6 syytä miksi kannattaa harrastaa liikuntaa

Viime aikoina olen taas muistanut, miksi treenaaminen ja liikunta on niin parasta. Nykyään keskitytään kovasti ulkonäkökeskeiseen urheiluun, mutta kannattaa muistaa että liikunnan harrastaminen vaikuttaa myös moneen muuhunkin asiaan positiivisesti. Joskus kuulee jonkun sanovan, ettei hänen tarvitse liikkua koska on jo valmiiksi hoikka. Siis anteeksi mitä? Pelkkä ulkonäkö ei kerro terveydentilasta, eikä hoikkuus tai lihakset ole merkki siitä että ihminen on hyvinvoiva. Myös liikunnan voi vetää överiksi, jolloin alla olevat vaikutukset kääntyvät päälaelleen ja liikunnan jälkeiset fiilikset ovat lähinnä negatiivisia. Ylikuormitustila on ensimmäinen askel ylikuntoon, joka onkin sitten pidempi paranemisprojekti. Väliaikainen väsymys ei tarkoita vielä ylikuntoa, mutta täytyy osata levätä ajoissa. Jos lepää ennen kuin väsyy, ei väsy koskaan. ;)

 1. Liikunnasta tulee hyvä olo niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Mulla oli eilen ihan kamalan kiireinen päivä. Säntäilin paikasta toiseen ja ahdisti oikeen kunnolla, kun piti kytätä kelloa jatkuvasti. Ennen iltapäivän spinning-bodypumppia kävi jo mielessä, että olisin pyytänyt tuuraajaa, mutta menin kuitenkin itse. Ennen tuntia väsytti ja ahdisti. Kun homma lähti käyntiin, unohdin kaiken stressin ja aiemmasta väsymyksestä huolimatta sain tehtyä tosi hyvän treenin. Kun tunti loppui, olo oli todella rento ja mieli korkeella. Aiempi ahdistus oli hikoiltu salin lattialle isoiksi lammikoiksi.
 2. Kun lihakset ovat vahvat ja ne tukevat luita ja niveliä, palautuu nopeammin esim. loukkaantumisista. Esim. kaatuessa reaktio pelaa ja tasapaino säilyy paremmin, kuin liikkumattomalla. Erään asiakkaani sanoin ”kiitos sun jumppien, vältin leikkauspöydän”. Hän oli siis loukkaantunut, mutta hyvä kunto ja vahva kroppa oli edesauttanut palautumista ja oltiin säästytty leikkaukselta!
 3. Arkiaskareet ja eläminen helpottuu, jaksaa paremmin. Joskus kaikki tuntuu raskaalta, ei huvita, eikä jaksa. Tällöin ehkä ajattelee, että liikunta rasittaa kehoa entistä enemmän, mutta useimmiten näin ei kuitenkaan ole. Liikunta auttaa jaksamaan arkea paremmin, kauppakassit on helppo kuskata omin voimin kotiin, jaksaa pyöräillä töihin ja takaisin sekä leikkiä lasten kanssa illalla. Eräs asiakkaani kertoi, kuinka aiemmin ylipainoisena lähes jokainen arkipäivä oli taistelua ja välillä joutui hakea sairaslomaakin, koska ei vaan jaksanut. Nyt elämäntapamuutoksen myötä, myös ne maanantait maistuu, työt maistuu ja treenaamnen on kivaa.
 4. Voi syödä enemmän ja huolettomammin. Lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin läski. Liikkuvat ihmiset kuluttavat enemmän energiaa, mutta myös lepokulutus on korkeampi kuin liikkumattomalla. Eli leopäivinäkin kulutus rullaa tehokkaasti. Tämä mahdollistaa sen, että ne herkkupäivätkään eivät näy yhtä helposti vyötäröllä kuin vähemmän aktiivisilla.
 5. Liikuntaan liittyy usein myös sosiaalisuus, tavataan ja tutustutaan uusiin, samanhenkisiin ihmisiin. Ryhmäliikuntatunnilla tsempataan yhdessä muiden kanssa, juoksukouluissa lenkkeillään kaverin kanssa ja myös yksinäinen salitreenaaja tutustuu salilla samaa harrastaviin ihmisiin. Itse olen saanut aikaisemman liikuntaharrastuksen parista kaksi elämänpituista ystävää, ohjaamisen kautta olen tutustunut ja ystävystynyt moniin uusiin ihmisiin, joita olisin tuskin muuten koskaan tavannut.
 6. Liikunta parantaa itseluottamusta ja itsetuntoa. Säännöllinen liikunta vahvistaa niin kehoa kuin mieltäkin sekä lisää itsearvostusta. Treenatessa oppii tuntemaan omia heikkouksiasi ja vahvuuksia sekä uskaltaa haastaa itseään kovemmin. Itsensä ylittäminen ja tavoitteiden saavuttaminen antaa luottoa omiin kykyihin ja pystymiseen.

Liikunnalla on toki lukuisia muitakin positiivisia vaikutuksia, haluaisitteko jatkaa listaa kommenttiboksiin?


