VIHANNEKSET TUOREENA VAI PAKKASESTA?

Kirjoittelin tästä aiheesta vuonna 2012 ja nyt heti näin seitsemän vuoden jälkeen voitaisiin käsitellä tämä uusiksi! 😉 Yleinen mielikuva on varmasti, että tuore vihannes on aina parempi kuin pakaste, mutta totuus saattaa yllättää. Koska pakastaminen on luonnollinen tapa säilyttää ruokaa, ei tarvita lainkaan säilöntäaineita. Se on myös hellävaraisin tapa pidentää vihannesten makua, ravintoarvoja rakennetta. Pakastaminen säilyttää vihannesten vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet. Tämän vuoksi pakasteet ovar jopa terveellisempiä tai yhtä terveellisiä kuin tuoreet vihannekset! 

Yleissääntönä voisi ajatella että tuoreita vihanneksia kannattaa suosia satokaudella, kun valikoimat ovat runsaammat ja edullisemmat. Talvella saattaa olla jopa järkevämpää turvautua pakastevihanneksiin ja nykyään pakkasesta löytyykin todella monipuolisesti vaihtoehtoja. Pakasteet säilyttävät hyvin ravintoarvonsa ja lisäksi ne ovat hyvin helppokäyttöisiä. 

Pakastekasvikset kannattaa sulattaa nopeasti, jotta ravintoaineita ei katoaisi liikaa sulatuksen aikana. Hyvä tapa on kaataa kasvikset kiehuvaan veteen tai esimerkiksi kuumalle pannulle. Niitä ei kannata sulattaa huoneenlämmössä tai liotella pitkiä aikoja vedessä, silloin vitamiinien hävikki on suurempi. Useimmat pakasteet ovat tuorepakastettuja, eli ne ryöpätään ja pakastetaan heti  sadonkorjuun jälkeen, näin ne säilyttävät paremmin arvonsa! 🙂

Itse suosin paljon pakastevihanneksia ja marjoja. Arjessa ruuat valmistuvat helpommin ja nopeammin kun voi kaataa vain pakasteet suoraan isolle wokki-pannulle. Mun traditio onkin treeneistä tullessa kaataa pannuun vihannekset ja proteiinit, laittaa kansi päälle ja painua suihkuun. Suihkusta tullessa kaikki onkin jo kypsää ja maustamista vaille valmista. Kuten mainitsin, pakkasesta löytyy herkullisia vihannes-sekoituksia, joita vaihtelemalla saa ruokiin uusia ulottuvuuksia! Valmistin juuri tänään ison kattilallisen vihannessosekeittoa, jonka osa sisällöstä oli tuoretta ja osa pakkasesta. Lisään reseptin postauksen loppuun, jos joku innostuu kokeilemaan!

Mun suosikkeja!

Laitetaas vielä jakoon tuo sosekeiton resepti, mielestäni punajuuri tuo kivaa twistiä makuun ja väri on jotenkin todella valloittavan energinen. Mulla onkin usein alkuviikosta olo, että haluan antaa keholle erityisen paljon ravintoaineita ja hyvää sapuskaa!

  • 500 g porkkanoita
  • 2 sipulia
  • 5-10 valkosipulinkynttä
  • 200 suippopaprikaa
  • 500 g esikeitettyjä punajuuria
  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 1 punainen chili
  • mausteita tai esim. kasvisliemikuutio + mausteita! (yrttisuola, chipotle chili)
  • loraus kevyt kookosmaitoa

Keitä ainekset kypsäksi ja soseuta joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisäile kookosmaitoa pari desiä, mausta ja maistele maku kohdilleen!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


2 Responses to “VIHANNEKSET TUOREENA VAI PAKKASESTA?”

  1. Kirsi sanoo:

    Saisko ton vihannekset ja protskut pannulle ja suihkun jälkee on valmista sapuskan ohjeen?

    • ainorouhiainen sanoo:

      No ihankin niin yksinkertaista kun 2 pss pakastevihanneksia + 300 g possun kinkkusuikaleita pannuun, kansi päälle. Kun kun kypsiä, paljon mausteita sekaan. Syön aina vihersalaatin ja avocadon kera 😀

Kommentoi