PAKKO AVAUTUA

Heräsin tänään (taas) siihen, että oon viime aikoina mennyt aivan liian kovaa. Sen huomaa siitä, että viikonloppunakaan ei ehdi edes räpäyttää silmiä, kun on taas jo maanantai. En tiedä mikä tässä nyt työllistää niin paljon, mutta jotain järkeä tähän on nyt saatava, kun tuntuu että on jatkuvasti kiire johonkin. Yhtenä päivänä huomasin, että suihkussa ollessa, sähläsin niin paljon että pullot vain lensi ympäriinsä, kun yritin suoriutua pesusta niin nopeasti. Hauskinta tässä on se, että silloin mulla ei edes ollut kiire mihinkään, mutta se oli vaan jäänyt päälle.

Viime yönä havahduin kello 3:30 siihen, että säikähdin itseni hereille, sillä muistin yhden työasian, mitä en ollut muistanut hoitaa. Siinä sitten vessaan, valot päälle ja tekstarilla infot eteenpäin. Päivisin mulla voi olla ahdistunut olo, vain koska stressaan asioita, joita olen mahdollisesti unohtanut, tai mitä pitäisi hoitaa. Hoidettavia asioita on välillä niin paljon, etten tiedä mistä aloittaa…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huomaan myös, että en ole jaksanut panostaa itseeni yhtään pitkään aikaan, sillä tuntuu etten yksinkertaisesti ehdi. Jos ylimääräistä aikaa siunaantuu, ei jaksa ottaa stressia siitä että ”pitäisi tehdä jotain rentouttavaa”. Peilistä katsoo kalpeat ja väsyneet kasvot ja juurikasvu alkaa olla sen verran karsea, että jotain olis tehtävä! :D

Näiden edellä mainittujen toimesta päätin, että nyt loppuu! Pakko alkaa laittaa asioita tärkeysjärjestykseen ja elää muutakin elämää kuin treeniä ja työtä. Suurin juttu olisi lopettaa turha stressaaminen, mutta miten sekin on muka niin vaikeeta. Välillä oon päässyt tosi hyvään moodiin, kun panostin paljon omaan hyvinvointiin ja jätin muut asiat taka-alalle, mutta nyt sitä ollaan taas samassa oravanpyörässä. :D Onneksi tiedän mitä pitää tehdä ja nyt vain täytyy ottaa itseä niskasta kiinni ja opetella olemaan ottamatta turhia suorituspaineita. Mun ongelma on se, että en ole mikään kovin hyvä suunnittelemaan asioita, vaan asiat leijuu mielessä ja sitten on vaikea saada niistä otetta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulla oli aamulla jotenkin niin stressaantunut olo, että päätin kuitenkin mennä salille, sillä siellä ainakin saa nollattua ajatukset. Treeni ja jumpat onkin ainoa asia, jotka eivät stressaa ja niiden ansiosta sitä jaksaa toki paremmin muutenkin. Kävin salitreenin jälkeen solariumissa hakemassa vähän väriä nassuun ja sen jälkeen täytettiin jääkaappi terveellisellä ruualla. Nyt mulla olisi myös tiedossa kampaaja-aika ensi maanantaille ja harkitsen tässä myös ripsienpidennyksien laittoa, jotta säästäisi siinäkin aikaa, eikä näyttäisi aina yhtä väsyneeltä. He he! ;) Kyllähän fakta on se, että on paljon freshimpi olo, silloin kuin ulkomuotokin on huoliteltu. En nyt tarkoita mitään yltiöpäistä tälläytymistä, vaan lähinnä sitä että jaksaisi joskus vetää päälle muutakin kun ne kuluneet kollarit.

Muita juttuja mihin aion panostaa:

 • Viikonloput vapaaksi ylimääräisestä
 • Piikkimatto-hetki kerran päivässä (päiväunet)
 • Iltaisin kone ja some pois tiettyyn aikaan
 • Ei enempää töitä

Kylläpä helpotti heti kun sai vähän avautua. :D Onko muita samanlaisia jotka ajautuu tällaiseen rumbaan, entä olisiko teillä vuorostaan heittää mulle jotain vinkkejä?!

