RAVITSEMUSSUOSITUKSET – MITÄ MIELTÄ OLEN?

Mielenkiintoinen aihe, josta löytyy paljon eriäviä mielipiteitä. Olen seurannut Tomi Kokon projektia, jossa hän otti testiin suomalaiset ravitsemussuositukset 30 päivän ajaksi. Kokko noudattaa muuten suosituksista poikkeavaa ruokavaliota, joka koostuu suurimmaksia osaksi rasvasta ja proteiinista. Testausta ennen ja myös sen jälkeen häneltä otettiin Helsingin antioksidanttiklinikalla kattavat verikokeet ja mitattiin kehonkoostumus. Lisäksi hän suoritti kuntotestin maksimaalisen hapenoton mittaamiseksi. Koko kokeesta on tulossa dokumentti, joka julkaistaan tulevana lauantaina. Odotan itsekin, että pääsen näkemään sen. Vaikka yksittäisen henkilön testauksia ei voi pitää kovin pitävänä tutkimuksena, on aihe silti mielenkiintoinen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä näihin ravitsemussuosituksiin tulee, olen sitä mieltä että niistä voi löytää sekä huonoa että myös hyvää. Ongelma on ehkä se, miten niitä halutaan tulkita. On selvää ettei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa syödä, joka sopisi ihan jokaiselle, vaan suurin vastuu on aina yksilöllä itsellään. Täytyy olla mielenkiintoa omaa hyvinvointia kohtaan ja täytyy jaksaa myös kokeilla erilaisia ruokailutapoja, jotta löytää tyylin, jolla on paras mahdollinen vaikutus omaan hyvinvointiin. En ole samaa mieltä siitä, että leipää tulisi syödä 6-9 viipaletta päivässä, mutta kannatan silti hiilihydraattien syömistä, etenkin jos urheilee säännöllisesti. Itse nappaan ne hiilarit mielummin riisistä, perunasta, bataatista tai kvinoasta.

Ruokakolmio_luonnos

Yllä olevassa kuvassa siis ruokakolmio suosituksien mukaan. Tulkitsen itse kolmiota niin, että käytän sen mukaisesti runsaasti kasviksia ja marjoja. Hedelmiä hieman vähemmän. Hiilarin lähteenä valitsen kaurapuuron ja edellämainitut hiilarinlähteet. Kolmannelta riviltä skippaan vähärasvaiset maitovalmisteet, mutta suosin pähkinöitä ja siemeniä ja lisään rasvojen saantia myös erilaisten öljyjen kautta. En kuitenkaan suosi kasviöljyjä (rypsiä), ainakaan kovin usein.

Neljänneltä riviltä proteiininlähteenä valitsen kalaa ja harvemmin kanaa, koska en niin pidä siitä. Suosin myös kasvisproteiinin lähteitä, kuten quornia, herneitä, linssejä, papuja ja kvinoaa. Viidenneltä riviltä suosin luomulihaa ja luomulaatuisia kananmunia. Lihaa käytän nykyään harvemmin, ehkä kerran viikkoon, kun ennen sen käyttö oli lähes jokapäiväistä. Sattumat skippaan yleensä kokonaan, sillä en koe saavani niistä mitään hyödyllistä.

Kyseistä kolmiota voi siis tulkita monin eri tavoin. Jos haluaa provosoitua voimakkaasti suosituksia vastaan, sillon niistä löytää ihan varmasti vain ne negatiiviset asiat, kuten sen että kehotetaan puputtamaan viljatuotteita ja leipää aivan liikaa. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus valita. Jokainen on kuitenkin yksilö ja sopivat ruokailutottumukset täytyy sovittaa myös omaan elämään. Jos en urheilisi paljon, panostaisin siihen että saan suurimman osan hiilareista kasviksista ja marjoista ja nauttisin tärkkelyshiilareita harvemmin.

vihanneksista saa maistuvia paistamalla ja maustamalla!

vihanneksista saa maistuvia paistamalla ja maustamalla!

Uskon, että monelle ”tavalliselle ihmiselle” nuo ohjeistukset veisivät parempaan suuntaan. Jos on elänyt pizzalla, sipsillä ja kaljalla viimeiset 10 vuotta, tekee ruokakolmion noudattaminen varmasti hyvää. Jos taas on perehtynyt asioihin syvällisemmin ja noudattaa jo perusterveellistä ruokavaliota, voi suositukset viedä omaa syömistä jopa huonompaan suuntaan. Kaikki on niin yksilöllistä!

