MONIVITAMIINIT VERTAILUSSA

Hyvä ja monipuolinen monivitamiini on mielestäni tärkeä lisä tukemaan aktiivisen ihmisen ruokavaliota. Ravintolisien tarve on myös yksilöllistä, sillä esimerkiksi urheilu kuluttaa kehosta ravinteita, jolloin niitä voi olla hankala saada riittävästi pelkän ravinnon avulla. Tämän vuoksi ravintolisät ovatkin hyvä tapa lisätä ravinteiden saantia ja tukea elimistön uudistumisprosesseja. Riittävä määrä vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä ja fytokemikaaleja varmistaa, että kehosi pystyy muodostamaan uusia ja poistamaan käytettyjä hormoneja tasapainoisesti. Tämä onkin yksi tärkeä osa hormonitasapainoa.

Kaikki postauksessa esiintyvä info on itse opiskeltua tietoa ja perustuu omiin mielipiteisiini siitä mikä on hyvä tai huonompi valmiste.

Unknown

Mistä sitten tietää mikä olisi hyvä monivitamiini? Valmistetta valitessa kannattaa lukaista purkin takaa vitamiinien ja mineraalien määrien lisäksi niiden muodot. Ei siis ole yhdentekevää missä muodossa vitamiini on. Tämä on hieman ongelmallista, sillä useissa kotimaisissa valmisteissa ei mainita vitamiinien tai mineraalien muotoja. Ei ainakaan kotisivuilta löytyvän tiedon mukaan. Jos purkissa lukee, että tuote sisältää magnesiumia, on kuitenkin melko tärkeää tietää onko se imeytyvässä muodossa vai ei. Harmittavan usein esimerkiksi magnesium onkin lisätty oksidi muodossa, jonka imeytyvyys on erittäin huono. Käytän itse Poliquinin monivitamiinia ja kyseisesen purkin takaa näkee kaikkien vitamiinien muodot ja määrät.

Mitä kannattaa tsekata vitamiineja valitessa?

 • Useinhan imeytymisen kannalta on järkevää nauttia vitamiinit ja mineraalit osissa, eikä kaikkea kerralla. Tämän vuoksi myös monivitamiinia olisi hyvä nauttia osissa. Hyvässä valmisteessa onkin annoskoko jaettu useampaan pilleriin. Kuulostaa aika hassulta, että yhteen pieneen nappiin mahtuisi kaikki tarvittavat vitamiinit ja mineraalit? Esimerkiksi Multi-intensen annoskoko on 6 kapselia päivässä, mutta ne otetaan kaksi kerrallaan, kolmesti päivässä. Määrä voi siis olla sama kuin vastaavassa valmisteessa, mutta annoskoko on eri, jolloin imeytyvyys on luultavasti parempi.
 • Magnesiumin muoto olisi hyvä olla esimerkiksi sitraatti, bis-glysinaatti, glysinaatti tai tauraatti muodoissa.
 • B-vitamiini komplexia valitessa kannattaa katsoa että B-vitamiini on aktiivisessa muodossa: esim. foolihappo => 5-MTHF. Valmisteita voi Googlata hakemalla b-vitamiinilisä aktiivisessa muodossa.
 • Sinkki: parhaiten imeytyvä ravintolisä on sinkkipikolinaatti. Muita (heikommin imeytyviä) muotoja ovat sinkkiglukonaatti ja sinkkisitraatti.
 • D-vitamiini: Tärkein D-vitamiinin muodoista on D3-vitamiini (eläinperäinen D-vitamiini), jota syntyy ihossa auringon ultraviolettisäteilyn (UVB-säteily) vaikutuksesta. Pimeänä aikana on haastavaa saada riittävästi tätä, joten kannattaa valita valmiste missä on riittävästi deetä. Suomalaisien suosituksien mukaan 10 mikrogrammaa olisi riittävä, mutta jo se, että kyseessä on tosiaan suositus, kertoo että se ei välttämättä riitä. Itse olen ottanut n. 150 mikrogrammaa vuorokaudessa.
 • C-vitamiinia voi myös nauttia enemmän mitä suositellaan (80 mg/vrk), jos hankkii pelkän c-vitamiini valmisteen, kannattaa kiinnittää huomiota määrään. 1000 mg ceetä sisältävä valmiste on jo melko hyvä!

