VOIKO VASTUSTUSKYKYÄ OIKEASTI PARANTAA?

Flunssa, vastustuskyky, vitamiinit ja kepulikonstit. Myös tämä aihe on melkoinen bisnes nykyään. Jos oot lenssussa, voit olla varma että sulle tarjotaan kymmentä ja yhtä erilaista kikkaa millä taltuttaa tauti. Vastustuskykyä parantavia vitamiineja ja terveystuotteita on läjäpäin tarjolla, mutta onko näistä oikeastaan mitään hyötyä?

Oon alkanut kyseenalaistaa myös tätä asiaa aika paljon ja tullut siihen lopputulokseen, että se hyöty mitä saat jostain vitamiinista tai kikka kolmosesta on todella minimaalisen pieni. Myös hygieniaa painotetaan paljon, mutta kannattaa muistaa, että käsissä on normaali rasvasuoja, jota ei tarvitse kuurata tai desinfioida jatkuvasti pois. Siinä elää hyviä bakteereja, jotka estävät pahanlaatuisten bakteerien tarttumisen. Jos kädet pesee liian usein puhtaaksi, niihin tarttuu mikä vain bakteeri. Kädet kannattaa pestä saippualla wc:ssä käynnin jälkeen ja ennen kuin alkaa laittaa ruokaa, noin 3–4 kertaa päivässä. Eri asia on tietenkin jos on terveydenhuollossa tai vaikka ravintolassa töissä. (Tieto peräisin Immunologian professori Seppo Meri:n haastattelusta)

Miksi sitten toiset ovat aina kipeänä ja toiset pysyvät terveenä lähestulkoon aina? Ihmisten luontaisessa vastustuskyvyssä on eroja. Vastustuskykyyn vaikuttavat geenit ja myös se, millaisessa ympäristössä ihminen elää ja millaisia infektioita hän on sairastanut aiemmin. Yleinen hyvinvointi on myös tässä avainasemassa. Ravinto, nestetasapaino, uni ja liikunta parantavat vastustuskykyä, mutta esimerkiksi liikunta suurissa määrin voi taas laskea sitä. 

Aika usein kuulee, kuinka eletään terveellisesti, mutta silti tuntuu että kaikki lenssut tarttuu ja vaivaa. En halua yleistää liikaa, mutta usein juuri terveystietoiset (nuoret naiset) saattavat syödä liian kevyesti, jonka vuoksi sairastellaan usein. Liian terveellinen ruokavalio kun on usein myös liian vähäenerginen. Tässä tapauksessa ei auta vaikka söisi miljoonaa eri vitamiinia, mikäli perusta ei ole kunnossa. Ravintoa kun ei voi korvata lisäravinteilla. On niin yleistä etsiä syitä epäolennaisista asioista, kun vastaus olisi taas ihan vain niissä perus hommissa!

Muutama asia mikä vaikuttaa epäsuorasti vastustuskykyyn ovat antibiootit ja tupakointi. Tupakointi heikentää vastustuskykyä ja altistaa infektioille. Antibiootit taas tuhoavat niin hyvät kuin huonotkin bakteerit, jolloin immuunijärjestelmä ei toimi enää optimaalisesti. 

Monesti ajatellaan että hyvän vastustuskyvyn eteen pitäisi popsia läjää vitamiineja ja mineraaleja, mutta näillä ei ole näyttävästi merkitystä niin pitkään kun panostaa ruokavalioon. Tässä päästään taas samaan lopputulokseen: Ei ole olemassa kikkoja, ellei perusasiat toimi. Geenit ja perimä vaikuttavat. Se missä olet töissä ja vietät aikaasi vaikuttaa. Moni asia vaikuttaa, eikä kaikkeen aina pysty edes vaikuttaa.

Itse olen aina omannut todella hyvän vastustuskyvyn ja uskon se olevan osittain perimää. En ole koskaan ollut mitenkään superhygieeninen, eli pessyt jatkuvasti käsiä ja pelännyt bakteereja. Uskon tämän vaikuttavan myös osiltaan siihen, ettei muhun tartu yleensä mitkään pöpöt tai bakteerit.

Lisäravinteilla ja vitamiinilisillä on toki paikkansa, mutta välillä tuntuu, että näihin luotetaan ihan liikaa ja unohdetaan kaiken pohja ja perusta. Jos aina ostaa uusimmat lupaukset kun niitä markkinoille tipahtelee, saa näihin kulumaan ihan tosi paljon rahaa. Sairastuessa kun ei aina tarvitse välttämättä stressata hulluna miten parantuisi kaikista nopeiten, vaan antaa kehon hoitaa homma!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi