omalta osalta kaikki nuo jutut pätevät; silloin kun en piitannut ruokavaliosta, mulla oli koko ajan milloin mitäkin:pää kipeä, masennusta, flunssaa, hemoglobiini alhainen, menkkakipuja.. Ym. Nyt jo neljä vuotta treeniä ja laadukasta ruokaa takana eikä sen kummempaa sairastelua! Joskus tottakai jos on vaikka jäänyt yöunet vähiin ja olo on tahmea, mutta pääasia ettei se olo ole se ’perusolo’. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Näitä muutoksia on kyllä todistettu niin paljon, että on oikeestaan tosi harmi, kuinka moni joutuu kuitenkin kärsiin kainelaisista oireista, vaikka hommaan olisi usein aika helppo hoito.

   Onneks ei itse tarvi enää mennä takas noihin oloihin ;)

 7. Avatar Armi sanoo:

  allekirjoitan täysin ja lähetin postauksen perheelleni, joka elää sokerijugurtilla, ruskealla kastikkeella, makkaralla, vaalealla sämpylällä ja juustolla. Toivottavasti herättäisi mielenkiintoa, isästäni olen toiveikas sillä hän on alkanut laihduttamaan ja kerrankin oikealla tavalla eli kalorit alle kulutuksen ja ruoka-aineisiin panostus ja liikunta, eikä atkins-dieetillä jossa hän eli kaikella epäterveellisellä kunhan vain hiilaria ei löydy.
  Mä itse sairastuin anoreksiaan vuosi-pari sitten ja nyt olen siis jo normaalipainossa, hormoonitoiminta tasapainossa, ruoka on normaali asia ja liikun koska tykkään siitä. Mut pakko myöntää, kun aloin nostaa painoa elin terveellisesti ja mietin makroja, söin mahd puhdasta ruokaa, välttelin sokeria yms. (tokihan tämä silloin oli sairasta touhua), tuntui olo motivoituneelta ja innokkaalta ja vaivoja ei oikein ollut esim limaisuuden kanssa, mutta kun sitten aloin syömään samaa ruokaa kun muut perheessä ”ollakseni normaali ja hyväksytty” alkoi lima kertyä kurkkuun, väsytti, ei innostanut liikkua, olin kipeänä paljon yms. ja aloin oikeasti miettiä et ei hitsi ei tää näin voi jatkua. Nyt elän terveellisesti taas koska haluan keholleni parasta – tottakai cheatit mahtuu mukaan ja rakastan niitä – mutta olo on nyt parempi ja kaikki innostaa taas ja treeni kulkee. Elintavat on ensisijainen lääke mun mielestä :) jo pelkkä veden juonti voi saada aikaan ihmeitä. Monet ihmiset ovat alinesteytettyjäkin ravintoainepuutosten lomassa, valitettavasti.

 8. Avatar HennaK. sanoo:

  Ongelmana on usein se ettei ihmiset ole halukkaita näkemään sitä vaivaa, mikä terveiden elämäntapojen eteen on tehtävä. Lääke auttaakin akuuttiin vaivaan nopeammin. Sen sijaan pitäisi olla enemmän terveydenhoitoa. Jokaiselle kansalaiselle pitäisi olla säännölliset terveystarkastukset, joissa asiansa osaava terveydenhoitaja ohjaisi oikeaan suuntaan migreenistä, verenpaineesta, lihasjumeista yms. kärsiviä ihmisiä. Lääkäreitä halvempaa yhteiskunnalle olisi tarjota pt-tyyppisiä palveluita elämäntaparemontin alkuun saattamiseksi. Terveydenhoitaja varaisi ajan tarvittaessa ravitsemusneuvontaan, liikkunnanohjaajalle, hierontaan tai ohjaisi sopivaan vertaistukiryhmään.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tässä olisi oikeen hyvä toimintamalli, kunhan sais vielä käytäntöön =)

 9. Avatar monna sanoo:

  Mä oon itse osittain pituuteni ja osittain koneella roikkumisen takia kärsinyt tosi kauan niska- ja yläselänjumituksesta. Oon saanut tätä varten jopa lääkereseptin lihasrelaksantin ja särkylääkkeen yhdistelmään. Varsinkin nyt yliopisto-opintojen alettua ne on pahentuneet kun luentosaleissa joutuu lähes poikkeuksetta puoliksi makaamaan sen pöydän päällä kun ne on niin alhalla verrattuna siihen miten pitkä itse on (melkein 180cm).