Tämä on siis aihe, josta tuskin koskaan päästään yksimielisyyteen, sillä koskaan tuskin löytyy tyyliä johon kaikki olisivat tyytyväisiä. Vaikka itsekin noudatan hieman suosituksista poikkeavaa ruokavaliota, niin minulle ei kuitenkaan sopisi myöskään tyyli, jossa suurin energia tulee rasvasta. Olisin luultavasti eri mieltä, jos tekisin ainoastaan voimatreeniä, mutta koen että juuri hiilareiden runsas käyttö tukee tätä nykyistä elämäntyyliä parhaiten.

PS. ylimmässä kuvassa oleva keitto oli taivaallisen hyvää! Siinä on punajuuria, porkkanaa, suippopaprikaa, sipulia, valkosipulia ja tulista harissa-tahnaa. Keitin punajuuret ja porkkanat. Paistoin tilkassa öljyä paprikan, sipulin ja valkosipulit. Sitten vaan soseutin kaikki aineet, lisäsin soseutukseen hieman vettä ja paljon mausteita sekä harissa-tahnan!


13 Responses to “RAVITSEMUSSUOSITUKSET – MITÄ MIELTÄ OLEN?”

  1. Kuosanni sanoo:

    Tosi hyvä postaus!
    Tosiaan jokainenhan tulkitsee ja toteuttaa kyseiset ravitsemussuositukset omalla tavallaan. Ja nuo suosituksethan ovat vain suuntaa antavia. Kuitenkin ne perustuvat vuosien ammattilaisten tutkimustuloksiin. Mielestäni jos kyse on suomalaisista ravitsemussuosituksista niin silloinhan siinä pitää huomioida meidän asuinpaikkamme ja suosia mahdollisimman paljon kotimaisia lähteitä (kuten nyt sitä maitoa vaikka se ei kaikille nyt sovikkaan). Jokainen voi kuitenkin noudattaa suosituksia itselle parhaalla tavalla 🙂

  2. S sanoo:

    Ravitsemussuosituksissahan ei kehoteta syömään 6-9 viipaletta leipää päivässä. 🙂 Viljavalmisteita suositellaan sen sijaan naisille 6 ja miehille 9 annosta päivässä: annos tarkoittaa 1 dl:a täysjyväpastaa, -riisiä, -ohraa yms. tai yhtä leipäviipaletta, ja esim. lautasellinen puuroa on jo kaksi annosta.

  3. hm sanoo:

    Kysymykseni ei liity tähän postaukseen.

    Suosittelet, että hiilihydraatit tulisi nauttia pääosin vasta liikuntasuorituksen jälkeen ja illalla. Miksi?
    Miksi ei hiilihydraatteja aamiaisella/lounaalla?

    (Entä jos treenaa aamupäivällä, siinä tapauksessa ainakin olisi varmaankin hyvä syödä lounaalla proteiinin lisäksi jotakin hiilihydraattipitoista?)

    • Henna sanoo:

      Insuliinin heittelyiden vuoksi. T. Biosignature-mittauksissa blogin inspiroimana käynyt

  4. Sandy S sanoo:

    Itsekin luin kyseistä juttua mielenkiinnolla, varsinkin kun olen viime vuosina kysenalaistanut juuri tätä perinteistä ravitsemusmallia. Tosin oma suhteeni ruokaan on muutenkin hieman mutkikkaampi, niinkuin juuri tämän päivän postauksessani kirjoittelinkin. 🙂

  5. Tuija sanoo:

    Tää on kyllä mielenkiintoinen aihe, sillä suosituksetkin muuttuvat ja taisivat äskettäinkin muuttua. Itse järkytyin miten vähän saisi syödä punaista lihaa (itsellä nauta) kun se on omaa herkkua tai niin sanotusti ”parasta” lihaa itselle.

  6. Henna sanoo:

    Joo ehdottomasti nämä ravitsemussuositukset on rakennettu yksilölle joustavaksi, ja niiden noudattaminen tekee suurimmalle osalle ihmisistä vain hyvää. On hienoa, että on yksi malli, mitä paremmin syövät ihmiset voivat sitten pitää minimivaatimuksina terveyden kannalta. Jos nämä suositukset olisi rakennettu parhaan mahdollisen tavan mukaan, suurin osa kokisi tavat liian kurinalaiseksi noudattaa. En ymmärrä miksi näitä suosituksia lähdetään kritisoimaan.

  7. kaksoiskasvo sanoo:

    Nehän on nimenomaan SUOSITUKSET. Ei vaatimukset tai käskyt 😉 Pohja josta muokataan itselle sopivaksi.

