KOLME RUOKA-AINETTA JOIDEN TERVEELLISYYDESTÄ KAIKKI OVAT SAMAA MIELTÄ

Mitä ravitsemukseen ja ruokavalioon tulee, nykyään löytyy koulukuntia joka lähtöön. Kun jonkun mielestä jokin ruoka-aine on terveellinen, lytätään se taas toisaalla. Olette varmasti joutuneet tilanteeseen, jossa olette iloisesti syönyt vaikka kaurapuuroa, ja sitten seuraavaksi lukenut kuinka kaikki viljat ovat ihmiselle pahasta. Näitä tapauksia eri ruoka-aineiden kohdalla löytyy todella paljon ja aloinkin miettiä ruokia, jotka ovat kaikkien mielestä terveellisiä. Ruoka-aine jota suosittelee viralliset suositukset, paleo, vhh, vegaanit ja kaikki erilaisia ruokailutapoja noudattavat. Keksin kolme, keksittekö te enemmän?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avocado – Rasvat ovat aika vaikea aihe, sillä niiden terveellisyydestä on olemassa monia erilaisia ajatustapoja. Kukaan ei kuitenkaan lyttää avocadoa, joka sisältää runsaasti antioksidantteja ja lähes 20:hta erilaista vitamiinia ja mineraalia. Avocado ei myöskään vaikuta omega kolmosen ja kutosen tärkeään suhteeseen negatiivisesti.

Parsakaali – Yleisesti kukaan tuskin on eri mieltä siitä, että vihanneksien syönti tekee hyvää, mutta parsakaali on kuitenkin kaikkien vihanneksien kuningas. Voisi jopa sanoa, että mitä enemmän sitä syö,  sen parempi. :D Parsakaali on myös valittu terveellisimmäksi kasvikseksi, sillä se on varsinainen superkasvis. Tämä superruoka sisältää mm. rautaa, A-, C- ja K-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia sekä ravintokuituja. Parsakaalilla on todettu olevan myös syöpää ehkäisevä vaikutus.

Mustikat – Kotimaiset mustikat (ja kaikki marjat) ovat todellista superfoodia, sillä ne ovat vähäenergisiä ja hyvän makuisia. Mustikka sisältää runsaasti c-vitamiinia, mangaania ja kuitua. Mustikoissa on myös polyfenoleiksi kutsuttuja fytonutrientteja. Niillä on antioksidanttisia ja tulehduksia estäviä vaikutuksia. 

kuva: Riikka


19 Responses to “KOLME RUOKA-AINETTA JOIDEN TERVEELLISYYDESTÄ KAIKKI OVAT SAMAA MIELTÄ”

 1. Avatar Mersu sanoo:

  Hauska lista! Ei niitä kovin montaa ole, hullua :D

  Tosin meille FODMAPia noudattaville parsakaali voi olla vähän ongelmallinen. Minun vatsani ei sitä esimerkiksi siedä, mikä on todella sääli. Mutta ei parsakaalia silti epäterveelliseksi väitetä :)

  • Avatar Hentsu sanoo:

   Myös avokado voi olla harmillinen FODMAPia noudattaville :) . Toki fodmappia ei varmaan lasketa tälläiseksi ruokavalioksi, koska johtuu sairaudesta.

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Juu FODMAP menee samaan kategoriaan kuin allergiat, joten en laskisi sitä mukaan =)

    • Avatar Mersu sanoo:

     Niin, muuten ei jää pian listalle yhtään mitään :D

     Mutta onpa vaan ruokailu menny vaikeaksi kun vaan kolme ”kaikkien hyväksymää” ruoka-ainetta. Mitenköhän juomapuoli? Pelkkä vesi?

   • Avatar Mersu sanoo:

    Näinhän se on! Muistin sen juuri kun olin jättänyt kommentin. Lipsahti mielestä kun itse pystyn sitä jo pienessä määrin nauttimaan ;D

    Toivottavasti pian saisi parsakaalinkin takaisin :)

 2. Avatar Jenna sanoo:

  Tosi mielenkiitoinen postaus, en olekaan ennen tullut ajatelleeksi asiaa näin. Aloin oikeen miettiä, mutta en kyllä keksi listaan lisää ruoka-aineita. Haluaisin lisätä listaan kauran, mutta kuten sanoit, joidenkin mielestä viljat ovat ihmisille pahaksi..

 3. Avatar K sanoo:

  Olenko ainoa jolle parsakaali aiheuttaa vatsaoireita: paljon ilmaa vatsaan?

 4. Avatar Eeva sanoo:

  Ehkä pähkinät ja siemenet (ainakin osa) sopisi myös tähän listaan. :) Luultavasti parsan lisäksi myös kaikki muutkin lehtivihreät kuten pinaatti ja lehtikaali. Vaikea kyllä keksiä kauheasti lisää, kananmunan valkuainenkin on jo vegaaneilta poissuljettu…

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuossa vastasinkin jo yhteen, että paleotyylisessä elämäntavassa (ja muissakin) ei suositella pähkinöitä kuin hyvin harvoin/pienissä määrin niiden runsaan omega-6 rasvahapon vuoksi. :D Lehitvihreät ylipäätään mahtuvat varmaan kyllä useimpaan ruokavalioon. =)

 5. Avatar Aino sanoo:

  Pähkinät ovat myös yleensä kaikkien mielestä kohtuudella nautittuna terveellisiä, kunhan pidetään se määrä tosiaan kourallisessa. Tuli mieleen tuosta parsakaalista että se ei ole hyvä myöskään kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla gojitrogeenien vuoksi. Ne kyllä vähenevät kypsentäessä. Hankalaa syödä täydellisesti :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Esimerkiksi paleotyylisessä elämäntavassa (ja muissakin) ei suositella pähkinöitä kuin hyvin harvoin/pienissä määrin niiden runsaan omega-6 rasvahapon vuoksi, joka aiheuttaa taas tulehdustilaa kehossa huonon omega-3 : omega-6 suhteen vuoksi.

   Täydellisesti ei kyllä varmaan pysty edes syömään :D

 6. Avatar Moi sanoo:

  Hauska lista ;D parsakaali on kyl tosiaan oikein superi! Mulla tulee mieleen kaikki vihreät vihannekset. Tai no vihannekset ylipäätään, mutta toisaalta karppaajat vissiin välttelee ”värillisiä” vihanneksia

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Juu joissakin ”koulukunnissa” värilliset kasvikset ovat liian ”sokeripitoisia” tai vastaavaa :D

 7. Avatar Maaria sanoo:

  Pavut ja idut sopivat myös moneen ruokavalioon ja ovat super terveellisiä!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Itseasiassa Paleotyylisen ajattelun mukaan pavut eivät ole hyvä ravinnon lähde, sillä viljojen lisäksi merkittäviä antiravinteiden lähteitä ovat juuri pavut/palkokasvit, esim. soija. :D Iduista luulisi kaikkien olevan yhtä mieltä!

 8. Avatar Maija sanoo:

  Sienet?

  :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En kyllä keksi yhtään koulukuntaa joka ei suosisi sieniä, joten ne kyllä sopis tähän joukkoon! Hyvä Maija :D

 9. Avatar Ilonpilaaja sanoo:

  Fodmap-ruokavaliota noudattava jättää avokadon syömättä. Samaten parsakaali ei sovi kaikille kyseisen dieetin noudattajille.

  Liekö sellaista ruoka-ainetta olemassakaan, mikä olisi kaikille hyvä ja suositeltava. Ehkä marjat, jos jättää allergiat pois laskuista. :D

Kommentoi