ARMAN POHJANTÄHDEN ALLA – RAVINTO

Katselin eilen paljon kohua herättäneen jakson ja tuli fiilis, että voisin raapustella aiheesta myös omia ajatuksiani. Huomaan, että oma ajatustyylini on muokkautunut viime aikoina entisestä. Kun ennen omatkin mielipiteeni olivat aika kärjistettyjä, niin nyt mietin vaan, että miksi kaikesta täytyy aina tehdä niin mustavalkoista, eli joko jokin ruoka-aine tyyliin tappaa tai sitten se on tyyliin ainoa mahdollinen vaihtoehto.

Tässä kyseiseesä pohjantähden alla – jaksossa Arman Alizad paneutuu siis suomalaisten syömään ruokaan ja haastattelee aiheesta eri tahon asiantuntijoita. Jaksossa pohdintaan, miten ruuan avulla voi joko heikentää tai parantaa terveyttään sekä mitkä ovat ruokateollisuuden epäkohdat tällä hetkellä. Asiantuntijoiksi on valittu henkilöitä, jotka kannattavat erilaisia tapoja noudattaa terveellistä ruokavaliota. Mukana on mm. Antti Heikkilä, Peter Flander, Tomi Kokko, Erkki Vartiainen sekä Jaakko Halmetoja. Yleensähän homma jakautuu kahteen kastiin, niihin jotka luottavat tieteeseen ja tuloksiin ja sitten näihin vaihtoehtoisiin tapoihin, jotka eivät tue valtion ravitsemussuosituksia. Jaksossa tapetilla oli jatkuvasti esimerkiksi hiilihydraatit ja maitotuotteet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse syön hiilareita jokaisella aterialla, joko tärkkelyksen, vihanneksien, marjojen tai hedelmien muodossa

Kuten tiedätte, oma ruokavalioni ei ole suoraan valtion ravitsemussuosituksien mukainen, mutta toisaalta ei kovin kaukanakaan siitä. Lukuisien kokeilujen kautta olen löytänyt tyylin, joka sopii parhaiten juuri mulle. Oon silti valmis kokeilemaan uutta ja kyseenalaistamaan toimintapojani edelleen, sillä koen että vain kokeilemalla voi löytää jotain ”parempaa”. Seuraan myös mielenkiinnolla Heikkilän, Kokon ja Halmetojan kaltaisia tyyppejä ja luen heidän juttujaan, mutta osaan soveltaa asioita minulle sopivalla tavalla. Tämä treenimäärä ja rasvakahvilla pärjääminen ei toimisi pidemmän päälle, ei myöskään vähähiilihydraattinen ruokavalio. Mistäkö tiedän? Koska olen kokeillut molempia. Eniten pidän kuitenkin Jaakko Halmetojan ajattelutavasta ja siitä että hän kannustaa juuri runsasravinteisten ruokien syöntiin, eikä usko ainoastaan kaloriteorian tai pelkkien makrojen suhteiden laskemiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaksossa pohdittiin paljon kakkostyypin diabeteksen syitä ja syntyjä, jolloin useampaan kertaan tuli ilmi, että sokeri ja hiilihydraatit olisivat syy tähän. Olen täysin samaa mieltä, että passiivinen elämäntyyli yhdistettynä leivän ja sokerin puputtamiseen ei varmasti vie terveyttä eteenpäin. Täytyy kuitenkin muistaa, että todella harvoin mikään asia johtuu vain yhdestä tekijästä. Moni ihminen, jolla ei ole tietoa terveellisistä elämäntavoista, saattaa lukea tämän niin, että lopetan hiilarien syönnin ja kaikki hoituu sillä. Mitä jos lisäisitkin aktiivisuutta ja alkaisit liikkumaan? Silloin voi syödä myös niitä hiilareita, eikä tarvitse vältellä mitään. Vaikka kyseessä oli ravintoon kohdistuva jakso, olisin toivonut että tähän aktiivisuusasiaan olisi otettu enemmän kantaa. Epäterveellisesti voi syödä myös ilman hiilareita.

Jaksossa käytiin läpi myös tällä hetkellä villitsevät trendit, eli maito ja gluteeni sekä niiden välttely. Olen itse sitä mieltä, että vaikka kokonaisuus ratkaisee aina niin ravitsemussuosituksien suosittelemat vähärasvaiset maitotuotteet eivät ole ainakaan omalla kohdallani terveydelle hyvä valinta. Olen myös sitä mieltä, että ilman maitotuotteita pärjää oikein hyvin. Itse en ole koskaan ollut niiden suurkuluttaja ja nykyään käyttö on todella minimaalista, satunnaisia kertoja lukuunottamatta (jäätelö!).

Olen itse huomannut omien asiakkaiden parissa, että liiallisen rasvan syömisen sijaan, liian vähäinen rasvan syönti on melkeinpä suurempi ongelma ja nimenomaan oikeanlaisen rasvan syöminen. Uskon, että edelleen moni pelkää rasvan syömistä, vaikka pahin rasvakammo alkaa olla jo kumottu. Myös pelkän kaloriteorian mukaan ajatteleminen edesauttaa sitä, että rasvaa vältellään sen runsaan energian vuoksi.

Loistava rasvanlähde

Avodado on loistava rasvanlähde

En tiedä miten näin yksinkertaisesta asiasta kuin syömisestä, saadaan edelleen näin iso juttu aikaiseksi. Miksi pitää olla niin monta eri leiriä, joista ihmisten tulisi valita ”mitä kannattaa”? Mielestäni järkevintä olisikin napata hieman vinkkejä sieltä ja täältä, jolloin löytyy se tyyli joka sopii omaan elämäntilanteeseen. Ehkä se ongelma on juuri siinä, että on mahdoton löytää kultainen keskitie, koska loppupeleissä löytyy niin monta oikeaa tapaa syödä. Voiko passiivista elämäntapaa noudattava 50-vuotias toimistotyöntekijä ja 25 – vuotias huippu-urheilija noudattaa samaa ruokavaliota? No tuskinpa ainakaan niin, että molemmat voisivat hyvin ja kokisivat olonsa energiseksi.

Mielestäni kaikilla haastateltavilla oli mielenkiintoisia pointteja. Ravitsemussuosituksiakin voi toteuttaa omalla tavallaan toimivasti, ilman että täytyy syödä 9 leipäpalaa päivässä. En usko että suosituksia voi syytää Suomalaisten sairastumisesta, koska kuinka moni niitä oikeasti noudattaa? Veikkaan, että suurin ongelma on liiallisen energian saaminen omaan kulutukseen nähden, sokerin, pikaruuan ja alkoholin suuri kulutus. On niin helppo keksiä jokin yksittäinen asia mitä syyttää, kuin paneutua siihen isoon kokonaisuuteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen useasti sanonut, että mulle on ihan sama onko jollain käyttämälläni tavalla takana tieteellisiä kokeita siitä, että se toimii. Syön ja liikun just niin, mistä mulle tulee hyvä olo. Jos joku tulee sanomaan, että hei ton syöminen ei tee sulle hyvää, koska jossain kirjassa sanotaan näin, niin se on mulle aivan yks hailee, jos se toimii omalla kohdallani. Nykyäänhän jengi lukee netistä mikä on terveellistä ja mikä ei, ilman että edes miettii miten ne asiat toimii omassa arjessa.

Sainkohan mitään järkevää sanottua? Olen varmaan jopa tylsä, koska en omaa mitään jyrkkää mielipidettä tästä asiasta. Haluan uskoa, että ei ole mitään yhtä ainoaa tapaa, vaan yksilöllisyys ja elämäntilanne ovat suuremmassa asiassa, kun halutaan löytää toimiva ruokavalio ja sitä kautta terveys! Fakta on kuitenkin se, että oikeanlainen ravinto toimii paremmin kuin useammat lääkkeet ja moni ihminen ei tosiaan tiedä, miten hyväksi he voisivat olonsa tuntea muuttamalla ruokailutottumuksiaan.


16 Responses to “ARMAN POHJANTÄHDEN ALLA – RAVINTO”

  1. Anu sanoo:

    Hyvä kirjoitus Aino! Vaikka olenkin se, joka enimmäkseen luottaa tieteeseen, tuloksiin ja ravintosuosituksiin, haluan mielelläni kuulla muitakin kantoja asiaan. Heikkilä ei kuitenkaan kuulu lempihenkilöihini. Hiilarit ovat paljon liikkuvalla tärkeitä, siitä en tule ikinä tinkimään.

  2. Sanni sanoo:

    Just näinhän se menee. 🙂 Hyvä Aino!

  3. Helene sanoo:

    Katsoin itsekin lähinnä mielenkiinnosta kyseisen jakson, ja oli kyllä pakko lopettaa kesken sen katsominen. Arman oli kerännyt ”asiantuntijoita” haastateltavikseen, ja osalla heistä ei omakohtaisten kokemusten lisäksi ollut antaa juurikaan näyttöä ruokavalion toimivuudesta.
    Ohjelmassa oli varmaankin tarkoituksella haettu vastakkainasettelua, mutta en tiedä palveliko sellainen tässä tapauksessa ketään.
    Varsinkin ärsytti suomalaisten ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota noudattanut mies (en muista nimeä!), joka kertoi lihoneensa runsaasti suositusten mukaisesti syödessään. Nykyisissä ravitsemussuosituksissahan suositellaan runsasta kasvisten ja marjojen käyttöä, ja laadukkaita kuitulähteitä. Mieleeni jäi, että hänelle suurin ongelma oli se 8 palaa leipää. Ei kukaan siinä ravitsemussuosituksessa niin käske, kyseessä on (täysjyvä)viljatuotteet johon kuuluu muutakin, jne.

    Tämä jakso meni itsellä tunteisiin lähinnä osan haastateltujen huonojen argumenttien takia. Heikkilää pidän kyllä osaavana ja tietävänä ihmisenä, olen itsekin lukenut hänen kirjojaan.

  4. Ansku sanoo:

    Hyvä kirjoitus tosiaan, itsekin katselin tuon jakson eilen ja vaikka siinä olikin hyviä pointteja, niin jotenkin jäi päällimmäiseksi mieleen se, että ihan varmasti nyt muka saan kakkostyypin diabeteksen syömällä näkki- tai ruisleivän joka pvä ja vetämällä kaurapuuroa lähes joka aamu 😀 Syömisestä saa kyllä näköjään yllättävän monimutkaista.

  5. Neea sanoo:

    Juurikin näin! Itseäni ärsyttää se, että monesti kuulee väitettävän ravitsemussuositusten olevan kaiken pahan alku ja juuri. Valitetaan, kuinka niiden tarkoituksena on vain sairastuttaa ja tukea lääketeollisuutta yms. Tosiasiahan on, että tosiaan harva on niiden noudattamista edes kokeillut. Sitäpaitsi ravitsemussuosituksissakin on mun mielestä aika kivasti liikkumavaraa, joista voi soveltaa itselleen parhaan vaihtoehdon 🙂

  6. Heidi sanoo:

    Jess, hyvä Aino! Oot kyllä asian ytimessä 🙂 Turha mustavalkoisuus ja vastakkainasettelu saisi mielestäni jäädä jo taka-alalle. Eikö voisi löytyä tapa, jolla kaikki alan erilaiset asiantuntijat voisivat yhdessä edistää suomalaisten terveyttä? Virallisella puolella olisi opittavaa vaihtoehtosuuntauksilta ja varmasti myös toisin päin.