  Oon nyt aloittanut salitreenin pitkästä aikaa ja en oo polvivamman vuoksi pystynyt vielä tekemään muutakuin käsien ja selän treeniä. Oon huomannut että sillä on tosi iso vaikutus ja en enää mieti että otanpa tuosta ton lihasrelaksantin vaan että menenpä salille tekemään edes kevyen ja avaavan treenin. Tietenkin jos tilanne on ihan järkyttävän paha niin edelleen otan lääkkeen mutta uskon että kun vaan jaksan jatkaa treenaamista niin ongelmat voi kadota kokonaankin, vaikka olosuhteet ei tuosta parane muuten.

  Osaisitko muuten sanoa että onko mitään erikoista ravintoainetta/lisäravinnetta, jolla saisi helpotusta astmaan?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Salitreenit ovatkin varmasti hyvä juttu sun ongelmaan, lisäksi tuli heti mieleen että ihan täydellinen juttu olisi FUSTRA-treenit. Ootko kuullut?

   Astmaa ei ole tullut ”tutkittua” sen kummemmin, mutta sen lisäksi että saa riitättävästi vitamiiineja ja hivenaineita (jälleen kerran magnesium! :D) muistelisin että mehiläisensiitepöly sekä msm-jauhe voisi auttaa astmaan :)

 10. Avatar Elisa sanoo:

  Oon aivan samaa mieltä! Niin monet sairaudet ja vaivat voitaisiin ehkäistä tai parantaa ruokavalion ja elintapojen muutoksella. Omaa kokemusta on myös miten hurjan iso vaikutus ruokavaliolla on ihan kaikkeen fyysisestä hyvinvoinnista mielialaan ja kaikkeen sen väliltä :) Harmi vaan että lääketeollisuus ja sairaanhoito on bisnes ja kaikki pyörii rahan ympärillä…terveitä ihmisiä on huomattavasti vaikeampi saada napsimaan pillereitä.
  http://www.karhusportscience.com

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Samat sanat täällä. Ei sitä joskus aiemmin ymmärtänyt että huono fiilis ja jopa ”masentava olo” voi johtua vain siitä mitä on syönyt/ei ole syönyt.

 11. Avatar Jenna sanoo:

  Oot ihan oikeassa ja itsestä tuntuu, et ihmisten laiskuus ja välinpitämättömyys ajaa lääkärin luo ja lääkäri on täys pas*a jos ei määrää lääkkeitä. Tuntuu hullulta et edelleen on ihmisiä jotka ei tiedä liikunnan ja ravinnon merkityksestä terveyteen mut oooh antaa niitä ja paljon. Jo sana elinta

  • Avatar Jenna sanoo:

   Jäi kesken… Eli jo sana elintapasairaus kertoo kaiken oleellisen, eli totuttuja tapoja tulis muuttaa, oli kyse epäterveellistä ja puutteellisesta ravinnosta, liikkumattomuudesta, tupakoinnista tms. Nyt valot päälle Suomen kansa ni selvää säästöö sairaskuluissakin!

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Jep, ongelma on tosiaan tiedossa mutta sen ratkaiseminen onkin jo haastavampi juttu!

 12. Avatar Selkärampa sanoo:

  Hyvä kirjoitus, ja mielenkiintoisia esimerkkejä!
  Mä kuitenkin haluaisin vielä vähän syvempää tarkastelua niistä rakenteista, joiden takia ylipainoa ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia on nykyään niin paljon; useimmat työt tarkoittavat istumista koko hiton päivän ja joka paikkaan pääsee autolla, ruoka esim työpaikkaruokaloissa voi olla aika lisäainekyllästettyä tai yksipuolista, esim joku kiusaus enimmäkseen perunaa ja jotain rasvasekoitetta joka yrittää olla kermaa, häviävä määrä proteiinia/kasviksia.
  Tietenkin omilla valinnoilla on hirveästi merkitystä, itsekin opiskelin alaa, jossa ideaalitilanteessa ollaan puolet vuodesta ulkona fyysisesti rasittavissa hommissa, mutta käytännössä istun toimistossa joka päivä :(
  Ei paljon auta, vaikka käy joka ilta lenkillä ja salilla pari kolme kertaa viikossa…
  Mitä se elämäntapojen muutos tarkoittaa, jos ei pysty muuttamaan sitä istumista, mitä tekee kolmanneksen päivästä liikkumiseksi? Tietysti ruoalla on iso osuus, eikä tarvitse olla kovin paljoa pielessä ruokavaliossa, kun se alkaa jo kertyä valmiiksi aineenvaihdunnaltaan hidastuneeseen kroppaan rasvaksi/turvotukseksi.

  Uudessa työpaikassani toimisto on mäen päällä 6. kerroksessa ja ajattelin ottaa tavoitteeksi kulkea raput ylös ainakin pari kertaa päivässä, mielenkiintoista seurata vaikuttaako se arkiaktiivisuuteeni ;)

  Mutta kiitos ravintomuistutuksesta! Piti vielä kysyä, että kävitkö Seinäjoella tekemässä biosig-tutkimukset, ja pitikö käydä kahdesti (tutkimus&tulokset)?

  • Avatar Maija sanoo:

   Tiedän hyvin ton tunteen. Olin 4 kuukautta istumatyössä ja ei kiitos enää! Lenkit ym. Ei auta, kroppa ns. Löystyi silti.
   Eikö sulla ois mahdollista hankkia seisomapistettä? Toi portaiden nousu kuulosti hyvälle! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hyvä pointti, kaikilla ei tosiaan ole samaa mahdollisuutta pysyä aktiivisena niin paljon kun pitäisi, mutta kuitenkin olen sitä mieltä että paljon on itsestään kiinni. Jos käyttää kaiken hyötyliikunnan mahdollisuuden, se auttaa jo hurjasti. Tämän päälle vielä sopivasti monipuolisia treenejä niin saa vielä enemmän jeesiä. Liikunnan lisäksi, ruokavalio on todella suuressa asemassa. Eli jos oma arkiliikkkuminen on vähäistä, tulisi se huomioida ja korjata ruokavaliossa. Ei välttämättä helppo homma, mutta mahdollinen kuitenkin. :)

   Kävin tekemässä BioSig-mittauksen (kerran kävin) ja kirjoitin siitä myös: http://a-rou.indiedays.com/2015/03/19/biosignature-tulokset/

 13. Avatar Martta sanoo:

  No nyt oli sellainen aihe johon on pakko kommentoida! On sairauksia joita voidaan lähestulkoon kokonaan parantaa elämäntapoja muuttamalla. Ja sitten on sairauksia, jotka todella vaativat lääkehoitoa. Mutta toki paljon on sairauksia, jotka vaativat elämäntapojen muuttamisen rinnalle myös lääkehoitoa ainakin alkuvaiheessa. Esim 2 tyypin diabetes ja verenpainetauti voivat parantua elämäntavoilla, mutta jos arvot ovat huonot niin on hyvä aluksi ottaa myös lääkehoito tueksi, sillä vaikutus on elämäntapoja nopeampi ja suojaa mahdollisilta riskeiltä (sydän- ja aivotapahtumat jne). Kyllähän kaikki oppaat korostavat yhtä lailla lääkehoitoa elämäntapojen rinnalla, ja varmastikin lääkäritkin tämän kertovat, mutta mitä tekee useimmat potilaat? Napsii pillereitä ja unohtavat täysin kaikki puheet elämäntaparemontista. Miksi? Koska pillerit on helpoin tapa säästyä kuolemalta ainakin näin aluksi. Helppoa on sanoa että pillereitä vain määrätään lääkärissä, eihän se lääkäri ole se joka parantaa, vaan potilas/asiakas itse parantaa itsensä. Toki potilasohjauksessa on osittain toivomisen varaa, mutta jos elämäntavat jäävät, ei se ole vain lääkärin vika jos hoito jää puolitiehen. Tämä siis lähinnä juuri liittyen elintasosairauksiin. Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovatkin sitten oma lukunsa ja mielestäni useimpien niiden vaivojen kanssa on turha kääntyä ainakaan yleispätevän lääkärin puoleen.

