Lihavat on laiskoja ja laihat ilkeitä?

Tänään ajattelin kirjoitella stereotypioista eli yleistämisestä. Meidät usein luokitellaan tiettyyn ryhmään esimerkiksi ulkonäön perusteella. Täytyy myöntää, että helposti sitä olettaa ihmisistä jo valmiiksi tiettyjä asioita, vaikka ei olisi koskaan ollut missään tekemisissä kyseisen tyypin kanssa. Usein tämä valmiiksi ajateltu kuva menee aivan pieleen kun pääsee kunnolla tekemisiin henkilön kanssa. Ulkonäkö ei loppupeleissä kerro juurikaan mitään ihmisistä. Tietysti ulkomuoto kertoo jotain henkilön elämäntavoista tai vaikka arvoista, mutta luonne paljastuu vasta kun oikeasti tutustuu henkilöön.

Monet ovat kuulleet sanonnan ”lihavat on leppoisia” ja kuten yllä oleva kuvakin kertoo, isompikokoisiin ihmisiin liitetään helposti laiskuus, leppoisuus ja huono itsekuri. Myös pulleampi henkilö voi olla hyvässä kunnossa ja todella aktiivinen. Hoikkaan ihmiseen liittyy taas helposti ylimielisyys, itsevarmuus ja jopa ilkeys. On aika hassua olettaa pelkän ulkokuoren perusteella ihmisestä mitään. Erittäin hyvännäköiset ihmiset leimataan itserakkaiksi, vaikka tyyppi voi perimmiltään olla erittäin hyväsydämminen tai vaikka todella ujo, joka luo ylimielisen kuvan. 

Olen itsekin joutunut tällaisen ajatustyylin kohteeksi. Aerobic aikoina kuulin kaikenlaista juttua, kuinka olimme muka ylimielisiä ja luulimme olevamme muita parempia esimerkiksi kuntosalilla treenatessa jne. Positiivisina juttuina olen kuullut, että olen paljon rennompi kuin voisi kuvitella 😀 Saatteko te blogin perusteella kuvan, että olisin tiukkis tai nihkee tyyppi? Hope not. Bloggaajista kehittyy varmaan tietynlainen mielikuva perustuen ihan siihen mitä bloggaaja jakaa blogissaan ja millä tavalla hän kirjoittaa tekstejään.

Oletteko te kategorioineet ihmisiä tai onko teistä oletettu tiettyä pelkän ulkonäön perusteella? Saa jakaa tarinoita kommenttiboksiin 🙂

2

team trinity


n765980036_6202245_5296226

diivat 😀

Loppuun yritin keksiä erilaisia stereotypioita. Keksittekö te lisää?

  • Lihavat on leppoisia
  • blondit on tyhmiä
  • silmälasipäiset ovat fiksuja/nörttejä
  • hipit käyttää huumeita
  • hoikat eivät syö mitään
  • isorintaiset naiset ovat ”helppoja nakkeja”
  • jääkiekkoilijat ovat ”pelimiehiä” 
  • hyvännäköiset ihmiset ovat ylimielisiä

Mukavaa lauantaita!  


13 Responses to “Lihavat on laiskoja ja laihat ilkeitä?”

  1. hapsu sanoo:

    Miehet jotka pitää huolta ulkonäöstään ovat homoja. < stereotypia 🙂

    Ja kyllä sitä ite arvostelee liikaa ja on ennakkoluuloinen…

  2. * sanoo:

    Moikka,

    Luen todella useita blogeja, ja nyt olen vähän aikaa sitten eksynyt tänne sinunkin blogiin. Minun on pitänyt jo useamman kerran kommentoida, että en ole vielä löytänyt yhtä mielenkiintoista ja puhuttelevaa blogia! Ihanaa, että bloggaat asioista, joilla on merkityssisältöä, etkä tyydy vain esitellemään erivärisiä treenipaitoja 😀 Ei tässä kommentissani mitään pointtia ollut, ja taitaa muuten olla ensimmäinen kerta kuin ikinä kommentoin kenellekkään, mutta kai ajatuksena oli sanoa, että jatka samaan malliin! 🙂

    Terkuin
    Uusi (toivottavasti pitkäaikainen) lukija

    • ainor sanoo:

      Heippa ja kiitos! OIkeesti lämmittää mieltä saada tällaisia kommentteja. Toivottavasti viihdyt pitkään mukana =)

  3. maggy sanoo:

    moottoriurheilu ei ole urheilua! :/

    • ainor sanoo:

      Näinhän sitä muuten ajatellaan, olen ymmärtänyt että se vois olla aika rankkaakin fyysisesti ajaa jokin ralli/formula tms kilpailu.