Tuotteen nimeä klikkaamalla pääsee valmistajan sivulle, mistä tiedot on haettu.

Minisun vahva

Yksi tabletti sisältää: %*
A-vitamiini 300 μg 38*
D3-vitamiini 20 μg (800IU) 400*
E-vitamiini 12 mg 100*
B1-vitamiini 1,5 mg 136*
B2-vitamiini 1,6 mg 114*
B6-vitamiini 2,5 mg 179*
B12-vitamiini 10 μg 400*
Niasiini (B3) 16 mg 100*
Pantoteenihappo 6 mg 100*
Biotiini 50 μg 100*
Foolihappo 500 μg 100*
C-vitamiini 120 mg 250*
Kalsium 120 mg 15*
Magnesium 130 mg 35*
Sinkki 20 mg 200*
Jodi 150 μg 100*
Ubikinoni 5 mg
Mustikka 120 mg

Minisun_Vahva

Multivita- vitamiinit

Vitamiini taikivennäisaine Multivita jaMultivita Pore MultivitaPlus MultivitaJuniori MultivitaRaskaus jaImetys MultivitaForte
A-vitamiini 300 µg 300 µg
B1 = tiamiini 1,4 mg 1,4 mg 1 mg 5 mg 1,5 mg
B2 = riboflaviini 1,6 mg 1,6 mg 1 mg 5 mg 1,5 mg
B3 = niasiini 15 mg 15 mg 10 mg 20 mg 16 mg
B5 = pantoteenihappo 4 mg 4 mg 3 mg 5 mg 6 mg
B6 = pyridoksiini 2,2 mg 2,2 mg 1 mg 5 mg 2,5 mg
B12 = syanokobalamiini 3 µg 3 µg 1 µg 3 µg 3 µg
Foolihappo 300 µg 400 µg 100 µg 500 µg 400 µg
Biotiini 30 µg 30 µg 15 µg 30 µg 50 µg
C-vitamiini 75 mg 75 mg 50 mg 120 mg 80 mg
D3-vitamiini (kolekalsiferoli) 10 µg* 10 µg* 7,5 µg* 10 µg* 20 µg*
E-vitamiini 10 mg 10 mg 6 mg 15 mg 10 mg
Magnesium 100 mg 120 mg 180 mg 120 mg
Sinkki 10 mg 15 mg 5 mg 15 mg 15 mg
Jodi 100 µg 150 µg 175 µg*
Mangaani 2,5 mg 2,5 mg 1,5 mg 2 mg
Kromi 30 µg 40 µg
Seleeni 50 µg 50 µg 25 µg 60 µg 50 µg
Rauta 20 mg
Inkivääriuute 75 mg
Ubikinoni (Q10) 20 mg

MultiVita_200_cmyk

Pirkka monivitamiini:

 • A-vitamiinia 800 µg RE (100 %)
 • D3-vitamiinia 5,0 µg (100 %)
 • E-vitamiinia 12 mg -TE (100%)
 • C-vitamiinia 80 mg (100 %)
 • B1-vitamiinia 1,4 mg (127 %)
 • B2-vitamiinia 1,6 mg (114 %)
 • Niasiinia 18 mg NE (113 %)
 • B6-vitamiinia 2,2 mg (157 %)
 • Foolihappoa 300 µg (150 %)
 • B12-vitamiinia 3,0 µg (120 %)
 • Biotiinia 50 µg (100 %)
 • Pantoteenihappoa 6,0 mg (100 %)
 • Sinkkiä 15 mg (150 %)
 • Mangaania 2,5 mg (125 %)
 • Seleeniä 55 µg (100 %)
 • Kromia 50 µg (125 %)*
 • * vuorokautisen saannin vertailuarvosta

6410402013548

Thorne Research, Extra Nutrition

Supplement Facts

Serving Size: Six Capsules

Six Capsules Contain:Amount Per Serving% DV

 • Vitamin A (12,500 IU Mixed Carotenes and 2,500 IU as Palmitate)15,000 IU300%
 • Vitamin C (as Ascorbic Acid)850 mg1,417%
 • Vitamin D (as Vitamin D3)1,000 IU250%
 • Vitamin E (as d-Alpha-Tocopheryl)400 IU1,333%
 • Thiamine (as Thiamine HCl)40 mg2,667%
 • Riboflavin (as Riboflavin 5′-Phosphate Sodium)11 mg647%
 • Niacin (130 mg as Niacinamide and 30 mg Niacin)160 mg800%
 • Vitamin B6 (as Pyridoxal 5′-Phosphate)10.15 mg508%
 • Folate (500 mcg as Calcium Folinate and 500 mcg as L-5-Methyltetrahydrofolate from L-5-Methyltertrahydrofolic Acid, Glucosamine Salt)1 mg250%
 • Vitamin B12 (225 mg as Adenosylcobalamin and 225 mcg as Methylcobalamin)450 mcg7,500%
 • Biotin400 mcg133%Pantothenic Acid (as Calcium Pantothenate)413 mg4,130%
 • Calcium (as Calcium Citrate-Malate)300 mg30%Iodine (as Potassium Iodide)225 mcg150%
 • Magnesium (as Magnesium Citrate-Malate)285 mg71%
 • Zinc (as Zinc Picolinate)15 mg100%
 • Selenium (as Selenium Picolinate)200 mcg286%
 • Copper (as Copper Picolinate)1.5 mg75%Manganese (as Manganese Picolinate)6 mg300%
 • Chromium (as Chromium Chelidamate Arginate)†200 mcg167%
 • Molybdenum (as Molybdenum Picolinate)100 mcg133%
 • Potassium (as Potassium Citrate-Malate)90 mg3%
 • Choline Citrate100 mg*Hesperidin Methyl Chalcone100 mg*Coenzyme Q1050 mg*
 • Glutathione (Reduced)50 mg*R-Lipoic Acid (as Sodium R-Lipoic Acid)5 mg*
 • Boron (as Boron Picolinate)3 mg*Vanadium (as Vanadium Picolinate)100 mcg**

THR-01706-1

Multi Intense, Poliquin

6 tablettia sisältää:

A-vitamiini 7500 IU (karotenoideina 85 % ja retinyyliasetaattina 15 %)
C-vitamiini 900 mg
D3-vitamiini 400 IU
E-vitamiini 150 IU
B1-vitamiini 22,5 mg
B2-vitamiini 25,5 mg
B3-vitamiini 315 mg
B6-vitamiini 30 mg
Foolihappo (foolihappona ja kalsium-L-5-metyylitetrahydrofolaattina) 600 µg
B12-vitamiini 150 µg
Biotiini 150 µg
Pantoteenihappo 150 mg
Kalsium 375 mg
Rauta (rautabiglysinaattina) 7,5 mg
Fosfori 82.5 mg
Jodi 114 µg
Magnesium (magnesiumbisglysinaattina ja magnesiumsitraattina) 187,5 mg
Sinkki (sinkkiglysinaattina) 15,5 mg
Seleeni (seleeniaspartaattina) 150 µg
Kupari (kuparisitraattina) 1,5 mg
Mangaani (mangaaniglysinaattina) 0,75 mg
Kromi (kromisitraattina) 150 µg
Molybdeeni (molybdeeniaspartaattina) 78 µg
Kalium (kaliumaspartaattina) 74,25 mg
Kversetiini 18,75 mg
Betaiini-HCl 131,25 mg
Koliini (koliinibitartraattina) 93,75 mg
Inositoli 90 mg
L-Glutamiini 75 mg
Sitrusbioflavonoidikompleksi 75 mg
PABA (para-aminobentsoehappo) 37,5 mg
Karotenoidisekoitus: betakaroteeni, alfakaroteeni, kryptoksantiini, zeaksantiini, luteiini 4,28 mg
Gammatokoferoli 100,5 mg

multiintense-newlabel

Jos joku jaksoi vertailla näitä tuotteita, huomaa että määrissä ei juurikaan ole suuria eroja, mutta ero on annostelun koossa ja jakauttamisessa sekä vitamiinien muodoissa. Kotimaisissa tuotteissa ei tosiaan ole noita muotoja, joten ellei itse purkissa niitä lue, ei voi tietää imeytyykö valmiste vai ei. Jos jollain löytyy kaapista kyseisiä valmisteita, kurkatkaa purkin taakse ja infotkaa, kuinka on! :)

