PITÄÄKÖ TREENATA PALJON ETTÄ PYSYY KUNNOSSA?

Kävin tässä tovi sitten keskustelua, joka meni suunnilleen näin. ”Oot niin hyvässä kunnossa, mutta sehän on selvää kun treenaat niin paljon. En varmaan ikinä pystyis treenaamaan itseäni samaan kuntoon.”

Tuo siis tiivistetysti sanoma koko keskustelusta, josta lähti tämän postauksen ajatus liikkeelle. Se mikä on ”hyvä kunto” on tietysti katsojan silmissä ja tavotteissa, mutta jos ajatellaan vaikka tällaista perus timmiä, sporttista kroppaa, suhteellisen hyvällä lihaserottuvuudella.

Monesti mennään metsään juuri siinä, että ajatellaan sen vaativan älyttömästi töitä. Okei, toki töitäkin pitää tehdä, mutta määrällisesti myös inhimillinen määrä riittää. Omat treenimääräni eivät ole missään suhteessa normaaleja, eivätkä sovi sellaisen aikatauluun, joka käy esimerkiksi päivätöissä. Tai no, kaikkihan on mahdollista, mutta saatte varmasti ideasta kiinni, on nimittäin hyvä, että on myös muuta elämää kuin treenit. ;)

Mun treenimääristä noin 70% tulee työn kautta, jumppia ohjatessa ja loput teen sitten omalla ajalla, jota mulla on aika joustavasti käytössä kyseisen ammatinvalinnan vuoksi. Tänään taas olin niin kiitollisella fiiliksellä, kun sain aamulla nukkua myöhään, juoda kahvit ja syödä brekut rauhassa ja sitten lähteä treenaamaan = ohjaamaan tuntia. Sitten saan tästä vielä palkkaa! Vois olla asiat huonomminkin..

No joo takaisin asiaan. Määrästä ja laadusta puhuttaessa, laatu on aina suuremmassa roolissa kehityksen suhteen. Toki jos ajatuksena on vain kuluttaa mahdollisimman paljon energiaa, silloin ne määrät ovat tärkeämpiä, mutta pitkällä juoksulla tuollainen ei ole mistään suunnasta kovinkaan kehittävää! Kun halutaan timmi kroppa, on laatu, suunnitelmallisuus sekä palautuminen suuressa roolissa. Myös ruokavalion osuus on todella tärkeä!

Saan usein kommenttia juuri siitä että eikö ole jopa ”vaarallista” syödä miinuksilla, kun kerta treenaan niin paljon. Kulutuksen ja syödyn ruuan suhde on kuitenkin se mikä ratkaisee. Jos ajatellaan että mun kulutus olisi päivässä vaikka 4000 kcal ja syön 3500 kcal, tällöin jään miinukselle 500 kaloria, mikä on melko sopiva tahti kiristymiseen ja painon pudotukseen.

Ihan samaan tulokseen päästään jos joku toinen kuluttaa 2000 kcal ja syö 1500 kcal. Tällöin hänkin jää miinuksille saman verran. Kaikessa tulee aina ottaa huomioon näiden kahden suhde ja asettaa kalorimäärät sen mukaan, mitä tavoitellaan. Jos kyseessä on pienikokoinen henkilö, jonka kulutus on vähäistä, tällöin kulutus on melko pieni, eikä siihen ihan hurjia energiamääriä mahdu. Terveellistä ruokaa voi toki aina syödä määrällisestikin suurissa määrin, koska usein terveelliset ruoka-aineet ovat suhteellisen vähäenergisiä. Kulutukseen vaikuttaa aina aktiivisuuden lisäksi myös kehonkoostumus, eli enemmän lihasmassaa omaava henkilö kuluttaakin hieman enemmän.

Jotta ei mene ihan jaaritteluksi, palataan otsikon kysymykseen. Ei siis tarvitse treenata paljon, jos haluaa pysyä timmissä kunnossa. Tärkeämpää on osata suhteuttaa syömiset omaan aktiivisuuteensa ja tehdä treenit tehokkaasti ja laadukkaasti. Itse tunnetusti tykkään syödä määrällisesti myös paljon, jolloin liikkuminen on kätevä apukeino nostamaan kulutusta, jotta voin jatkaa rakasta harrastustani, eli kokkaamista ja syömistä. :D

Kun mulla on kausia, jolloin liikkuminen vähenee radikaalisti, vähennän yleensä hiilihydraateista ensimmäisenä. Ei siksi, että hiilarit olisivat jotenkin pahasta, vaan siksi että omassa ruokavaliossani energiaa tulee noin 50% hiilareista, jolloin niistä on helpoin lähteä leikkaamaan kun on tarve. Lisäksi proteiini -ja rasvapitoinen ruokavalio pitää hieman paremmin nälkää.

Tässä energiatasapainossa on kuitenkin huomionarvoista myös se, että kun keho voi hyvin ja on ns. tasapainossa, ei lyhyet tai hieman pidemmätkään tauot, lomailut tai enemmän syömiset vaikuta mitenkään. Kun ne peruspilarit ovat pystyssä suurimman osan ajasta, voi, saa ja kannattaakin höllätä välillä ja tehdä jotain ihan muuta. Suosittelenkin hakemaan sitä tilaa, missä on hyvä olla, voi syödä ilman että jokaista suupalaa tarvitsee miettiä ja treenaamaan mielekkäästi, tehokkaasti, liikunnasta nauttien. Tästä tulee yleensä se paras lopputulos!

Instagramissa jo avasinkin aihetta, mutta jos juhlapyhien jälkeen on morkkis kaikesta syömisestä, käännä ajatus päinvastaiseksi ja mieti että kroppa on nyt ladattu energialla ja valmiina entistä parempiin treeneihin ja sitä kautta tuloksiin! Energia ei ole vihollinen, vaan kaiken liikkumisen perusta. :)

PS. Jos mielessä siintää se timmi bikinibody, niin kesän kivoimmat treenit ja motivaatio Bikini Fit – ohjelman avulla TÄÄLTÄ!! 

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


Kommentoi