  Mitä fitnessbuumiin ym tulee, useinhan se on niin että siitä innostuvat ne, jotka jo valmiiksi harrastavat liikuntaa ja syövät terveellisesti. Näin ollen mitään kansanterveyden parannusta ei tule näkymään sen vuoksi, vaan edelleen suuri osa niistä sohvaperunoista on siellä sohvan pohjalla. Sama pätee esim ravintolisiin; niitä syövät ne jotka jo valmiiksi elävät terveellisesti, eivätkä ne joille niistä olisi merkittävintä hyötyä.

  Yhteenvetona voi siis sanoa, että on helppo vaikuttaa omasta terveydestä kiinnostuneiden elämäntapoihin, todellinen ongelma ovat ne sohvaperunat jotka eivät ole kiinnostuneita terveydestään, vaikka olisi syytä!

  Ja kaikesta tästä vaahtoamisesta pahoittelut, asia tuntuu olevan melko lähellä sydäntä! Voisinkin kirjoittaa tästä aiheesta vaikka romaanin :D Kiitos ajatuksia herättävistä kirjoituksista, siis muistakin kuin tästä!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Kiitos kattavasta kommentista, oon sun kanssa aivan samoilla linjoilla, että on olemassa monia eri tapoja sairastaa ja hoitaa niitä. Totta on varmasti myös se, että suurin ongelma on ihmisissä itsessään, koska ei vaan jakseta tehdä oman hyvinvoinnin eteen tarvittavaa kun on kerta ”helpompikin” vaihtoehto.

   Fitnessbuumi ja sen tavoittamat ihmiset onkin sitten jo ihan oma aiheensa josta voisi kirjoitella pitkän tekstin. Sama ongelma koskee myös lapsia ja nuoria, kun nykyään pitää jo aikaisessa vaiheessa päättää satsaako lajiin todella vai lopettaako kokonaan. Se keskitie puuttuu monessa jutussa. On himourheilijat ja sitten ne jotka ei tee mitään. Toki on jengiä siinä välilläkin, mutta niitä pitäisi olla paljon enemmän. :)

 14. Avatar Klaara sanoo:

  Tämä on kyllä niin totta.

  Omalla kohdallani säännöllinen syöminen, nukkuminen ja riittävä vedenjuonti (erityisesti kivennäisvedet) on auttanut omaan migreeniini. Aiemmi en liikkunut juuri lainkaan, ja olin jatkuvasti kuumeessa, flunssassa tai poskiontelontulehduksessa. Nykyisin en sairasta, tai jos flunssa iskee, se menee helpolla ohi :)!

  Unettomuuteen minulla auttoi taas jooga ja erityisesti hotjooga. Siellä opin rentoutumaan ja rentouttamaan sekä mieltä että kehoa.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hienoo että oot löytänyt avun migreeniin. Tuota joogaa pitäis kyllä testata itsekin :)

