Tiedätkö paljonko sokeria juomasi sisältää?

Erilaisissa virvoitusjuomissa on ihan älyttömiä määriä sokeria. Piilosokeria on toki myös muissakin valmisteissa ja sen vuoksi en suosittele käyttämään eineksiä, vaan ruoka kannattaa aina valmistaa itse. Silloin tietää mitä syö.

Tykkään muuttaa sokerimäärät sokerinpaloiksi, koska se antaa mielestäni realistisen kuvan, kuinka paljon sitä kuraa tuotteessa oikeasti on. Täältä pesee…

Limsojen kuningas Coca Cola sisältää 11g sokeria/100ml, eli 1,5 litran pullossa on jopa 66 sokerinpalaa.

Appelsiinimehu/hedelmämehut eivät jää kovinkaan paljon huonommaksi. Eri tuotemerkkien välillä on pieniä eroja, mutta 100 ml omenamehua sisältää 10 g sokeria, eli litrassa on 40 sokerinpalaa.

Erilaiset energiajuomat ovat etenkin nuorison suuressa suosiossa. Red bullissa on sama määrä sokeria, kuin Coca Colassa, eli 11 g per 100 ml. Yhdessä puolenlitran tölkissä on siis 22 sokerinpalaa. Red bull taitaa antaa muutakin kuin siivet…

Kultalonkerossa on myös reilu 11 g sokeria per 100 ml. Tähän kun lisää vielä alkoholista tulevat kalorit niin tuloksena on melkoista lihotuslitkua. Samaan kategoriaan menee kaikki lonkerot,siiderit sun muut drinkit. 0,5 tölkissä on 22 sokerinpalaa ja jos näitä juo illlan aikana vaikkapa 6 kpl tulee saldoksi 132 sokerinpalaa. Tähän kun lisätään alkoholin aiheuttamat aineenvaihduntahäiriöt, niin ei kannata ihmetellä jos paino nousee biletyksen johdosta.

Vitamin wateria pidetään terveystuotteena, mutta pieleen menee jälleen. Pullolinen vitamiini vettä sisältää 32 g sokeria, mikä vastaa 13 sokerinpalaa. Vitamiinit kannattaakin ottaa jollain toisella tavalla.

Gatorade-urheilujuoma lupaa maksimoida suorituskykysi ja palauttaa nestetasapainon. Jossain pidemmässä (maraton) suorituksessa tällaisesta voi olla hyötyä, mutta normaalit treenit kannattaa vetää veden voimalla. Pullollisessa (0,5l) gatoradea on 12 palaa sokeria.

Vesi vanhin voitehista. Kannattaa jättää sokerilitkut kaupan hyllylle ja juoda vettä, paljon vettä pitkin päivää, jolloin myös treenatessa jaksaa paremmin ilman jatkuvaa janontunnetta. 🙂


18 Responses to “Tiedätkö paljonko sokeria juomasi sisältää?”

  1. pppetra sanoo:

    Hei, mitenköhän glögissä on sokeria? tykkään tällee jouluaikaan juoda sitä, muuten oikeestaan juon vain vettä. Ennen olin kova juomaa limppareita ja energia juomia, onneksi en enää!

    • ainor sanoo:

      Voi hitsi, miten muka unohdin glögin! Merkkien välillä on pieniä eroja, mutta löytämässäni tuotteessa sokeria oli 11g/100ml eli sama määrä kuin Coca Colassa.

  2. Josefiina sanoo:

    Hyi! Omenamehukin sisältää 40 sokeripalaa. Ei se maistu niin makealta! D:
    Ja osaisitko auttaa minua yhdessä (yksinkertaisessa) kysymyksessä:
    Haluaisin tietää, kuinka hyvä kuntoni on, mutta netti on täynnä erilaisia kunto testejä. Mitkä olisivat sellaisia, joihin voi luottaa? 🙂

    • ainor sanoo:

      Haluatko tietää hapenottokykysi (aerobinen kunto) vai lihaskunnon tason? Ehkä voisit katsoa jos paikakunnallasi esim. jossain kuntosalilla tehdään pyöräergometri testejä tms jossa voit testauttaa kokonaisvaltaisesti kuntosi 🙂

  3. Sara sanoo:

    Voi vihne, vitamin watereja en oo koskaan tykännyt juodakaan, onneksi, yllätti kyllä nimittäin tuo määrä! 😀 Kammottavaa miten ihmisiä huijataan!

