”SIIS TÄÄ RAAKASUKLAA ON PAREMPAA KUIN FAZERIN SININEN”

Moni on ehkä kuullut tai lukenut erilaisia hehkutuksia siitä, miten joku terveysjuttu on aivan älyttömän herkullista ja upeeta. Sitten on innoissaan testannut reseptiä ja todennut, että hyi hitto, eihän tää ole lähelläkään sitä mitä luvattiin. Useinhan näitä reseptejä verrataan johonkin vastaavaan epäterveellisempään versioon ja haetaan tietynlaista makuelämystä sitä kautta.

Jos on käynyt näin, että on kokeillut jotain uutta ja sitten pettynyt, tulee siinä varmaan mietittyä, että mikä meni vikaan? Kusettiko kirjoittaja röyhkeästi klikkailujen toivossa vai teinkö jotain väärin? Sanoisin, että kyseessä on makuaisti ja se mihin se on tottunut. Voin ihan rehellisesti sanoa käsi sydämellä, että itse nautin raakasuklaasta, raakaleivonnaisista ja muista resepteistä joita valmistan. Kyseessä on siis se, että olen totuttanut makuaistini tiettyyn tyyliin. Kun ei syö sokeria ja tavanomaisia rasvaisia sekä suolaisia ruokia, maistuu maut paljon herkemmin. Kaikki jotka ovat olleet dieetillä pidempään, tietävät kuinka hyvältä pelkkä omenakin voi maistua, tavallisesta ruuasta puhumattakaan.

Collage_Fotor1

Kyseessä ei siis ole kusetus, vaan se mihin on tottunut. Jos on syönyt aiemmin vain sitä Fazerin sinistä ja sitten maistaa raakasuklaata, maistuu se luultavasti mauttomalta tai vähintään oudolta. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kuka tahansa voi halutessaan oppia nauttimaan terveellisemmästä ruuasta ja myös niistä herkuista. En olisi ikinä uskonut kirjoittavani näin, mutta kun ei mässäile joka viikko karamelleilla, silloin ihan oikeasti tavallinen tuore taateli voi maistua niin hyvältä, että ei muuta tarvitse. Tähän ei ehkä riitä viikon tai kahdenkaan sokerittomuus, mutta ajan kanssa muutos kyllä tapahtuu.

Moni kuvittelee, että jos ei vetele niitä perinteisiä herkkuja, joutuu jotenkin luopumaan jostain, mutta ideahan on juurikin siinä, että raakasuklaa tai nicecream maistuvat ihan yhtä hyvälle kuin tavallisetkin ja niiden jälkeenkin on hyvä olo. Tällöin ei tarvitse luopua mistään, enkä koe että tarvisi edes ”silloin tällöin” poiketa linjasta. Jos tulee fiilis, että nyt on pakko saada sitä makuunin karkkia niin sitten sitä haetaan. Eipä ole tullut viimeiseen vuoteen kertaakaan. (ja nyt ihan varmasti tulee vloppuna sitten himo kun kirjoitin noin :D)

Collage_Fotor

Sama juttu pätee muuhunkin syömiseen. Itse ainakin koen niin, että jos on tullut syötyä raskaammin viikonloppuna, voi maanantaina smoothiet ja puurot maistua ihan pahvilta, eikä se taatelikaan houkuta hirveästi. Kun kyseessä on lyhyempi poikkeama, makuaisti palaa tuttuihin uomiinsa yhtä nopeasti.

Monet jotka haaveilevat uusista terveellisemmistä elämäntavoista harmittelevat sitä, että sitten joutuu syödä vain mautonta ruokaa ja ei ole mitään nautintoja. Jos siellä ruudun takana on joku joka tunnistaa itsensä edellisestä niin haluan sanoa, että asia ei ole näin. Alussa voi olla hieman haasteita, mutta uudet tavat rutinoituvat hyvin nopeasti ja uudet ruoka-aineetkin alkavat maistua hyvältä. Jos jokin ruoka-aine tökkii tökkimistään, silloin se ei ole sinulle ”terveellinen” ruoka. Rahkan väkisin änkeminen suuhun ei ole millään tavoin pakollista saati järkevää. Aina löytyy vaihtoehtoja ja avain pysyvään muutokseen on juurikin siinä että löytää tasapainon, jossa on helppo elää!


10 Responses to “”SIIS TÄÄ RAAKASUKLAA ON PAREMPAA KUIN FAZERIN SININEN””

 1. Avatar Heidi sanoo:

  Tää on kyllä niin totta! Mun mielestä tän lisäks kun on jonkun aikaa syönyt puhtaammin tai terveellisemmin ja päättää pitää herkkupäivän saattaakin huomata et ei ne karkit ookkaan niin hyviä. Ite toivon taas että pääsisin tohon tilanteeseen et pelkkään terveelliseen olis tottunut mut ajan kanssa sitten. Täytyy sanoa et sun blogin sisältö on jatkuvasti monipuolista ja mielenkiintoista. Vaikka monia asioita ootkin jo ehtinyt käsittelemään (tai ainakin siltä tuntuu sun blogia pidempään seuranneena) niin osaat tuoda jonkunlaista uutta näkökulmaa jos kyse on uudelleen samasta asiasta :)

 2. Avatar Silja sanoo:

  Jep, juurikin näin! Itse olen jo vuoden vierottunut sokerista ja n. puoli vuotta sitten aloin huomaamaan että ei se oikea karkki enää maistukaan edes niin kummoiselta kuin muisteli. Ihan harmitti alkuun koska ennen siitä oli saanut niin hyvät kiksit:D Pääsiäisenä sit päätin olosuhteiden takia/mahdollisuuden tarjotessa:D maistaa läpi kaikki entiset paheeni ja herkkuni. Ja voihan hitto tää kyllä kääntyy myös itseä vastaan!! Odotin niin kovasti mm. rasvaista pitsaa, mutta ei se kyllä maistunut oikein miltään :D Paitsi juurikin siltä rasvalta.. Koko pääsiäisen odotin ihan super kovasti tiistai aamun arki puuroa sekä iltapalaksi rouskuttelemiani porkkanoita ja se se vasta hyvää oli!! Hankala on esim poikaystävän tajuta kun halutaan herkutella ja toinen ottaa jättipussin karkkia ja minä haluan riisikakkuja avokadolla ja kalkkunalla; se vaan mun suussa maistuu miljoonasti paremmalta ja oikein himoitsen niitä!

 3. Avatar Aida sanoo:

  Todella hyvä postaus!!

 4. Avatar Tuija sanoo:

  Sun tekemät raakakakut on aina kyllä näyttäneet aivan täydellisiltä:)

 5. Avatar Piya sanoo:

  Moikka! Tänään työpaikallani aamukahvilla työkaverini kysyi, mitä kehittelemäsi aamupalasmoothieni sisältää. Kerroin, että vettä, pinaattia, banaania, mustaherukoita, cocovin viherjauhetta, pellavarouhetta, psyliumia ja heraisolaattia. Työkaverini heitti ilmaan, onko hemoglobiinini jo liian korkea, jos syön 150g pakastepinaattia päivittäin. Mitä luulet? Olen sekasyöjä, suosin vihreitä vihanneksia kuten parsakaalia useita kertoja viikossa, ruis tai kauraleipää syön yleensä yhdellä aterialla päivässä ja lihaa kerran/kaksi päivässä, suosin kalaa ja kanaa.. Aiemmin hemoglobiinini on ollut n. 130 pintaan. Kiitos vastauksesta!

  • Avatar Hb125 sanoo:

   Enemmän olisin huolissaan pinaatin sisältämästä nitraatista; rautaa kaikissa vihreissä vihanneksissa on, mutta melko pieniä määriä kumminkin. Lihatuotteista maksassa ja verituotteissa on runsaasti rautaa, mutta varsinkin naisella on todella vaikea saada hemoglobiini liian korkeaksi, ellei ole siihen geneettistä taipumusta. Työterveydessä voit varmasti käydä otattamassa hemoglobiinitestin, senhän saa pienestä veripisarasta parissa sekunnissa pikatestillä.
   Itsellä mustikat ja kasvisten lisääminen ovat saaneet hemoglobiinin just ja just yli maagisen 125, jonka alapuolella olen ollut koko aikuisikäni, lukuunottamatta yhtä vegaanivuotta, jolloin hemoglobiini oli henkilökohtaisen ennätykseni 139.

