RASKAUS & VATSAN TOIMINTA

Kaikki raskaana olevat ja olleet saattavat tietää, että vatsan toiminta muuttuu useimmilla jossain vaiheessa raskautta. Etenkin ummetus on raskauden aikana yleinen vaiva. Raskausajan ummetus johtuu hormoneista ja vatsan kasvusta. Keltarauhashormoni rentouttaa suolistoa ympäröiviä lihaksia, jolloin ruoka kulkee suoliston läpi tavallista hitaammin. Silloin pääsee muodostumaan enemmän kaasua, joka aiheuttaa myös mm. ilmavaivoja. Raskauden loppupuolella kasvava kohtu saattaa painaa suolistoa, jolloin moni kokee ainakin tilapäistä ummetusta. Myös muut vatsavaivat, kuten närästys on usein tuttua raskauden aikana.

Vatsan toimintaa voi edesauttaa elämäntavoilla. Riittävä kuidun saanti, veden juonti, stressin hallinta, liikunta sekä säännölliset elämäntavat pitävät huolta vatsan toiminnasta kaikista tehokkaimmin. Joskus nämäkään eivät auta ja olen itse huomannut, että nyt raskaana pienetkin muutokset näkyvät helposti juuri vatsan toiminnassa. Heti jos tulee syötyä epäterveellisemmin (=vähemmän kuitua) ja epäsäännöllisemmin, niin sen huomaa.

Syy miksi kirjoittelen tästä on se, että haluan jakaa muutaman hyväksi todetun keinon auttaa vatsaa toimimaan. Itse en ainakaan mielellään turvaudu lääkkeisiin ja pyrin aina miettimään miten voisin omalla toiminnalla jeesata vaivaa, oli se vaiva tai ongelma mikä tahansa.

Yleisten suosituksien mukaan kuituja tulisi saada 25-35 g vuorokaudessa, mutta omakohtainen kokemus on, että tuo on nimenomaan minimisuositus ja olen saanut positiivisia vaikutuksia suuremmilla määrillä. Kuitujen saantia kannattaa lisätä pikkuhiljaa, eikä vetää yhtäkkiä kerralla pakkia sekaisin. Itse oon tottunut syömään melko suuriakin määriä kuituja ja näin ollen vatsa myös kestää määriä ilman ongelmia.

Ravintokuituja on olemassa kahta laatua, liukenemattomia sekä liukenevia. Molempia olisi hyvä saada, sillä molemmilla on omat hyvät puolensa. Normaalisti ihminen pystyy nauttimaan molempia kuitutyyppejä sisältäviä ruoka-aineita, mutta esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivän kannattaa suosia liukenevia kuituja.

Liukenevia kuituja saa muun muassa marjoista, hedelmistä ja vihanneksista. Liukeneva kuitu sitoo nestettä itseensä ja muodostaa suolen pinnalle voitelevan kerroksen, joka helpottaa suolen toimintaa. Liukenemattomia kuituja saa taas pääasiassa viljavalmisteista. Viljojen ja leseiden sisältämä liukenematon kuitu kasvattaa ulostemassaa ja nopeuttaa sen kulkemista suolistossa parantaen siten vatsan vointia. Kuidut vaikuttavat myös positiivisesti sydämen ja verisuonten hyvinvointiin. Kuitujen nauttimisen lisänä tulisi muistaa juoda riittävästi nestettä ja liikkua!

kuitupohja kaurasta + psylliumista tekee gutaa vatsan toiminnalle!

Kokeile näitä:

PsylliumPsyllium on jänönratamon siemenistä valmistettua jauhetta, jota käytetään usein gluteenittomassa leivonnassa. Psyllium on kuitulisä joka toden teolla edistää vatsan hyvinvointia. Psylliumia voi lisätä puuron tai smoothien sekaan, mutta jos haluaa ottaa järeät keinot käyttöön, voi sen sekoittaa pieneen määrään vettä ja hulauttaa huiviin esimerkiksi ennen nukkumaan menoa. Kannattaa aloittaa pienellä määrällä ainakin alkuun. Itse oon laittanut pariin desiin vettä reilun ruokalusikallisen psylliumia, sekoittanut voimakkaasti ja kulauttanut alas, ennen kuin psyllium alkaa geeliytyä. Näyttää ällölle, mutta ei maistu miltään! Oon juonut tämän sekä aamulla että illalla ja kyllä auttaa! Psylliumia saa ihan tavallisista ruokakaupoista, löytyy yleensä leivonta osastolta. 

Magnesium – Riittävä magnesiumin saanti edesauttaa sopivaa vatsan toimintaa ilman ongelmia. Tarkkana kuitenkin mitä magnesiumvalmisteita käyttää, sillä tässä tapauksessa laadulla on väliä. Hyvin imeytyviä magnesiuminlaatuja ovat esim. magnesiumtauraatti tai bisglysinaatti, jotka sopivat myös herkkävatsaisille.

Ummetuksen hoitoon voi sen sijaan kokeilla nauttia reilun määrän magnesiumoksidia kertaluontoisesti. Se ei imeydy, eikä näin ollen toimi magnesiumlisänä, mutta toimii luonnollisena laksatiivina (ei toki jatkuvaan käyttöön).

Myös sokerijuurikashiutaleet ja chia-siemenet ovat supereita kuidunlähteitä. Chia-siemeniä ei tosin suositella raskauden aikana käytettäväksi.

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


3 Responses to “RASKAUS & VATSAN TOIMINTA”

  1. Optimisti sanoo:

    Hei Aino! Tiedät paljon lisäravinteista niin osaatko sanoa, onko puhdistamon optimsm jauhetta turvallista käyttää raskaana jos tuotetta on käyttänyt jo vuosia?

  2. Milla sanoo:

    Kaikille tiedoksi, että psylliumia ei saa käyttää ennen nukkumaanmenoa.

Kommentoi