PS. Aloitin tämän postauksen otsikolla ”pyöreät olkapäät” mutta jostain syystä teksti ajautuikin tähän lopputulokseen, joten mennään nyt hieman eri teemalla tällä kertaa.

kuvat: Riikka

housut & t-paita – David*

kengät – Nike kaishi*

*Intersport Vaasa


19 Responses to “PAKKO AVAUTUA”

 1. Avatar Henna sanoo:

  Ei mulla muuta tipsiä oo, että.kun nukkuu hyvin jaksaa kiirettäkim paremmin. Pitää siis vaan saada asiat ö-mappiin yöksi :) ja sitten se viikonloppu, mitä vaan muuta kun työasioita, ei tarvi ottaa stressiä mikä olis paras tapa rentoutua. Nimimerkillä lauantai sohvalla ja yheksältä illalla kauppaan ja salille

  • Avatar Henna sanoo:

   Ja pyöreät olkapäät on jees aihe kyllä. Ottaisin mieluusti uusia liikkeitä sinne osastolle :)

 2. Avatar Emmi sanoo:

  Tunnistan kyllä itseni tuosta tekstistä! Tällä hetkellä kaikkea uutta menossa ja revin stressiä kaikesta. Liikunta mullakin auttaa mutta nyt jopa kesken combatin (joka on mun lemppari :D) huomaan miettiväni jotain mille en mitään mahda. Mutta kyllä se tästä. Ja toi onkin hyvä idea kirjoittaa ylös mihin kiinnittää huomiota oman stressin helpottamiseksi. Otankin sen kokeiluun :)

 3. Avatar ninnu sanoo:

  Mä huomaan monesti, että kun alkaa tulee liikaa stressiä iskee kuume ja kipee olo tai lamaannun aivan täysin enkä pysty tekee mitään mitä pitäis muutaku täysin pakolliset. Nyt oon ollu saikulla pari viikkoa käden takia ja oon joka ilta menny illalla piikkimatolle ja jopa nukahtanu siihen, kirjoja on tullu luettua mitä en normaalisti ikinä muuten tee ja aikoja on varattu kampaamoon, hierojalle ja akupunktioon, noi ripsiwnpidennykset ois kyl kans aika jees ;)

 4. Avatar Nopnop sanoo:

  Tuli juuri luettua tenttikirjana yksi työstä palautumisen psyykkisistä ja fyysistä vaikutuksista kertova kirja. Se laittoi kyllä taas hyvin ajattelemaan, mikä on palautumisen merkitys hyvinvoinnille! Jos työstä ei palauduta niin psyykkisesti (rentoutuminen ja työstä irroittautuminen) kuin fyysisestikin (lepo, uni), jää keholle ja mielelle stressitila päälle, ja se voi pitkittyessään johtaa esim. uupumukseen, masennukseen ja moniin muihin ongelmiin. Fyysisestihän on tietenkin olennaista ihan levätä ja nukkua riittävästi, mutta tuo psyykkinen puoli on ehkä se, mitä ei ajatella niin paljoa, tai etenkään, että mitä se oikeasti tarkoittaa. Psyykkiseen palautumiseen liittyy neljä ulottuvuutta: työstä irroittautuminen (ei ajatella vapaa-ajalla työasioita, etenkään negatiivisia), rentoutuminen (esim. kävely, tv:n katselu, lepäily), taidon hallintakokemukset (tehdään jotain työhön liittymätöntä, jossa oppii uutta saa onnistumisen kokemuksia, esim. joku harrastus) ja kontrolli (se, että voit itse päättää mitä teet ja mihin aikaan vapaa-ajallasi). Voisi kuvitella, että ihmisille joilla ei ole selkeitä työaikoja, kuten sulle, tämä psyykkinen palautuminen asettaa aika isoja haasteita! Itsekin opiskelijana huomaan, että pitäisi olla selkeämmät suunnitelmat sille, milloin opiskelen ja mikä on vapaa-aikaa, ettei ne tekemättömät jutut pyöri mielessä. Sori, tästä tuli nyt melkein kuin joku tenttivastaus, mutta musta tuossa lukemassani kirjassa oli niin mielenkiintoista asiaa :D

  • Avatar Satu sanoo:

   Hyvä kommentti Nopnop! Mistä kirjasta luit tuon, voisin lukaista sen itsekin.

