ERIKOISIA OLETUKSIA HYVINVOINNISTA

Some-aikakaudella pääsee näkemään tuttujen ja tuntemattomien elämää aitiopaikalta. Voi olla, että et ole koskaan nähnyt koko tyyppiä livenä, mutta tiedät miten hän viettää päivänsä ja mitä syö lounaalla. Samalla kun tiedämme asioista paljon, luomme myös oletuksia ja päätelmiä siitä miten toiset elävät elämäänsä. Usein mielikuvat toisten tekemisistä ovat parempia kuin ne todellisuudessa ovat.

Lisäksi mieleen ja ajatusmaailmaan vaikuttaa median luomat mielikuvat asioista. Markkinointi ja brändäys on hyvin tehokas tapa luoda tietynlaisia olettamuksia esimerkiksi tuotteista joita meille myydään. Kun näet tarpeeksi monta kertaa treenitrikoot hyväkroppaisten, kauniiden ihmisten päällä, tulee fiilis että noi on pakko saada. Ja kun vedät ne kotona jalkaan ja tajuat etteivät nämäkään kolmannetkymmenennet seamless trikoot tee edelleenkä pebasta yhtä pyöreetä kuin kaikilla niillä siinä mainoksessa, tiedät että sut on aivopesty siihen mielikuvaan, mitä nämä brändit ja merkit tarkoituksella luovat. :D

Oon huomannut että myös minun tekemisiini on luotu paljon mielikuvia ja tässä niistä muutamia:

Otan kuvan annoksesta, jossa on pizzaa, sipsiä, jäätelöä, nachoja tai jotain muuta ”epäterveelliseksi” miellettyä sapuskaa. Saan läjäpäin viestejä, joissa kysellään ”ohjetta”, koska oletuksena on että annos on ollut terveellinen versio. :D

– Tykkään leipoa, kokata ja kehitellä kevyempiä reseptejä, mutta se ei tarkoita, että söisin aina vain kevyesti & terveellisesti. Voin syödä saman illan aikana proteiinijäätelöä ja karkkipussin. Mulle nämä eivät sulje toisiaan pois. Ymmärän toki, että mielikuvat tulevat siitä että olen kehittänyt paljon terveysreseptejä, eikä siinä ole mitään väärää, että näistä kysellään. Kunhan selvennän asiaa niille, ettei kaikki ole aina mustavalkoista. 

Otan kuvan lohkoperunoista, ranskalaisista tai perunamuusista ja oletuksena on tietysti, että olen itse valmistanut ne ja usein mietitään käytänkö perunamuusin valmistuksessa ihan maitoa vai kenties kaurajuomaa? Entä onko lohkoperunoiden valmistukseen käytetty öljyä vai pelkkiä mausteita?

– Valmistan suurimman osan ruuistani ihan itse, koska mulla on mahdollisuus syödä ja valmistaa kaikki ateriat kotona. Silti, joskus en vaan jaksa kuoria perunoita ja nähdä vaivaa, vaan nappaan pakkasesta valmiin purkin perunamuusia. Sinne vähän yrttisuolaa lisäksi ja maku on erittäin jees. Valmisruokien satunnainen käyttö ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä, eikä se valmisruoka ole niin ”likaista” kuin ajatellaan. Nykyään on aivan hyviäkin vaihtoehtoja olemassa.

Kasvisruokavalio on hyvässä nosteessa ja markkinoille tipahtelee jatkuvasti uusia tuotteita vegaaniseen elämäntyyliin sopivaksi. Hieno homma, että lihalle on niin paljon vaihtoehtoja nykyään. Kasvisruokavalion noudattaminen ei kuitenkaan ole yhtä kuin terveellinen, eikä kyseiset valmisteet aina niin kevyitä kuin ehkä kuvitellaan. Useat korvikkeet sisältävät esimerkiksi enemmän rasvaa, suolaa ja kaloreita kuin perinteiset verokkinsa. Lisäksi näissä on usein vähemmän proteiinia. Proteiinin määrä ei toki ole mikään terveellisen ruuan mittari, mutta välttämättömien aminohappojen saatavuuden takaamiseksi on kasvisruokavaliolla oltava hieman tarkempi riittävän proteiinin saannista, koska lähteitä tarvitaan monipuolisemmin kuin sekasyöjillä.

– Lihansyönnin vähentäminen on varmasti hyvä idea, mutta siitä huolimatta kannattaa olla hieman kärryillä näiden uutuus tuotteiden sisällöstä. Usein mainonnalla harhautetaan käyttämällä hienoja termejä tai vaikka sanaa joka luo tuotteesta hyvän mielikuvan. Moniin tuotteisiin lisätään ”myyvä” nimi, esimerkiksi kauraleipä voi todellisuudessa sisältää vain 15 % kauraa (tai vähemmän) kun todellisuudessa suurin osa jauhoista on vehnää. Itse esimerkiksi rakastan Oatlyn iKaffe kaurajuomaa, mutta verrattuna vaikka maitoon, siinä on jopa puolet enemmän kaloreita maitoon verrattuna.  Se kumpi on terveellisempää onkin sitten kyseenalaisempi asia ja riippuu paljon myös omista arvoista! :D 

Hedelmäsokeria ja hedelmiä on demonisoitu viime vuosina paljonkin ja monesti unohdetaan, että vaikka hedelmissä on sokeria, on niissä paljon hyvääkin. Hedelmistä saa kuitua, vitamiineja ja suoja-aineita. Usein unohdetaan, että myös marjoissa on sokeria, eikä erot hedelmien kanssa ole mitään järisyttävän suuria. Riippuu paljon tietysti hedelmästä/marjasta.

Vertauksena 100 g kotimaista omenaa sisältää 35 kcal ja 100 g mustikoita sisältää 44 kcal. Sadassa grammassa omenaa on yksi gramma enemmän hiilihydraatteja kuin vastaavassa määrässä mustikoita.

-Itse en ole koskaan välittänyt hedelmistä kovinkaan paljon. Sen sijaan rakastan mustikoita, mustaherukoita, puolukoita ja mansikoita ja näin ollen käytän niitä runsaammin. Olen saanut myös melko paljon kyselyitä, miksi en käytä/syö hedelmiä ja tässäkin on usein oletuksena jokin terveyteen/hyvinvointiin liittyvä aspekti, mutta todellisuudessa, mitä ruokavalioon tulee, menen paljon mielekkyyden mukaan, eli syön sitä mistä pidän. Kaikkea ei aina tarvitse eikä edes kannata optimoida sen kannalta mikä on ”oikein”.

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi