POLAR IGNITE – VALMENTAJA RANTEESSA

mainos: Keskisen kello

Monien ranteesta löytyy nykyään multisportkello, jonka avulla saa kätevästi dataa niin omasta päivittäisestä aktiivisuudesta kuin unen laadustakin. Aktiivisena treenaajana mulla on ollut erilaisia syke- ja aktiivisuuskelloja käytössä jo yli kymmenen vuoden ajan, välillä harvemmin ja välillä tiivimmin.

Viimeiset puolitoista vuotta oon pitänyt 24/7 ranteessa Polarin Vantage M multiportkelloa ja nyt hieman alle kuukausi takaperin vaihdoin tämän yhteistyön tiimoilta Vantagen hieman uudempaan Ignite – malliin ja ihan ensimmäisenä ihastuin sen siroon ja todella nättiin ulkomuotoon.

Aktiivisuuskelloista on ollut puhetta paljon myös siitä näkökulmasta, että ne aiheuttaisivat paineita päästä tiettyyn askelmäärään tai kalorien kulutuksiin, mutta pakko sanoa, että omalla kohdalla multisportkellon käyttö on tässä puolentoistavuoden aikana auttanut ymmärtämään paremmin kokonaisuutta; kulutusta, unen määrää ja ennen kaikkea arki- ja hyötyliikunnan merkitystä niin painonhallinnassa kuin kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

Toki täytyy aina muistaa, että laitteet ovat vain laitteita ja ihminen on monimutkaisempi kokonaisuus, mutta jos osaa tarkastella dataa niin, ettei pidä sitä ultimaattisena totuutena kaikkeen, niin mun mun mielestä tällainen kello on tosi kätevä apuri ymmärtämään mainittua hyvinvoinnin kokonaisuutta!

Mennääs nyt kuitenkin itse asiaan eli kesällä 2019 julkaistuun uuden sukupolven Polar Igniteen, johon on viime aikoina ilmestynyt kaksi uutta väriä, joista toinen on älyttömän kaunis ja munkin ranteessa komeileva Pink rose. 

Tärkeimmät ominaisuudet:

 • Precision Prime™ edistyksellinen rannesykkeenmittaus.
 • Integroitu GPS ja GLONASS, A-GPS nopeaa paikannusta varten
 • Nightly Recharge™ palautumisen mittaus
 • FitSpark™ päivittäinen tuloksiisi räätälöity treeniopas
 • Sleep Plus Stages™ unen seuranta
 • Serene™- ohjattu hengitysharjoitus
 • Puhelut ja ilmoitukset
 • Aktiivisuuden seuranta 24/7
 • Askelmittari
 • Kalorin kulutus
 • Ohut muotoilu, optimoitu ympärivuorokautiseen käyttöön
 • Värillinen kosketusnäyttö (IPS TFT), resoluutio 240 x 240
 • 20 mm:n pikalukittava vakioranneke
 • Aika ja päivämäärä. Herätys ja torkkutoiminto. Sekuntikello ja alaspäin laskeva ajastin

Voisin nostaa näistä muutaman ominaisuuden esiin, sillä tiettyjä asioita kysellään aina eniten. Rannesykkeenmittaus on tässä tarkka, sillä olen testannut tehdä treenin niin, että mulla oli Polar Igniten rannemittaus ja samaan aikaan sykevyö, joka mittasi. Sykekäyrät, kulutukset ja sykkeet olivat treenissä lähes identtiset.

Mikäli kello on asetettu ranteeseen ohjeiden mukaan, se toimii erittäin tarkasti. Jos ranneke on liian kireällä/löysällä tai väärässä kohtaa, kärsii myös mittaustarkkuus. Ohjeet tulevat laitteen mukana.

H10 sykevyöllä mitattu vs. ignitellä mitattu. Sama treeni, samaan aikaan mitattuna.

Toinen mielenkiintoa herättävä asia on unta ja palautumista mittaava Nightly Recharge™ toiminto. Oon ennenkin kirjoitellut asiasta blogissa ja ite käytän tätä ehkä enemmän unimäärän ja palautumisen tarkasteluun kuin varsinaiseen unen laadun mittaamiseen. Sykevälivaihtelu on hyvä tapa mitata kehon palautumista ja etenkin yön aikana tapahtunut sykkeiden toiminta kertoo aika tiukkaa dataa siitä miten keho palautuu.

Omalla kohdalla kellon käyttö on opettanut ymmärtämään, että helposti sitä luulee nukkuvansa määrällisesti enemmän kuin sitten oikeasti nukkuu. Kello tunnistaa hyvin nukahtamisen ja heräämisen, joten pitkällä aikavälillä saa faktaa unen määrästä kokonaisuutena ja on helpompi tehdä muutoksia tarvittaessa. Itse menen nykyään jo 21.00 aikaan sänkyyn rauhottumaan ja uni tuleekin useimmiten 22-23 aikana.

Mielestäni mielenkiintoisin ja ehkä jopa tärkein ominaisuus on kuitenkin ollut Polar Igniten antama aktiivisuusseuranta. Oon tunnetusti arki- ja hyötyliikunnan puolesta puhuja ja mun mielestä olisi niin hienoa jos kaikki ihmiset ymmärtäisivät arkiliikunnan merkityksen. Arkiliikunnan avulla moni saisi avun ja tasapainon haastavan painonpudotuksen ja ennen kaikkea painonhallinnan suhteen. Usein kun ajatellaan että pelkät urheilusuoritukset ja treenit nostavat kulutusta ja auttavat vaikka painon pudottamisessa, kun taas oleellisempaa on se mitä tapahtuu heräämisen ja nukkumaan menon välillä. Kuten alussa mainitsin aktiivisuusseuranta on opettanut ymmärtämään omaa toimintaa ja niitä mahdollisia epäkohtia.

Itse suosittelen tarkkailemaan niin aktiivisuutta kuin kalorien kulutustakin viikko- tai jopa kuukausitasolla. Aina kun puhutaan hyvinvoinnista, on tärkeää ymmärtää kokonaisuuden merkitys. Helposti juututaan niihin yksittäisiin hyviin tai huonoihin päiviin ja pahimmassa tapauksessa annetaan motivaation lopahtaa muutaman huonomman valinnan vuoksi.

Kun ymmärtää kokonaisuuden merkityksen, elämästä tulee helpompaa ja väitän että tasapaino syntyy juuri siitä, että osataan tehdä erilaisia valintoja. Tuohon alla olevaan viikkoon mahtuu päiviä kun olen ottanut rennosti ja ollut täysin ilman treeniä, silti kokonaisuus on hyvinkin aktiivinen. Itse asiassa tuolla viikolla treenasin varsinaisesti neljästi, mutta hyötyliikuntaa tulee kivasti pitkin viikkoa.

Vinkkinä voisin antaa vielä sen, että kun ottaa uuden Polarin kellon käyttöön, kannattaa laittaa mahdollisimman tarkat tiedot itsestään sekä tehdä kellossa oleva kuntotesti. Kuntotestin avulla kello ymmärtää paremmin käyttäjäänsä ja saat tarkempaa dataa kaikesta. Kuntotesti ei vaadi muuta kuin 5 minuutin paikalla makaamista rauhassa!

Igniten kuntotestiominaisuus antaa siis käyttäjälleen VO2max luvun jota pidetään parhaana aerobisen eli kestävyyskunnon mittarina.  Mitä suurempi VO2max, sitä enemmän happea elimistö pystyy käyttämään hyväkseen, ja sitä paremmassa kunnossa ihminen on. Maksimaalinen hapenottokyky kehittyy luonnollisesti treenaamalla itseään tilaan, jossa hengästyy. Aerobinen harjoittelu onkin hyvä keino kehittää hapenottokykyä ja esimerkiksi intervallityyppinen harjoittelu loistava ja melko nopeakin tapa parantaa Vo2max-lukua. Testin avulla voi siis seurata myös kehittymistään ja hapenottokyvyn paranemista!

Olen itse tehnyt testin ihan fyysisesti mittaamalla ja myös kellon avulla, eikä heitto näiden välillä ollut suuri. Kuten kaikkea testausta, myös tätä kannattaa käyttää oman kehityksen seurantaan.

Kuten tekstistä ehkä jo huomaa, itse olen ollut todella tyytyväinen laitteeseeni ja otan sen pois ainoastaan silloin kun lataan akun, johon menee muuten suunnilleen 30 min.

Saatte myös 5 euron alennuskoodin AINO5, joka on voimassa kaikkiin Polari-sykemittareihin 31.10.2020 asti. Alennuskoodia voi käyttää täällä!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


14 Responses to “POLAR IGNITE – VALMENTAJA RANTEESSA”

 1. Jaana sanoo:

  Elokuusta asti oon tän kellon omistanut, tai no kertaalleen välissä jo takuuhuollossa vaihdettu uuteen, mutta tota kuntotestiä en vaan saa tehtyä. Ei puolta väliä pidemmälle pääse, kun se jo ilmoittaa että jokin meni pieleen. Sama oli sillä ekalla vaihdetulla kellolla, tosin se ei myöskään saanut mitattua mun palautumista, aina oli aamulla ilmoitus, ettei ANS-tilaa voitu muodostaa. Nykyään sentään liki jokainen aamu tulee palautumispalaute ”oikein” :D tiedä sitte, missä mättää :D

  Onko kellään muulla samaa ongelmaa :D ?

  • Hmm erikoista, en osaa sanoa mikä vois olla ongelmana. Ehkä kannattaa olla yhteydessä Polarin suuntaan jos sieltä saisi apua? :)

   • Jaana sanoo:

    Ei ne Polarilta ole osanneet sanoa juuta eikä jaata. Käskevät pysyä paikallaan ja laittavat ohjeet rannekkeen optimaalisesta paikasta, vaikka olen jo kaikki kireydet ja kohdat ranteista kokeillut ja jos vielä vähemmän liikkuisin, niin mun pitäis olla kuollut 😅 olis vaan hauska tietää, onko kenelläkään muulla samaa ongelmaa ja ovatko keksineet ratkaisun :D

   • Päivi sanoo:

    Kuntotesti ei onnistu esimerkiksi silloin, jos henkilöllä on eteisvärinää.

 2. I sanoo:

  Ei vitsi, just pari viikkoo sit kattelin ja tutkin tätä kelloo ku näky melkeimpä joka paikan mainoksessa tarjouksessa :-D Tää postaus kyllä vahvisti fiilistä siitä että tää vois olla mulle sopiva! Pitkään on ollu tarkotuksena ostaa joku tällänen kello mut en oo millään osannu päättää et mikä ois hyvä, eli kiitos tästä kattavasta postauksesta! :-)

  • Nonniin. Mä oon ainakin ollut tosi tyytyväinen ja saanut paljon apuakin tästä ja siitä vantagesta, että ei voi kuin suositella. :)

 3. Heii sanoo:

  Hei! Oon nyt harkinnut tätä polarin kelloa pari viikkoa. Miten tää toimii kuntosalilla? Ymmärrän ettei kuntosalilla kannata kulutusta katsoa jos lihaksia haalii mutta mulla on ongelmana se etten osaa arvioida yhtään miten paljon mun pitää syödä. Laskeeko tää kalorit suht oikein jos tätä kuntosalilla käyttää? Ja olen kuullut myös että tämä ottais hirveen paljon liikaa askelia jos tätä käyttäis kokopäivän päällä..

  Ja toinen kyssäri, että jos haluaa kasvattaa _kuntoa_ niin mikähän syke alue ois optimaalinen? Ja onko haittaa jos liikunnassa hengästyy eikä pysty puhumaan liikkuessa?

  Kiitos jos vastaat🤗

  • Moi! Tästä kysellään paljon ja kello mittaa siis salilla sykkeitä ihan samalla tavalla kuin muissakin treeneissä ja laskee sen mukaan kulutuksen, täytyy vaan muistaa että painoharjoittelussa kulutus ei tapahdu vain sykkeen mukaan, sillä painoharjoittelu nostaa kulutusta myös treenin ympärillä.

   Kunnon kohottamiseen kannattaa tehdä sekä tasasykkeisiä peruskuntoharjoitteita että myös intervallityyppistä treeniä josa hengästyy voimakkaasti! Hapenottokyky nimenomaan kehittyy kun menee tilaan jossa hengittäminen on haastavaa!

 4. Henna sanoo:

  Hei! Saako tässä kellossa jotenkin valittua asetuksen että on raskaana? Ettei se esim ehdottele hirveän raskaita treenejä.

  • Sellaista toimintoa ei ole tässä kellossa. Se ehdottelee aika monipuolisesti treenejä ja voihan niitä itse keventää jos tarve :)

 5. Kari sanoo:

  Moi,

  Ignite on ihan ok kello, mutta ei saa kiitettävää arvosanaa. Sykemittaus ranteesta on varsinaista sahalaitaa. Olisit voinut siitäkin laittaa kuvan.. Mieluummin silti ranteesta mittaus kuin sykevyö. Sykevyötä tuskin käytän enää jatkossa.

  Uniseuranta on aika sinnepäin.. Ainakin omalla kohdalla antaa melko erikoisia unijaksoja.

  Mulla suurin ostokriteeri oli suomalaisuus. Muuten olisin jatkanut Garminin leirissä.

  T. Kari

 6. Mirkka sanoo:

  Kestääkö kello pidempään kuin takuuajan? Minulla oli Polar M6, kesti 2,5 vuotta. Oli 2 vuoden takuu.

 7. Sirpa sanoo:

  Hei,
  Näkyykö sinulla kellonaika näytössä koko ajan? Itseäni harmittaa kun pitää aina painaa napista kellon nähdäkseni. Polariinkin viestittelin mutta eivät ole vastanneet, miksi kello ei näy vaikka jatkuva RR mittaus on päällä.

Kommentoi