Koska oman tutkailuni mukaan kolmen ensimmäisen valmisteen vitamiinien ja mineraalien muotoja ei ilmoiteta missään, voi jopa olettaa että niissä on käytetty edullisempia muotoja, kuten esim. magnesiumoksidia, jonka vuoksi suosittelen valitsemaan tuotteen, jonka tiedot pystyy tarkistaa. Myös annoskokoon kannattaa kiinnittää huomio, eli jos annos on jaettu useampaan kapseliin, on se imeytyvyys luultavasti parempi. Näistä viidestä suosittelen siis Poliquinin ja Thornen valmisteita, joissa molemmissa tulee esiin muodot, sekä annoskoko on se 6 kpl/vrk. Annoskoko kannattaa tosiaan aina jaotella osiin. Itse otan 2 aamiaisen jälkeen, 2 lounaan jälkeen ja 2 illan viimeisen ruuan jälkeen.


25 Responses to “MONIVITAMIINIT VERTAILUSSA”

 1. Avatar Aurinkoinen sanoo:

  Niin mikä monivitamiini nyt on paras? Se jäi hämmentämään.

 2. Avatar Heidi sanoo:

  Moi. Tämä vitamiinupostaus tuli kuin tilauksesta, kun juurit tätä asiaa pohdin ☺ Ymmärsinkö oikein, että tuo Multi intense olisi optimaalinen koska se otetaan useasti pvä:ssä esim. 2tbl/kolmesti päivässä? Ja siinä on paljon sellaisiakin kuten L-glutamiiniä mitä ei muissa ollut…

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Juu aivan oikein ymmärsit, eli multi intense ja myös Thorne valmisteen annoskoko on 6 kapselia päivässä, jolloin ne ovat mielestäni parempi vaihtoehto. Vastaavia on varmasti muitakin, esim. iherbissä, mutta tässä kaksi merkkiä, joiden laatuun itse luotan. :)

 3. Avatar Johanna sanoo:

  Moi Aino,

  Oli pakko tulla kommentoimaan, kun viime aikoina on tuntunut, että tekstisi loppuvat joko vähän kesken tai sitten niistä puuttuu se oleellisin – mihin johtopäätökseen asiassa päästään. Tässä kävi nyt vähän molemmat, tekstin luettuani en tiennyt mikä oli vertailun tulos ja selattuani tuotesisällöt loppuun, odotin löytäväni jonkinlaisen yhteenvedon niistä, mutta jouduin pettymään.

  Sinulla on paljon hyviä tekstejä, aiheet ovat mielenkiintoisia ja otsikot välillä vähän liiankin raflaavia. Otsikoiden perusteella odotukset aina nousevat tekstejäsi kohtaan, mutta monesti huomaan pettyväni suppeaan tekstisisältöön.

  Sinulla on kuitenkin hyvä ote kirjoittamiseen, ja olisi ilo lukea hieman perusteellisempia ja huolellisemmin valmisteltuja tekstejä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Kiitos rakentavasta palautteesta – Tällainen on tervetullutta, sillä haluankin kehittyä kirjoittajana ja tehdä teksteistä parempia. Joskus sitä ei vaan aina muista, että kaikilla ei ole samoja taustatietoja kuin itsellä ja sitten olettaa että lukijat tajuaa kaiken. =)

   Ajattelen välillä, että koska teksti sisältää niin paljon informaatiota on parempi ettei se jatku loputtomiin, vaan sen takia oon pitänyt aika perusteissa nää jutut. Tässä tekstissä siis kerroin ensin, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja sen jälkeen jokainen voi itse tutkia annettujen ohjeiden perusteella näitä vertailtavia tuotteita.

   Joku muukin kommentoi tästä kyseisestä asiasta, joten olisin varmasti voinut tehdä vielä huolellisemman yhteenvedon loppuun. Tulen ottamaan tämän huomioon tulevissa kirjoituksissa :)

 4. Avatar Laura sanoo:

  Mun on pitäny jo pitkään kysyy mistä oot löytäny hyviä monivitamiinivalmisteita! Mä en löytäny lifestä enkä apteekista oikeen hyvää… kaikki tyssäs siihen että magnesium oli oksidimuodossa :D lähenkim nyt metsästää thornea tai poliquinia! Onko vinkkejä mistä vois löytyy?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo eli kun klikkaat postauksessa noita nimiä niin siirryt paikkaan mistä niitä saa ostaa =) Thornea löytyy iherbista ja poliquinia heidän omasta verkkokaupastaan. Multi intenseä saa raudallisena ja ilman rautaa, tsekkaa että otat oikean version. :)

 5. Avatar Elisa sanoo:

  Entä D-vitamiinin yliannostus? Sehän on rasvaliukoinen vitamiini, eli yliannostuksessa kertyy elimistöön, jolloin vaikutukset ovat samat kuin jos ei saisi tarpeeksi D-vitamiinia? Mikä olisi siis sopiva määrä D-vitamiinia päivässä silleen ettei tarvi huolehtia saako liikaa D-vitamiinia? :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Totta, eli liikaakaan ei kannata vedellä. 200 mg päivässä on aikalailla yläraja, mitä en ainakaan itse lähtisi ylittämään säännöllisesti!

   • Avatar Hk sanoo:

    Aino tarkoittaa siis 200 mikrogrammaa ;).

   • Avatar rane sanoo:

    Pakko kommentoida tätä, sillä 200 mikrogrammaa voi olla jollekin ok, mutta ei todellakaan kaikille. Itse elin vielä vuosi sitten siinä käsityksessä, että 50 mikrogrammaa d-vitamiinia on ihan hyvä annos päivittäin, syöväthän jotkut jopa 100 mikrogrammaa päivässä. Aloin kuitenkin kärsiä pyörryttävästä tunteesta, sydämensyke voimistui, huonovointisuus ja hermosto-oireet (jalkojen pistely ja puutuminen) alkoivat vaivata. En osannut yhdistää vaivaa ruokavaliooni ja monivitamiineihin, ennen kuin kävin verikokeissa, joissa d-vitamiini arvoni olivat yli suositusten. Lääkärin mukaan vitamiinien yliannostus vaikuttaa hermostoon ja saattaa aiheuttaa samoja oireita kuin vitamiinien puutostilat.
    Vaihdoin d-vitamiinin 10 mikrogrammaan ja tämän lisäksi juon yhden berocca-kapselin päivässä. Nämä muutokset ovat todella auttaneet omaa oloani, eikä häiritseviä oireita enää ole.
    Kommentillani halusin sanoa, että vaikka liikkuisi aktiivisesti kuten minä ja söisi terveellisesti, ei välttämättä tarvitse suurta määrää monivitamiineja ja toisinaan niiden hyödyt kääntyvät itseä vastaan.

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     Hyvä pointti, tosiaan minäkään en voi kertoa kuin omista kokemuksista ja mikä on sopinut itselleni. :)

 6. Avatar Hanna sanoo:

  Hei! Tuli tästä mieleen, että voisitko tehdä/oletko jo jossain vaiheessa tehnyt postausta, jossa olisi jonkinnäköinen hyvä vitamiinipaketti tällaiselle aktiiviselle liikkujalle (mutta en todellakaan huippu-urheilija…) ? Sellainen mistä ottaa mallia, mitä nappaista aamulla ja mitä illalla suuhunsa.

  Itsellä alkaa menemään sekaisin, jos ottaa monivitamiineja niin voiko ottaa mitä sen lisäksi, ettei tule esim. sinkkiä liikaa yms:) Lukenut näistä paljon mutta informaatiotakin melkein liikaa nykyään:D

 7. Avatar Ritti sanoo:

  Heips! Tykkään sun maanläheisestä ja maalaisjärkisestä tavasta kirjoittaa, mutta nyt on kyllä aivan pakko kysyä, että mistä tuo magnesiumin eri muotojen imeytymistieto tulee? Luin juuri joitakin viikkoja sitten lääkärilehden artikkelista, ettei oksidin tai esimerkiksi sitraatin imeytymiseroja ole pystytty todistamaan. Ymmärrän tietysti, että tämäkin voi olla vain omakohtaista kokemusta, että kumpi toimii itsellä paremmin. kiinnostaa vaan älyttömästi kun välillä eri tieteenalatkin saa ristiriitaisia tutkimustuloksia

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Parhaiten asian voi tarkistaa mittaamalla omat veriarvot ja katsoa miten eri laadut vaikuttaa tasojen nousuun omassa kehossa. Tästäkin aiheesta lienee tutkimuksia suuntaan jos toiseen, mutta omalla kohdallani huomaan selkeän eron, sillä olin käyttänyt vuosia magnesiumia (oksidina) ilman mitään positiivisia muutoksia ja kun vaihdoin valmisteen on tapahtunut monia positiivisia muutoksia, kuten unen laadun parantuminen, palautuminen, energisyys yms.

