Anorektinen pikkutyttö

Aluksi mietin, että en jaksa puuttua, koska mua ei niin kovasti kiinnosta. Tiedättekö, jos on jokin kompleksi itsestään, esim. ajattelee nenänsä olevan ruma, sitten joku sanoo sulle/kirjottaa johonkin, että onpa sillä Riitalla iso ja ruma nenä. Yleensä silloin kolahtaa ja sattuu. Sitten on asioita, jotka ei juurikaan kosketa, sillä tietää niiden olevan puppua. Jos vaikka joku sanoisi mulle, että on muuten rumat nuo sun mustat ja lyhyet hiukset, ei mua se haittais, koska mulla ei oo mustia tai lyhyitä hiuksia. Samaan kategoriaan menee jutut anorektisuudesta ja liiallisesta laihuudesta.

_MG_8642

Jos mua ei asia kiinnosta, miksi mä kirjoitan siitä täällä? Aina sanotaan, että älä välitä, anna olla, tai ettei asiaan kannata puuttua. Eli kaikelta pitäisi vaan sulkea silmänsä ja kulkea omassa kauniissa kuplassa, missä kaikki on hyvin. Mitä jos mä välittäisin? Mitä jos meistä kukaan ei antaisi olla, vaan puuttuisi aina haukkumiseen, kiusaamiseen tai syrjimiseen. Ehkä ne asiat voisivat muuttua, tai sitten ei.

Jaoin tällä viikolla kirjoituksen, jossa kerroin omasta matkasta kohti parempaa vartaloa ja ennen kaikkea hyvinvoivaa oloa. Tiesin jo etukäteen, että se tulee aiheuttamaan erilaisia mielipiteitä, eikä siinä mitään, tykkään jos mun jutut herättää asiallista keskustelua, kuten täällä blogin puolella kävikin. Postaus oli levinnyt myös Facebookissa ja joku herrasmies oli sitten kommentoinut että ”toi oikeanpuoleinen ei näytä naiselta, vaan anorektiseltä pikkutytöltä.nainen pitää olla nainen ja siinä pitää olla jotakin pehmeetä halattavaa.” Oikeanpuoleisella hän siis viittasi nykyistä olemustani. Kommenttiin oli tullut myös vastakommentteja tälle herralle ja hän vain totesi että ”jos et halua ihmisten vastauksia, älä laita sitä sosiaaliseen mediaan, turha tänne on tulla itkeen, älä postaa ni mä en vastaa, ja sitä paitsi tuollaiset mainokset on juuri se mikää saa ihmiset ajatteleen et tuo ois ainut vartalomalli mitä joku vois ihailla, mä vaan kerroin et on niitä jotka tykkää oikeista naisista.”

Eli tällä perusteella mäkin voisin sanoa muutaman kauniin sanan tämän miehen syöpälookista, kymmenestä liikakilosta ja siitä että hän ei muistuta oikeaa miestä lainkaan. Niin, ja millä perusteella mulla olisi oikeus sanoa näin rumasti? Koska hän on itse laittanut kuvansa sosiaaliseen mediaan. Kaikki sosiaalisessa mediassa on siis vapaata ristaa, ei muuta kun hanat auki ja puretaan kaikki paha olo ulos, muihin ihmisiin. Anoreksia-sanan viljeleminen joka toista hoikkaa ihmistä kohtaan vie uskottavuutta siitä, että kyseessä on oikeasti vakava sairaus, johon voi myös kuolla. Olen pahoillani, että otin tuon syöpä-sanan mukaan, mutta halusin vain tuoda kontrastia kommenttiin, joka osoitettiin mua kohtaan.

Ylipäätään ärsyttää jutut siitä, millainen on oikea nainen tai mies. Eiköhän kurkkaus pöksyihin sen viimeistään kerro. Yleensä nämä ”muhkeita muotoja” liputtavat eivät ymmärrä, että kaikki eivät ole luonnostaan muhkeita, eikä se ole edes kaikille mahdollista.

_MG_8616

Yleensä tällaisien kirjoituksien jälkeen tulee niitä ”älä Aino välitä” kommentteja, osan mielestä pitäisi kestää palautetta, koska kirjoittaa blogia. Ei siinä, mä kyllä kestän palautetta, aika hyvinkin vielä. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, vaan yleisesti kiusaamisen ja haukkumisen sallimisesta. En yhtään ihmettelisi, jos nykyään koulukiusaaminenkin tapahtuisi puhelimien ja somen välityksellä. Virtuaalisessa maailmassa on niin helppoa olla julma! Jos me lähdetään siitä, ettei täällä saa välittää ja pitää kestää kaikki paska mitä satelee, niin millaisen viestin se lähettää eteenpäin? Kyllä mä kestän, mutta kestääkö viidesluokkalainen epävarma lapsi? Uusia blogeja nousee kuin sieniä sateella, mutta samaan aikaan niitä putoilee pois, koska osa ei vaan enää jaksa ottaa jatkuvaa negatiivista palautetta vastaan.

