#maidotonmarraskuu – ohjeet

Moikka! Lokakuun viimeistä vedellään ja huomenna olisi siis aika aloittaa #maidotonmarraskuu – haaste. Tagailkaa reseptejä sun muita fiiliksiä instassa tuolla hashtagilla, niin päästään kurkkimaan inspiraatiota myös muilta. :) Kurkistelin tänään kalenteria ja huomasin, että oon varannut kaupungin parhaan brunssin tulevaille sunnuntaille. Tälle brunssille joutuu jonottaa tyyliin kuukauden ja oonkin varannut sen aikapäiviä sitten. En tiedä mitä kaikkea siellä on tarjolla, mutta voi siis olla että joudun fuskaamaan hieman. :)

Paljon tuli kysymyksiä aiheeseen liittyen ja ajattelin vastailla nyt niihin, jotka mietityttivät eniten. Jokainen voi itse päättää kuinka tarkka aikoo asian kanssa olla, mutta jos on kärsinyt iho- tai vatsaongelmista ja tahtoo niihin helpotusta, suosittelen olemaan tarkka, jolloin eron huomaa paremmin. Itse olen noudattanut semi-maidotonta jo pidempään ja huomannut myös sillä positiivisia vaikutuksia. Luulin pitkään, että mulla vaan sattuu olemaan jokin krooninen tukkoinen nenä, mutta aina jos oon ilman maitotuotteita, vaiva helpottaa ja tulee myös niiden syömisen mukana takaisin.

DSC02921

smoothie tarvikkeita..

Maitotuotteisiin sisältyvät siis maito, piimä, margariini, kerma, voi, juustot, tuorejuustot, kermaviilit, jugurtit, rahkat, jäätelöt yms. Monissa valmisruuissa sekä proteiinipatukoissa käytetään myös maitoa, joten alkuun kannattaa tutkailla tuoteselosteita läpi. Helpointa on, jos unohtaa einekset ja pyrkii syömään ruuan puhtaasti sellaisenaan.

Moni murehti eniten aamukahvin ja aamupuuron korvaajia ja tähän täytyy sanoa, että jos kahvi on kunnon kamaa, esim. tuorepaahtokahvia, siihen ei oikeasti maitoa edes kaipaa. Maitoa voi kokeilla korvata manteli-,kookos tai vaikka kaurajuomalla. Myös bulletproof-kahvi on yksi vaihtoehto, mutta se vaatii hieman enemmän panostusta. Luomukahvi on toki hintavampaa kuin tavallinen, mutta jos käyttää maitopurkista jäävät roposet siihen, niin ei jää paljoa miinuksille. ;)

DSC02676

bulletproof

Puuron raejuuston voi korvata munan valkuaisella tai kokonaisella kananmunalla. Valkuainen kannattaa lisätä kattilaan valmistusvaiheessa sekoittaen, se tekee puurosta kuohkeaa ja tuo hyvänlaatuista proteiinia mukaan. Jos valkuaisten erotteleminen tuntuu hankalalta, nykyään sitä voi ostaa myös valmiina purkissa. Puuroon voi myös sekoittaa erilaisia proteiinijauheita halutessaan.

Kolmas huoli, koski välipalaa, miten korvata maitorahka? Itse en ole syönyt ikuisuuksiin rahkaa, en ole koskaan pitänyt kummemmin sen mausta, joten ei ollut mikään iso menetys. Mä pyrin syömään ”kunnon ruokaa” sen verran usein ja paljon, etten tarvitse välipaloja, mutta kaikille se ei toki ole mahdollista. Hyvä vaihtoehto on smoothie. Smoothien voi ottaa mukaan kouluun tai töihin, sillä nykyään laitteiden mukana tulee pullo ja kansi, jolloin juoma säilyy mukana menossa. Smoothieen voi taas laittaa mitä mieli tekee, marjoja, hedelmiä, mantelijuomaa, lehtivihreitä. Proteiiniksi sopii esim. heraisolaatti, riisiproteiini, kanamunaproteiini tai vaikka hamppuproteiini. Vaihtoehtoja on monia ja vain mielikuvitus on rajana. :)

Kokkailussa maidon ja kerman voi korvata näillä erilaisilla juomilla, mitä jo aiemmin mainitsin ja jos tahtoo enemmän kermaa muistuttavan koostumuksen, kannattaa kokeilla kookosmaitoa/kookoskermaa. Jäätelöä voi tehdä lukuisilla eri tavoilla ja tulen toki jakamaan herkullisia, maidottomia reseptejä marraskuun aikana! :)

Mä oon ollut tänään jotenkin ihan kujalla, joten voi olla että unohdin jotain hyvin oleellista. :D Kysykää ja korjatkaa, jos jokin jäi mietityttämään!

EDIT: Nyt mä sen hokasin! Kalsiumhan se oli mikä unohtui! :D Hyviä kalsiumin lähteitä ovat erilaiset siemenet ja pähkinät, erityisesti seesaminsiemenet ja tahini sisältää reippaasti kalsiumia. Kalsiumia löytyy myös kasvikunnan tuotteissa, kuten esimerkiksi lehti- ja parsakaalista, pinaatista sekä valkoisista ja punaisista pavuista. Kasvisten lisäksi kalkkia on pieniä määriä esimerkiksi marjoissa, hedelmissä, kalassa ja kananmunassa. Syömällä monipuolisesti näistä lähteistä tulisi kalsiumin saanti täyttyä ilman erillisiä pillereitä. Nykyään noihin erilaisiin kasvi- ja pähkinäjuomiinkin on lisätty erikseen kalsiumia!