 6. Avatar Pia Mari sanoo:

  Mä muistan kun hehkutin bataattibrownieta kaverille ja päätin sitten tehdä niitä hänelle myös. Sain vähän hitaita katseita, että nämäkö ovat sun mielestä hyviä…?

  p.s taatelit on ihania <3

 7. Avatar Ella sanoo:

  Hei,

  Minulla olisi kysymys ja oletkin ensimmäinen mieleentuleva henkilö, jonka puoleen kääntyä kun googlettelu ei tuottanut tulosta. Eli siis minulla on nyt reilun viikon ajan ollut etureidessä puolelta toiselle muljahteleva kohta, vähän kuin suikale lihasta, joka on kova ja arka. Muljuilevaa kohtaa itsessään ei esim. paineessa satu kipeästi, mutta kyseistä reiden kohtaa tarvittavissa liikkeissä kyllä. Esimerkiksi askelkyykkykävelyä tehdessä reiteen sattuu kun vasen (eli kipeä jalka) on takana ts. venytyksessä, muttei ollenkaan vasemman jalan ollessa työskentelevä etujalka.

  Valmenjata kertoo vain hieromaan, venyttelemään ja pitämään kylmää, mutta ei tunnu auttavan. Olen myös foamrollaillut ahkerasti tuottamatta kuitenkaan tulosta. Ja tämä on siis toistuva tapaus, ensimmäistä kertaa sama kohta oli kipeä kuukausi sitten, mutta parani levolla. Nyt kuitenkin tuntuu olevan hieman sitkeämpi tapaus…

  Alkaa kärsivällisyys pettää tärkeiden kisojen ollessa aivan nurkan takana. Mietinkin siis, oletkohan kuullut ennen tällaisesta? Kiitos jo kovasti, vaikka eikai tässä mitään muuta tehtävissä taidakkaan olla.

 8. Avatar Kirby sanoo:

  Moi Aino, nyt oli niin naulan kantaan että on pakko kommentoida. Tajuaisivatpa kaikki ihmiset, että terveellinen ja ravinnerikas ruoka ON ja MAISTUU oikeasti paremmalta kuin keinotekoinen ja epäterveellinen, olipa kyse sitten karkeista tai mäkkärin purilaisista. Kyse on juurikin tottumuksista: tosi monet on koukussa sokeriin tai muihin keinotekoisiin elintarvikkeissa käytettäviin aineisiin, joita meille osittain tietämättämmekin syötetään. Itsekin söin vuosia ns. tavallisen suomalaisesti, kunnes aloin kokeilemaan erilaisia ruokia, etenkin kasvipohjaisia ja luonnonmukaisempia. Iho voi paremmin, kunto oli parempi, kiloja karisi, ja äkkiä monet ennen maistuneet ruoat alkoivat ällöttää. Osittainen halu muutokseen tulee tietenkin paremmasta olosta, mutta kyllä myös makutottumukset muuttuu, ja luonnonmukainen ravinto syrjäyttää loppupeleissä keinotekoisen, kun alat ymmärtää, että tätä sinun oikeasti kuuluu syödä. Liian monet on epäterveitä ihan vaan kaikkien lisäaineiden ym. ainesosien takia, on allergiaa, iho-oireita, vatsavaivoja, jne. jne. Liialla kaloreilla lihoo aina, mutta syömällä luonnollisia raaka-aineita ja olemalla hieman ennakkoluuloton pysyy ainakin todennäköisimmin terveenä. :) Suomalaiset tahtoo junnata niissä omissa käsityksissään. Multa ihmetteli monet työpaikan lounastilassa, mitä on rucola tai bataatti tai miksi salaattini näyttää niin hyvältä. Haloo, saa niitä muutkin poimia kaupan hyllystä, ja jossei vaimo kokkaa, on niitä helppo laittaa itsekin. Pääkoppa ekana fiksiin.. ;)

 9. Avatar Ilona sanoo:

  Asiaa! Ite en syö mitään herkkuja, enkä kaipaa ees niitä terveellisiä ”korvikkeita”, raakasuklaata tai -kakkuja. Ihan tavis ruuat maistuu superille, porkkana on nannaa ja koulussa saan aina puolustella perunoita, koska perunakin on oikeesti ihan törkeen hyvää!

Kommentoi