4 x PALAUTUMISTA EDISTÄVÄT ASIAT

Mitä palautuminen tarkoittaa sulle? Monesti nimittäin palautumisella ajatellaan tyyliin makaamista sohvalla tai nukkumista. Palautuminen on kuitenkin hieman monimuotoisempi asia ja paras keino palautua ei välttämättä ole tuo mainittu makaaminen. Jotkut ihmiset eivät harrasta yhtään liikuntaa ja saattavat silti olla alipalautuneita, kiitos huonojen elintapojen. Stressi, kiire ja huono ravinto kuormittavat elimistöä, joka voi johtaa tilaan jossa palataan loppuun. (= burnout) 

Terve keho taas kestää paremmin stressiä ja kuormitusta. Kaiken hyvinvoinnin pohja on terveellinen ravinto ja riittävä uni. Sitä ei aina edes ymmärä, mikä vaikutus noilla on, joten ennen kuin ostat seuraavan kerran rasvanpolttopillereitä tai treenibuusteria, mieti että onko nuo perusasiat kunnossa. Kun keho toimii optimaalisesti, myös aineenvaihdunta ja rasvanpoltto on paljon tehokkaampaa. Treenit kulkee ilman ylimääräisiä pulvereita ja palaudut treenistä, vaikka et joisi kolmea eri palautumisjuomaa perään.

Kerroin aiemmin, että tein First Beatin hyvinvointianalyysin, jossa mitattiin juuri palautumista elämän eri osa-alueilta. Kysyessäni Instagramin tarinassa, kuinka moni uskoi minun palautuvan kaikesta treenistäni, oli vastausprosentti aika murskaava. 80% oli sitä mieltä, että en palautuisi ja en ihmettele tätä siksi, koska treenimäärät ovat toki tosi kovia, jopa kilpaurheilijan määriin verrattavia. Tämä tarkoittaa, että elämäntapojen täytyy tukea tätä 100%.

Totuushan oli kuitenkin toinen, sillä tulokseni oli mielettömän kova ja kertoi faktaa siitä, että todellakin palaudun ja kehoni voi hyvin. Tätä tukee myös se, että musta tuntuu juuri siltä. Olo on nimittäin hyvä, usein jopa loistava! :D

Käytänkin pieniä juttuja, joiden avulla edistän palautumista ja jaksamista. Kyseessä ei ole mikään taikakeino, mutta kuten monessa muussakin asiassa, pienillä hyvillä jutuilla voikin olla loppujen lopuksi isokin merkitys kokonaiskuvassa. Kaikista tärkein juttu on tietysti yöunet sekä ravinto, mutta jätän ne nyt mainitsematta, koska itsestäänselvyys. Pakko myös mainita vielä painopeitosta, josta kirjoitin oman postauksen sunnuntaina. Jos sulla on ongelmia nukkumisen suhteen, painopeitto kannattaa ehdottomasti ottaa testiin!

Päiväunet – First Beat – analyysia tulkitessa pystyi lukemaan, että juuri päiväunet ovat se kohta päivässä kun palautumista tapahtuu erityisen paljon. Lyhyet unet ikään kuin nollaavat päivän ja usein herätessä mulla on tosi energinen ja levännyt olo, vaikka olisin vetänyt aamulla kovankin treenin/jumpan. Nukun usein 15-40 minuuttia, joskus jos yöunet ovat jääneet lyhyiksi, saatan nukkua tunnin. Mulla on aina herätyskello soimassa, mutta usein herään itsestään juuri 15-20 minuutin unien jälkeen. Unien jälkeen iso lasi kylmää vettä ja vielä pienelle kävelylle jos aikataulut antaa luvan!

Piikkimatto – Tämä liittyy edelliseen kohtaan sen verran, että päiväunista ei tule mitään ilman piikkimattoa. Mulla on ollut piikkimatto käytössä jo vuosia ja sen rentouttava vaikutus on äärettömän hyvä. Toimii omalla kohdallani juuri keinona rentoutua keskellä päivää. Tähän kun lisää vielä painopeiton niin lopputulos on todella levollinen (päivä)uni.

Kävelylenkit – Mulla on aina ollut motto, että mitä enemmän treenaan sitä enemmän mun pitää tehdä kevyttä liikuntaa. Ihminen on luotu liikkumaan ja vaikka tekisi nimenomaan kovaa harjoittelua, keho kaipaa kevyttä liikettä, kuten kävelyä (tai vaikka keppijumppaa). Vaikka liikun ihan riittävästi jo jumppaohjauksien ja treenien ansiosta, mulle on ehdottoman tärkeää palautumisen kannalta tehdä juuri lyhyempiä kävely/pyöräilylenkkejä päivän aikana. 

Mielekäs tekeminen – Psyykkinen stressi on usein jopa rankempaa keholle kuin fyysinen, jonka vuoksi näen palautumisen kannalta todella tärkeänä sen, että työ, päivärytmi ja harrastukset ovat mielekkäitä. Ei muakaan aina nappaa, mutta näen silti elämäni positiivisessa valossa ja olen kiitollinen, että saan elää näin. Mukavaa on kivempi tehdä, eikä se aiheuta niin paljon stressiä, vaikka työkuormaa tulisikin välillä liian iso lasti kerrallaan!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


4 Responses to “4 x PALAUTUMISTA EDISTÄVÄT ASIAT”

 1. Avatar Annika sanoo:

  Sulla on ollut tosi kivoja postauksia viime aikoina! :) Oon lukenut sun blogiasi jo aika pitkään, mutta viime aikoina (ehkä tässä vuoden sisällä) oon alkanut tykätä tästä ihan tosi paljon. Odotan oikein postauksia, kun täältä saa aina hyviä vinkkejä ja ajatuksia hyvinvointiin, treenivaatteisiin yms. liittyen :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Ompas kiva saada tällaista palautetta. Kommentteja tulee nykyään sen verran vähän, että välillä miettii miellyttääkö sisältö ketään! :D Mutta kiitos, että jaksoit jättää kommentin. Näillä siis jatketaan!

 2. Avatar Kiitos sanoo:

  Tämäpä tuli taas vaihteeksi ”kreivin aikaan”! Oon painiskellut tämän asian kanssa nyt kovasti, jopa miettinyt lopettaako kilpaurheilu kokonaan.

  Mulla tässä yhtälössä on niin monta rautaa tulessa, siis työ 2-4 päivää viikossa, täysipäiväinen yliopisto-opiskelu, treenit 4-5 kertaa viikossa sekä 1,5v lapsi (uni kärsii vaikka menemme yhtä aikaa nukkumaan). Opiskelu on mielestäni kevyttä, ja sinänsä tuo kombo menee melko stressittömästi. Palautuminen vaan on ihan hukassa, ja tuntuu ettei tuollaista taitolajia voi enää tämän vähempää ainakaan treenata (jotta kehittyisi) .

  Tiedän että voisin vielä panostaa enemmän ruokien ravinteikkuuteen ja esim. ettei treenin jälkeinen ruoka venyisi. Päikyt taitaisi onnistua joskus harvoin! Olisko sulla mitään neuvoja antaa?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Ompas sulla tosiaan monta rautaa tulessa. Joskus täytyy miettiä kokonaiskuormitusta ja onko edes mahdollista pyörittää noin montaa asiaa samaan aikaan, ilman että joku osa-alue kärsisi. Jos mahdollista ottaa päiväunia, ehdottomasti niitä kehiin ( ei kuitenkaan yöunien kustannuksella) . Sanoisin että ruokarytmi, vitamiini- ja mineraalilisät ja yöunet – noilla saat parhaan tuloksen! :)

Kommentoi