12 Responses to “6 syytä miksi kannattaa harrastaa liikuntaa”

 1. Avatar Eeva sanoo:

  Tänään aamulla oli motivaatio nollassa mutta halusin kuitenkin kunnon treenin. Päätin mennä ryhmäliikuntatunnille – pumppiin :) Tunnin aikana ja tunnin jälkeen oli tosi hyvä olo. Nyt olen energiaa täynnä ja lihakset ovat pienessä tärinässä. Liikunnasta tulee vahva olo sekä fyysisesti että psyykkisesti. Ihminen on luotu liikkumaan ja tekemään fyysistä työtä. Ei mulla muuta :)

 2. Avatar elisa sanoo:

  Niin totta kaikki nuo mainitsemasi liikunnan hyödyt! Liikunnasta saa haasteita ja pääsee ulos mukavuus alueeltaan. Pystyy ylittämään itsensä ja kehittämään sisua ja itsevarmuutta. Ja liikunta tekee myös musta ainakin paremman ihmisen: positiivisemman ja energisemmän ja iloisemman!
  Kiva postaus!

  http://www.karhusportscience.com

 3. Avatar Anni sanoo:

  ”Joskus kuulee jonkun sanovan, ettei hänen tarvitse liikkua koska on jo valmiiksi hoikka. Siis anteeksi mitä?”

  Niin totta joka sana! Itse olen todella hoikka, olen aina ollut ja vielä sairastanut anoreksiankin. Ottaa todella päähän ihmiset jotka sanovat tuota yllämainittua. Liikunta ja liikkuminen saa päähän mahtavan mielen ja hyvät ajatukset eikä sitä iänikuista mustaa ajatusta paljonkohan nyt mitäkin voi syödä ja missä on liikaa kaloreita tms tms. Voi nimenomaan syödä ja PALJON! :D

  Kiitos hyvästä blogista vielä, tykkään kun nostat pöydälle asioita, joista (ainakaan mun mielestä) kovin moni muu ei kirjoita.

 4. Avatar Ulla sanoo:

  Kiitti hyvästä, mahtavasta blogistasi. Taas kiva aloitus aamuun lukemalla juttujasi..

  Ja tosiaan tuosta liikunnasta . Siitä saa niiiin paljon energiaa koko päivään, kun aloittaa aamun vaikka lenkillä, ihanassa syysaamussa. ( tästä kohta juoksemaan ;) vielä muiden nukkuessa ) .

  Ja paras lenkki on yleensä se, kun ei millään jaksaisi lähteä :D:D

 5. Avatar Amalia sanoo:

  Hei Aino! Tää kommentti tulee ehkä outoon saumaan ja kolkyt postausta myöhässä, mutta anyway. Muistelen, että kirjottelit joskus siitä, kuinka tykkäät asettaa itelles haasteita – ehkä muiden mielestä vähän outojakin – ja lähteä treenaamaan niitä kohti. Mulla tuli yks haaste mieleen: se kuuluista Cooperin 12 minuutin maksimikestävyyttä mittaava testi. Erityisesti se kiinnostaa, et millasta tulosta saa aikaan, kun treenaaminen painottuu koko kehon säännölliseen jumppailuun ja raudan nostamiseen satunnaisine juoksulenkkeineen. Ois aivan HUISIA, jos uskaltaisit olla koe-eläin ja testata paljonko menee? Oot varmasti aerobiselta kapasiteetiltas, hapenottokyvyltäs ja lihaksen kestävyysvoimantuoton osalta kuitenkin reilusti perus arkiliikkujaa ja kuntolenkkeilijää edellä. Noin muuten tahtoisin viel mainita, että vaikutat blogis perusteella oikein helposti lähestyttävältä, itseäs kunnioittavalta ja järkevältä ihmiseltä. Tämmöisiä lisää! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei ja kiitti! =)
   Oon joskus itekin miettinyt cooperin kokeilua, pitäisi varmaan nyt ottaa niskasta kiinni ja käydä juoksemassa. :)

 6. Avatar mermeri sanoo:

  Mä rakastan treenaamista erityisesti iltasin – se fiilis kun reenin jälkeen syö kunnolla, käy saunassa ja sänkyyn kaatuessa tuntee että uni tulee ihan asap! eli siis parempi uni on ainaki itelleni kans yks syy kammeta ittensä sieltä sohvalta,en muista mainisitko just sitä tekstissä :)

  Ja joo,meinaa välistä ottaa pattilaattoriin toi ”hoikan ei tarvitse urheilla”-ajattelu.. tai jopa niin että hoikan ihmisen urheilemisesta tulee automaattisesti olla huolissaan.. Näin ollen urheilu on siis lihavien yksinoikeus? Ihmisten soisi ymmärtävän että samoin kuin ylipaino, myöskään hoikkuus/laihuus ei kaikissa tapauksissa ole oma valinta. Mutta silti, jos hoikka tykkää urheilla ja syödä kohtuu terveellisesti niin ei tarvii tulla heti myöskään sitä anoreksiadiagnoosia tuputtamaan ja olla niin huolissaan :D

  Kiitti sulle kivasta blogista ja ajatuksiaherättävistä teksteistä!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo totta, liikunta parantaa kyllä unenlaatua ja tosiaan treeni+sauna+sänky on aika bueno yhdistelmä =) Kiitos kommentista!

Kommentoi