    Sun asenne ei suinkaan ole tylsä vaan äärimmäisen järkevä ja fiksu! Tykkään isosti! 🙂

    ~Heidi
    http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi/

  7. Elina sanoo:

    Hyvää pohdintaa! Munkin oli pakko katsoa tuo jakso ja alkoi kyllä ärsyttämään! Ohjelmasta saa juurikin sen käsityksen, että ihminen sairastuu 2-tyypin diabetekseen syömällä suositusten mukaan. Ärsytttävää yleistämistä! Suurin osa 2-tyypin diabeetikoista ei varmasti ole noudattanut suosituksia, vaan ovat syöneet vaan liikaa ja liian sokeripitoisesti.

    Toinen asia mikä sai savun nousemaan korvista oli se, että elämäntapamuutokset diabeteksen hoidossa olisi jotenkin uusi asia. Sehän on ihan päivän selvää että laihduttamalla ylipainoinen diabeetikko voi päästä lääkkeistään jopa kokonaan eroon. Lääkäreiden käypähoitosuosituksissakin painonhallinta on mainittu heti ensimmäisenä 2-tyypin diabeetikkojen hoitosuosituksessa. Argh, menipä tunteisiin! 😀

    T. kolmannen vuoden lääkisopiskelija, joka aikoo valmistuttuaan kehoittaa kaikkia ylipainoisia parantamaan elintapojaan ja pyrkimään normaalipainoon

    • Moi sanoo:

      Voi miten ihanaa että Suomessa (olettaen että oot lääkiksessä Suomessa) korostetaan myös ravinnon merkitystä parannuskeinona. Tuntuu että tässä medikalisoituneessa yhteiskunnassa unohdetaan ihan täysin, että me ei sairastuta sen takia että meidän kropasta puuttuis joku kemikaali ja aletaan määräämään lääkkeitä ennen kun vaivan aiheuttajaan puututaan (mikä usein on ylipaino/huono ruokavalio).

  8. silja sanoo:

    Tosi hyvä teksti! Minä olen siun kanssa ihan samoilla linjoilla. Ja näille ”asian(sa)tuntijoille” olisi tehnyt mieli kommentoida ainoastaan että mitäs sitä sitten syö kun on melko köyhä. Itse olen opiskelija ja heti tuon jakson katsottuani lähdin luomu-hyvärasva-kasvis fiilareissa prismaan. No sitten huomasin että kikherne purkin hinnalla saan 5kg kaurahiutaleita ja luomubasilika ruukun hinnalla 3kg perunaa. Siihen jäi näiden asiantuntijoiden energisyyden ihailu ja jatkan hiilihydraattilinjalla 😀 Uskon, että esim Tomi Kokon suosima ruokavalio toimii monelle toimistotyöntekijälle, jotka liikkuvat kohtalaisesti ja ovat hyvätuloisia, mutta mustavalkeiden lasien takaa ei nähdä että jo pelkkä elämäntilanne ei salli kaikille näiden jakson asiantuntijoiden ruokavaliota.. Harmi! Itse mielelläni ostaisin kananmunat luomuna ja tomaatit kotimaisina ja korvaisin raejuuston laadukkaalla kanalla, mutta toisaalta haluan myös että rahat riittää sähkölaskuunkin 😀 Tasapaino ja elämäntilanne huomioon!