Mä halusin kirjoittaa tästä ihan yleisellä tasolla, sillä itse kirjoittelen kuitenkin sellaisella aihepiirillä, että pahimmilta hyökkäyksiltä on ainakin toistaiseksi vältytty. Toki oon saanut oman palani, viettänyt myös unettomia öitä. Nahka kuitenkin paksuuntuu jatkuvasti, onko se sitten hyvä asia siitä en tiedä? Ehkä nykyään on hyvä jos pystyy olla ”tunteeton” vahva ihminen, jota ei hetkauta juuri mikään. Kiitos teidän, mä en oo koskaan harkinnut blogin lopettamista, sillä 95% kaikesta tähän liityvästä on positiivista ja se riittää mulle. :)

On aina helppoa sanoa ettei kannata välittää, mutta kun asia osuu omalle kohdalle, kyllä sitä vaan välittää. Ainakin aluksi. Jos olet kanssani samoilla linjoilla, voit mielellään jakaa postausta sosiaalisessa mediassa, näin näytämme, että ainakin me välitämme!

Kuvat: Anna Snickars


59 Responses to “Anorektinen pikkutyttö”

 1. Avatar Eve sanoo:

  Niinku mä fb:ssä jo kommentoinkin, niin tollasten tyyppien takia niitä anorektikoita lopulta syntyy. Kaikilla ei oo niin paksu nahka ja sitten kun noita kommentteja viljellään netissä, niin kyllä epävarma nuori nainen alkaa miettiä kelpaako sellaisenaan. Ärsyttää tollaset ihmiset, joiden mielestä netissä on oikeus sanoa kelle tahansa, mitä tahansa, vain koska on oman lärvinsä tänne lätkäissyt. Pitäis aina miettiä, kehtaisko saman asian sanoa kasvotusten ja haluaisiko itse kuunnella samanlaisia kommentteja.

 2. Avatar Larppa sanoo:

  Peukku ylös tälle!
  Naiseus ja miehisyyskin on niin monisyinen juttu, ei vaan fyysinen vaan myös psyykkinen. Miettii vaikka transsukupuolisiakin, joku voi esim. miehen ruumiissa kokea olevansa niin nainen kuin olla ja voi, ja toisinpäin.

 3. Avatar Anna sanoo:

  Niin että ”oikea nainen” on varmaan kyseiselle miehenkuvatukselle +10kg ylipainoinen.
  Ärsyttää muutenkin, että kiinteille, urheilullisille ja laihoille sekä normaalipainoisille ja ns ”normaaleille” valitetaan ulkonäöstä – milloin liian laiha, liian kiinteä ja liian isot lihakset, liian löllö, liian isot jalat.. – mutta ylipainoisille ei yleensä sanota tai saa sanoa mitään. Ei saisi muillekaan oikeasti, mutta ärsyttää!

  • Avatar Nakki sanoo:

   Tuo etteikö ylipainoisille kommentoitaisi mitään on kyllä ihan puppua. Omasta kokemuksesta sen voin sanoa. Tiedän myös, että luonnostaan pienikokoisia ärsyttää, kun heitä sanotaan liian laihoiksi. Kakkaa tulee siis niskaan puolin ja toisin ja jos edustat toista laitaa näistä joilla sitä kakkaa on niskassa, muista nähdä faktat myös toiselta laidalta.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jees, ärsytti myös mua! :D Antais vaan kaikkien kukkien kukkia! =)

 4. Avatar Elina Saarinen sanoo:

  Hieno kirjoitus! Meillä alkaa Somessa olemaan räävittömyyden kulttuuri ja kipeät/rikkinäiset ihmiset huutavat kovimmin omaa pahaaoloaan! Kiitos sinulle että altistat itsesi ja siitä huolimatta jaksat jakaa tietoa, vinkkejä ja kannustusta. Vielä asiian yksi ajatus…mihin ihminen valtavaa (tai vähemmän valtavaa) rasvaa tarvitsee? Joo, toki nainen tarvitsee varmasti tiettyä rasva määrä hormonitoiminnan toimimiseen. Mutta hei, eikä kuitenkin lihakset ole olennaiset nykyajan selkä-, niska ja muihin kiputiloihin ja vaivoihin tai siis niiden selättämiseen. Lisäksi vissi ja varma on se että jaksaminen lisääntyy, liikkuminen helpottuu, unenlaatu paranee tms!!! Henkinen hyvinvointi paranee. Ja kuinka paljon kivempi on kesällä vetää uikkarit päälle tai käydä sielä pukukopissa testaamassa vaatteita!

  • Avatar Enni sanoo:

   Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu tosiaan sellainen ainainen pinnan alla kytevä katkeruuden piirre. Sellainen tyypillinen ”mitä tuo nyt tuossa oikeen on olevinaan…”

   Kaikkien pitäisi olla samanlaista hissukka-hiljaista harmaata massaa, ja jos ei ole niin heti kauhea negatiivisuus jolla yritetään nujertaa ihmisiä.

   Suomalaiset on yleisesti ottaen niin perhanan negatiivisia. Ei auta muuta kun pyrkiä itse välttämään sitä! :) Katkerat tyypit saa vatvoa omassa negatiivisuudessaan ihan yksin.