 8. Avatar Tuuli sanoo:

  Heippa !
  Oon jo aivan sekasin näiden vitamiinien ja pillereiden kanssa, kun ei tiedä mitä kannattaa syödä ja kuinka paljon ymss.. Ite oon syönyt aamusin omega3, d- ja b-vitamiinia, illalla sinkkiä ja magnesiumia. Olisi kyllä helpompi ottaa jotain yhtä pilleriä, jossa on kaikki mahdollinen. Siispä kysynkin, onko tuommonen monivitamiini huonompi vaihtoehto kun on kaikki tukittu samaan kapseliin vai kannattaako vitskuja syödä mielummin erikseen omina kapseleina, vai onko se ihan sama :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   No hyvä monivitamiini kattaa ainakin suurimmat tarpeet, ja sitten jos tuntuu ettei saa vaikkapa ruuasta riittävästi jotain, voi lisäillä vielä erikseen. Esim. treenaajan magnesiumin tarve voi olla suurempi, mitä monivitamiinin sisältö.

 9. Avatar Eero Uosukainen sanoo:

  Hei, kiva lukea ja ihailen kun joku tietää mikä on hyvä vitamiini. Meillä on suurin ongelma siinä kun A-vitamiiniä on liikaa kropassamme ja maksa kärsii siitä. Suurin liikuntaharrastus 5-10 km juoksut, ikää 74v. ( olen elänyt aina terveellisesti, alkoholia vain kerran kuussa pari annosta, en tupkoi yms.)

 10. Avatar Nea sanoo:

  Ite syön mangneesiumia erikseen ja päälle monivitamiini. Mun mielestä paras ratkasu

 11. Avatar Camilla sanoo:

  Heippa!

  Vähän vanha postaus mutta ei se varmaan haittaa:D Mitä eroa on nyt tuolla poliquin multi intense 1E ja sitten tällä pelkällä multi intensellä. Linkistä kun nimittäin klikkaa niin tulee tuo multi intense 1E mutta kuvassa näkyy pelkkä multi intense, kumpi on siis se oikea? :D

 12. Avatar Timo sanoo:

  Moi, ihan pakko kysyä,paljonko noi kaikki maksaa kun ostaa herbistä, eli siis lähes kaikki pillerit mitä syöt. Ei taija oma kuukausipalkka riittääkkään :D

 13. Avatar klaus savela sanoo:

  € Thorne esim aika kallista 50 euroa purkki pistää harkitsemaan ostaako sillä summalla jo hedelmiä vihanneksia ja niin edelleen ainakin varmasti imeytyy koska ei voi koskaan pillereistä tietää vaikka on ”luonnollisia” imeytyykö ne vai tuleeko suoraa putkea pitkin pois….kelläkään ei ole takuuta imeytyykö koska jos on imeytymishäiriö niin ei imeydy ruuastakaan entisenä maajoukkuepyöräilijänä Suosittelisin ensin vitaminiiniverikoetta ja sitten parin kuukauden käyttämisen jälkeen uusi koe (tämä on kallis koe mutta ainut totuus imeytyykö vitaminiit oikeasti…anteeksikirjoitusvirheet en näe tekstiä. Parhain terveisin Klaus Savela Ex SM maantiemitalisti Maanmestaruuskilpailuissa toinen sija 180 kilometrillä….
  50.12

