KEITTOKAUSI KÄYNTIIN

Tykkään kovasti syksystä, sillä nyt saa taas poltella kynttilöitä niin paljon kun jaksaa ja muutenkin tunnelma on kaikinpuolin kotoisa. Tein maanantaina suursiivouksen kotona ja kävin ostamassa pari uutta juttua kotiin. Pienillä jutuilla on aika suuri vaikutus, sillä on niin paljon mukavampaa tulla kotiin kun kaikki on järjestyksessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syksyllä alkaa myös tehdä mieli lämpimiä ja mausteisia ruokia ja mikä olisikaan parempaa kuin ihanan samettinen kasvissosekeitto. Kurpitsat ovat nyt sesongissa, joten niitä kannattaa käyttää runsain mitoin ruuanlaitossa. Kurpitsa on kevyt, ehkä hieman bataattimainen vihannes. Porkkanan tavoin kurpitsa sisältää runsaasti beetakaroteenia, K-vitamiinia ja kaliumia. Banaani mainitaan usein hyvänä kaliumin lähteenä, mutta kurpitsa on näistä kuitenkin vielä parempi. Kalium onkin tärkeä kivennäisaine, etenkin jos treenailee ahkerasti. Itse olen tykästynyt myskikurpitsaan ja oon valmistanut siitä niin ranskalaisia, risottoa kuin sosekeittoakin. Kurpitsan sisällä olevat siemenet kannattaa ottaa hyötykäyttöön ja paahtaa uunissa keiton kaveriksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syksyinen sosekeitto (reilu kattilallinen):

 • 1 myskikurpitsa
 • 3 isoa porkkanaa
 • 450 g kukkakaalia (käytin pakaste)
 • 3 punaista suippopaprikaa
 • 2 makea sipulia
 • 5-10 valkosipulinkynttä
 • 400 ml kookosmaitoa (myös kevyt kookosmaito käy tähän)
 • kookosöljyä & mausteita

Kuori myskikurpitsa ja halkaise kahtia. Poista siemenet ja paloittele kurpitsa pienemmiksi paloiksi. Pilko myös porkkanat ja keitä molemmat ainesosat pehmeäksi kattilassa. Jos käytät kukkakaalia pakkasesta, sulata se erillisessä kattilassa. Paloittele suippopaprika, sipulit ja valkosipuli ja paista pehmeäksi pannulla kookosöljyssä, mausta keyesti. Soseuta kaikki kypsät ainesosat tehosekoittimessa kookosmaidon kanssa. Mausta joko kasvisliemikuutiolla tai mausteilla. Käytin herbamarea, chili-pippuria sekä chipotle chiliä. Kurpitsan siemenet paahtuvat 175-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan. Siemenien sekaan voi sekoittaa lusikallisen kookosöljyä ja haluttuja mausteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sosekeitot ovat kevyitä, mutta silti täynnä hyvää tekeviä vitamiineja ja ravinteita, joten sopii ihan täydellisesti myös keventäjän ruokavalioon. Lisäksi kevyen energiamäärän vuoksi, keittoa voi syödä reilumman määrän! ;)


8 Responses to “KEITTOKAUSI KÄYNTIIN”

 1. Avatar Erika sanoo:

  Mitä kookosmaidon tilalla voi käyttää? Maitoa?

 2. Avatar Aino sanoo:

  Näyttää niin herkulliselta! Tästä postauksesta tuli syksyinen fiilis <3

 3. Avatar Jenni sanoo:

  Mä oon kans hulluna myskiin! Teen melkein samoilla aineksilla tuon keiton mutta käytän makeuttamatonta mantelimaitoa ja lisään pari tomaattia. Ja nuo myskikurpitsansiemenet on ihan täydellisiä uunin jälkeen, sellasia ihanan täyteläisiä. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Se on kyllä niin hyvää! Mäkin käytän aina välillä noita kevyempiä mantelimaitoja, tänään teki mieli jotain vähän ”kermaisempaa” :D

 4. Avatar HannaK. sanoo:

  Sun rohkaisemana aion kyllä kokeilla kurpitsaa ja varmaankin juuri tällä ohjeella! Otatko yleensä aterian kylkeen jonkin proteiininlähteen, kun keitossa itsessään ei sitä erityisemmin ole?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kannattaa kokeilla! Saatan lisätä keiton päälle esim. lohta tai vaikka paahdettuja kikherneitä tuomaan lisää ruokaisuutta. Joskus syön keittoa välipalana, jolloin se menee ihan sellaisenaankin. =)

Kommentoi