  8. ts sanoo:

    Hyvä postaus! Mielestäni ihmiset pohjaavat usein jopa hyvinkin voimakkaat ajatukset ruuasta mielipiteisiin ja uskomuksiin, kun oikeaa tutkumustietoakin on olemassa. Kaikki aisiat eivät ole mielipideasioita, jos asia on ihan tutkittu. Se mua ärsyttää monissa blogeissa ja jutuissa, että toitotetaan totena mielipiteitä, jotka ei perustu mihinkään faktaan. Toki on myös totta, että kaikki ovat yksilöitä ja on yliherkkyyksiä yms.

  9. Anne sanoo:

    Mun mielestä kaikki se kiukuttelu, minkä dokumentti joiltakin tahoilta on saanut, on ”kateellisten” panettelua. Kokko on saanut mielettömästi näkyvyyttä projektinsa tiimoilta, joka tietenkin tekee hyvää bisnekselle. Mutta miksi ei saisi. Jos tavoitteena oli herättää ajatuksia ja keskustelua virallisista suosituksista, niin siinä hän ainakin on onnistunut. Kuinka kärjistetysti, niin siitä en tiedä. Jos hän on kokenut oman ruokavalion toimivan itsellään sekä asiakkaillaan, niin ainakin hänellä on kokemusta valmennuksesta toisinkuin monilla ”asiantuntijoilla”.

    Toki keskustelu on hyvästä, mutta argumentit joilla mm. Fogelholm on projektia argumentoinut ovat täysin perättömiä. Jos Kokko on kertonut eläneensä täysin suositusten mukaan, käynyt virallisilla ravitsemusterapeuteilla tarkistuttamassa ruokavalion ”oikeellisuuden” ei se tarkoita että hän on elänyt pelkällä makkaralla ja jugurtilla.

    Ite en halua ottaa sen enempää kantaa virallisiin suosituksiin puolesta tai vastaan, mutta pointtina se että Kokko on kyllä rakentanut konseptinsa viisaasti ja järjestelmällisesti. Eikä mun mielestä yhtään huonon asian puolesta 🙂

    • Expat sanoo:

      On erittäin kyseenalaista kuitata dokumentin saama kritiikki kateellisuudeksi. Yrittäjällä on toki oikeus markkinoida ja edistää taloudellista hyvinvointiaan, mutta mikäli hän tekee tämän esittämällä virheellisiä väitteitä, on virallisen kannan edustajilla täysi oikeus – ja jopa velvollisuus – tästä huomauttaa.

      http://www.trainer4you.fi/blogi/kokemustarinat-eivat-korvaa-tiedetta/ Tässä Jussi Riekin kommentti Kokon projektista: ”Uskomukset eivät voi toimia perustana suosituksille tai valmennukselle”.

  10. Sanni sanoo:

    Ihan asiallista tekstiä, mielestäni mustamaalaaminen on vähän turhaa ja saa nykyään herkästi liikaa tilaa esim mediassa. Itse opiskelen yliopistossa
    laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi, mutten allekirjoita ravitsemussuosituksia kaikilta osin. Silti pidän koulutustani hyödyllisenä, sillä se tarjoaa erittäin monipuolisia taitoja ja tietopohjaa. Monilla on se harhaluulo, että opettelemme kaiket päivät ulkoa ruokakolmioita ja muita yksinkertaisia asioita, mutta todellisuudessa tämän kaltaiset asiat ovat minimaalinen osa opiskelua. Sen sijaan esimerkiksi ravintofysiologian ja biokemian opinnot ovat valaisseet, miten ravintoaineet elimistössä solutasolla vaikuttavat ja pitkälti tälle tietopohjalle olen rakentanut omankin syömiseni.

    Yleiset suositukset ovat kaksipiippuinen juttu, koska ihmiset ovat niin erilaisia, paitsi geneettisesti myös aktiivisuustasoltaan. Itse liputan enemmän yksilöllisen ruokavalioneuvonnan puolesta, ja olen sitä jo onneksi saanut monille tarjotakin.

    P.S. Jos kiinnostaa, blogistani voi käydä kurkkaamassa, miten tuleva ”virallisen puolen” ravitsemusammattilainen syö 🙂

    http://www.sofiesfood.blogspot.fi/

  11. Orvokki sanoo:

    Musta on mielenkiintoista, miten suositukset eroaa maasta toiseen. Itse olen oppinut australialaiset suositukset, jotka on mielestäni aika hyvä pohja terveelliselle ruokavaliolle. Täällä niistä lisää:
    http://punainenorvokki.blogspot.de/2016/03/uusimmat-ravintosuositukset.html

Kommentoi