MITEN SAADA VAUVA VIIHTYMÄÄN VAUNUISSA

Kyselin aiemmin tällä viikolla vinkkejä miten vauvan saisi viihtymään paremmin vaunuissa. Sain Instagramissa paljon hyviä tipsejä ja ajattelin jakaa niitä eteenpäin näin postauksen muodossa. Vastauksia tuli monia satoja, mutta harmikseni unohdin ottaa näyttökuvat niistä ennen kuin ne poistuivat instagramin arkistostani. Ehdin kuitenkin selailla vastauksia ja kirjoitan kaikki muistamani tipsit myös muille testattavaksi.

Meillä vauva viihtyi alkuun vaunuissa, mutta parin viikon ikäisenä alkoi huutaa aina vaunuihin laitettaessa. Homma onnistui vain niin, että laitoin nukkuvan vauvan vaunuihin ja lähdin ulos, mutta herätessään vaunuista, huuto alkoi heti. Sama homma kävi, mikäli vaunut pysähtyivät.

Vauva kannattaa tietysti opettaa olemaan myös liikkumattomissa vaunuissa, mutta itse en oikeen tiennyt että miten sen tekisin. Aloin laittaa vauvaa vaunuihin kun hän oli nukahtamaisillaan ja kannoin hänet vaunuihin jos nukahti vaikka mun syliin. Useaan kertaan hän heräsi melkein välittömästi, mutta toistojen kautta ollaan päästy jo niin pitkälle, että hän viihtyy nyt vaunuissa myös hereillä jonkin aikaa ja eilen lenkillä hän oli alkuun hereillä, mutta nukahti ensimmäistä kertaa vaunuihin ihan itsekseen.

Tässä vinkkejä joita sain:

Siedätyshoito – Moni sanoikin että hommaan auttaa aika, mutta myös harjoittelu. Tiedän ettei ole kivaa kärrätä huutavaa vauvelia, mutta itse oon nyt käynyt joka päivä vanuttelemassa pariin otteeseen ja pakko myöntää, että homma alkaa sujua jatkuvasti paremmin.

Plan B – Mulla on aina kantoreppu mukana vaunuttelussa, jolloin voin siirtää vauvan reppuun jos homma hajoo käsiin (lue: itkuraivarit jotka ei lopu). Meidän vauva viihtyy hyvin repussa ja nukahtaa sinne oikeestaan aina. Siitä sitten voi yrittää siirtää vielä takaisin vaunuihin, kun nukahtaa. Itselläni on ainakin varmempi fiilis lähteä pidemmällekkin lenkille kun tiedän että mulla on plan b.

Turvallinen fiilis – Pieni vauva voi tuntea olonsa turvattomaksi vaunuissa, joten kapalointi tai unipesä tekee vaunusta tiiviimmän ja turvallisemman. Myös imetystyynyn voi laittaa vaunuun ja nostaa vauvan päätä hieman korkeammalle. Moni tipsasi myös että vaunuihin voi laittaa pienen tyynyn, jonka avulla vauvan saa puoli-istuvampaan asentoon.

Rauhoittava ääni tai kivaa katseltavaa – Whisbear eli humiseva nukahtamislelu, white noise – musiikki tai muu rahoittava surina vaunuun. Kannattaa kokeilla ensin esimerkiksi White noise – sovellusta ennen kuin ostaa melko tyyriin lelun, kaikille kun samat jutut ei toimi! Myös vaunuleluista vinkattiin, jolloin vauvan huomio menee lelun katseluun.

Turvakaukalo – Osa vauvoista viihtyy menossa paremmin jos samalla saa katsella kuskia ja ympäristöä. Meillä on Cybexin turvakaukalo, jonka saa vaunun runkoon kiinni ja kaadettua makuuasentoon. Kaukalossa ei saisi olla pitkiä aikoja kerrallaan, mutta ymmärsin että tuo makaava asento olisi kuitenkin ihan ok. Kaikista pisimmät lenkit teen silti vaunuilla!

Tuttu ääni & tuoksu – Vaunulenkin aikana voi soittaa pitkän puhelun ystävälle, jolloin vauva kuulee äänen ja pysyy rauhallisena. Myös vanulenkit ystävän kanssa toimii. Joku vinkkasi, että kun vaunukoppaan laittaa äidiltä tuoksuvan vaatteen, on vauvalla turvallisempi olo vaunuissa.

Najell sleep carrier – Kannettava unipesä on kätevä, sillä sen voi ottaa vaunuista mukaan esim. kahvilaan tai vaikka kuntosalille ilman että vauvaa tarvitsee nostella vaunuun tai sieltä pois.

kuva: babyshop.fi

Meidän vauva viihtyy kapaloituna, joten kokeilin siirtää unipesän vaunuihin ja tein tilasta tiiviin niin, ettei ympärillä ole liikkumatilaa. Nyt helteillä kapalointi ei ole tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, joten tuo unipesä (tai imetystyyny) on toiminut kivasti. Meillä ei toimi surinat eikä vaunulelut ainakaan toistaiseksi, mutta voi johtua siitä että vaavi on vielä niin pieni. 🙂 On myös normaalia että vauvat itkee, eikä se ole vaarallista, eikä kaikkeen itkuun ole aina syytä tai selvitystä.

Jos jätin jotain oleellista vinkkaamatta niin kommenttiboksi on auki! :)

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi