LAPSI SOMESSA

Raskaana ollessani yksi kysytyimpiä kysymyksiä oli, että aionko näyttää lapsen kasvoja somessa. En ollut ajatellut asiaa sen kummemmin ja vaikka tiesin, että tämä aihe on melko kuuma peruna, ei se ollut herättänyt itselläni ajatuksia suuntaan tai toiseen. Seuraan tilejä jossa lapsia näkyy paljonkin ja myös sellaisia, joissa lapsia ei näytetä kuin rajatulle porukalle. Suuremmilla tileillä tämä aiheuttaa varmaan enemmän mielipiteitä, koska seuraajissa on todella paljon täysin tuntemattomia ihmisiä. Itse en ole koskaan ajatellut pahalla niistä ihmisistä, jotka esittelevät vauvoja ja lapsia kanavillaan.

Koska sosiaalinen media on työalustani, keskustelimme tästä asiasta mieheni kanssa ennen vauvan syntymää ja hänen vahva mielipide ja kanta asiaan oli, ettei lapsen kasvoja näytetä sosiaalisessa mediassa. Alkuun tämä jopa hieman ärsytti, sillä ajattelin että se nyt vain on nykypäivää, että ihmisiä näkee somessa. Voithan nähdä saman vauvan kaupungilla vaunuissa. Mitä eroa on, näetkö hänet valokuvassa Instagramissa?

Kun vauva syntyi, oli hän mielestäni ja on edelleen (tietysti) suloisinta maan päällä ja olisin tietysti halunnut jakaa tämän myös seuraajilleni, mutta jokin muuttui ajatuksissani. Kun vauva oli konkreettisesti siinä, tajusin että hän on henkilö, jolla on myös oikeus yksityisyyteen. Mieheni sanoi joskus, että hänestä olisi kamalaa, jos hänen vauvakuviaan olisi levitelty ympäri nettiä. Minun mielestäni omien kuvieni löytäminen netistä taas ei olisi kamalaa, mutta me olemme kaikki erilaisia, enkä voi tietää mitä mieltä lapseni on tästä, kun hän kasvaa.

Aikaisemmin ajattelin tämän koskevan vain kuvia, jossa lapsi näkyy, mutta asia koskee toki myös asioita, joita hänestä kerrotaan. Itse olen vetänyt rajan siihen, että kerron meidän arkisia kuulumisia, myös haasteista ja onnistumisista, mutta tietyt yksityiset asiat pidän poissa somesta. En haluaisi että minun yksityisiä asioita kerrotaan ilman lupaa, enhän kerro ystävieni asioitakaan, joten saman ajatuksen olen ottanut tähän asiaan lapsen kohdalla.

Mä oon aina ollut sellainen, että vaikka itse teen tietyllä tavalla, en tuomitse niitä jotka toimivat toisin. Keskityn mielummin omaan elämään ja niihin arvoihin jotka sopivat meidän perheeseen, enkä nyrpistele ja negistele jos joku toimii toisin. Tapoja, ajatuksia ja ihmisiä on niin paljon erilaisia, että elämästä tulee aika hankalaa jos ajattelee että kaikkien pitäisi toimia samoin. Halusin silti avata ajatuksiani tästä asiasta, sillä nyt vauvakuplassa elellessä sitä miettii paljon juttuja, joille ei ole aiemmin suonut ajatustakaan.

Mun rajat menevät siis siinä etten näytä Olivian kasvoja somessa, enkä esimerkiksi ikinä jakaisi kuvia hänestä ilman vaatteita tai vähissä vaatteissa. Yksityisyyteen liittyy myös tietyt henkilökohtaiset asiat, jotka jätän kertomatta somessa.

Olisi kiva kuulla ajatuksia aiheesta? Oletteko samoilla linjoilla tai eri mieltä tästä asiasta, sana on vapaa!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


6 Responses to “LAPSI SOMESSA”

 1. Avatar N.N. sanoo:

  Hyvä päätös Aino! Mun mielestä on hyvä että sun lapsella on oikeus yksityisyyteen. Lapsen fiilisten lisäksi somenäkyvyydestä voi olla konkreettista haittaa sun lapselle tulevaisuudessa. Mulla on monia tuttuja, jotka on sellaisissa ammateissa, että eivät voi olla oman turvallisuuden takia sosiaalisessa mediassa omalla nimellä tai naamalla (kriminaalihuollon työntekijä, sosiaalihuollon työntekijä jne) ja ihmisiä, jotka eivät voi olla ammatillisen maineen takia esillä henkilökohtaisilla aiheilla (erilaisia asiantuntijoita), koska se voi syödä uskottavuutta. Sun lapselle voisi olla vaikeaa toimia tulevaisuudessa tietyissä ammateissa, jos kaikki asiakkaat pystyisivät lukemaan somesta kipeistä lapsuudenkokemuksista tai tietäisivät missä omaiset asuvat jne.

 2. Avatar Annika sanoo:

  Tämä on mun mielestä tosi hyvä linjaus! Seuraan itsekin perheellisiä vaikuttajia jonkun verran ja totta kai on kiva nähdä suloisia kuvia lapsista, mutta onhan siinä tosiaan se kääntöpuoli, etteivät lapset välttämättä kasvaessaan ole ilahtuneita siitä, että somessa on kerrottu ja kuvattu heidän kiukunpuuskat, pottaharjoitukset jne. Jotkut somevaikuttajat ovat perustelleet, että nykyiset lapset kasvavat niin somen keskellä, ettei heitä hirveästi tulevaisuudessa haittaa suht julkinen lapsuus. Mutta silti itsekin kyllä ennemmin suojelisin lapsen yksityisyyttä ihan kaiken varalta.

 3. Avatar Annie sanoo:

  Itselläni ei ole lapsia, mutta jos olisi, niin voisin kuvitella, että julkaisisin heistä someen sellaisia ”neutraaleja” kuvia ja tarinoita. Eli varmaan näyttäisin kasvotkin, mutta sellaisissa aika neutraaleissa ”tässä hän istuu ja hymyilee”-kuvissa, enkä ikinä jakaisi mitään vaippakuvia tai kertomuksia pottaharjoittelusta tms. Sellaisella mielellä siis jakaisin somessa asioita, että jos lapselle joku ne somesta läväyttäisi naaman eteen sitten hänen pahimassa teini-iässään, niin siinä ei olisi mitään oikeasti kiusallista materiaalia :)

 4. Avatar Vilma sanoo:

  Hei Aino! Mahtava kirjoitus 😊 vähän nyt aiheesta poikkean, mut kiinnostais kuulla sun MP hormonaaliseen ehkäisyyn. Ja mahdollisesti kuulla onko sulla/teillä joku ehkäisy käytössä? Muistaakseni sulla oli taannoin juttua täällä jostain ei hormonaalisesta ehköisymuodosta. Kiitos jo etukäteen!

  • Hei, kiitos! Mä en oo itse koskaan hormonaalista ehkäisyä suosinut, enkä ajatellut nytkään. Oon tosiaan joskus vuosia sitten kirjottanut hormoonittomasta vaihtoehdosta. En tiedä mitä noista nykytiedon mukaan sanotaan, kannattaa ottaa selvää / jutella lääkärissä ennen kuin luottaa niiden ehkäisykykyyn. :)

 5. Avatar Vilma sanoo:

  Kiitos vastauksesta 😊👍

Kommentoi