    • Sirpale sanoo:

      Toimi myös itsellä opiskeluaikoina ja rankassa duunissa 😀 Sijoitin ruokaan opiskelurahat ;D

  9. Moi sanoo:

    Miksi hiilareita vieläkin mustamaalataan voihh.. Niitä käytetään maskeeraamaan todelliset ongelmat. Ei ne insuliinitasot nouse, ellei solun ympärillä ole rasvakerrosta, joka estää sitä solua käyttämään glukoosia ja keho pumppaa sitä insuliinia turhaan. Rasva pois ja solu pysty hyötykäyttämään hiilihydraatit. Missä sitä diabetesta esiintyy vähiten maailmassa? Aasian alueilla jossa syödään paljon riisiä, vihanneksia ja hedelmiä. Lihan syönti on kallista, joten sitä syödään erittäin harvoin/erittäin pienissä määrissä

    • Enni sanoo:

      Niin samaa mieltä!! eläinproteiinit eli tarpeettomat kolesterolit pois ja hiilareita vaan länsimaihinkin

  10. Sirpale sanoo:

    Itselleni ei sovi ravintosuositusten mukainen ruokavalio, paitsi jos haluan aloittaa uudestaan astmalääkityksen, otan 10 lisäkiloa ja kärsin jatkuvista mahakivuista. En siis ole lääkäreiden mukaan millekään varsinaisesti allerginen (gluteeni/laktoosi), mutta en kestä niitä ollenkaan. Valitsen siis terveyden, ja sovelletun paleoruokavalion. Uskon vahvasti puhtaaseen syömiseen ja kohtuuteen. Veriarvoni ovat tällä hetkellä täydelliset ja kroppa toimii kuin unelma.

    Jokaisella pitää löytää se oma tie!

  11. Enni sanoo:

    Mua otti niin päähän toi hiilareiden välttelypuhe. Ärsyttävää kun totakin ohjelmaa katsoo monet ihmiset ja ottaa oppia siitä… Aivot toimii glukoosilla eli sokerilla eli hiilareilla!! On todettu että perinteisellä kiinalaisella ruokavaliolla eläneet ihmiset ovat olleet aina kaikista terveimpiä, normaalipainoisia ja eläneet pitkään. Ja he ovat suureksi osaksi syöneet paljon kasviksia ja riisiä! Eli paljon hiilihydraatteja ja vähän rasvaa. Mun mielestä rasvoja ja proteiineja korostetaan ihan liikaa. Oli myös pettymys ettei eläintalouden järkyttävästä brutaaliuudesta puhuttu mitään… Tuntu että jauhettiin vaan samaa vanhaa että ihmiset syö enemmän kun kuluttaa, hiilarit on pahasta ja ihmiset on vieraantuneet luonnosta :/

  12. Aino sanoo:

    Hyvä kirjoitus ja fiksusti olet pohtinut aihetta. Esimerkiksi Halmetojan puheet ravintotiheistä ruoista ovat järkeviä, mutta samaa mieltä ovat viralliset asiantuntijat – kasvikset, hedelmät ja marjathan ovat ravitsemussuositusten perusta.
    Ihmettelen hieman kommenttiasi siitä, etteivät tieteelliset tutkimukset kiinnosta sinua. Olethan sinäkin jostain saanut tietoa terveellisistä ruoka-aineista tai elimistön fysiologiasta. Alkuperäinen tieto, esimerkiksi kalan terveysvaikutukset tai tyydyttymättömän rasvan vaikutukset elimistössä, perustuu tieteeseen. Jotkut ovat tutkineet näitäkin asioita kliinisesti ja uusi tutkimustieto rakentuu aina vanhan päälle.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos kommentista! 🙂

      En tarkoittanut ihan noin, että tutkimukset kiinnosta, toki kiinnostaa. Tarkoitin lähinnä että jos olen esim. todennut että kookosöljy toimii minulla ja voin sen avulla hyvin, vaikka jotkut tutkimukset sanoisivat muuta, niin uskon mielummin tuntemuksiani kuin tutkimuksia! Tämä nyt oli ehkä kehno esimerkki, koska kookosöljyn vaikutuksia ei voi toki tietää pidemmällä tähtäimellä, mutta ehkä ymmärsit pointin. 🙂 Kuuntelen kehoani ja toimin sen mukaan mielummin kuin tiettyjen ”sääntöjen mukaan”

Kommentoi