Lihaksikkaat ja isokokoiset ihmiset koetaan yleensä samalla myös voimakkaiksi. Tuolla on isot lihakset, se on varmaan tosi voimakas! Onhan se toki totta, että mitä enemmän lihasmassaa kehosta löytyy, myös voimaa on usein reilummin. Voimaa voidaan kuitenkin mitata eri tavoin. Onko voimakas se, joka nostaa suurimman kuorman rautaa vai se joka vetää eniten leukoja? Tähän voisi laittaa vastakkain esimerkiksi painonnostajat ja telinevoimistelijat, jotka ovat molemmat voimakkaita, mutta eri tavoin. Kumpi on teidän mielestä siistimpää, pystyä nostaa isoja rautamääriä vai itseään?
Joku tuossa taannoin antoi palautetta, että on tylsää että en keskity suorituskykyyn lainkaan, vaan ulkonäkökeskeisyys on blogissa suurimmassa asemassa. Mun mielestä ei tarvitse valita vaan toista, vaan voi keskittyä molempiin. Koen, että suorituskyky on mulle todella tärkeä asia, jopa tärkeämpi kuin ulkonäkö. Omat tavoitteet vaan vaihtelevat ajoittain. Välillä haluan hankkia lisää voimaa ja välillä haluan polttaa rasvaa. En ole itse kooltani mitenkään kovin suuri, enkä varmaan näytä ulospäin miltään voimanaiselta, mutta kyllä sitä voimaa silti löytyy ihan ok:sti. Lihastohtori on muuten kirjoittanut tästä aiheesta ihan kokonaisen, mielenkiintoisen artikkelin ”Voimakas ilman suurta massa tai lihaksia. Miten se on mahdollista?”
Ulkonäkö ei siis ole ainoa mittari kertomaan henkilön fyysisestä suorituskyvystä, joten sen perusteella tuskin kannattaa arvioida kuka on tuulen raiskaama vinkuheinä ja kuka voimamies tai -nainen! Jos multa kysytään, mielestäni voimakas tarkoittaa sekä sitä, että pystyy nostaa raskaita asioita että itseään. Monipuolinen voima on siis paras voima. Miten tätä voi mitata? Esimerkiksi crossfit-tyyppiset treenit mittaavat juuri monipuolisuutta, sillä usein näissä treeneissä toteutuu sekä painavien asioiden nostelu, että kehonpainolla taiteilu.
Kahta eri ihmistä verratessa tulee huomioida myös kehon paino. Omaa kehoa nostaessa, kaikilla on samat lähtökohdat, toki kevyempää kehoa on helpompi nostella kuin kehoa jossa on esimerkiksi suuri määrä rasvaa, sillä rasvasta ei ole tällaisessa voimantuotossa mitään hyötyä, ainoastaan haittaa. Suuria kuormia nostettaessa voi suhteuttaa nostetun painon oman kehon painoon. Esimerkiksi oma maksimini maastavedossa on se 120 kg ja kehonpainoni on n. 55 kg, tarkoittaa, että nostan oman painoni 2,1818 ~2,2 kertaisesti. Eli jos haluaa pestä mun tuloksen, 60 kiloisen tulisi nostaa n. 130 kiloa ja 85 kiloisen taas n. 185 kiloa. Voimannostossa kilpaillaankin painoluokittain, mutta taas crossfitissä kaiken kokoiset lähtevät samalta viivalta, jonka huomaa aika hyvin siitä, että menestyneillä urheilijoilla on kaikilla aika samantyylinen vartalo, mikä lienee ihanteellinen tähän lajiin.
Mun mielestä on kivaa testailla miten oma suorituskyky paranee aika-ajoin ja oonkin kertonut täällä meidän töissä tapahtuvista haasteista ja tempauksista. Viime vuonna vedin 10 leukaa ja nyt olisi tarkoitus nostaa lukema ainakin 15 kappaleeseen. Ajattelin myös kokeilla parantaa omaa penkkimaksimiani, joka on tällä hetkellä 60 – 65 kiloa. Muistan että kokeilin viime vuonna nostaa jomman kumman lukeman penkistä, mutta en muista oliko se 60 kg vai 65 kg. Täytyy siis varmaan lähteä kokeilemaan ensin tuota pienempää lukemaa, ettei käy köpelösti!
Voimanostossahan mitataan maksimaalista voimantuottokykyä kolmella eri osa-alueella Nuo lajit ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus sekä maastanosto, joten meikäläisen täytyisi vielä ottaa omat maksimit jalkakyykystä, ja sitten vois vähän vertailla miten kaukana noista huipuista sitä ollaankaan!
Millaisia ennätyksiä ja tavoitteita teillä on voimatreenien suhteen?
Seuraavana agendana on kertailla uuden Bodycombatin koreot läpi (huippu ohjelma, tulkaa tänään 17:30!) ja sitten mennä nostamaan hieman rautaa.
