TÄMÄN VUOKSI ET ENÄÄ SKIPPAA ATERIOITA!


Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Anyday Nuts kanssa.

Jokainen vähänkään ravitsemusta opiskellut tietää, että säännöllinen ateriarytmi kannattaa. Siltikään ei ole kovinkaan epätavallista, että aterioita skipataan ja ajatellaan sen jopa säästävän kaloreita. Aika yleinen kaava meneekin niin, että aamulla homma alkaa joko todella kevyellä aamiaisella tai sen kokonaan skippaamisella. Lounas ja muut päivän sapuskat ovat kevyttä, vähäkalorista syötävää. Illalla treeni ja sen jälkeen sitten homma useimmiten leviääkin käsiin.

Ensin ajatellaan, että voin syödä vähän enemmän tuosta kun oon syönyt niin vähän ja sitten luonto hoitaakin hommansa, eli säästetyt energiat syödään hetkessä kasaan ja usein vähän ylikin. Ihmiskeho on fiksu kapine. Sen tehtävä on pitää tyyppi hengissä, joten keho pyrkii aina tasaamaan energiatasapainon sellaiseen tilaan, ettei hätää ole. Suomeksi sanottuna tarkoittaa, että ellei ruuan saantia kontrolloi tarkkaan, tulee useimmiten syötyä vaje täyteen, vaikka oli kuinka ajatellut säästävän energiaa aterioiden skippaamisella. Jos vaje on kova, voi viestintä häiriintyä sen verran, että ruokaa tuleekin syötyä tarpeen yli, sillä täysi olo ei tunnu heti, vasta hetken kuluttua.

Ruokarytmi voi olla monella tavalla oikea. Kaikkien ei tarvitse syödä viidesti tai kuudesti päivässä voidakseen hyvin. Paljon riippuu myös millaista makrojakaumaa noudattaa. Ketogeenistä ruokavaliota noudattavat sekä karppaajat pärjäävät hieman harvemmalla ruokavälillä, kun taas ns. normaalia ruokalautasmallia noudattavat pääsevät yleensä parhaaseen olotilaan syömällä 3-4 tunnin välein. Kuten olen monesti kirjoittanut, painonhallinnan näkökulmasta hyödyllisintä on keskittyä energiansaantiin eikä syömistiheyteen. Siltikin monilla syömistiheys vaikuttaa osaltaan myös siihen mitä ja miten paljon tulee päivän aikana syötyä.

Liian pitkäksi venyneet ruokavälit aiheuttavat verensokerin heilahtelua joka aiheuttaa yleensä heikotusta, väsymystä, ärtyisyyttä, hikoilua, sydämen tykytystä, tärinää ja epäterveellisiin välipaloihin sortumista. Kun verensokeri on matala, keho viestii, että nyt pitäisi saada nopeasti jotain energiaa — > sokerisia ja rasvaisia herkkuja. On paljon helpompi tehdä terveellisiä ja hyviä valintoja silloin, kun keho ei huuda sokeria ja rasvaa. Pitkällä aikavälillä verensokerin heilahtelut voi horjuttaa hormonitoimintaa, stressinsietokykyä ja lisätä diabeteksen riskiä.

Olen aina sanonut omille asiakkailleni, että mielummin syö jotain kuin ei mitään. Aina ei ole mahdollista syödä juuri niin optimaalisesti kuin ehkä tahtoisi, mutta siltikin on järkevämpää syödä jotain vähemmän terveellistä kuin jättää kokonaan syömättä, etenkin jos seuraavaan annokseen on vielä aikaa. Nykyään eletään kiireessä aamusta iltaan, jolloin välipalojen tärkeys korostuu entistä enemmän! Niiden avulla paletti pysyy kasassa ja energiatasot eivät heittele miten sattuu!

Mulla on itsellä aina laukussa jotain syötävää, jos tulee tilanne että ruokaväli venyy syystä tai toisesta. Näin pidän huolta siitä, että kotiin päästessä ei tee mieli tyhjentää koko jääkaappia kerralla! :D

Patukat ja pähkinät ovat käteviä mukana kuljetettavia ja mun laukusta löytyy aina jonkun näköinen patukka. Verensokerin tasaisena pitäminen on helpompaa syömällä hitaasti sulavia ruokia, jotka tuovat energiaa pitkään. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi pähkinät ja siemenet. Pähkinöiden kuitu ja magnesium auttavat säilyttämään insuliini- ja sokeriarvot tasaisina. Pähkinöiden syönti lisää myös kylläisyyttä ja auttaa painonhallinnassa. Pähkinät ja niistä koostetut välipalavat ovatkin oivia välipaloja ja menevät muuten myös astetta terveellisimmistä herkuista nämä patukat!

Sen lisäksi, että nämä pähkinät ja uudet Nut Barit ovat älyttömän hyviä ja helppoja välipaloja, ne ovat olleet mun pelastus nyt kun olen ollut kipeänä! Mun on ollut tosi vaikeaa saada mitään syötyä ja ainoa mikä on oikeestaan uponnut on nää pähkinäiset patukat, joissa on siemeniä, pähkinöitä, marjoja ja ripaus tummaa suklaata, nam! Yhdessä patukassa on noin 220 kcal, mikä on mun mielestä juuri patukalle ihanteellinen energiamäärä. Pähkinöihin kanssa touhutessa kannattaa aina muistaa kohtuus, sillä vaikka ne ovat hirmuisen hyvää ravintoa, on niissä myös paljon energiaa. Nämä Anydayn pussit ovat mun mielestä just sopivan kokoisia, yhdestä saa sellaisen viisi annosta syötäväksi. Tosin pussin sisältö on niin älyttömän herkullista, että helposti voisi vetää vähän ylikin! :D

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


Kommentoi