    • ainor sanoo:

      Jep, mielikuvat ja tuotteiden nimet voivat johtaa todellakin harhaan… 🙁

  4. Reeta sanoo:

    Hyvä postaus, koska näitä asioita ihmiset eivät tule ajatelleeksi. Haluan tuoda myös toisen näkökulman asiaan eli kannattaa tarkistaa sokerien määrä ihan kaikesta mitä ostaa; ei vain painonhallinnan vaan myös hampaiden terveyden kannalta! Suosittelen katsomaan myös mitä happoja eri juomat (mehut, maustetut kivennäisvedet) sisältävät. Sitruunahappo on hampaiden pahin vihollinen ja sitä löytyy lähes kaikista maustetuista vesistä ja urheilujuomista. Myös omenahappo on hapan, kuten nimi kertoo. Tuoremehut yleensäkin ovat tosi happamia ja sokerisia, joten niitä en suosittele kenellekään kuin vain harvoin nautittaviksi. Hiilihappo sen sijaan ei aiheuta hampaan kiilteen syöpymistä. 🙂 Vesi rocks!

    Terkuin,
    tuleva suuhygienisti

    • ainor sanoo:

      Hei! Kiitos näkökulmastasi, tosiaan kannattaa tutkailla kaikkien ostettavien tuotteiden sokerimääriä ja muita lisäaineita. Mainitsemaasi sitruunahappoa löytyy nimittäin todella monesta tuotteesta.

  5. Nimetön sanoo:

    Apuva mitä määriä, kiitos tästä. Eipä tosiaan tarvii mehujakaan enää kaupasta kantaa. Viime kesänä onneksi jo tajusin tehdä mehut itse, tietää just kuinka paljon sokeria sinne laittaa.

  6. miku sanoo:

    Miten nuo sokeripalat saa laskettua? Eli monta grammaa vastaa sokeripala?

  7. Emma sanoo:

    Mehujen juonnin lopetin noin 4 vuotta sitten, eikä ikävä oo 😀 limsaa ei tuu juotua ja alkoholin juomisen lopettanu melkein kokonaan.
    Väestön lihominen vaa jatkuu, välipaloina vedetään näitä juomia. Vesi on paras!

  8. Liisa sanoo:

    Entäs nämä ”ei lisättyä sokeria” -mehut? Vai onko kyse nimenomaan hedelmäsokerista? Niin ja mistä tietää, onko tuoteselosteessa (pullon/ purkin kyljessä) mainittu sokeri sitä lisättyä vai luontaista sokeria. Juon usein soijajuomaa ja niidenkin sokeripitoisuudet vaihtelevat aika paljon. Samoin maustamattomien jugurttien. Varminta tietysti valita se missä on vähiten. Kiitos jos vastaat!

    • ainor sanoo:

      Tuoremehut joissa lukee ei lisättyä sokeria ja tyyliin ”100% appelsiinia” ovat yleensä valmistettu kuitenkin tiivisteestä 😀 Tuoteselosteessa lukee vielä kaikki ainesosat ja jos siellä lukee sokeri on se lisättyä sokeria. 🙂

  9. anna sanoo:

    Heippa! Jäi kiinnostamaan kun juuri nyt on cocacola zero juomia ja esim. redbull sugarfree jne. niin eroaako nämä paljon? Onko nämä siis parempia vaihtoehtoja jos on pakko saada esim. viikonloppusin yhen limsan? Ja onko näissä sit paljon huonoja aineita sen sokerin tilalla? Olisi kiva tietää. Kiitos hyvästä blogista!

    • oliviaggggg sanoo:

      Eikös noissa sugarfree-tuotteissa ole aspartaamia, joka taas on paljon pahempaa kuin aito sokeri? 😉 Aspartaami muun muassa tappaa aivosoluja pikku hiljaa….

  10. SokeriPois sanoo:

    Näyttäs että noi kuvat ei enään näy. Harmi 🙁 on nimittäin muuten hyvä juttu.

    Oon ite kanssa lopettanut sokerin käytön lähes kokonaan ja siirtynyt tollaselle sokerittomalle ruokavaliolle. Huomasin että olit jo linkannut tollaseen Ellit:in artikkeliin, mutta uskon että tein jopa paremman artikkelin sokerien vaaroista, jos haluaisit sen linkittää vaikka tuohon perään.

    Se löytyisi osoitteesta http://dieetit.com/sokeriton-ruokavalio-9-syyta-valttaa-sokeria/

    Tota tehdessä älysin kyllä kunnolla, kuinka vaarallista sokerin syöminen nykyisissä määrissä oikein on.

  11. Tiiiiona sanoo:

    Sokeripalaa, ei sokeriNpalaa!!!

Kommentoi