 14. Avatar Väinö Åberg sanoo:

  Kävin läpi Aino Rouhiaisen erinomaisen vitamiinikoosteen ja tein noiden 6:n kotimaisen Monivitamiinin µg- ja mg- määrien mukaisen vertailun, annoin 2 pistettä eniten ko. vitamiiniä sisältävälle ja 1-pistettä kakkos-sijasta muihin monivitamiineihin verrattuna, jolloin parhaat pisteytykset saivat seuraavat valmisteet:
  1. Multivita Raskaus ja Imetys 27 pist. jota aoion nyt etsiä käyttööni.
  2. Multivita Forte 25 pist.
  3. Minisun vahva 22 pist.
  4. Multivita plus 13 pist.
  5. Multivita pore 7 pist.
  Ikä vaikuttaa aika ratkaisevasti imeytymiseen. Muistan muutama vuosi sitten lukeneeni jostain lääketieteen julkaisusta, että nuorilla ihmisillä (n. 18-42) imeytyminen voi olla n. 90-60 %, mutta vanhemmiten se voi radikaalisti laskea ja olla vain 15-25 % ? Samoin kaikkien tulehdusten yhteydessä imeytyminen heikentyy ja varsinkin ärtyneen eli TULEHTUNEEN suoliston oireyhtymässä ja ripulissa, mikä useinkin johtuu juuri suoliston tulehduksista.
  Itse sain eläkeläisenä 4-vuotta kestäneen vakavan ärtyneen ohutsuolen tulehdukseen (jolloin paino putosi 61:stä 51 kiloon), johon lopulta sain hyvän avun erityisesti käyttäen seuraavaa hoitavaa ateriointia:

  A-OSA: – Silica Tonic ennen joka ateriaa 1-1,5 ruokalusikallista; – Molkosan maitohappobakt –juoma ennen ateriaa 0,3 dl laimennettuna ohjeen mukaan; – C-vitamiinia (2-4 kertaa 500 mg/pv); – D3 50 mikrog/1-3 kpl/pv, sekä Magnesium-Sinkki-Ubikinon Q10 2-300mikrog/pv ja B12-1000mikrog/pv; – Banaanit 1-3 kpl/pv; – Kookosmanna öljy (paloina) 1-3 rl/pv; – 2-4 VOI-leipää (gluteeniton-laktoositon, joiden sietokyky molempiin n. 50%) + tomaatti; – Soija-suikaleita; Clorella viherlevätabl. 3-4 kpl 2 kert/pv; – Pähkinät ja siemenet 7-10 lajia joka aterialla;
  – Puhdistamaton merisuolavesi väkevänä joka aterian lopuksi 2-3 rl.
  – Yhdistetty Kahvi-tee- psyllium-melassi-1kpl Elovena kaurakeksi.
  – Eliksi Pellavaöljyä jossa on eniten Omega 3-6-9:ä 1½ tl/pv.
  Hampaiden pesu suolavedellä.
  (Jos on epäilyä kasvaimista, niin niiden soluja tappavat pinjan siemenet, ja aprikoosin siemen, jota voi käyttää n. 1 siemen n. 2-3 kertaa/vko.)
  – Ateriakoon pienentäminen ja laadun parantaminen; mihin apua tuli hyvältä energiahoitajalta.

  HOIDON B-OSA: Hoitoon kuului myös STRESSIN poisto-ohjelma ja EMOOTIOIDEN hoito (stressihän aiheuttaa 95% kaikista sairauksista),
  mm. seuraavat osiot:
  1. Tunteiden muunto Myötätunnoiksi kaikkia ihmisiä ja elämän tapauksia kohtaan.
  2. Parhaan stressinpoistomusiikin kuuntelu: – Mendelssohn 14; – Schumann 8,5; – Sibelius 8 ’kouluarvosanoilla’ mitattuna.
  3. Iloinen ANTEEKSIANTO kaikkia kokemiaan vääryyksiä kohtaan. Vastoinkäymisille hymyily ja iloinen perusasenne aina. Kaikki ajatukset, sanat ja teot lempeään pumpuliin.
  4. Oman hyvän tahdon kehittäminen, jotta bionergiakenttä, astraalinen/tunne-elämä, psyykkisen eli sielullisen- ja henkisten energiakenttien värähtelytasot saatiin vahvistettua; – esim. kiitollisuus- ja myötätuntoharjoitusten kautta; – ja että oman ITSENSÄ auttamisen ja PARANTAMISEN kyky samalla lähti nousuun ja siihen sai myös kyvyn anoa henkistä apua, jotta voisi olla MUILLE PAREMMAKSI AVUKSI.
  Kiitos Aino.

Kommentoi