   Huomasin vähän aikaa sitten että stressi väheni jo siitä että poistin kännykästä Facebook-sovelluksen…

   • Avatar Nopnop sanoo:

    Moi, kirja oli irtiottoja työstä: työkuormituksesta palautumisen psykologia :)

 5. Avatar Pia Mari sanoo:

  Mä teen tota, että hosun ja sählään kuin olisi tulipalo, vaikka ei olisi edes kiire mihinkään!

 6. Avatar Veera sanoo:

  Olen itsekin aikalailla samanlaisessa tilanteessa ja olen ihan ammattilaiselta saanut seuraavan neuvon: Uskalla välillä jättää asioita väliin. Väsymys on yhtälailla syy jättää omalla kohdalla esim. pianotunti joku viikko välistä, kun esimerkiksi mahatauti. Kaikkea ei ole pakko jaksaa, ei kuitenkaan olla mitään superihmisiä. ;) Lisäksi olen huomannut että auttaa, kun pitää kokoajan pientä muistikirjaa mukana. Kirjoitan sinne pienimmätkin jutut mitkä pitää tehdä ja vedän yli ne jotka olen hoitanut. Monesti on sellanen fiilis että apua mulla on miljoona juttua ja kaikki tuntuu päässä sekavalta. Kun sitten kirjoitteleekin paperille niin se konkretisoituu ja oikeesti olikin vaan viis juttua…

  Tsemppiä, muista ottaa rennommin välillä! :D

 7. Avatar Myy sanoo:

  Ihan sama vika täälläkin! Vauhti vaan kiihtyy, kun rupee väsyttää. Mulla kahvin juonti lähtee ihan lapasesta ja eikä oo nälkäkään ja syöminen unohtuu. Yks päivä torkahdin hammaslääkärin tuolissa kesken hoidon. Kunnon yöunet ei ois pahitteeks. Joskus kyn vaan kerkeis sellasia nukkumaan…

 8. Avatar gina sanoo:

  Tuttua täälläkin. Opiskelen luovaa alaa, jossa jutut pyörii päässä 24/7. Nyt alkoi hiihtoloma, mutta pyörin vieläkin ns ympyrää. Eniten stressaa koulutehtävät, joita saimme loman ajaksi (kyllä, rentouttavaa lomaa!). Meditointi on auttanut todella paljon rauhoittumiseen, tänäänkin kulutin siihen 35 minuuttia ja olo on huomattavasti rauhaisampi. Meditaatio (tai hiljentyminen, mietiskely, miten vaan) antaa mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi, havaita ne omat, usein vahingolliset ajatusradat jne. Olen ehdottomasti saavuttanut syvempää rauhaa meditoimalla. Tiedän että tämä on asia jota ei voi tuputtaa, halu siihen tulee kun aika on oikea. Itse vastustin meditaatiota dynaamisena, liikkuvana ihmisenä. Kunnes sitten vain asetuin lattialle makaamaan, suljin silmät ja keskityin hengitykseen sekä ajatuksieni tarkkailuun, tajusin ettei siinä olekaan mitään ihmeellistä.

  Suosittelen kokeilemaan joskus edes sen viisi minuuttia. Siihen voi tosin jäädä koukkkuun… ;)

 9. Avatar Nora sanoo:

  Todellakin kuulostaa ihan multa! Vaikka tietoisesti yritän olla stressaamatta ihan joka asiasta ja välillä vaan relata, niin on tää opiskelija-arki kyllä ihan hirveetä! :D Toi on tosi tärkeetä että menee oikeesti aikasin nukkumaan. Iltaisin mietin että ”lepääminen nyt tuottaa parempia tuloksia huomenna kuin se että stressaan ja hutiloin aamuun”. Yritän muistaa myös välillä pysähtyä hetkeks pitämään ”me momentin”, eli bussimatkalla tai koiranpissatuslenkillä katon vaikka hetken taivasta ja vaan hengitän. Nyt ois viikon loma ja tiedossa matka, tosin kyllä ne koulukirjat tonne laukkuun eksy..