 15. Avatar Ipe sanoo:

  Ensinnäkin ihanaa, ettet ajattele mustavalkoisesti vain omaa kantaasi, vaan ymmärrät myös esim. Lääkkeiden olevan tärkeitä. En tiedä miksi tää nyt kiinnitti mun huomion, oon ehkä törmännyt liian moneen jostain asiasta innostuneeseen ihmiseen, ketkä eivät enää muuta näe kuin vaikka maidottomuuden superlääkkeenä kaikkeen :-D säästyit myös varmaan aikamoiselta paskamyrskyltä, kun muistit mainita että lääkkeilläkin on tehtävänsä, haha..
  Mutta asiaan! Mullakin on migreeni, ja lääkitys siihen, joka yleensä kohtauksiin otettuna auttaa ja vie kivun mennessään. Aina lääkkeen ottamisesta tulee silti vähän inhottava olo, jostain syystä se tuntuu niin myrkyltä. Toki näin ei välttämättä ole, enkä mä niitä päivittäin popsikaan, mutta silti tuntuu että voisin jotenkin ennaltaehkäistäkin niitä kohtauksia, nykyistä paremmin. Mutta kun ei nimenomaan tiedä, miten. Magnesiumista oon kuullut muistaakseni Paula Heinosen luennolla, ja myös b-vitamiineja syön samaisen naisen kehotuksesta. Kuitenkaan eroa en oo oikeastaan huomannut. Osasyy on varmasti viime aikoina fyysisen työn takia vähemmälle jäänyt liikunta, mutta oikeastaan oon migreenistä kärsinyt vähintään sen 10 vuotta.
  Ymmärrän, jos susta tuntuu ettet voi kaikkien vaivoihin keksiä lääkettä tai jos yksinkertasesti ei kiinnosta, mutta rohkenen silti pyytää: jos sulla on tiedossa jotain suht yleispäteviä tipsejä tähän migreenin hoitoon ruokavaliolla, mä ainakin kuulisin niiiiiin mielelläni. Tosi vähän tuntuu löytyvän tietoa tästä aiheesta, ainakaan kovin luottamuksellista. Lause ’joillain kahvi helpottaa ja joillain pahentaa’ on suunnilleen se, mitä lääkärissäkään ruokavalion yhteydestä migreeniin olen kuullut.
  Kiitos!!

  • Avatar Lene sanoo:

   Hei, samat ajatukset kuin Ipellä: olisi mukava kuulla joku ravitsemusvinkki migreenin ennaltaehkäisyyn! Lääkkeillä on menty täälläkin, ja jos saisi kohtausten määrän edes puolitettua ruokavalion ansiosta niin olisi tosi mahtavaa. Kiitos paljon!

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Kopioin tähän mitä kirjoitin jo aiemmin:
    Näihin on aina vaikea antaa yleispätevää ohjetta, sillä yleensä teen ensin analyysin henkilön nykyisistä ruokatavoista ja sitten lähden korjaamaan puutteita, mutta siis mainitsemani magnesium sekä Ubikinon voivat auttaa ongelmaan. Magnesiumin tulisi olla laadukasta sitraattia, tauraattia tai glysinaattia (noita saa suomesta) Asiakkaallaani on käytössä Puhdas+ merkkinen sitraatti. Solgarin valikoimista öytyy ubikinonia!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos paljon Ipe! Vastasinkin tähän jo pariin otteeseen, nämä kommentit menee vähän sekaisin kun kaikki on allekkain :D

 16. Avatar Moi sanoo:

  Moi aino! Tää ei liity nyt tähän postaukseen mut mulla ois postausidea (en oo nimittäin varma ootko kirjottanut tästä aiheesta). Oisko sulla jotain vinkkejä litteän vatsan saamiseen?

  Tiedän, ettei rasvaa voi polttaa paikallisesti mutta mulla sattuu olemaan tällänen kroppa että kaikki muut ruumiinosat on kiinteitä paitsi vatsa. Ja paino on ihan normaalipainon alarajoilla että en usko että hirveä laihduttaminen toimii tässä hommassa. Muita tietoja: liikun 3-4 kertaa viikossa HIIT pikatreenejä kaikille lihaksille, lisäksi kävelen kohtuullisesti, sekä syön säännöllisesti ja terveellisesti (1300-1800kcal/päivä).

