GEENITESTIN TULOKSET JA HUIKEE ALEKOODI!

Mua on aina kiinnostanut ihan hirveästi kaikki kehoon ja hyvinvointiin liittyvät testit ja mittaukset! On jotenkin tosi mielenkiintoista saada paperille faktaa kehon toiminnoista, koostumuksesta ja voinnista. Useinhan nämä tulokset vain vahvistavat omia tuntemuksia ja ajatuksia, mutta siltikin mä innostun aina todella paljon jos on mahdollisuus mitata tai testata jotain. 😀

Tein heinäkuun alussa Evogenomin SPORT-geenitestin yhteistyönä heidän kanssaan. Testin avulla sain perustavanlaatuista tietoa itsestäni. Testin tulokset sisältävät mitä mielenkiintoisimpia asioita ja ajattelin kertoa teille niistä. Testi tehdään siis sylkinäytteestä, joka lähetetään Evogenomille, jonka jälkeen 4-8 vkon kuluttua tulokset lähetetään kotiin. Raportti pitää sisällään tietoa sopivasta ruokavaliosta, liikuntaan ja urheiluun liittyvistä ominaisuuksista, harjoitteluvasteista, palautumisesta, unesta sekä monista muista tärkeistä ominaisuuksista.

Mua kiinnosti eniten juuri harjoitteluun, palautumiseen ja uneen liittyvät tulokset eniten. Tässä täytyy myös huomioida, että näihin tuloksiin ei vaikuta elämäntavat tai esimerkiksi harjoittelu, vaan ne ovat ne perimät, jotka ovat olleet syntymästä saakka. Tuloksien perusteella voisi sanoa, että olen liikunnallisesti lahjakas ja siihen sopivilla geeneillä varustettu. Olen kokenut, että sekä kestävyys, että myös voima kehittyy mulla suhteellisen helposti, vaikka olisin molempia tehnyt samaan aikaan.

Tuloksien mukaan meitsiltä löytyy sekä nopeusvoimaa, että kestävyystehoa sisältävät genotyypit. Myös toisen tuloksen mukaan suorituskykyni on yhdistelmä kestävyys- ja voimaurheilua. Lihaskudokseni perinnöllinen rakenne on kuitenkin painottunut nopean lihaskudoksen suuntaan.

SPORT-testissä oli laajasti tuloksia sekä voima että kestävyysominaisuuksien puolesta ja olin yllättynyt että geneettinen perimäni oli kaikissa keskivertoa parempi tai korkeampi. Olisi vissiin pitänyt oikeasti satsata johonkin urheilulajiin nuorempana! :DHarjoitteluun, sietokykyyn ja palautumiseen liittyvät tulokset olivat hyvin mielenkiintoisia, sillä näiden mukaan siedän harjoittelua paremmin kuin keskiverto tapaus, tämä siis tekee harjoittelusta kohdallani helpompaa. Kipukynnykseni on normaalia alempi (tämän olen aina tiennyt! :D).

Lisäksi harjoittelun jälkeinen palautumisnopeuteni on huomattavasti keskivertoa nopeampaa.Olen aina kokenut ja jollain tavoin myös ihmetellyt, että miksi harjoittelu on kohdallani niin helppoa. Etenkin määrällisesti ja myös tehollisesti suuret määrät treeniä sujuu multa niin helposti. Tätä edesauttaa tietysti pelkkien geenien lisäksi se, että olen harjoitellut oikeasti paljon ja adaptoinut kehoni kestämään paljon.

Testin mukaan myös lihasarkuus on kohdallani helpompaa, sillä harjoittelun jälkeen perintötekijöiden näkökulmasta lihakseni ovat keskivertoa vähemmän kipeät. Urheilun näkökulmasta olen siis saanut melkoisen hyvät lähtökohdat ja ei ihme että olen ajautunut tekemään sitä myös työkseni.

Mua kiinnosti tosi paljon myös uni, sillä koen unen vaikuttavan paljon olotilaan ja jaksamiseen. Testin mukaan mun perinnöllinen unentarve on samankaltainen kuin väestöllä keskimäärin. Geenien perusteella tarvitsen unta yleisten suositusten verran, eli 7-9 tuntia vuorokaudessa. Tuo on se määrä, mitä tulee useimmiten nukuttua. Koen että 7 tuntia on hieman alakanttiin ja 8-10 on itselleni se paras määrä.

Myös unen syvyys, rauhallisuus sekä rytmi on geenieni perusteella hyvin normaalia keskiarvoa.Testi kertoo myös nautintoaineista ja tässäkin oli hauskoja asioita joita on tiedostanut jo ennen näitä tuloksia! Olen aina kokenut ettei kahvinjuonti vaikuta muhun oikeen mitenkään. Juon sitä lähinnä tavan ja maun vuoksi aamuisin. Testi kertookin, että mun kofeiniiaineenvaihdunta on keskivertoa tehokkaampaa. Kofeiini poistuu elimistöstä keskivertoa nopeammin, eikä täten sen vaikutus kestä niin pitkään. Lisäksi kofeiini ei lisää ahdistuneisuuden tunnetta keskivertoa enempää. Myös alkoholin kulutus meni keskivertoon kastiin, enkä omista geenejä sen liikakäyttöä edistämään. 😀

Painonhallinta on myös asia, jota olen miettinyt paljon geenien näkökulmasta. Tiedättekö, kun joskus sitä miettii että itse on jotenkin sellainen että kaikki tarttuu kroppaan helpommin. No, tämän testin perusteella olen tässäkin asiassa keskivertokastia, eli elimistöni perusaineenvaihdunta on normaalia tasoa. Elimistöni siis tuottaa lämpöä ja kuluttaa energiaa lepotilassa kuten keskivertoväestöllä. Elimistöni varastoi energiaa tavanomaisella tehokkuudella, eikä perimäni hankaloita painonpudotusta väestön keskiarvoon verrattuna.