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Negatiivisuus on tosiaan yksi tämän maan pahimista ongelmista, yleensä kaikista asioista haetaan ensin ne negat. Itsekin syyllistyy tällaiseen aina välillä, kai se on opittu tapa. Pitäisi vaan yrittää keskittyä positiivisuuteen ja tartuttaa sitä ympärilleen =)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Tosiaan vähemmälläkin rasvakerroksella pärjää. Monien selkä-niska-hartiakivut johtuvat juuri näiden alueiden heikoista lihaksista joa johtaa väärään asentoon ja sitten ongelmia syntyy. Liikunta auttaisi niin moneen vaivaan, joita hoidetaan nykyään lääkkeillä. =)

 5. Avatar pikezu sanoo:

  Hyvä!! Hyvä!! Mä oon sitä mieltä että jos ei ole mitään positiivista sanottavaa niin ei tarvi sanoa mitään !

  • Avatar Pirjo Hokkanen sanoo:

   Olen sitä mieltä, että täytyy voida sanoa myös kritiikki, jos sellaiseen tuntee olevan aihetta, mutta se tapa, miten se sanotaan, se on olennainen. Somessa tosiaankin toisilla on sellainen käsitys, että voi sanoa ihan päin naamaa, miten sattuu, ilkeästi. Suomalaisilta puuttuu rakentava keskustelutaito asioissa.

   • Avatar Jenny A sanoo:

    Annappa esimerkki siitä et koska olis ”aihetta” kritisoida toisen (ja vielä täysin vieraan) ihmisen ulkonäköä! :D

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Asiallista palautetta voi toki antaa, valitettavasti kroppaan liittyvät asiat ovat yleensä aika herkkiä aiheita, joten toisille sellainenkin voi tuntua todella pahalta, vaikka kuinka muotoilisi hienosti sanottavansa. Mä itse kestän asiallista palautetta ja mun mielestä on ihan ok, että jonkun mielestä oon liian sitä tai tätä, mutta asiattomia letkautuksia ja vertailuja anoreksiaan en kyllä jaksa kuunnella, sillä se loukkaa sekä minua että niitä joilla on oikeasti kyseinen sairaus.

 6. Avatar H sanoo:

  Niinpä! Ja eikö olekin aika omituista, että ennemmin halutaan opettaa ihmisille, että pitää vain kestää jos sanotaan pahasti, sen sijaan että keskityttäisiin niihin, jotka sanoo pahasti. (huh, jotenki lattealta kuulostaa, mutta kai se pontti tuli tässä esille) Ikään kuin toisen ihmisen tunteiden loukkaaminen olisi hyväksyttävää vain sen vuoksi, että tämä on bloggaaja tai muuten esillä esim. somessa. Nykyään lähes jokainen käyttää sosiaalista mediaa – tarkoittaako tämä, että jokaista voi tulla arvostelemaan miten lystää, välittämättä hänen tunteista? Ei voi. Piste.
  Oon lukenut tätä blogia viime syksystä saakka ja en oo kertaakaan törmännyt sellaiseen postaukseen, jossa olisit mainostanut omaa elämäntapaasi kuin sitä ainoaa oikeaa, jota koko maailman tulisi nyt noudattaa. Eihän se, että joku kertoo, miten hän haluaa (esimerkiksi) muokata omaa vartaloaan, tarkoita että tehkää nyt kaikki perässä. Sitä paitsi en edes tunne sua henkilökohtaisesti – mitä mielihyvää saisin siitä, että lähtisin arvostelemaan jotain sun päätöstä? :) Minusta sä oot hyvä juuri sellaisena kuin olet :)
  Tsemppiä!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos paljon! Kiteytit aika hyvin nuo mun ajatukset että ”ennemmin halutaan opettaa ihmisille, että pitää vain kestää jos sanotaan pahasti, sen sijaan että keskityttäisiin niihin, jotka sanoo pahasti.” Tää on tosiaan aika surullista. Itse voi kuitenkin yrittää tehdä parhaansa ja liputtaa sen puolesta että kaikki saa olla sellaisia kun itse tahtoo. =)

 7. Avatar Lotta sanoo:

  Itse olen aina ollut todella hoikka, toki niitä vaiheita on ollut, jolloin paino on noussut esim. 3kg, esimerkiksi kun aikoinaan muutin kotoa kaverini kanssa samaan kämppään, olihan se mukava herkutella (aika useinkin heh). Joka tapauksessa saan todella usein kuulla painostani, tai ulkomuodostani, kuinka mun täytyisi syödä enemmän. Olen aina urheillut ja nykyään vielä enemmän ja säännöllisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Minulla on hyvä olo ja pidän siitä, mitä olen. En koe itseäni miksikään anorektikoksi, syön hyvin ja urheilen paljon, that’s it. Usein mietin, varsinkin jos joku kaverini ”heittää läppää” tyyliin että ”noh kai olet jo tänään vetänyt kunnon pumpit?” että kyse on vain jostain kateudesta. Ja sitä se varmasti onkin.
  En tiedä oliko tässä nyt mitään varsinaista pointtia, mutta i can feel you. Kiva kirjoitus. Olen alkanut lukemaan blogiasi aina silloin tällöin, ja pidän susta, koska tunnut aidolta ja toteutat asioita itsessäsi joita haluat toteuttaa. Saan inspistä luettuani kirjotuksiasi, heti tekee mieli ottaa käsipaino käteen ja lukea samalla! Kivaa sunnuntaipäivää sulle :-)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos kommentista Lotta. Yleensä tuollaiset letkautukset voivat olla juuri kateutta, toivoisi ehkä että itsekin pystyisi vetää kunnon pumpit ja ärsyyntyy kun toinen jaksaa ja pystyy. =) Jatka samaan malliin ja ole ylpeä omista tavoista!

 8. Avatar Noora sanoo:

  Mahtavaa, hienoa että tartuit aiheeseen.
  Ex-anorektikkona voin myös sanoa ettei ole kyseinen kommentoija tainnut koskaan oikeaa anorektikkoa nähdä saati tuntea, ei muuten heittelisi tuollaisia kommentteja saati sekoittaisi tervettä timmiä kroppaa sairaaseen kroppaan..

 9. Avatar armi sanoo:

  muhun kolahti toi anorektinen sana. mä itse kärsin syömishäiriöstä ja sä et todellakaan näytä lähellekkään anoreksiaa sairastavaa. mä itse sen syövereihin jouduin ja mulla ei oo lihaksia, kylki-, solis- ja selkärankaluut paistattaa. mulla ei ole elämäniloinen, aito katse vieläkään, mun muodot on kadonneet.
  tottahan on et ei sullakaan sitä rasvaa kovin häppösesti ole mut se et sulla on elämäiloa tajuttomasti, sun luut ei paistata, sulla on lihaksia sen rasvan tilalla ja tosiurheilijan kroppa, jota on syytä arvostaa. sä oot hyvinvoiva ja se on tärkeintä. sä rakastat itseäsi, teet just niinkuin haluat ja tuntuu hyvältä!
  tosi hyvä et teit ihan postauksen tästä aiheesta!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Meinasin aluksi laittaa kollaasiin vierekkäin oman ja anorektisen vartalon, mutta en sitten laittanut…en tosiaan ole lähelläkään tällaista sairautta, miksi tuntuu ihan naurettavalta että joku kehtaa ilmaista mielipiteensä noilla sanoilla.

   Mä toivon sulle tsemppiä ja lähetän paljon voimia tän kommentin kautta! =)

 10. Avatar Tii sanoo:

  eikös olekin kumma, että laihojen laihuutta kommentoidaaan surutta, mutta ylimääräisistä kiloista vaietaan. Osalle laihoista laihuuskin on ongelma, eivätkä he liho vaikka kuinka yrittävät. Kyllä se silloin saattaa satuttaa. Käytöstavat tuntuu kyllä unohtuneen. Mulle on aina opetettu, että kenenkään ulkonäköä ei arvostella ja se on mulle itsestäänselvyys. Kauneus tulee sisältäpäin ja silmien loisteesta.

  • Avatar Tuulia sanoo:

   Ei ylimääräisistä kiloistakaan kyllä vaieta, kuten joku aiemmin väitti. Ylipainoisille tulee hirveästi kakkaa niskaan, myös ihan livenä.

   • Avatar jimps sanoo:

    Peesaan. Ylipainoiset ovat myös täysin vapaata riistaa nykyisin, ihan livenäkin.

    Ihmisiltä tuntuu nykyään kadonneen käytöstavat, mikä on surullista, sillä minusta kenenkään ulkonäköä on tyhmää lähteä repostelemaan missään.

    Ali- ja ylipainon osalta lienee riittävää, että tuntemattomista ihmisistä terveydenhuollon ammattihenkilöt puuttuvat tilanteeseen. Ei Maija Meikäläisen ali- tai ylipaino satunnaisesti vastaan kävelevälle rekkamies-Reiskalle kuulu pätkän vertaa.

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     Kyse ei ollut siitä ketä haukutaan eniten, vaan ylipäätään nettikiusaamisesta ja toisten arvostelusta. Kiusaaminen ylipäätään tulisi saada loppumaan, tai ainakin vähenemään. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kenenkään ulkonäköä ei tosiaan tulisi arvostella, oli laiha tai lihava. =)

 11. Avatar Laura sanoo:

  Ihanaa, että kirjoitit tästä! Itse olen saanut välillä kuulla aikamoista piikittelyä ja vastaanottanut myös vaikka millaisia halveksuvia katseita elämäntavoistani ja ruokavaliostani. Mä koen, että olen sun kanssa aika samoilla linjoilla ruuan- ja liikunnan suhteen, ja samaistun täysin siihen postaukseen, missä kerroit kuinka inhottavaa on, kun ihmiset arvostelevat sitä tapaa millä elät. Tällä tarkoitan siis juuri esimerkiksi sitä, jos tuo omat eväät lounastauolle, tai ei halua syödä valkoista spagettia tms. Itse olen kohdannut juuri näitä samanlaisia tilanteita ja vaikka ne ei mua sinänsä hetkauta, kyllä se silti aina pistää ärsyttämään. Miksi mun pitäisi selittää kenellekkään sitä tapaa millä elän?
  Mun mielestä sä olet aivan upea, ja niinkun itsekin sanoit: ei kaikki ole muhkeita ja pehmeitä, vaan jotkut syntyvät solakkina ja urheilullisina. Eihän nyt kaikki miehetkään ole raamikkaita kaapin kokoisia Adoniksia :-DD Nojoo, mutta olen siis itse saanut myös kuulla tätä anorektisuus ”läppää”, ja vaikka tiedän tasan tarkkaan, että olen täysin terve ja todellakin pidän huolen syömisistäni, sattuu se kuulla tuollaista kommenttia. Itselleni tuli tuon anoreksia-kommentin jälkeen ihan sama ajatus mieleen, kuin sinullakin: enhän minäkään mene sanomaan kenellekkään että ”hei sulla on varmaan syöpä kun näytät noin aneemiselta”. HALOO! Ärsyttää, että joudun edes avaamaan suuni tästä, koska periaatteessa en välitä, mutta kun tällaiset kommentit vaan jäävät tuonne takaraivoon ja siinä alkaa automaattisesti kyseenalaistamaan itseään.
  Mutta all in all, blogisi on ihana ja seurailen sitä aktiivisesti. Olet ihan huipputyyppi ja sun vartalossa ei ole mitään vikaa – päinvastoin! Mä ainakin ihailen sua ja musta on ihanaa ettet lannistu, vaan nimenomaan avaat suusi ja kuljet pää pystyssä!:)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos, olipa ihana kommentti. :)

   Tuo kuulostaa muuten aika hurjalta että sanoisi jollekkin että onko sulla syöpä kun oot noin väsyneen näkönen. Ei ehkä tulisi ekana mieleen.. Hassua kuinka joitakin sairauksia väheksytään enemmän kuin toisia.

 12. Avatar ihmettelen sanoo:

  Olen usein ihmetellyt puhetta sinun pienestä koostasi. Ja väliin jumppatunneillasi käyvänä huomaan aina että et sinä mikään mini-kokoinen kyllä ole! Kuvat blogissasi voivat antaa kuvan että olet hoikkaakin hoikempi (ne ovat niitä poseerauksia, hyvässä valossa otettuja, kuvakulmat Ym. Minkä olet itsekin joskus sanonut) ja kun sinua näkee livenä, Sä et kukkakeppi kyllä ole! Lihaksia kyllä on ja rasva% varmasti pieni, mutta tulkaa kaikki arvostelijat katsomaan Ainoa tunneille niin näätte todellisuuden! Siis terveen lihaksikkaan naisen :) Joo ei, et Sä kyllä niin pieni ole ku keskustelu jossakin käy, ihmettelen usein näitä. Ja kuka ikinä vertaa itseään Ainoon, ymmärtäkää että jumpat on Ainon TYÖ! Ei tulisi mieleenkään verrata itseäni sinun kuntoosi tms. Koska työtäsi tekemällä(liikkumalla suuria määriä) on sivutuotteena hoikka vartalo. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   No sitähän mä oon yrittänyt aina sanoa, että kuvista ei saa ihan oikeeta kuvaa, kun ei ole mitään vertailupohjaa :) Usein vähärasvainen kroppa voi antaa illuusion todella pienestä koosta, mutta kyllä mä miellän itseni ihan normaalin kokoiseksi. :)

   Juuri näin, kiitti kommentista!! =)

 13. Avatar Satu sanoo:

  Olen usein miettinyt kun esim. facebookin seinälle tulee etenkin ylipainoisilta näitä ”Olen nainen enkä mikään pakkasen panema pulkannaru tai tuulen n*ssima vinkuheinä”-juttuja, että ymmärtävätkö he ollenkaan miltä se mahtaa tuntua heistä, jotka kamppailevat alipainoa vastaan..? Nainen on nainen on sitten minkä kokoinen hyvänsä, ja jos ennen vanhaan kiusattiin lihavuudesta, on nykyään ihan ok että ylipainoiset kommentoivat normaalipainoisten/fitness-tyyppien/urheilijoiden/laihojen kuvia negatiiviseen ja piikittelevään sävyyn. Jos ylipainoinen ihminen on sinut itsensä ja kilojensa kanssa, ei hän varmasti alennu moiseen.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Uskon, että nuo sanonnat yms omat jonkinlaista huonon itsetunnon aiheuttamaa puolustelua… tai en tiedä? Jos pitää ”buustata” omaa ulkonäköä, samalla haukkumalla toista vartalonmallia antaako se kovin hyvän kuvan kirjoittajasta? Ei mun mielestä.

 14. Avatar Moona sanoo:

  Hei Aino!
  En ole ennen kommentoinu blogiasi, mutta nyt on pakko kehua! Huippua, että kirjotat näin tärkeästä asiasta, kiusaamisesta. Olen töissä erityislasten koulussa ja niissä piireissä kiusaamiseen törmää päivittäin. Kiusaaminen tapahtuu nimenomaan puhelimen välityksellä, WhatsApissa. Ollaan selvitelty monet tilanteet, joissa jo ykkösluokkalaisia kiusataan viesteillä. Maailma on menny tosi raa’aksi paikaksi olla ja elää. Kiitos mahtavasta kirjoituksesta, oot huikea!

 15. Avatar elisa sanoo:

  Hyvä että kirjoitit tästä aiheesta sillä menekään ei todellakaan pitäisi ”kestää” tuollaisia kommentteja! En ymmärrä miksi ihmisten täytyy olla niin ilkeitä. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa toisesta niin ole hiljaa! Mielestäni kenelläkään ei ole oikeutta arvostella toisen ulkonäköä. Me ollaan kaikki erilaisia ja silti voidaan olla ihan omalla tavalla kauniita, sekä ”muhkeammat ja muodokkaat” naiset että hoikemmat ”kukkakepit”:) Jokaisesta löytyy kauneutta ja uskon että negatiiviset kommentit kumpuavat kommentoija omasta huonosta olosta ja itsevarmuuden puutteesta.