  Sulta kun saa aina niin kokonaisvaltasen selostuksen niin vinkkejä varppina on! Elikkä jos jotain tällästä postausta jossain vaiheessa olis aikaa tehdä niin täällä ois yks tosi kiitollinen blogiasia uskonnollisesti lukeva ihminen:)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Oon itseasiassa tekemässä aiheessa postausta ihan lähiaikoina :)

 17. Avatar Sandra sanoo:

  Heippa! Postaukseen liittymätön kommentti,mutta oletko kirjoittanut joskus postauksen erilaisista ”terveys jauheista” joita käytät ravinnossasi,erityisesti smoothieissa? Oon selailla sun postauksia ja vielä ei ole löytynyt,niin ajattelin kysäistä :) Olen 17v tosi liikunnallinen tyttö.pyrin syömään todella terveellisesti,mutta vastustuskykyni on olematon ja olen usein kipeänä.. Syön myös päivittäin C,-D ja B vitamiineja ja sinkkiä purkista.Mikä tähän voisi auttaa? Olen lukenut,että monilla sairastelut ovat jääneet,kun ovat alkaneen käyttää erilaisia superfoodeja ja näitä ”jauheita” ruokavaliossaan.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! En muista tehneeni vähään aikaan, joten voisi olla ihan hyvä aihe kirjoitella joku päivä, kiitos vinkistä! :)

   Joudun vastaamaan monille samalla tavalla, mutta mun pitäis nähdä ihan kokonaiskuva ruokavaliosta yms. että pystyisin sanomaan, mikä on mahdollisesti vialla. Harvemmin on olemassa mitään tiettyä juttua mikä pätee jokaiseen :)

 18. Avatar Myy sanoo:

  Hyvä postaus! Mulla on suoliston kanssa isoja ongelmia ja ruokavalio on melko rajoitteinen. Moni on kysellyt, että ”eikö siihen ole mitään lääkettä?”. En tiedä, en ole edes kysynyt enkä haluakaan tietää. Ravitsemusterapeutin neuvo oli yksinkertainen: mahdollisimman vähän mitään lääkkeitä ja keinotekoista. Mieluummin jätän ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet syömättä kuin alan popsia kortisonia ja juoksen tähystyksissä.

  Migreenistä kärsin myös ja tietyt ruoka-aineet laukaisee kohtauksen. Siksi en ole esimerkiksi suklaata syönyt vuosiin. Kiinnostaisi tietää, millaisia vinkkejä sulla on migreenistä kärsivän ruokavalioon? Tasainen ateriarytmi ja verensokeri on tietenkin perusjuttuja samoin noiden laukaisevien aineiden välttäminen.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! :) Näihin on aina vaikea antaa yleispätevää ohjetta, sillä yleensä teen ensin analyysin henkilön nykyisistä ruokatavoista ja sitten lähden korjaamaan puutteita, mutta siis mainitsemani magnesium sekä Ubikinon voivat auttaa ongelmaan. Magnesiumin tulisi olla laadukasta sitraattia, tauraattia tai glysinaattia (noita saa suomesta) Asiakkaallaani on käytössä Puhdas+ merkkinen sitraatti. Solgarin valikoimista öytyy ubikinonia!

   • Avatar Myy sanoo:

    Ongelma onkin siinä, että suolisto ei riemastu purkista napsittavista vitamiineista yms. :( Ainoo mitä olen nyt syöny on B-vitamiini, mahdollisimman puhdas, koska olen kasvissyöjä.

 19. Avatar Tiina sanoo:

  Funktionaalinen lääketiede, Paula Heinonen. Kaikkien kannattaa tutustua. Siinä tulevaisuus! Palataan Aino asiaan kunhan saan opintojani pidemmälle :)

 20. Avatar eano sanoo:

  Haluaisin uskoa niin, että terveellinen elämäntapa antaa terveen elämän. Sivusta seuranneenna kuitenkin nähnyt miten kaksi läheistä sairastuneet vakavasti vaikka molemmilla ihanteelliset elämäntavat. Itse olen kakskymppinen ja myös sairas vaikka en ole koskaan polttanut tupakkaa, en juo viinaa, urheilen, syön terveellisesti…. Pistää vihaksi kun ihmiset jotka eivät edes urheile ja syövät paskaa, voivat paljon paremmin kuin minä, jonka elämäntavat ovat ihanteelliset. Syy omaan sairasteluun ei siis löydy elämäntavoiista eikä sitä niillä hoideta.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Valitettavasti myös näitä tapauksia on. Tekstin pointti ei ollut toitottaa että ajatukseni olisi absoluuttinen totuus, sillä poikkeuksia löytyy aina – molempiin suuntiin! Tsemppiä sulle :)