Testi kertoo myös mielenkiintoisia yksityiskohtia juuri painonhallintaan ja painonpudotukseen liittyen. Kohdallani esimerkiksi runsas kuidunsaanti edesauttaa painonpudotusta. Vakkarilukijat saattaa muistaa, että oon aina ollut melkoinen kuidun puolestapuhuja. 😀

Mielenkiintoista oli myös, että geenieni puolesta ravinnon mukana saadun rasvan suhteellisen suuri osuus edesauttaa lihasmassani säilymistä painonpudotuksen yhteydessä. Minulle edullisin tapa ehkäistä lihasmassan suhteellista vähenemistä on ruokavalio, jossa 40 % päivittäisestä energiansaannista koostuu rasvasta, kun taas painonhallinnan kannalta maltillisesti proteiinia sisältävä ruokavalio on suositeltavin – painonhallintani on helpompaa, jos päivittäisen ravintoni kokonaisenergiasta enintään 15 % tulee proteiineista.

Hiilihydraattien määrällä ja laadulla ei taas ollut kohdallani niin suurta merkitystä. Tässä tulee kuitenkin ottaa huomioon elämäntapojen vaikutus, eli kohdallani kulutus on runsasta, jolloin hiilihydraattien merkitys kasvaa. Perintötekijöideni puolesta kuulun ryhmään, jonka edustajat eivät ole poikkeuksellisen alttiita painonnousulle. Jes! :DTestissä oli niin paljon mielenkiintoisia kohtia, että tästä tulisi mielettömän pitkä romaani jos kaiken kirjoittaisin auki, mutta täytyy vielä yksi asia ottaa esiin. Olen useasti kertonut että tykkään syödä määrällisesti paljon ja tähänkin löytyi vastaus, sillä perimäni mukaan joudun syömään keskivertoväestöä enemmän saman mielihyvämäärän saavuttamiseksi. Myös veljelläni on sama ominaisuus, eli ruokaa uppoaa määrällisesti paljon.

Omalla kohdallani tähän voidaan lisätä vielä kulutuksen lisäämä ruokahalu ja ollaankin todettu mieheni kanssa (joka on mua kooltaan melkein puolet painavampi) että meitsi kyllä vie voiton silloin kun syödään. Kun mies on jo ihan ähkyssä, niin mä vasta aloittelen… 😀

Testin mukaan koen myös kasvikset maukkaina (cheeeeck!) ja mulla on keskivertoa suurempi makeanhimo!

Jos kiinnostuit testeistä, suosittelen tsekkaamaan Evogenomin nettisivut, joista löytyy kattavammin testien sisältämä data. Mulle tehtiin tosiaan tuo laajin SPORT-testi, jossa oli 86 sivua dataa!

Sain teille vielä huikeet alekoodit käyttöön, eli koodilla ainoevopremium saat Premium-testin raakadatalla 240 €. Koodilla ainoevosport saat Sport-testin hintaan 390 €.

Yhteistyössä Evogenomin kanssa.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


4 Responses to “GEENITESTIN TULOKSET JA HUIKEE ALEKOODI!”

  1. Vilms sanoo:

    Kuulostaa aika vähältä tuo max 15% proteiinin tarve kokonaisenergiasta. Varsinkin sun kaltaiselle super liikunnalliselle ihmiselle… tai ehkä meidät on aivopesty hypettämään protskujen perään. Tuntuu että mediassa jopa ylikorostetaan proteiinin tärkeyttä painonhallinnassa..ehkä liikaakin. Ja markkinoilla on jos jonkinlaisia proteiinituotteita. Varmaan proteiinin liikasaantikaan ei ole harvinaista. Mitähän siitä seuraa..pidemmällä aikavälillä? Voikohan olla kuormittavia vaikutusta ruoansulatukselle tms. Olisi mukava saada postausta proteiinien roolista ruokavaliossa. Sulla on niin mukava ote käsitellä asioita! :))

    • ainorouhiainen sanoo:

      NO kyllä kuulostaa todella vähältä ja tällä hetkellä makrot jakautuu kyllä paljon suuremmalle prosenttimäärälle protskun puolesta. Aloin miettimään asiaa ihan samalta kannalta sun kanssa ja tässä on hyvä aihe ihan postauksen muotoon! Kiitos palautteesta 🙂

  2. Lukija sanoo:

    Postaustoive: suorita 10k kcal haaste! Oon kattellu viime aikoina youtubesta paljon näitä ja jotenki tosi mielenkiintosia. Ja aina puhut että oot niin kova syömään, nii eikös nyt ois hyvä tilaisuus ottaa sanoista mittaa 😉 toteutus vaikka kuvien, aikataulun ja fiilisten kera päiväkirjamuotoon. Otatko haasteen vastaan? Ei nyt välttämättä heti, mutta sit kun sopiva päivä löytyy! 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      No tätä mä oon jo kauan miettinyt että pitää toteuttaa! 😀 Uskon että selviäsin tästä kunnialla, mutta jotenkin kauhistuttaa se olo tila haasteen jälkimainingeissa. haha. No enköhän mää silti tän toteuta ja sitten täytyy varmaan ottaa ihan videomateriaalia!

Kommentoi