  4. hensu sanoo:

    Itse kun nuorempana ratsastin niin todella monet ystäväni sanoivat että ei se ratsastus mitään urheilua ole, isutaan vaan selässä ja hevonen tekee työn. Tämähän ei tosin pidä paikkaansa missään muodossa. 😀 ja tuli noista sterotypioista mieleen että cheerleaderit ovat huoria (ainakin mitä nämä amerikkalaiset teinileffat antavat ymmärtää)

    • ainor sanoo:

      Jep, näin sitä vissiin ajatellaan. Olen itse ratsastanut tasan kerran ja tuli lihakset kipeäksi siitä istumisesta =)

  5. jenni sanoo:

    Blondit ovat tyhmiä – ajattelu satuttaa, ja leikilläänkin heitetty herjaus tuohon sanontaan liittyen tuntuu pahalta. Se on jotenkin jättänyt minuun sellaisen asenteen, että jos mokaan, olen tyhmä. Muutenkin vieraassa seurassa yritän automaattisesti olla käyttäytymättä ”tyhmästi”, koska en tahdo leimautua aivottomaksi bimboksi. Hyvä kroppa ja nätti naama pahentavat asiaa. En ikinä leimaisi ketään HIUSVÄRIN perusteella, mikä mielestäni ei todellakaan ole riittävä peruste arvioida henkilön älynlahjoja tai mitään muutakaan.

    • ainor sanoo:

      Se on kyllä aivan hullua kuinka voidaan ajatella hiustenvärin vaikuttavan älykkyyteen.
      Kiitos kommentista 🙂

  6. Nimetön sanoo:

    Hassua, tää sama asia on pyörinyt mun mielessä viime aikoina- olin tässä jokin aika sitten koulutuksessa, jossa meitä entuudestaan toisillemme tuntemattomia oli parikymmentä. Puolessa välissä koulutusta meille annettiin tehtävä, jossa piti arvailla toistemme luonteenpiirteitä ja mieltymyksiä. Esim. aamu- vai iltaihminen, koira- vai kissaihminen, mitä tekisit, jos löytäisit satasen kadulta, missä lomailit viimeeksi jne. Tätä ennen emme siis tunteneet toisiamme, emmekä olleet jutelleet henkilökohtaisista asioistamme, vain koulutukseen liittyvistä asioista sekä pientä small talkia. Arvaukset perustuivat siis täysin ensivaikutelmiin.

    Ja arvatkaapa mitä! ISO osa arvauksista meni täysin oikein, ja kaikkien mielipiteet kulloisestakin arvuutettavasta olivat hämmästyttävän samankaltaisia. Tuntemattomat ihmiset osasivat kuvailla toistensa luonteenpiirteitä ja käyttäytymistä niin hyvin, että kyse ei voi olla pelkästä sattumasta. Kunnes tuli minun vuoroni! Mua kuvailtiin täysin päinvastaiseksi, mitä itse ajattelen olevani 😀 Hämmentävää. Tosin olen törmännyt tähän aiemminkin: mä olen useinkin saanut kuulla ystäviltäni, että he ovat aluksi saaneet musta täysin erilaisen kuvan.

    Muistanpa myös lukeneeni Tieteen kuvalehdestä tutkimuksesta, jossa koehenkilöille näytettiin vieraiden ihmisten kasvokuvia. Heidän piti arvioida luonteenpiirteitä niiden perusteella. Harmi, kun en muista yhtään tarkkoja prosentteja, mutta lopputulema oli se, että koehenkilöiden kuvailut kuvien henkilöistä osuivat niin hyvin yhteen (kuvien henkilöiden luonteenpiirteistään tekemien itsearvointien kanssa) että tutkijat joutuivat toteamaan, ettei kyse ollut vain sattumasta. Ihmiset siis pystyvät siis melko hyvin arvioimaan toistensa henkisiä ominaisuuksia pelkkien kasvonpiirteiden avulla!! Mun mielestä aika ällistyttävää ja huikeeta! Entäpä kun joukkoon lisätään todellisissa tilanteissa ääni, kehon kieli, puhe…. Vai onko se juurikin sanallinen viestintä ja ulkoiset merkit, kuten pukeutuminen ja ympäristö, jotka harhauttavat meitä tekemään virhearviointeja toisten suhteen? Mene ja tiedä. Meni jo vähän off topic ;P

    • ainor sanoo:

      Heippa! olipahan pitkä ja mielenkiintoinen kommentti 🙂 Kai se ulkonäkö ja eleet jotain kertovat jos noin monella kohdalla on mennyt oikein. Pukeutuminen vaikuttaa varmasti myös kuvaan jonka ihmisestä luo. Esim kevyesti pukeutuvat leimataan helpoommin ”kevyt kenkäisiksi” jne..

  7. Nanna sanoo:

    Ehkä kaikkein eniten hupia olen saanut irti siitä, että lyhyttukkaisia naisia luullaan toisinaan lesboiksi ja/tai äärifeministeiksi (mitä kumpaakaan en itse ole). Mutta ilmeisesti ”blondit on tyhmiä” -ajattelu kumoutuu, jos ne vaaleat kutrit on pätkäisty poikatukaksi 😀 Myös ammatteihin liittyy reippaasti stereotypioita, joista osa ehkä pitää osin paikkaansa mutta osa on ihan tuulesta temmattuja. On aika hauska huomata, miten vieraiden ihmisten ja puolituttujen suhtautuminen minuun on muuttunut pelkän opiskelualan vaihdon myötä 😀

Kommentoi