Kärsitkö ruokahimoista?

Välillä tekee mieli suolaista, välillä makeaa ja joskus molempia? Useasti erilaiset mieliteot ja himot ovat kehon tapa ilmaista erilaisista puutostiloista. Himot voivat toki olla myös ns. psyykkisiä mielitekoja tai vaikka tapa johon on tottunut. Esimerkiksi lauantaina alkaa tehdä mieli karkkia, koska lauantaisin on tapana pitää ”herkkupäivä”.

irtokarkkeja

Jos kärsit jatkuvista mieliteoista, kannattaa miettiä olisko mahdollista, että olet syönyt liian ravintoköyhästi tai kärsit jonkin ravinto-aineen puutostilasta?

Jos syö (liian) vähän hiilihydraatteja kulutukseen nähden, himot esiintyvät useasti sokerin muodossa jolloin mieliteot ovat karkit ja muut sokeriset herkut. Paljon urheilua harrastavat tietenkin hikoilevat runsaasti ja jos ei pidä huolta nesteytysestä ja suoloista voi kehon suolatasapaino alkaa järkkyä, jolloin useasti alkaa tehdä mieli suolaisia ruokia kuten sipsiä, popcornia,pizzaa yms.

Suolaisen himo voi johtua myös stressistä, jolloin lisämunuaiset ovat joutuneet koville pitkäaikaisen stressin seurauksena. Kun paineensietokyky joutuu äärirajoilleen, lisämunuaiset tuottavat kortisolia, joka saa himoitsemaan rasvaisia ja hiilihydraattipitoisia ruokia.

gyllene-chips-skal-potatis_3295146

Jos taas himona ovat jäätelö, suklaa, juustot ja muut rasvaisemmat jutut, olet mahdollisesti saanut ravinnostasi liian vähän rasvaa, etenkin omega-3-rasvahappoja. Lihan himoitseminen voi johtua liian alhaisista rauta-arvoista, eli hemoglobiini on päässyt putoamaan alas.

411ior

Mielitekoja välttääkseen kannattaa siis syödä monipuolisesti ja pitää huolta että saa kaikki tarvittavat ravinto-aineet ravinnostaan. Sokerin ja hiilarin himoon hedelmiä, täysjyväviljaa,kuituja, vihanneksia. Sokerin himoitseminen voi johtua myös sen liiallisesta nauttimisesta… Sokeri on kuin huume, jota tekee mieli mitä enemmän sitä syö. Kannattaa siis välttää turhaa sokerin puputtamista ja tuotteita joihin on erikseen lisätty sokeria.

Rasvaisten herkkujen himon välttämiseksi pähkinöitä, kalaa, avocadoa sekä muita hyvien rasvojen lähteitä. Suolaisen himon iskiessä tarkista myös, että juot tarpeeksi vettä ja että suolatasapaino on kunnossa. Magnesiumkuurista voi olla joillekin hyötyä. Monipuolista ruokavaliota noudattavat saavat yleensä tarvittavat mineraalit ja suolat ravinnosta. Stressistä kärsivien kannattaa yksinkertaisesti yrittää päästä stressistä eroon rentoutumalla ja miettimällä stressin lähdettä ja kuinka asian/ongelman voisi ratkaista.

En väitä, että himot olisivat aina ylläolevista asioista johtuvia ja monet asiat vaikuttavat siihen kuinka vartalo viestii erilaisista tarpeista. Tämä oli vain yksi näkökulma monien joukossa. Ehkä joku sai ajattelemisen aihetta omiin mielitekoihinsa 🙂

Lähde: täältä


5 Responses to “Kärsitkö ruokahimoista?”

  1. Nimetön sanoo:

    Tuli kyllä just oikeeseen saumaan tämä postaus! Tällaisten himojen kanssa oon taistellut viime aikoina ihan kamalasti, vaikka muuten mun ruokavalio on kyllä tähän asti ollut ihan terveellinen. Pitää ruveta seuraamaan tarkemmin, että saa varmasti tarpeeksi rasvojakin ruoasta, ettei puutosta tarvitse sitten tyydyttää jätskillä. Omenat on kuitenkin onneksi toimineet sokerihimoon, toistaiseksi 😀

  2. Kettu sanoo:

    tosi hyvä postaus! toivottavasti saadaan jatkossakin ruoka/ravinto aiheisia postauksia 🙂

  3. Nimetön sanoo:

    Kiitos tästä Aino!! Tällaisten kanssa oon paininut viikonlopusta lähtien, kauhea himo syödä kaikkea koko ajan(jopa kaurapuuroa menee vaikka hur mycket som helst).. Fattar inte?!?:D

  4. herkkujaherkkuja sanoo:

    kärsin! aino tää on kamalaa! mä oon nyt varmaa kuukauden (okei ehkä muutaman kuukauden) syöny lähes joka päivä keksiä tai sipsiä tai karkkia tai jätskiä tai kakkua tai pullaa tai popparii tai suolapähkinöitä enkä saa tätä putkea loppumaan! tää sun postaus oli aika valaiseva koska himot saattaa tosiaan johtua siitä etten syö kunnon ruokaa. ruokavalio näyttää kuta kuinkin siltä että aamupalaks jädee ja illalliseks karkkipussi. oiskos sulla jotain muita vinkkejä joita syödä herkkujen sijasta kun haluu napostella jotain? mikä ei ois törkeen kallista? ja entäs kun ei jaksa eikä osaa tehä mitään kunnon ruokaa nii oisko sulla jotain idiksiä mikä ois helppoa ja nopeeta? noi kaikki sun nuudelikanasekotuksetki kuulostaa meikäläiselle vähän liian haastavalta. kiitos etukäteen vastauksesta:)

  5. Anna sanoo:

    Mulla nuo himot on aivan täysin opittu tapa, ja nimenomaan stressinhallintaan tai palkinnoksi. Nyt kun karppaan, niin on vaan pakko ollut opetella antamatta periksi. Tää vaatii melkeimpä enemmän itsekuria kuin aikaisemmalla ruokavaliolla, koska kyse on nimenomaan psyykkisestä tarpeesta eikä fyysisestä. Mutta toisaalta on enemmän voimia taistella vastaan.

    Mutta onneksi on suklaa :). Tummaa suklaata saan syödä vähän ja se on aivan taivaallista. Pehmeää ja aromikasta, oikea nautinto.

    -Anna-

Kommentoi