14 Responses to “#maidotonmarraskuu – ohjeet”

 1. Avatar Helli sanoo:

  Vinkkinä yksi mieletön kalsium-pommi! Fibrex-hiutaleet, joissa on 1100mg kalsiumia per 100g!
  Fibrex on sokerijuurikkaasta tehtyjä hiutaleita, ja mun mielestä muistuttaa vähän soijarouhetta koostumukselta ja maulta. Ja siinä on tosi vähän hiilareita, vaan 5,5g per 100g, joten sitä voi aika huolettomasti lisäillä mihinkä vaan ruokiin kalsium- ja kuitulisäksi.

  Sitä löytyy marketeista jauhojen ja leseiden osastolta. Itse syön sitä kuitulisänä, joita siinä on 73g per 100g! Se estää turvotusta tehokkaasti, koska kerää nestettä paljon itseensä. Kyllä vatsa litistyi tuota syömällä äkkiä, kun nesteet lakkasivat kerääntymästä kroppaan… :D

 2. Avatar satu sanoo:

  hei saisiko tähän samaan linkit noihin resepteihin? ettei tarvitse kahlata koko ruoka kategoriaa läpi ja etsiä ohjetta?? Vai onko ne jo jossain tekstissä upotettuna? haha voi olla että oon ihan uuno! Hyvää viikonloppua!

 3. Avatar Hemey sanoo:

  Pieni korjaus tuohon maitotuotteiden listaan: margariini on maidotonta (esim. Keiju 70%). Asia erikseen on tietysti voi tai erilaiset rasvaseokset (esim. Oivariini). Vaikka tarkkana niissä saa olla, monet kasviperäisiltä vaikuttavat saattavat sisältää myös maitoperäisiä ainesosia. Eipä mulla muuta :)

 4. Avatar susan a sanoo:

  Hei. Tämä ei liity suoraan aiheeseen mutta ravintoon. Mitä mieltä olet cocovin tuotteista? Siitepölystä ja spirulinasta? Yhteiskäyttö? Kuinka pitkään saa käyttää? Käytätkö itse?:)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Käytän molepmpia, spirulinaa mulla on viherjauheessa ja käytän aikalailla päivittäin. Siitepölyä löytyy yhdestä cocovin super mixixstä ja sitä oon laittanut välillä smoothien sekaan. :)

 5. Avatar Sara sanoo:

  Moikka aino! Oon muuttamassa seinäjoelle ja mua kiinnostais alottaa joku jumppa ladylinella :). Oon aiemmin käynyt crosstraining jumpassa nykyisellä paikkakunnallani ja juoksulenkeillä. Minkälaista jumppaa suosittelisit minun aloittamaan/kokeilemaan? Pidän suht kovasta treenistä mutta en ihan oksennusvahvasta :D kiitos jo etukäteen jos autat! <3

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Mä en nyt osaa sanoa millainen valikoima siellä Sjoen ladylla on, mutta suoisttelen kokeilemaan ainakin less millsiä, bodyattack, bodycombat, bodystep ovat ainakin kivoja ja monipuolisia..toki on paljon muitakin kokeilemisen arvoisia jumppia!

 6. Avatar Sininen sanoo:

  Moikka. Mä mietin tota heraa, että kuinka hyvin se sopii maidottomaan ruokavalioon? Olen yrittänyt etsiä hyvää maidotonta proteiinilisää, mutta en uskalla kokeilla mitään hamppu- tai herneproteiinia kun moni on kehunut niitä niin hirveän makuisiksi :D Ja mietin myös sitä, että onko se maidossa juuri nuo maidon proteiinit, mitkä ongelmia aiheuttavat vai se maidon prosessointi (pastörointi, homogenointi)? Itse noudatan maidotonta ja viljatonta ruokavaliota ja oon sulta saanut paljon hyviä vinkkejä omiin keitoksiini :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hello! Maitoallergikoille hera ei yleensä käy, mutta jos haluaa välttää maidon ”huonoja” ominaisuuksia, silloin puhdas hera on ollut tosi monille sopiva vaihtoehto. :)

 7. Avatar caroline sanoo:

  Rahkan sijaisena löytyy Yosa sport valmiste, jogurttihyllystä :) proteiiniä oli vissiin 13g purkissa ja lähteenä toimi ainakin herneproteiini.
  Ei sisällä soyaa eikä maitotuotteita ja on kaiken lisäksi gluteeeniton ja sopii vegaaneille.. :D
  hedelmäsokeria ja stevialla makeutettu että sopii vallan mainiosti treenajalle, maku on ainaki omasta mielestä hyvä, pehmeä ja ei liian makea :)
  (En siis tee yhtään mainosta yosalle hahha,satun vaan tykkäämään tuotteesta itse ;D)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jees, tästä olenkin kuullut mutta en ole maistanut ite. Kiitos muistutuksesta!! =)

Kommentoi