On jännä, miten paljon ulkonäkö voi pettää voimakkuudessa
Itse näytän omasta ja monen muun mielestä hyvinkin voimakkaalta, koska minulla on hyvä lihaserottuvuus.. Mutta todellisuudessa en ole erityisen voimakas
Olin varannut ajan pt.lle, jota myös ulkoinen olemukseni selvästi hämäsi.. Pisti tekemään kaikkea suht raskaasti, kunnes totes ”sä näytät huomattavasti vahvemmalta mitä oot” :’D sitten vähän höllättiin painoja ja tekniikoita kevyemmiksi… 
Hauska miten teistäkin löytyy esimerkkejä molempiin suuntiin, mutta se tosiaan todistaa että ulkonäkö voi valehdella
Mä en ole tätä koskaan miettinyt näin niinkuin yleisellä tasolla, että mitä on voimakkuus ja kuka on voimakas. Ehkä mä niitä isoja habamiehiä pullistelevien lihaksiensa kanssa kuitenkin ekana ajattelen, vaikkakin olen sitä mieltä, että heidän voimakkuus on hyvin yksipuolista ja esim. kestävyys saattaa olla ihan nollissa.
Mutta mitä tulee omiin tavoitteisiin, niin voimatavoitteet on enemmän oman kehonpainon puolella. Tavoittelen esim. mahd. monta puhdasta miestenpunnerrusta, pitkään pidettäviä tyylipuhtaita lankkuja kera kaikenmoisten kikkailujen, sivulankkuja niin että jaksaa pitää myös ylemmän jalan ilmassa jne.. Leuanveto on myös kovasti työn alla. Vielä käytän kuminauhaa tai sitä avustavaa laitetta, mutta kyllä se eka aito leuanveto sieltä joskus tulee!
Nuo oman kehonpainolla tehtävät liikkeet ovat kyllä kivoja ja haastetta löytää aina! Tykkään kans kikkailla ja kokeilla erilaisia juttuja
Mielenkiintoinen postaus ja tämän sekä Petran kommentin innoittamana aloinkin miettimään ootko kirjoittanut lihaserottuvuudesta tai jostain siihen liittyvästä? Mulla on kuulemma myös aika hyvä lihaserottuvuus ja ois mielenkiintoista lukea aiheesta
Miksi joillakin on, mitä se käytännössä tarkoittaa jne kaikkea mitä aiheesta nyt irti saa 
Kiitti! Yleensä lihaserottuvuus on hyvä henkilöillä joilla on alhainen rasvaprosentti, eli kun rasvaa on vähemmän. lihakset näkyvät paremmin.
Heh, no mun kohdalla se ei kyllä voi olla syynä
Ei mulla nyt mitenkään hirveästi rasvaa ole, mutta normaalisti (lue: kun syö joka päivä jotain herkkuja). Onkohan joku muu selitys?
Ei mene rasvaprosentin mukaan, epäilisin geeneistä..? Itsellä rasvaprosentti ollut n.25 ja silti lihaserottuvuus todella hyvä kaikkialla muualla kuin vatsassa, vaikka rasva kertyy minulla melko tasaisesti. Ois kyllä kiva kuulla jos joku osais kertoa mistä johtuu!
Super postaus! Oon itse kamala rimppakinttu eikä paljoa massaa löydy, mutta voimaa kylläkin
moni ihmetteleekin, että mitä mä oikeen siellä salilla duunailen kun en todellakaan ole mitään kehonrakentaja luokkaa tms mutta yllättyy kun näkee itse teossa 
Kiitos! Niin se ulkonäkö voi huijata
Mulla on tavoitteena olla juurikin mahdollisimman voimakas mahdollisimman pienellä massalla/lihaksilla. (Ei ihan helppoa… Varsinkin kun oma kroppa on rakenteeltaan tuollainen crossfit-tyyppinen)
Kuulostaa just sellaiselta, mikä sopii munkin tavoitteisiin.
Pieni mutta vahva! Aina ei oo helppoa, mutta kaikki on kuitenkin mahdollista 
Alettiin kaverin kanssa treenaamaan leuanvetoa, ja tavoitteena olisi saada kesäkuussa yksi leuka vedettyä. Tavoitteet korkeella
Se on kyllä jännä, kuinka ihmisen ulkomuoto voi pettää, kun puhutaan voimakkuudesta. Isäni ei ole koskaan ollut mikään bodarimies, eikä ulkoisesti ehkä edes näytä mitenkään super-voimamieheltä, mutta aina hän jaksaa yllättää minut voimakkuudellaan.