 10. Avatar kikka sanoo:

  Kuullostaa kyllä harvinaisen tutulta, näin aloittevana yrittäjänä tiedän miten työpäivät venyy kellon ympäri ja ressi senkun kasvaa.. ihana blogi sulla näin btw <3

 11. Avatar Liisa sanoo:

  tsemppiä Aino!:) on tosi kivaa lukea siun blogia, yritä nyt karsia liiat tekemiset ja levätä:)

 12. Avatar Essi sanoo:

  Paperille vaan aina kaikki asiat jotka tulee hoitaa ja ruksia perään kun tehty. Asettaa päivämäärät asioille mikä hoidetaan milloinkin mikä tarkoittaa että ennen sitä niitä ei tarvitse miettiä. Itellä ei vapaa viikonloppu toimi jos kalenterissa ei oikeesti lue vapaa! Ohjeiden orja ilmeisesti kun pystyy rentoutuakin vasta kun käsketään.. :D

 13. Avatar Henna sanoo:

  Täällä taas kaivattaisiin lisää tekemistä ja sitä pientä stressintunnetta on jopa vähän ikävä. Pitkään on jatkunut kausi, kun työt ei ole tuottanut minkäänlaista painetta (eli ei siis myöskään haastetta) eikä töiden ulkopuolellakaan ole kiirettä pidellyt. Joskus siis myös näin päin ja vaikka rentoilu on ihan jees välillä, niin tämä saisi nyt kyllä jo riittää! Jostain pitäisi kaivella aktiviteettiä omaan elämään tai vaihtoehtoisesti voisin ottaa osan sun kiireistä. :)

 14. Avatar Tanja sanoo:

  Moi,
  Itselläni aina ollut vastaavaa ongelmaa oli kiire tai ei. Tehdessäni asiaa X mulla mielessä jo seuraava asia mikä pitää tehdä ja parhaimmillaan sitäkin seuraavat. Olen tästä päässyt opettelemalla aika hyvin pois, eli keskityn yhteen asiaan kerrallaan, asiat kun ei kiirehtimällä yleensä tule sen nopeammin tehdyksi. Lisäksi itseäni on autannut mindfulness ja meditaatio laskee hetkellisesti stressitasoja, vaikka meditaatio olisi vaan sellainen 3min ”pikameditaatio”. Yleensä mitä korkeammalle stressitaso nousee sitä enemmän sählään ja tämä aiheuttaa vain lisää kiirettä. Hetken kun malttaa rauhoittua niin asiat luistaa jo paremmin. Tavallaan olen siis opetellut pois siitä kiire-ajattelusta. Jos on tutustunut mindfulnessiin niin varmasti ymmärtää mitä tällä tarkoitan, suosittelen.. :)

 15. Avatar Sue sanoo:

  I feel you!! Työt, opinnot, pienet laspet ja treenit = miljoona asiaa yhtä aikaa hoidettavana.
  Nyt olen kuitenkin oppinut kuuntelemaan itseäni ihan viimeisen puolen vuoden aikana ja siittä on koko kroppa tykännyt, rasva palaa paremmin ja mieli on virkumpi.
  Ennen MIKÄÄN SYY ei ollut riittävä jotta olisin voinut jättää treenit väliin. Nykyään jos on OIKEESTI paahatnut kellon ympäri hirveessä stressissä niin voin jättää sinne salille menemättä ja ihan vaan hengähtää HETKEN.
  Koska kroppahan ei osaa erottaa onko stressi fyysistä vai henkistä ja näin ollen stressaavassa tilanteessa se jumppa/ sali vain on hyvä jättää väliin että se PARASYMPAATTINEN hermosto pääsisi edes hetkeksi hyrräämään… koska STRESSI TAPPAA ;D
  Nyt nainen tosiaan stoppi päälle!=) Sehän on jo iso askel että olet havahtunut että jotain täytyy tehdä ja sinulla on keinot purkaa tämä tilanne, kun vain päätät sen tehdä. Jo 2min päivässä syvään hengittelyä laskee huomattavasti stressitasoja. Ja tuo piikkimatto on ihan huikee! Tsemppiä! <3

Kommentoi