PUUTUVAT, KIPEYTYVÄT JALAT TREENATESSA – MILLAISET KENGÄT KANNATTAA HANKKIA?

Olen toiminut ryhmäliikuntaohjaajana jo 15 vuoden ajan ja yksi todella yleinen kysymys koskee jumpissa käytettäviä kenkiä. Tähän samaan kastiin menee varmasti myös muutkin lajit, jossa tulee paljon askellusta/iskutusta. Yksi yleisimpiä ongelmia on jalan puutuminen tai jalkapohjan väsyminen/kipeytyminen jumpatessa. Olen myös itse kärsinyt samasta ongelmasta ja voin sanoa, että se vie kyllä fiiliksen koko treenistä! Niin inhottava tunne, kun muuten jaksaisi hyvin, mutta jalanpohjat tai koko jalka menee ihan tunnottomaksi ja voimattomaksi.

kuvassa näkyvät kengät on hienot, mutta ei toimineet mun jalalle.

Olen todennut, että omalla kohdallani kengät vaikuttavat tähän eniten ja usein kun olen kertonut näistä asioista, on moni löytänyt ratkaisun vaivaan. Tämä aihe tuli mieleeni, sillä olen viime aikoina tutustunut ja syventynyt suosituksien mukaisiin kenkiin koskien vauvoja/lapsia. Tässä taas aihealue, jonka ei olisi tiennyt olevan näin merkittävä, ennen kuin siihen on tutustunut. Monesti ajatellaan, että mahdollisimman tukeva kenkä olisi paras, mutta se ei kuitenkaan ole näin (mikäli jalka on normaali ja terve). Kun perehdyin lasten kenkien suositeltuihin ominaisuuksiin, tajusin että kyseessä on täysin samanlainen kenkä, joka on sopinut parhaiten jumppakengäksi itselleni.

Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä voisiko jalanpohjan lihakset ja pohkeet olla niin jumissa, että se aiheuttaa jalkojen väsymisen? Jalanpohjan lihaksia voi availla esimerkiksi tennispallon tai muun pallon avulla rullailemalla palloa jalan alla. Nilkkoja ja pohkeita kannattaa myös venytellä ja hieroa säännöllisesti, mikäli harrastaa aktiivisesti lajia, jossa ollaan paljon jalkojen päällä.

Terve jalka ei tarvitse ylimääräistä tukea ja pehmustusta, eivätkä valmiit pehmusteet ja tuet osu aina kaikilla oikeisiin kohtiin, esimerkiksi päkiällä tai jalkapohjan kaaren alueella. Pitkittäiskaaren tuki passivoi eli estää jalkaterän lihaksia ja hidastaa lihasten kehittymistä sekä poistaa normaalin jouston jalasta. Tällöin jalkaterä joutuu luonnottomaan asentoon ja se voi aiheuttaa kipuja.

Tässä asioita joita kannattaa huomioida kenkää hankkiessa, mikäli mainitut ongelmat ovat tuttuja:

Kengän pohja – Itse olen huomannut, että jos kengässä on koroke/pehmuste kantapäässä, paino siirtyy enemmän päkiälle, jolloin jalkani puutuu. Sama fiilis kun pomppisit jatkuvasti varpaillaan –> päkiä väsyy, pohkeet menee kramppiin. Jatkuva kuormitus lähes kokonaan päkiänivelillä johtaa ajan kuluessa ihomuutoksiin ja päkiän levenemiseen, sekä isovarpaan yliojentumiseen. 

Monissa trendikkäissä urheilukengissä nimenomaan on tällainen ”koroke” kantapäässä. Itse ostin Adidaksen Ultraboost kengät, jotka ovat todella hienot ja pehmeät, mutta kenkä ei sopinut mun jalalle sitten yhtään. Jalkapohja puutuu melkein heti kun alan jumpata niillä. Mulle sopii siis pohjan puolesta kenkä jossa on mahdollisimman tasainen, joustava ja ohut pohja. Jalkaterän lihakset pääsevät toimimaan mahdollisimman normaalisti kun jalkineessa tai pohjallisessa ei ole muotoilua. Nyt mulla on käytössä Niken todella vanhaa mallia oleva free – kenkä. Tarkoituksena on hommata paljasjalkakengät joissa nämä kaikki ominaisuudet toteutuvat.

Kengän lesti – Jos lesti on käyrä (banaanin mallinen) ohjaa se kuormituksen ulkosyrjälle ja voi siten aiheuttaa asentomuutoksia varpaissa. Kannattaa siis valita lesti jossa jalkaterän linjaus on suora kävellessä. Kun puolittaa kantapään kohtisuoraan pohjan puolelta ja piirtää siitä suoran viivan varpaille, tulisi viivan tule jakaa jalkineen pohja suhteellisen tasaisesti kahteen yhtä suureen osaan.

Kengän (kärjen) malliIhanteellisessa kengässä kärki on leveä ja lapiomainen, jotta jalkaterälle ja varpaille olisi tilaa levitä ja mukautua alustaan. Monissa kengissä on kapea kärki, jolloin isovarva vääntyy sisäänpäin. Isovarvpaan toiminta on tärkeä asia kävelyn, juoksun, hyppimisen toimivuuden kannalta. Jos varvas taipuu sisäänpäin, jalan kuormitus häiriintyy ja siitä voi tulla pitkällä tähtäimellä ongelmia. Itsellä on tästä syystä tullu vaivaisenluu.

Kengän koko ja paino  – Moni käyttää tietämättään liian pieniä kenkiä. Liian pieni kenkä taas estää jalkaa toimimasta luonnollisella tavalla, koska jalka ei pääse mukautumaan alustaan niin kuin sen pitäisi. Jalka kannattaa mitata tarkasti ja huomioida että käyntivaraa kengässä pitäisi olla 1-1,5 cm. Raskaat jalkineet aiheuttavat jaloille ja koko keholle ylimääräistä rasitusta ja väsymisen tunnetta. Painava jalkine estää nivelten normaalia liikettä ja saattaa aiheuttaa rasituskipua jalkaterässä ja/tai sääressä, joten mahdollisimman kevyt kenkä on paras vaihtoehto. Mielestäni jumppaaminenkin on huomattavasti mukavampaa kun jaloissa ei roiku moukarit joita pitää jaksaa nostella kaiken muun päälle! 

Tässä muutamia juttuja jotka ovat auttaneet itseäni pääsemään ikävistä kivuista ja puutumisista eroon. Näissäkin tulee huomioida yksilöllisyys, eikä edellä mainitut asiat välttämättä aiheuta ongelmia kaikille jaloille.

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


3 Responses to “PUUTUVAT, KIPEYTYVÄT JALAT TREENATESSA – MILLAISET KENGÄT KANNATTAA HANKKIA?”

  1. Helkky sanoo:

    Hei! Saanko kysyä miten vaivaisenluu on vaikuttanut elämääsi? Olen vasta viime aikoina herännyt siihen, että olen käyttänyt vuosia liian pieniä ja pitkälti itselleni sopimattomia kenkiä ja nyt minulla on oireilevat vaivaisenluut. Nyt kävelen vaelluskengillä ja totuttelen paljasjalkakenkiin. Mietin, et oisko sulla jotain vinkkejä tai omakohtaista kokemusta vaivaisenluuhun liittyen jaettavaksi. :)

    Kiitos blogista, oon seurannut vuosia, vaikka oma treenaaminen on muuttanut muotoaan vuosien aikana.

    • Moikka! Mulla on ollut aika paljon ongelmia jalanpohjien kanssa koska teen niin paljon treeniä jossa ollaan jalkojen päällä, mutta siis ei tuo vaivaisenluu itsessään oo mun mielestä aiheuttanu kovinkaan paljon mitään, joten valitettavasti ei ole mitään vinkkejä tän aiheen tiimoilta muuta kuin siirtyä sopivan kokoisiin kenkiin :)

  2. Aliisa sanoo:

    Täällä toinen (tai ties kuinka mones tuhannes) vaivaisenluun omistaja. Olen kanssa kironnut kapenevaa kengänkärkeä. Todella hyvä huomio tuo tukevien kenkien todellinen hyöty. Tai haitta. Itse testaan välillä myös halpiskenkiä. Osa jopa pelittää. Ehkä juuri keveys ja riittävän taipuisa pohja ovat asioita joihin kiinnitän huomiota jos treenikengät on hakusessa. Sen tosin olen todennut, että hinnasta riippumatta onnistun kuluttamaan erityisesti ulkolenkkarit hajalle puolessa vuodessa. Taito sekin :D

Kommentoi