Mikä vartalotyyppi olet?

Laiha, lihava vai lihaksikas? Olisi ehkä vaikeaa jos ihmiset pitäisi luokitella ainoastaan kolmeen eri kategoriaan. Monet ovatkin sekoitus useampaa vartalotyyppiä ja vaikka geenit antaisivat avaimet tiettyyn vartaloon, niin omilla elämäntavoilla on kuitenkin suuri vaikutus miltä näyttää, niin hyvässä kuin pahassa :) 

Virallisilla nimillä nämä kolme vartalotyyppiä jaetaan seuraavasti: endomorph ectomorph ja mesomorph

female-body-types2bodytypes

Ectomorph on henkilö joka on luonnostaan todella hoikka eikä myöskään liho helposti. Ectomorph-tyypin täytyy tehdä paljon töitä jotta saisi lisää lihasmassaa.

Mesomorph tyypillä lihasmassan kasvatus onnistuu melko helposti. Ruumiinrakenne on yleensä atleettinen. Osa mesomorpheista lihovat myös helposti. Luin eräästä artikkelista että Mr.Olympia kisaajat ovat lähes poikkeuksestta mesomorpheja :D

Endomorph vartalotyypillä on luonnostaan enemmän rasvasoluja ja vartalon malli on pehmeä :) Endomorph joutuu tekemään enemmän töitä pysyäkseen hoikkana. Endomorphit ovat usein myös lyhyitä pituudeltaan. Lihaksien hankkiminen käy suhteellisen helposti, mutta rasvasta eroon pääsy on todella hankalaa.

Useimmat meistä ovatkin siis sekoitus kahta tai kaikkia kolmea vartalotyyppiä. Vaikka perimä olisi mikä tahansa, on omalla elämäntyylillä todella suuri merkitys. Ei voi siis turvautua siihen että ”olen endomorph ja en ikinä pysty laihtua, turha siis yrittää…” Kaikki on mahdollista jos vaan itse haluaa ja päättää tehdä töitä.

Yritin miettiä omaa tyyppiäni ja vaikka olen nykyään suhteellisen atleettinen niin en koe olevani Mesomorph. Lihakseni eivät esimerkiksi kasva helposti tai nopeasti. Olen urheillut koko ikäni, jonka vuoksi kroppa on muokkautunut sen mukaan. Pienenä ja nuorena olin todella pieni ja hoikka, joten uskon olevani Ectomorphin ja Mesomorphin sekoitus. Teininä elämäntavat olivat huonommat ja kyllä silloin rasvasolut lisääntyivät ja etureppu kasvoi perimästä huolimatta :D

Artikkelin mukaan seuraavat urheilulajit sopivat parhaiten kullekin vartalotyypille:

endomorph

 • paini
 • jalkapallo
 • voimanosto
 • softball/baseball
 • kehonrakennus

mesomorph

 • judo
 • pikajuoksu
 • uinti
 • rugby
 • kehonrakennus

ectomorph

 • korkeushyppy
 • triathlon
 • koripallo
 • lentopallo
 • maratonjuoksu

11 Responses to “Mikä vartalotyyppi olet?”

 1. Avatar Anna sanoo:

  Olen endomorphin ja mesomorphin risteytys, kuitenkin enemmän endomorphiin kallellaan. Lihakset kasvaa pelkästä kyykkytangon näkemisestä, mutta läskiä tulee aina siihen tahtiin että ihan hirvittää. eikä se tunnu millään ruokavalio-liikuntakombolla lähtevän yhtään mihinkään. Olen siis vanttera ja suht pitkä (okei, 170cm, mutta Suomessa naisten keskipituus on vissiin sen 5cm vähemmän) ja olen aina ollut vahva ja ketterä (haka kuulantyönnössä ja kontaktilajeissa), mutta aivan toivoton kestävyyslajeissa ja pikajuoksussa.

  Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino- kirjassa käsiteltiin juurikin näitä vartalotyyppejä. Hän myös kirjoitti vartalotyypin vaikuttavan myös esimerkiksi sopivaan ruokavalioon. Hänen kirjansa mukaan endomorphille sopii vähähiilarinen ruokavalio ja siitäpä syystä kokeilen ketoosia oman painonpudotuksen vauhtiin saamiseksi.

  Kiitos kivasta blogista. Olenkin uusi tuttavuus tässä blogissa.

  -Anna-

  • Avatar ainor sanoo:

   Heippa, kiitos ja tervetuloa =)
   Olen itsekin lukenut noista vartalotyyppien ruokavalioista ja tarkemmista treeniohjeista =) Ihan mielenkiintoista juttua todellakin.
   Tämäkin todistaa sen että se mikä sopii jollekin ei välttämättä sovi kaikille.

 2. Avatar Noora sanoo:

  Endomorph kuulostaa niin mun vartalotyypiltä… :D

 3. Avatar Anniina sanoo:

  Enpä ole aiemmin törmännyt tällaiseen luokitteluun, mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa, kiva kun jaoit tämän täällä! :) Itse olen varmaan ectomorphin ja mesomorphin välillä. Enemmän ehkä mesomorphia, mutta toisaalta olen aina ollut tällainen pitkä sutkula, naiseksi aika atleettinen. Lihomista ei ole koskaan tarvinnut pelätä, mutta lihasta kehittyy aika mukavasti :)

 4. Avatar Nooh sanoo:

  Selkeästi meso.. vai mikä tuo keskimmäinen nyt oli :D
  En ole koskaan ollut linnunluinen laihimus, enkä tukeva tatti. Aina ollut sopusuhtainen ja on ihan älyttömän helppo pysyä pelkän liikunan avulla lihaksikkaassa kunnossa. Ja lihasmassaa tulee tosi helpolla :)

  Eikös se ole niin, että aina sitä haluaa mitä ei itsellä ole? Aina olen halunnut olla tuo laiha… Koska itselläni on rakennekin sellainen, että nilkat ovat tanakat vaikka mitä tekisi. Ei lennä tuulenmukana näillä nilkoilla tai kaadu mistään kevyesti :D

  • Avatar ainor sanoo:

   Niinhän se menee, että haluaa aina sitä mitä ei ole :D
   Pitäisi yrittää löytää aina omat parhaat puolet ja olla ylpeä siitä mitä on! ;)

 5. Avatar Kaisa sanoo:

  Kiva postaus, en oo aiemmin kuullutkaan tästä luokituksesta. :) Taidan olla lähimpänä näistä mesomorphia..lihasmassaa kasvaa melkein vaan sillä kun vilkaiseekin salille ja toisaalta mä kuulun myös niihin jotka lihoavat helposti.. :D Nyt onkin siis taas aerobista lisätty et sais tuon rasvaprosentin pienenemään. :)

  • Avatar ainor sanoo:

   Näihin vartalotyyppeihin löytyy myös ihan ”treeniohjeet” että mitä kannattaa harrastaa ja mitä välttää :)
   En sitten tiedä miten vakavasti ne kannattaa ottaa :)

 6. I like Mesomorph, perfect body :)

Kommentoi