  http://www.karhusportscience.com

 16. Avatar Riikka sanoo:

  Moikka! Oon lukenu jo pidempää sun blogia ja tää sama asia nousee aika säännöllisesti esiin! Mä oon sitä mieltä et saa sanoa et toinen on tosi laiha ja ”liian” lihaksikas omaan makuun et ei ite halua sitä! Se on tietenkin sallittua mutta ei sais verrata itseä tai toista kehenkään! Tossahan on suoraan asetelma että OIKEA nainen on sopivan kurvikas ja puolestaan vääränlainen nainen on niiku sinä, eli lihaksikas yms! Silarit varmaa tekis lihaksikkaista naisista OIKEIta naisia.. Mut totta kai aina tuntuuu pahalta kun arvostellaan mutta pohjimmiltaan aina on kyse kateudesta ja omasta pahasta olosta! Jos itellä ol hyvä olo ei tarvitse muita haukkua!
  -riikka

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   totta, yleensä oma paha olo puretaan toisiin. Jos on itse sinut, ei varmaan ole tarvetta arvostella muitakaan. :)

 17. Avatar S sanoo:

  Hyvä kirjoitus Aino, asiaa! Itse ainakin sain jo alussa kiinni asiasta – kerroit kiusaamisesta/rumasti sanomisesta myös yleisesti. Tästä ei ole kovinkaan kauaa kun eräs samantyyppinen tapaus sattui tutulleni. Hän on kiinteässä kunnossa, mutta hieman kurvikas ja mikä tärkeintä – hän on ylpeä itsestään ja itsevarma. Yhteen kuvaan kuitenkin tuli nuori poika kommentoimaan ”hyi ***** kuinka kehtaat laittaa kuvia facebookkiin? Tuollainen läski!” … Itsekseni sitten ihmettelin, että miksi niitä toisen niin ”kamalia” kuvia täytyy katsoa? Tai kommentoida? Oman mielipiteensä saa kyllä tuoda esille, mutta miksi ihmeessä se täytyy kertoa niin rumin sanoin? Toisinaan voisi jättää ne mölyt mahaansa. Tuskin kukaan kadulla menee kertomaan ihmisille ”Moi, en tykkää sun nenästä” tai ”Oot mun mielestä liian pyöreä” Netissä asiat on helpompi sanoa. Enpä usko että kukaan tervejärkinen, varsinkaan aikuinen menisi tuntemattomalle sanomaan päin naamaa jotain niin rumaa.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuollainen FB-kiusaaminen on kyllä erittäin mautonta. Joskus kun lukee muodonmuutoskuvien alle tulleita kommentteja, ei pysty kuin puristella päätään. Ihan jäätävää kuraa :D

   Harmi kun osa ihmisistä ei osaa käyttäytyä, mutta tosiaan jos itse on tyytyväinen, se pitäisi riittää ja silloin pystyy ignoorata tollaset jutut kokonaan. :)

 18. Avatar Jennamoi sanoo:

  Nyt oli niin mahtava postaus, että pakko munkin on avata sanainen arkkuni. Kirjotit tosi tärkeestä aiheesta. Toivon, että mahollisimman moni lukis tän sun tekstin.

  Ihan kun ihmisillä olis joku oikeus haukkua hoikkia ihmisiä, oli se sitten luonnostaan tai niinku sulla Aino, treenin tulosta. Mutta auta armias jos ylipainoselle menee huomauttamaan sen kiloista ni helvetti on irti. Miksi luonnollista laihuutta saa haukkua mutta itse omalla syömisellä hankittua ylipainoa ei? Enkä oo siis sitä mieltä että ylipainosia sais haukkua, ei ketään saa. Tää on vaam jotain niin käsittämätöntä etten tajua.

  Ite oon luonnostaan hoikka, en juuri liho eikä muotojakaan liiaks ole. Rinnathan mussa eniten kiinnittää ihmisten huomiota. Oon saanut 19-vuotisen elämäni aikana kuulla paljon kommentteja asiasta, jopa läheisten kavereiden suusta. Oikeestaan just läheisten laukomat kommentit mulla on jääny mieleen. Tutuks on ”liian laiha”, ”lauta” ja ”anorektikko”. Ja tietenkin suosikit ”naisessa pitää olla jotain mistä ottaa kiinni” ja ”miehet ei tykkää luista”. Kuka sano että KAIKKI miehet tykkää isotissisistä? Eiku ainii, niinhän kaikki naisetkin haluaa isolihaksisen miehen. Siis IHAN KAIKKI! Pari vuotta sitten sain myös kuulla hyvän kaverin suusta ”kyllä mää miettisin mitä musta ajatellaa jos ois tosi pienet tissit”. Paha sanoo mitä sun tisseistäs ajateltas, mutta ainakaan aivokapasiteettia tuskin arvostetaan.

  Mää oon kans joskus miettinyt, että jos kiusaamisesta saatas jotenkin muodostettua häpeällinen aihe, ei enää varmaan kiusattas yhtään niin mielellään. Nythän kiusaajat monesti koulussakin on ”luokan kingejä” ja niitä koviksia, joita ihaillaan. Entä jos kaikki alkas kattoo inhoten sitä Kalleja, joka haukku Liisan silmälaseja? Ei varmaan toiste haukkusi. Taitaa kyllä olla täysin mahdotonta.

  • Avatar Satu sanoo:

   Se on jännä miten tässä maassa mikään ei ole hyvä! Itselläni oli iiiisot rinnat jo seiskalla, ja aina olen saanut niistä kuulla, saanut tosi typeriä lempinimiä, ja kuullut kavereiden suusta kuinka naurettavalta ne näyttää mun muuten pienessä varressa. Kuinka ne ovat kuin pilalle menneet silikonit. Siis kavereiden suusta! Rakasta pieniä rintojasi! Isoista ei ainakaan mulle ole ollut juuri hyötyä :) Lapsetkin saa ruokittua pienemmilläkin rinnoilla.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Aihe on tosiaan tärkeä, kiva että oot samaa mieltä! :)
   Tuo olisi hieno idea että kiusaamisesta tehtäis ”nolo” asia, eikös duudsoneilla ole joku asiaan liittyvä kamppanja jossa rohkaistaan puuttumaan kiusaamiseen ja mielestäni tuodaan juuri ilmi kuvaa, että kingi on se joka auttaa ja pitää muiden puolia. :)

 19. Avatar mmiraaa sanoo:

  Hei Aino! Olen uusi lukija, enkä ole vielä ennen rohkaistunut kommentoimaan mutta tämä postaus kolahti.
  Olen luonnostani pitkä ja melko hennot ruumiinrakenteet omaava, omasta mielestäni aivan tavallisen kokoinen nuori nainen. Pidän (ihan oikeasti siis TYKKÄÄN, olen lapsesta asti tykännyt) terveellisistä ruuista kuten salaateista ja kasviksista sekä liikun aktiivisesti, joten on ihan luonnollista että ruumiinrakenteeni on hoikka, vaikken näitä geenejä omistaisikaan.
  Tästä huolimatta saan kuulla mielestäni aivan liian usein, kuinka olen ”liian laiha” ja ”kamalan hoikka”, ”olet jo tarpeeksi laiha, miksi syöt salaattia” ynnämuuta sellaista, etenkin jos erehdyn näyttäytymään bikineissä rannalla tms. Aluksi en kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta sittemin aloin ottaa nämä asiat loukkauksina, ja tämän vuoksi itsetuntoni on huonontunut paljon. Alunperin lopetin rakkaan harrastukseni lenkkeilyn ja aloitin saliharrastuksen vain niissä ajatuksissa, että saisin hieman lihasta enkä olisi enää nii ”kamalan laiha”.
  No, onneksi ikä on tuonut mukanaan itsetuntoa ja salillakin käyn nykyään siksi että se on mukavaa, mutta näiden ihmisten kommentteja en edelleenkään sulata – nyt vain uskallan sanoa vastaan! Enhän minäkään mene ketään ylipainoista ihmistä kummastelemaan suureen ääneen että ”hyi kamala että oletkin lihava!”! Ensinnäkään minä en kiinnitä ihmisissä sellaisiin asioihin huomiota ja vaikka kiinnittäisin, ei minulla olisi mitään oikeutta tehdä niin.
  Toivon että jokainen toisen ihmisen ulkonäköä, ruumiinmuotoa tai vaikkapa lounasvalintaa arvosteleva, saatika ääneen arvosteleva ihminen katsoisi peiliin ja miettisi, onko sitä itse kuitenkaan niin täydellinen ja tyhmä että on varaa mennä pilaamaan toisen päivä? Tai miten olisi haukun sijasta kehu?

  Tsemppiä Aino, olet ihanan positiivinen ihminen! Mukavaa syksyä :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! :)
   On tosiaan hullua, että koetaan että voidaan puuttua toisten asioihin silloin jos henkilö on hoikka tai syö terveellisesti. Tämähän on nykyään todella yleistä, että tuputetaan väkisin pullaa tai kakkua. En tiedä puututaanko vastaavasti epäterveelliseen syömiseen, mutta ylipäätään pitäisi antaa jokaisen tehdä omat valintansa niin kauan kun se ei vahingoita itseään tai muita. :)

 20. Avatar N sanoo:

  Entisenä syömishäiriöisenä osaan niin samaistua tähän kirjoitukseen. Mulla kesti 2,5 vuotta saada painoni normaalilukemiin. Sain koko sen ajan kuulla kuin lapselta, luurangolta ja heikolta näytin. Tällä hetkellä kolme vuotta ja +15kg myöhemmin saan kuulla (lähinnä perheeltä) kuinka mulla on liian vähän rasvaa kehossa ja urheilen vieläkin aivan liikaa. Minulle laihaksi haukkuminen on yhtä paha kuin sanoisi ylipainoista päin naamaa läskiksi. Olin kesällä kuukauden liikuntakiellossa ja lihoin 3kg. Silloin kuulin ensimmäistä kertaa että olen kaunis, koska omistin vihdoin vatsarasvaa. En ole kuitenkaan ikinä voinut niin huonosti henkisesti. En ymmärrä mikä tarve ihmisillä on puuttua toisen kroppaan, johon hän on itse tyytyväinen. Tämä on asia joka suututtaa mut erittäin nopeasti!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Sitä ei monet ymmärrä, että toisille laiha on yhtä paha kuin lihavaksi haukkuminen. Haukkuminen ylipäätään pitäisi loppua kokonaan. :) Tsemppiä sulle!