 21. Avatar Sleepless sanoo:

  Hei.
  Mulla olis vaan yksi kysymys. Kuinka nopeasti huomasit eron kun jätit maitotuotteet pois? Olen kärsinyt nenän ja poski- , otsaonteloiden tukkoisuudesta jo monta vuotta ja siihen on vaan lekuri sanonut että johtuu allergiasta. Mutta ei oo löydetty vielä mitä olis se suurin syy. Kun se ei ole kausiluonteinen vaan se tulee aina silloin tällöin ja joskus on niin paha että aiheuttaa huimausta. Olen kuullut että siihen vois saada apua jos jättää maidon pois. Eikö sullakin ollut nokka tukossa kun käytit maitoa?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Yleensä eron huomaa melko nopeasti molempiin suuntiin. Eli heti jos käytän maitotuotteita, myös oireet alkaa: nenä tukossa, limainen olo ja jopa käheä kurkku. Yleensä oireet myös katoaa noin viikossa kun pitää ruokavalion ”puhtaana” :)

   Kokeile ihmeessä, olen kuullut että monet ovat saaneet apua juuri tuohon ongelmaan!

 22. Avatar Emma sanoo:

  Hei! Juuri näitä asioita olen itsekin pyöritellyt mielessäni viimeaikoina, ihan huvikseen vaan. Tottahan se on, että jos ihmiset ymmärtäisivät ravinnon sen ravintosisällön eikä pelkkien kaloreiden kautta, niin monen ruokavalio paranisi kertaheitolla hyvinvointia enemmän tukevaksi mitä kautta monet elintasosairaudet unohtuisivat ja monet muutkin sairaudet voisivat helpottua. Opiskelen itse lääketiedettä ja minulla on tällä hetkellä sellainen olo, että vaikka terveitä elämäntapoja aina suositaan, niin jokaisen sairauden hoito pohjataan aina lääkehoitoon ja liikunta ja ravinto vain toimivat sitä tukevana.. En tiedä miten kliinisillä kursseilla opetetaan kun käydään jokainen kliininen oppiaine kerralla eri sairauksia ja niiden hoitoa läpi mutta tällä hetkellä oma fiilis on tämä. Ihan kuin lääkärit unohtaisivat sen mistä se hyvinvointi koostuu.. En tiiä, sekava kommentti ja kaikki kunnioitus tulevia kollegoja kohtaan, vaikka ”kritisoinkin” näitä hoitokäytäntöjä. Ehkä se vaan johtuu vaan ihmisten huonosta hoitomyöntyvyydestä, jos joutuisi näkemään itse vaivaa huolehtimalla ravinnosta ja liikunnasta enemmän. Lääkkeen nappaaminen on aina ”helpompaa”… Anyway, mahtava postausaihe ja hyvä jos tämä asia herättää keskustelua

  • Avatar Emma sanoo:

   Heh, no tätä samaa näkökulmaa spekuloitiinkin jo tuolla aikaisemmin kommenteissa. En vain jaksanut alkaa väsynein silmin niitä aluksi lukemaan :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos, tästä aiheesta voisi tosiaan jauhaa vaikka kuinka paljon. Mun mielestä on hieno asia että alaa opiskelevana pohdt asioita jo nyt tältä kannalta, lääkkeet ei saisi korvata terveellisiä elämäntapoja, sillä ne ei kuitenkaan tuo pysyviä ratkaisuja ongelmiin jotka aiheutuu siitä miten syö, juo tai liikkuu.

 23. Avatar Elisa Peltola sanoo:

  Saisiko vielä vinkkiä vähän miten paljon sitä magnesiumia pitäisi suurin piirtein nauttia ja missä muodossa. Minä nimittäin kärsin todella pitkään lihasten palautumisesta ja tuntuu että seuraavat päivät vartalo on kuin puu pökkelö

Kommentoi