10 SYYTÄ TUMPATA TUPAKKA LOPULLISESTI

Tänään ajattelin kirjoittaa aiheesta, joka on aika arka, mutta silti niin tärkeä. Tarkoituksena ei ole osoitella syyttävää sormea ketään kohti, vaan ottaa tähän aiheeseen positiivinen ote! Tupakka- ja nikotiinituotteet ovat nimittäin globaali ongelma.

Tupakointi on valtava kansanterveydellinen haaste, ei vaan meillä Suomessa vaan ympäri maailmaa. Samaan aikaan tupakkateollisuus on iso ja vaarallinen bisnes, nimittäin maailmassa on reilu miljardi tupakoitsijaa. Seuraavan 50 vuoden aikana määrän ennustetaan nousevan yli 1,5 miljardiin. Alle 30 vuodessa tupakan uskotaan olevan merkittävin yksittäinen kuolinsyy maailmassa.

Hyvinvointiskene keskittyy paljon liikkumiseen, ravintoon ja uneen, mutta myös muut elintavat ovat aika tärkeässä asemassa. Heitän villin veikkauksen, että jos kysyy keneltä tahansa tupakoivalta henkilöltä kannattiko aloittaa, niin vastaus olisi luultavasti ei. Paras keino välttää tupakoinnin haitat on jättää sen kokeileminen kokonaa väliin. Tulen kirjoittamaan vielä myöhemmin sosiaalisesta puolesta ja omista kokemuksista tällä saralla, mutta tänään haluan keskittyä siihen, mitä kaikkea hyvää tapahtuu kun päättää tumpata tupakan viimeisen kerran.

Joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista ja joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama. Vaikka olisi jo ehtinyt sauhutella, siltikin tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä sairastua syöpään.

Heti ensimmäisten päivien aikana veren häkäpitoisuus laskee normaaliksi ja nikotiini häviää elimistöstä. Sydämen syke tasoittuu, ja verenpaine alenee. Keuhkot alkavat puhdistua limasta, ja hengittäminen helpottuu. 

Kahden viikon tupakoimattomuuden jälkeen verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky paranevat. Treenamisesta tulee helpompaa ja lihakset saavat käyttöönsä riittävän määrän happea ja ravintoaineita, kun hapenpuute ei enää rajoita treenaamista. Myös yskä ja limaisuus vähenevät sekä vastustuskyky paranee.

Lopettamisen jälkeen unen laatu paranee ja unen määrä kasvaa.

Haju -ja makuaisti paranee, ruuat maistuvat paremmalle ja pystyy nauttimaan enemmän.

Tupakointi vanhentaa, mutta lopettamisen jälkeen kasvot pysyvät puhtaampana ja säästyvät ylimääräisiltä finneiltä. Myös ihon yleisilme raikastuu ja iholla olevat haavat paranevat nopeammin.

Tupakointi häiritsee keskittymistä ja uusien asioiden oppimista, sillä nikotiini on keskeisin fyysistä riippuvuutta aiheuttava tupakkatuotteen ainesosa. Kun lopettaa, aivokudoksen nikotiinireseptorit vaimenevat ja riippuvuus katoaa ajan kanssa.

Kun lopettaa polttamisen nielu, ruokatorvi ja mahalaukun limakalvot säästyvät ylimääräisiltä mahahappojen hyökkäyksiltä ja poltteleva närästys saattaa helpottaa.

Tupakka vaikuttaa negatiivisesti myös luustoon. Lopettamisen jälkeen luiden ja selkärangan kunto kohenee sekä murtumien riski pienenee.

Tupakoivilla miehillä kiveksiin voi kertyä mm. myrkyllisiä radioaktiivisia aineita ja lyijyä, jotka onneksi poistuvat kehosta melko nopeasti lopettamisen myötä. Tupakointi vaikuttaa epämieluisasti myös kuukautiskiertoon, joka korjaantuu myös lopettamisen myötä.

lähde: https://tobaccobody.fi

Toimin Biohit Oyj:n lähettiläänä ja tämä kotimainen yritys pitää tärkeänä tuottaa innovatiivisia ja tutkittuja tuotteita terveyden edistämiseksi. Yrityksen uusi tuote on Acetium® imeskelytabletti, jota voi käyttää vähentämään tupakkariippuvuutta. Tiedätte varmasti, että tupakoinnin lopettamiseen on erilaisia keinoja, mutta monessa vieroitusvalmisteessa on sivuvaikutuksia, tai sitten ne aiheuttavat riippuvuutta, eli ne sisältävät nikotiinia. Nikotiini nimenomaan on myrkky elimistölle, josta useimmat tupakan aiheuttamat terveysongelmat ovat peräisin.

Suomessa on kehitetty ja valmistettu, luonnollinen ja L-kysteiini- aminohappoon perustuva Acetium® imeskelytabletti, joka on siis täysin nikotiiniton valmiste. Tuotteen vaikutus perustuu asetaldehydin sitomiseen tupakoitsijan syljestä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Acetiumin käytön seurauksena tupakoinnista saatava mielihyvän tunne vähenee ja tupakoinnin tuottama makuaistimus muuttuu, mikä saa lopettamaan tupakoinnin. Haluan silti painottaa, että mikään lääke tai valmiste ei tee työtä täysin itsestään, vaan täytyy olla itse valmis lopettamaan ja sitoutunut käyttämään valmistetta säännöllisesti, jotta sen vaikutus toimii. 

Mun mielestä tämä on tärkeä aihe, sillä niin moni nuori aloittaa tupakoinnin aivan turhaan ja saa siitä jopa elämän mittaisen riesan. Ei ole kiva elää niin, että jokin riippuvuus määrittää ja ohjaa tekemisiä. Itse en ole tupakoinut, mutta olen nähnyt sen vaikutuksen ja tiukan otteen aivan liian monta kertaa! Mielestäni nuo kymmenen kohtaa ovat myös loistava merkki siitä, että lopettaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

Herääkö teille jotain ajatuksia tästä aiheesta?

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


4 Responses to “10 SYYTÄ TUMPATA TUPAKKA LOPULLISESTI”

  1. Anna sanoo:

    Moikka,

    Kiva postaus, erilainen. Tärkeä aihe ja mietinkin, että olisiko mahdollista tehdä postausta jatkuvasti lisääntyneestä nuuskaamisesta? Ei ehkä samalta kantilta katsottuna kuin tuo tupakka, mutta esim. nyt kun on pinnalla nuuskan laillistamiseen liittyvät asiat niin siitä ajatuksia.

    Mukava on muutenkin lueskella blogiasi, mielenkiintoisia aiheita hyvin kirjoitettuina 🙂

    • Kiitos! Mielestäni myös hyvin tärkeä aihe! 🙂 Nuuskaaminen tuntuu myös yleistyvän jatkuvasti, joten hyvä idea ottaa sekin mukaan tähän pohdintaan. Kiitos paljon palautteesta. 🙂

  2. Petra sanoo:

    Hyvä ja erittäin tärkeä aihe! Itse lisäisin listaan vielä, että tupakoiminen heikentää naisten (ja miehen) hedelmällisyyttä ja arviolta jopa 13 prosenttia lapsettomuudesta johtuu tupakoinnista. On myös tutkittu, että äidin tupakoiminen raskausaikana vaikuttaa myös tyttösikiön hedelmällisyyteen.

    • Kiitos tästä, hyvä lisäys! Aihe on niin tärkeä, niin moni nuori aloittaa tupakoinnin ilman sen kummempaa syytä, jos vain ymmärtäisivät minkälainen riesa tupakasta voi tulla kun jää koukkuun.

Kommentoi