Nonniin, jostain pitää aina alottaa, tsempit leukojen treenaamiseen
Mielenkiintoista, olen itsekin pohtinut mitä se ”voimakas” onkaan. Joogassa olen huomannut, että lihaskimput ei useinkaan jaksa pitää käsiä pitkään sivuilla, niin kuin tietyissä jooga-asennoissa kuuluu tehdä.
Miten muuten, mietin että miten on mahdollista että nostain penkistä 55kg (10x), vaikka en koskaan treenaa kyseistä liikettä? Miesystävä yllytti kokeilemaan. Oon käyny salilla nyt aktiivisemmin 6kk, ja löytyy salitaustaa jonkin verran myös jostain reilun viiden vuoden takaa. Mutta siis oon monista teksteistä ymmärtäny että monille se on todella pitkän harjoittelun tulos saada tuon verran penkistä. Onko ihmisellä jotenkin pitkä ”lihasmuisti” tai ovatko jotkut ”luontaisesti lihaksikkaampia” (hmmm uskonko viimeiseen itsekään :D). Miesten punnerruksia menee 30, mutta leukoja en pääse vielä yhtään, tavoite on 1 näin alkuun
Mulla on vähän sama juttu tuon penkkipunneruksen ja myös maastavedon kanssa, en nimittäin ole harjoitellut kumpaakaan mitenkään aktiivisesti, tai no nyt BB-haasteen ajan kyllä, mutta kokeilin mm. ensimmäistä kertaa maastavetoa (kunnon painoilla) viime vuonna jan ostin heti 100 kg.
Kai sitä voi olla jotenki ”lahjakas” tietyissä jutuissa ja tietysti muu treenitausta auttaa myös asiaan!
Heippa! Olet kirjoittanut paljon kehon hyvinvoinnista, magnesiumista ja kuinka aineen vaihduntasi on nopeutunut viime aikoina. Mietimpä tässä: olen nyt ottanut joka ilta viikon ajan magnesium diasporalia 400mg, tällä samaisella viikolla aineenvaihduntani on myös vilkkaampaa kuin ennen ja tunnen itseni jaksavaksi sekä pirteäksi! Kehonkoostumus mittauksessa kävi ilmi, että mineraalini olivat nimittäin hieman alhaalla. Onko mahdollista, että magnesium lisä on kiihdyttänyt aineenvaihduntaani vai vetäisenkö nyt tämän ihan tuulesta?
Yritin kaivella postauksistasi (ja netistä) tähän vihjettä mutta en löytänyt niin tulimpa kysymään!
Nauti auringosta ja ihanaa kevättä! – ps. uusi hiustyyli kyllä sopii sinulle erittäin hyvin!
Moi! Samoin kävi mulla, eli hyvin mahdollista että magnesium on saanut tuon aikaiseksi, se nimittäin osallistuu kehossa hyvin moneen toimintaan!
Kiitos!
Aino, kiitos blogistasi, sitä on mukavaa lukea.
Painonnostossa käytetään kaavaa jotta saadaan suhteutettua eri painoisten ja pituisten ihmisten tuloksia keskenään.
http://spiidwulf.kapsi.fi/TP/sinclair.php
Ehkäpä vastaavia kaavoja löytyy muihinkin lajeihin?
Kävin kurkkaamassa, kätevä tuo kaava.
Olisi hyvä systeempi muihinkin samantyylisiin lajeihin!
Aivan aiheeseen liittymättä on ihan pakko tulla hehkuttamaan
Oon tehnyt nyt pari viikkoa tota Bikinibody Bootcampia ja eilen juoksulenkillä oli ihan mahtavaa huomata että jaksoin paremmin kun aiemmin! Oon suht säännöllisesti juossut muutaman kuukauden mutta tuntui ettei kehitystä oikeen tapahtunut. Hengästyin helposti ja välillä piti ottaa pidempiäkin kävelypätkiä välissä. Mutta eilen päästin heti alkuun 20 minuutin hölkkäspurtin ja kävelin vaan kaksi lyhyttä pätkää koko lenkin aikana. Saattaa kuulostaa pieneltä mutta mulla on ihan voittajafiilis!
Kasvattaako toi plyometrinen treeni oikeesti noin tehokkaasti kuntoa? Joka tapauksessa kiitos mahtavasta treenistä ja blogista ja ihanaa kevään jatkoa!
Vautsi, hieno homma! Kyllä, eli juuri tuon tyyppinen treeni kasvattaa tehokkaasti ja nopeasti kestävyyskuntoa
ite treenaan Crossfittiä ja mun tavoite on oikeestaan molempia mistä alussa kirjotit. On mahtavaa kun saa liikkeelle isompia painoja, etenkin olympianostoissa eli tempauksessa ja työnnössä, mut sit ttaas saan suurta iloo myös siitä, kun huomaan kuinka paljon paremmin jaksan tehdä kehonpainoliikkeitä, just vaikka noita leukoja. Eli mä liputan molempien vaihtoehtojen puolest