 21. Avatar Elli sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Se on totta, että sosiaalisessa mediassa ollessaan näkyvillä täytyy tiedostaa ne riskit, ja täytyy olla tarpeeksi vahva kestääkseen asiatontakin kritiikkiä. Niin kuin sanoin, ei kuitenkaan tarvi olla välittämättä. Tälläsiin asioihin on just hyvä puuttua, niin ehkä ne tietynlaiset ihmiset saadaan vähän ajattelemaan mikä on oikein ja mikä väärin. Ihmisillä on jokin hirveä tarve päivitellä, kauhistella ja paheksua muiden tekemisiä, siksi varmaan Seiskakin on tyylin Suomen luetuin lehti. (Tätä oon aina ihmetellyt!!) Ja sosiaalisessa mediassa on vaan aivan liian helppoa tällaista harrastaa. Mun mielestä jo ala-asteella tulisi opettaa, miten somessa käyttäydytään. Ehkä siitä olisi jotain hyötyä tulevaisuutta ajatellen?

  -Elli

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos Elli. :)
   Toi olisi tosiaan hyvä idea opettaa some- ja medialukutaitoja ala-asteella ja miksei myöhemminkin. Some ja koko netti on nykyään niin iso osa tätä yhteiskuntaa, että sitä voisi opettaa ihan hyvin kaiken muun taidon rinnalla. :)

 22. Avatar Tuija sanoo:

  Hei Aino! Mun mielestä sulla on yksi parhaista treeniin liittyvistä blogeista, joten päätin nyt kommentoida vaikka yleensä en tätä teekään kovin usein. MUA ÄRSYTTÄÄ ETTÄ IHMISET PUHUU SIITÄ MIKÄ ON ”NORMAALI NAINEN”. Sana ”normaali” on niin suhteellinen käsite. Tähän voi hyvin verrata esim. sitä että kaikki eivät pidä homoseksuaaleja normaaleina. Todella nään punaista tällaisissa asioissa. Enemmän kyseessä mielipide kuin normaalius asia. Mielestäni treenattu nainen on yhtä normaali nainen kuin muodokkaampikin. Kyse on siitä mistä itse pitää ja haluaa näyttää. Eli jatka samaan malliin Aino!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Normaalius on tosiaan aika suhteellista ja mitä ihmisiin tulee, on vaikea sanoa mikä on normaalia ja mikä ei. Mä en itseasiassa edes haluaisi olla normaali, koska se kuulostaa jotenkin tylsältä :D

 23. Avatar Jullellson sanoo:

  Hyvä puhe, Rouhiainen!

 24. Avatar Draci sanoo:

  Voi itku.. Iteki oon aina ollu tosi pieni ja hoikka ja saanu kuulla tota anorektikoks nimittelyä, vaikken oo koskaan anoreksiasta kärsinytkään. Nykyään en jaksa välittää, mutta joskus nuorempana tollanen nimittely aiheutti traumoja. Tuntuu, et lihavien ja ylipainosten ihmisten painoo ei sais koskaan kommentoida, mut sit tämmösiä pikkutiitiäisiä saa haukkua mennen tullen :D Musta on hienoa, et joku kirjottaa tästä asiasta näin julkisesti! :)

 25. Avatar Ässä sanoo:

  Olen piileskellyt lukijana, mutta nyt tekee mieli sanoa..

  Kenenkään ulkonakö ei kuulu kellekään toiselle, piste. Ja minun mielestäni se, että jaellaan sosiaalisessa mediassa kuvia eri kokoisista ja näköisistä naisista ja miehistä millään paremmuutta julistavalla tekstillä (”Tosinainen on kurvikas”, ”Tosimiehellä on iso hauberi”, ”Treenattu kroppa on kauniimpi kuin treenaamaton” jne.) ei saada mitään hyvää aikaiseksi – päinvastoin. Tällaisella aiheutetaan vain pahaa mieltä ja suljetaan erilaisia (ihania!) ihmisiä ulos. Tosiasia on se, että meillä jokaisella on omat esteettiset mieltymyksemme. Ja yksikään niistä ei ole oikeammassa tai parempi kuin jonkun toisen, koska kyse on henkilökohtaisesta mielipiteestä.

  Mielipiteet ja mieltymykset ovat kuin pyllyreiät: jokaisella on omansa. Mutta toisin kuin suoliston toimintaa, mielipiteiden jakamista voi hallita aina. Se on helppoa: jos meinaa pörähtää aivopieru ulos suusta, suu pidetään kiinni kunnes paineen tunne helpottuu (toimii myös nettikirjoittelussa niin, että suljetaan se omaa itseä ärsyttävä kuva/sivu ja mennään tekemään jotain muuta).

 26. Avatar Laura sanoo:

  Mun on pakko kommentoida tuota kommenttia,että näyttää anorektiselta pikkutytöltä, koska mä taidan ainakin näyttää just siltä yläkropasta.. En tajua miks mun yläkroppa on niin laiha ja tissejä ei oo olemassakaan, eli toi tyyppi olis varmaan sanonu mustakin noin ja olis kyllä sattunu, koska mä en tunne itseäni yhtään naiselliseks, mutta en voi sille mitään.. Kaikki massa kerääntyy, jos kerääntyy alakroppaan! Mä en muuten sanois että älä välitä, vaan yrittäisin ehkä enemmän tukea ihmistä käsittelemään noi paskat kommentit.

Kommentoi