SYNNYTYKSESTÄ PALAUTUMINEN – JÄLKITARKASTUS

Näin vaan aikaa on kulunut sen verran, että synnytyksestä on jo kahdeksan viikkoa ja mulla oli viime viikolla sekä neuvolan jälkitarkastus että myös kontrollitapaaminen äitiysfysioterapeutin kanssa. Tapaamiset olivat sopivasti peräkkäisinä päivinä, joten oli kiva saada muutama näkemys siitä, miten olen palautunut synnytyksestä. Se miten nämä erosivat toisistaan oli oikeestaan se, että fyssarilla keskityttiin pitkälti juuri fyysiseen palautumiseen, kun taas neuvolassa huomioitiin psyykkinen puoli ja se sisälsi myös sisätutkimuksen.

Vedin viimeisen treenin samana päivänä kun synnytys käynnistyi ja olin treenaamassa viikko synnytyksen jälkeen, joten mulla ei tullut oikeestaan yhtään taukoa urheilusta. Kuntotaso ei päässyt laskemaan, vaikkakin huomasin sykkeen paukuttavan korkeammalla muutaman viikon synnytyksen jälkeen. Fyssari painotti, että raskauden aikainen liikkuminen ja pitkä urheilutausta vaikutti paljon siihen, että palauduin hyvin ja nopeasti. Hän sanoi, että olen pystynyt ja pystyn tehdä paljon enemmän kuin normaalisti pystytään, joten ethän vertaa itseäsi muihin, vaan toimit sen mukaan millaisia ohjeita saat. Itse kävin siis viikko synnytyksen jälkeen ensimmäisellä äitiysfyssarikäynnillä ja nyt toinen kontorolli oli kun synnytyksestä oli kahdeksan viikkoa. Mulla on vielä kolmaskin käynti kuuden viikon kuluttua, sillä vaikka tilanne olisi nyt hyvä, voi edelleen ottaa takapakkia jos lähtee tekemään vääriä juttuja!

Fyssarilla tsekattiin keskivartalon tilanne ja se ei tarkoita ainoastaan sitä, että sormilla kokeillaan onko vatsalihaksien välissä rako tai ei. Asia on monimutkaisempi ja pelkkä raon leveyden mittaaminen ei kerro paljon mitään, joten suosittelen lämpimästi fyssarikäyntiä ainakin kaikille jotka urheilevat aktiivisesti. Oma tilanteeni oli hyvä ja keskusteltiin paljon siitä mitä ja miten voin alkaa nostaa tehoja treeneissäni.

Kävimme myös läpi liikkeitä joiden aikana fyssari tsekkasi, miten keskivartaloni toimii ja onko minulla valmiudet alkaa tehdä kyseisiä liikkeitä treeneissä! Pääsin vetämään leukoja, punnertamaan ja tekemään erilaisia keskivartaloharjoituksia. Tässä tilanteessa on myös hyvin oleellistä miten tekee liikkeitä ja väitän että kehon tuntemisesta ja hyvästä liikeälystä on paljon hyötyä, kun osaa käyttää esimerkiksi keskivartaloa oikealla tavalla. Kerron tämän siksi, että tämä fakta vahvistaa sitä miten turha on verrata itseä muihin ja muiden pystymisiin ja tekemisiin raskaudesta sekä synnytyksestä palautuessa!

Mitäs nyt sitten? Saan aloittaa lähestulkoon normaalin treenaamisen ja esimerkiksi ryhmäliikunnan ohjaaminen on jo täysin ok. Tuntuu todella hyvältä, kun pääsee käyttämään kehoa normaalisti monien kuukausien jälkeen! Vaikka pystyin liikkua raskaana hyvin monipuolisesti, on se silti eri jumppailla menemään ilman suurta vatsaa. 😄

Tänään mulla alkaa myös Piia Pajusen Prove Basic – valmennus, joka tarkoittaa että tuun tekemään salitreenejä 2-3 krt vkossa! Salitreenien tavoite on saada lisää voimaa ja lihasta. Osaan toki itsekin treenata kyseistä tavoitetta kohden, mutta nyt oli sellainen fiilis, että ulkopuolinen apu toisi lisää motivaatiota ja helpottaisi tuloksien seuraamista. Jos kyseiset tavoitteet siintää mielessä, lämmin suositus Prove – valmennuksille!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


5 Responses to “SYNNYTYKSESTÄ PALAUTUMINEN – JÄLKITARKASTUS”

 1. Avatar Iina sanoo:

  Moikka Aino!

  Oon seurannut sun blogia aiemmin pitkään, mutta kun sain esikoiseni 2018, kaikki blogien lukeminen unohtui täysin. Nyt vasta toisen lapsen synnyttyä palasin lukemaan sun juttuja, ja vitsit miten iloiseksi tulin kun huomasin että susta on tullut äiti! Ohjaan itsekin työkseni ryhmäliikuntaa, joten erityisesti nää palautumiseen liittyvät jutut on kiinnostavia.

  Mut siis sen halusin tulla kertomaan, että näin viime yönä unta, että sä tulit arvioimaan mun jumppaohjausta. Se oli tiukka arviointi 😅 kirjotit mulle pitkän listan missä voisin parantaa 😄 (muistan kun täälläkin oot paljon analysoinut ohjaamista ja teen sitä itsekin paljon). Siinä unessa sä ehdit jo lähteä, kun tajusin etten muistanut onnitella sua vauvasta ja se jäi harmittamaan 😄 joten paljon onnea vauvasta ja kaikkea hyvää teille! 🍂🍁

 2. Avatar Martta sanoo:

  Kiinnostavaa seurata sun palautumista koska itse tulen muutaman viikon perässä eli oma esikoinen on muutaman viikkoa teidän vauvaa nuorempi :) Sitä jäin miettimään, että eikö sun äitiysfyssari tosiaan tutki lantiopohjan tilannetta esim. sisätutkimuksella samalla kun teet harjoitusta? Itse käyn säännöllisesti vastaanotolla seuraamassa miten voimantuotto kehittyy koska harrastan sellaisia lajeja joissa lantionpohja/keskivartalo on ehdottomasti oltava kunnossa. Hän kertoi, että moni äiti palaa n. 3 vuoden kuluttua vastaanotolle kun on oikaistu eikä tehty lantionpohjaa hyvin huolella ja ongelmat tulee vasta silloin esiin. Hän esim sanoi, että hyppyjä kannanttaa alkaa tekemään vasta 6 kk kohdalla. Onneksi itselläni hieman aiemmin, koska olen niin hyvin palautunut ja treenannu koko raskausajan fiksusti. Pointtini siis ehkä oli että miten sinun fyssari tilannetta tutkii? Kyse ei tosiaan ole vain vatsalihaksista :)

  • Mulle ei oo tosiaan fyssarilla tehty minkäänlaisia sisätutkimuksia, enkä ole niin ammattitaitoinen että osaisin selittää hänen metodinsa :D En usko että täällä vaasassa olisi edes mahdollisuutta tuollaiseen kertomaasi, kuulostaa tosi mielenkiintoiselle!

   Ymmärrän ja tiedostan ettei kyseessä ole vain vatsalihakset ja sen vuoksi käyn itsekkin seurannassa edelleen!

   • Avatar Martta sanoo:

    Aivan, no metodeita on erilaisia. Osa käyttää myös jotain laitetta tutkimuksissaan. Päällisin puolin itsekin luulin, että lantiopohja ja kaikki ok, mutta niin vain lantiopohjaan erikoistunut fyssari tutkiessaan sai minutkin ymmärtämään miten heikko voimantuotto lantiopohjassani vielä oli ja aktivoitumisjärjestys ns. väärä. Nyt tilanne jo 10 vkon kohdalla huomattavasti parempi kun progressiivisesti sitä vahvistettu.

Kommentoi