Paineita?

Hey!

Kirjoitin aiemmin postauksen jonka poistinkin myöhemmin koska homma lähti ihan hanskasta kommenttiboksissa. Muistakaa että kirjoitan ainoastaan omia mielipiteitä ja jos nyt ei ole ihan samaa mieltä niin ei silti tarvitse laittaa 3. maailmansotaa pystyyn sen vuoksi 😉 Kirjoitan yleisesti ja en tarkoita että kaikki ihmiset on juuri sellaisia tai tällaisia. Peace.

Monet psyykkiset ongelmat ja sairaudet ovat mielestäni ns. elintasosairauksia ja yhteiskuntamme aiheuttamia ongelmia(ei tietenkään aina). Esimerkiksi kuinka moni afrikkalainen ruuastaan joka päivä taisteleva nuori sairastuu syömishäiriöön? Ymmärätte varmaan mitä tarkoitan. Yhteiskuntamme (ja itsemme) asettamat vaatimukset ajavat meidät ongelmiin koska…

Nykyään kaikkea pitää olla. 


Pitää olla tutkinto, pitää olla hyvä työpaikka, pitää olla hieno koti, pitää olla hyvännäköinen,pitää olla merkkilaukku ja merkkivaatteet, pitää matkustella ja rakastaa sitä, pitää olla parisuhteessa, pitää olla tavoitteita, pitää urheilla ja pitää huolta terveydestä, pitää syödä jonkun tietyn dieetin mukaan, pitää olla kone ;), pitää suorittaa suorittaa suorittaa…


Ihmiset ovat niin itsekeskeisiä että luulevat kaiken pyörivän ’oman navan’ ympärillä. Luullaan että kaikki seuraavat mitä tekee ja miten suoriutuu.
Mennään sinne yliopistoon ja opiskellaan joku hieno tutkinto koska niin kuuluu tehdä. Sitten mennään pankkiin/isoon firmaan töihin koska niin kuuluu tehdä. Sitten paiskitaan töitä 24/7 ja yritetään nousta parempaan asemaan, samalla kuitenki täytyy pitää huolta itsestä ja urheilla kuin hullu ja karpata koska hiilarit lihottaa. Näin kuuluu tehdä koska kaikki muutkin tekee niin. 


Kysyn vain että mistä nämä normit tulee? Ja miksi ihmiset on niin heikkoja etteivät tee sitä mitä haluavat tehdä vaan sitä mitä pitää tehdä?

Sosiaalinen media antaa vielä oman mausteensa tähän (facebook,twitter,blogit).

Suurin osa kirjoittaa statuksiinsa vain ne hyvät asiat mitä tapahtuu elämässä. Kirjoitetaan siitä kuinka paljon ja hyvin on suorittanut minkäkin päivänä. Kuinka hienosti parisuhteessa menee kun mies tuo kukkia ja suklaata harva se päivä (tapahtuu oikeesti max kerran vuodessa koska mies pakotettiin koska Liisankin mies teki niin). Tai kuinka tänään oon urheillu 5 tuntia ja syöny vaan yhen salaatin (koska eilen ahmin 2 pizzaa, karkkia ja litran jäätelöä).
Muut lukee näitä ja näkee ainoastaan sen pintakiillon, vertaa itseensä ja kokee huonommuuden tunteen. Blogeissa kirjoitetaan kuinka taas tänään shoppailin sitä ja tätä ja lounastin sushia ihanassa kevätauringossa ulkoterassilla ystävien kanssa 😀 ..Harva kirjottaa siitä että on maannut kalsareissa kotona koko päivän ja syönyt makaroonia ja jauhelihaa.

Sunnuntaisin kuuluu mennä kävelylle kevät aurinkoon ja sen jälkeen ihanalle brunssille ystävien kanssa. Kuuluu nauttia vapaasta ja kaikesta! Mitä jos huvittaisi vaan maata kotona sohvalla rankan työviikon jälkeen?

Elämästä yritetään tehdä mahdollisimman hieno ja hyvä muiden silmissä. Anteeksi vaan suomenruotsalaiset 😀 mutta tämä on aika yleinen piirre juuri suomenruotsalaisilla/ruotsalaisilla. Kaikki on aina niin positiivista ja mahtavaa. Positiivisuus on hieno homma josta pessimistiset suomalaiset saisivat ottaa mallia, mutta joskus feikki-positiivisuus ja ilo on todella ärsyttävää. Rakastetaan kaikkia ja kaikkea ja kaikki on vaan niin toppen, vaikka oikeesti ei todellakaan ole 😉

On ihan ok olla joskus surullinen,väsynyt, likanen ja masentunut. On ihan ok mokata joskus. Elämässä kuuluu tehdä virheitä jotta niistä opitaan. Välttämättä ei ole olemassa oikeeta tai väärää valintaa. Valinnat määrittää tulevaisuuden ja asiat menee yleensä niin kuin niiden kuuluu mennä. Mielestäni paras motto ikinä onkin ”Everything happens for a reason” 🙂

Olin itse hyvä koulussa aina lukioon saakka jolloin kiinnostus lopahti totaalisesti. Mun perheessä ja suvussa yleisesti melkeen kaikki on käyny yliopiston jne jne ja multa odotettiin ihan samaa. Mua ei vaan yhtään kiinnostanut opiskelut ja onneksi menin oman pään mukaan ja tein mitä halusin. Tottakai sitä on tuntenut itsensä joskus ”huonommaksi” kun kaikki muut ympärillä opiskelee sitä ja tätä, mutta se ei vaan oo mun juttu. Ja oon kuitenkin edennyt ihan hyvään asemaan ilman mitään kummempia tutkintoja, saan tarpeeksi palkkaa ja rakastan mun työtä ja oon hyvä siinä. Se riittää mulle 🙂

Tällainen pieni avautuminen näin uuden viikon alkuun.

Rakastakaa itseänne ja nauttikaa elämästä koska se on yllätävän lyhyt. Kannattaa miettiä omaa itseään ja mitä itse haluaa eikä tehdä asioita kuin päätön kana koska muutkin tekee.

suomalainen mentaliteetti 😀

21 Responses to “Paineita?”

  1. Anonymous sanoo:

    Erittäin hyvä kirjoitus, toivottavasti tämä herättää asiallista keskustelua kommenttiboksissa! :)Mä en ymmärrä tuota, että facebook ammutaan täyteen bikinikuvia ”oot niin urheilullinen ja kaunis, vau” -kommenttien toivossa, pidetään muotiblogia ainoana tarkoituksena esitellä kaunista kotia tai tonnin laukkuja… ja lista jatkuu. Ja just tuo karppaus on hyvä esimerkki: eräs tuttuni alkoi karpata, koska se on muotia. Siis voi hyvää päivää. Ihailen sun asennettasi, kun oot kulkenut omaa tietäsi! 🙂 Itse kävin yliopiston, mutta vaihdoin alaa. Olin viittä vaille valmis, kunnes päätin, että olen väärällä alalla ja aloitin kaiken alusta.. sukulaisten ja muiden kauhuksi. 😉

  2. Anonymous sanoo:

    Vielä kirjavinkki: kannattaa lukea semmoinen kirja, kuin ”Addiktoitunut yhteiskunta”, kirjoittanut Viljamaa tms. Kertoo juuri tästä ”kaikkea pitää saada” -asenteesta.

  3. Hanne sanoo:

    Kuulostat kypsältä ja fiksulta ihmiseltä. Siksi varmaan onkin niin kiva lukea sun blogia. Minäkin olen lukenut tuon Addiktoitunut yhteiskunta.Olen kyllä filosofian maisteri mutta valmistuin vasta 32-vuotiaana. En myöskään tee asioita niinkuin ”pitäisi”. Olen opetellut elämään omannäköistä elämää niin että se tuntuu hyvältä. Olen pienipalkkainen akateeminen jolle tärkeämpää on mielekäs työ kuin raha. En välitä yhtään siitä mitä muuta ajattelee kodistani tai siitä ettei meillä ole autoa. Rohkeutta siis kaikille muillekin!

  4. Aino sanoo:

    Kiitos asiallisista kommenteista molemmille!..Ja tottahan toki pitää ja saa kouluttautua mutta juuri sen vuoksi että itse haluaa, eikä esim sen takia että vanhemmat painostaa 🙂 Kunnioitan kaikkia koulutuksia ja tiedän että se vaatii paljon työtä hankkia tutkinto :)Tuon kirjan voisi ihan mielenkiinnosta lukaista koska nää asiat pyörii aina välillä mielessä!

  5. Anonymous sanoo:

    Pitkälti samaa mieltä, mutta psyykkisten sairauksien taustat ei taida ihan noin yksinkertaisia olla. Tiedän vanhainkodissa olevan anorektikon, joka ollut syömishäiriöinen ilmeisesti aina. Eli vaikka on nähnyt pula-ajat ym. Mutta tosi hyvä ”kirjoittaa auki” näitä asioita (kuten sosiaalista mediaa), joiden ympäröimänä kuitenkin elää. Välillä hyvä pysähtyä miettimään, ihminen on kuitenkin melko helposti harhaanjohdettavissa mainonnan ym.avulla. Oman todellisuudentajun vuoksi on hyvä tuntea erilaisia ihmisiä, eri ikäisiä, ja ihmisiä joilla on erilaisia ongelmia.

  6. Anonymous sanoo:

    Mahtava teksti Aino! 🙂

  7. Anonymous sanoo:

    Oli kyllä tosi hyvä teksti ja ihan asiaa!:) Ja oon pitkälti samaa mieltä sun kans! Onhan se totta, että media ja ympäristön paineet vaikuttaa moniin ihan järettömän paljon..Kiva kun joku kirjoittaa välillä tämmöisistäkin asioista!:)

  8. Sannis sanoo:

    Mä oon ainakin niin nyky-yhteiskunnan uhri. Kasaan ittelleni sellasetkin paineet että oksat pois..eihän niitä kenkiä kukaan täytä joita tämä nykymaailma (eli me itse) vaatii. Nyt pitäis keksiä kuinka pääsis siihen zen-oltilaan jossa kaikki vaatimukset, omat ja muiden, hiljenee ja on aikaa miettiä sitä mitä oikeasti itse haluaa, jaksaa ja pystyy. Sitä tavoitellessa täytän blogini ja Facebook-sivuni pienemmillä ja suuremmilla avautumisilla. Hyvä teksti Aino! Paljon paremmin välittyi sun pointti tästä tekstistä kuin siitä edellisestä!

  9. M sanoo:

    Tavallaan monet psyykkiset saurauden onkin elintasosairauksia. Afrikassa ei tosiaan varmaan ole syömishäiriöitä, mutta ei siellä varmaan paljon ole Personal Trainereitakaan. 😉 (Sori, toi oli huono :)Media ja ympäristö toki vaikuttaa syömishäiriön syntymiseen, mutta syyt ovat ihan muualla. Syömishäiriön taustalla on usein (oman kokemukseni mukaan)kaiken kattava tunne omasta kelpaamattomuudesta. Näin yleensä on häiriön ilmenemismuodosta riippumatta. Tätä tunnetta yritetään sitten, yleensä tiedostamatta, poistaa oireilemalla, mikä on tietenkin tuloksetonta.Muuten oon aikalailla samaa mieltä. Sun tekstin kaksi viimeistä lausetta oli erityisen ihanat. Pitäisi tosiaan uskaltaa olla rohkea ja tehdä just niitä asioita mitä itse haluaa ja mistä tulee onnelliseksi. Ei saa antaa muiden arvostelun vaikuttaa.

  10. Anonymous sanoo:

    Hyvä kirjoitus ja avasi paljolti sitä aiempaa poistamaasi tekstiä. Minuakin vähän ärsytti osa siitä tekstistä, kun en ymmärtänyt mitä sillä tarkoitit, mutta tämä avasi paremmin ja hienosti perustelit kantasi 🙂 Eriäviä mielipiteitä saa olla, mutta pitäisi niistä pystyä asiallisesti keskustelemaan eikä haukuta toisia pystyyn täällä verhoutuneena salanimen taakse. Kiitos tästä!

  11. Anonymous sanoo:

    Täyttä asiaa koko teksti!! 🙂 Tästä onkin jokaisen hyvä aloittaa uusi viikko uusin ajatuksin ja tekemällä sitä mistä tykkää ja rakastaa itseänsä. 🙂

  12. Michaela sanoo:

    OMG dra mig baklänges. Vilket intressant ämne du lyfter fram! Himla bra skrivet! Hyvä Aino! Gillade speciellt det där du skrev om oss finlandssvenskar, haha. För det stämmer så himla bra. Ta bara min blogg som ett exempel. Inte är det ofta du läser om nån dålig dag där inte. Så är det i många andras också. Men. Jag har själv valt att endast skriva om positiva saker i min blogg. För ifall jag har haft en dålig dag anser jag att den är inte är värd att lyftas fram. Jag vill inte sprida negativ energi runt mig, om du förstår vad jag menar. Men alla är vi olika, och jag kanske borde lära mig att det är helt accepterat att även ha en dåliga dagar (och att skriva om dessa).Hur som helst, tack för en bra text! Strongt att du dela med dig av dina tankar. Peace out! 🙂 <3

  13. Aino sanoo:

    LOISTAVA KUVA ! 😀 😀

  14. Anonymous sanoo:

    bra skrivet, precis sådär är det!

  15. Anumaaria sanoo:

    Hyvä kirjoitus. Olisit vaan pitänyt sen edellisenkin kirjoituksen eetterissä. Sulla on oikeus omiin mielipiteisiisi. Itse en välttämättä ole kaikessa ihan samaa mieltä kuin sinä, mutta ei tulisi mielenkään anona tulla huutelemaan. Oma nimi ja naama on pelissä blogosfäärissä aina kun kirjoittelen. Annan isot pisteet rohkeudesta, etenkin suomenruotsalaisia koskevasta osuudesta. Vaasalaiselle ei ole aina niin helppoa kritisoida kunnan ”valtiaita”…

  16. Anonymous sanoo:

    Asiaa! tällästä on nykymeno ja pahemmaks vaan menee koko ajan. Kohta kaikki tääläki vääntää 10-12 tuntisia työpäiviä niinku jenkkilässä.Mutta onko se nyt sitte hienoo että rahaa on, mutta ei paljoo muuta? Mä oon pienen lapsen äitinä sanonu että kyllä harmittais sitte vanhempana ettei oo antanu omille muksuilleen aikaa vaan on tosiaan ollu sielä töissä, sitä aikaa ei saa koskaan takas. On vaan vaikeeta pysähtyä ja sanoo että mä en rupee tähän, mä teen lyhyempää päivää, että aikaa ja energiaa riittää muuhunki.

  17. janina sanoo:

    Tosihyvin kirjoitettu. Creds!Pitää kuitenkin sanoa, että ruotsalaiset/suomenruotsalaiset todellaki kirjottaa täydellisestä elämästä. Sä oot ihan oikeessa. Kuten Michaela tuolla ylempänä kirjotti, mäkään en halua levittää negatiivisuutta mun ympärille, koska mä en oo negatiivinen ihminen. Jos mun blogia lukee niin harvoin löytää postauksen missä on ainoastaan negatiivistä tekstiä.Joskus mä kirjoitan siitä että minulla oli huono päivä tai jollakilailla huono kokemus, mutta useimmiten tuntuu siltä että ketään ei kiinnosta mun jankkaamiset. Aina välillä ei ole aavistustakaan mitä kirjoittaisi, mutta sit muistaa sen päivän kohokohdan ja kirjoittaa siitä. Blogeissa niin paljon jää lukematta ja tietämättä. Jos joku juttu on huono joku ehkä löytää siitä hyvän puolen kuitenkin (epäilen, mutta kait niitä ihmisiäki löytyy).Ja varsinkin nyt, ku en oo asunu Suomessa 7 kuukauteen; jos mä kirjotan jotaki negatiivistä mun arkipäivästä mä saan heti selitellä. Mulle tapahtu yks ikävä juttu, ja kirjoitin siitä ja lisäsin samalla vähän muutaki josta en ole tyytyväinen. Menin nukkumaan ja aikaeron takia mulla oli kommentteja, yksityisiä viestejä sekä sähköposteja kun heräsin. Aamulla tää ikävä juttu ei haittanu mua niin paljon kun edellisenä iltana, niin kiva rupeen selittämään kaikille jotaki ihan tyhmää juttua sit. On niin vaikeeta kirjoittaa kielteiseistä asioista hyvällä tavalla, ettei kaikki luule että maailma oikeesti on kaatumassa. Mua ärsyttää lukea blogeja jotka koko ajan kirjoittavat siitä, kuinka kaikki on huonoa, kuinka hän ei ole onnellinen ja kuinka hänellä oli huono päivä taas vaihteeks. Tietysti joku ehkä voi tosi huonosti ja kirjoittaa tunteistaan, mutta kaikella on rajansa, jos se rupee menemään liialliseksi niin mua ärsyttää ja mun mielestä blogin takaisesta ihmisestä luokitellaan ns ”attention whore”. Aattelen aina, jos sulla ei oo mitään hyvää kirjotettavaa, miks sä et vaan vaihda elämäntyyliä ja löydä jotakin mistä sä tykkäät? Tai miks sä et vaan oo hiljaa? 😀 Aika ilkeetä.. Onneks kukaan ei pakotakkaan lukea.Mutta anyway. Tosi suomenruotsalainen ”trying to protect myself”kommentti tässä. Sun postaus on ihan mahtava, den slår huvudet på spiken!

  18. Anna, sanoo:

    Moi Aino!Kiitos, 1) tästä blogista joka on tosi inspaava, rakastan pumppia yli kaiken ja kävin tänään kokeilee attackia osaksi tän sun blogin ansiosta 🙂 Jostain vain sain päähäni että pitääpäs kokeilla kun se ”attack” sana on täällä vilkkunu. Tykkäsin!2) tästä nappiin menevien pointtien ilotulituksesta yllä olevassa tekstissä. Oot tosi rohkea, ja erittäin oikeassa!

  19. Sarah sanoo:

    Hej jätte intressant inlägg 🙂

  20. Maya sanoo:

    jees jees Aino! Tosi paljon on omista asenteista ja valinnoista kiinni, että minkälaisesta näkökulmasta maailmaa ja elämää, itseään ja muita tarkastelee. Tohon some-juttuun, että ehkä kyse ei ookaan siitä, mitä blogiin/faboon kirjotellaan, vaan siitä, miten niitä luetaan. Uskotaanko, että se kuva, minkä blog/fb antaa, on todellinen? Itsekin oon tehnyt päätöksen, niinku jotkun muutkin kommentoijat täällä, että internetin ihmeellisessä maailmassa haluun jakaa lähinnä positiivisia asioita. En sen takia, että haluisin antaa itsestäni täydellisen kuvan, vaan just sen takia, että että paljon mieluummin haluun ympärilleni levittää iloa, kiitollisuutta ja positiivisuutta. Sydänsurut, masikset ja muut kipuilut jaetaan sitten offline-ihmisten kanssa. Eli mediakriittisyyttä peliin. Kaikkien pitäisi muistaa, että blogissa oleva Aino on vain blogiAino:) Ja tärkeintä on, että läheiset ihmiset tietävät, millainen Aino (tai mä, tai kuka tahansa) oikeasti on.

  21. aippe sanoo:

    Kiitos tästä postauksesta, joskus itsellä ainakin välillä menee arki just suorittamisen puolelle ja unohdan nauttia elämästä. Teen just kaikkea mitä pitää ja suoritan mun velvollisuudet kunnialla, eikä oikeesti ketään ees kiinnosta 😀 Oon just semmonen suorittaja-ihminen, että kun joku kysyy ”mitäs oot tehny?” mua saattaa ahdistaa siihen vastaaminen, jos en oo tehny mitään hirveen ”imartelevaa”…. ihan tyhmää!! :DHyvään väliin kyllä löysin tän postauksen, ehkä osaan vähän höllätä tahtia nyt loppuviikkoa kohden 🙂

Kommentoi