#SOKERITONSYYSKUU – SELVIYTYMISPAKETTI

Mitäpä sitä pyörää uudelleen keksimään. Postauksia kun virtaa ulos päivästä toiseen, vanhat tekstit jääkin usein unholaan. Joskus lueskelen omia juttuja jälkeenpäin ja muistan, että ainiin, olinpas fiksu tuolloin 😉 (vitsi). Viime vuonna vietettiin myös sokerivapaata syksyn alkua ja kokosin muutamia vinkkejä ja ohjeita haasteen ajalle..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos on sokerihiiri tai tottunut syömään makeaa usein, voin sanoa suoraan, että alku tulee olemaan hankalaa. Mitä pidemmälle pääsee, sen helpommin hommat alkaa sujua. Olen itse huomannut kerta toisensa jälkeen, kuinka makeanhimo katoaa kokonaan, kun ne mellit jättää syömättä. Viikonloppuna tuli syötyä pitkästä aikaa karkkia ja tällä viikolla onkin herkut pyörineet mielessä taas normaalia enemmän.

Jokainen voi laatia omat rajat haasteeseensa, sillä ihan kaikkea sokeria on todella hankala välttää. Mielestäni ”lisätyn sokerin” välttäminen on aika hyvä keino. Eli kaikki keinotekoinen jää tällöin pois, tarkoittaen karkkeja, limsaa, pullaa, jugurtteja ja useimpia valmisruokia. Kannattaa olla tarkkana, sillä sokeria lisätään nykyään ihan joka paikkaan, kuten mausteisiin, sipseihin, leipään, marinadeihin (kana,liha, kala), maidon korvikkeisiin, kuten mantelimaitoon jne. Hedelmien kanssa voi toimia niin, että syö niitä kohtuudella.

Asian kanssa ei toki tarvitse vetää överiksi ja alkaa hulluna vahtaamaan jokaista suupalaansa – Ideana ei ole kuitenkaan tulla hulluksi, vaan päinvastoin, kohentaa oloa ja mieltä. Ohjeista huolimatta haasteeseen ovat tervetulleita kaikki, jos syyskuussa on pakollinen juhla, ei se kaada koko haastetta. Itsekin suuntaan ensi viikon lopulla siskoni häihin italiaan. 🙂

Selviytymisohjeet:

 • Jos olet mukana, tee tiukka päätös. Ei kannata edes ajatella, että ”noo, katotaan vähän miten menee”, sillä tällaisella tyylillä tulet sortumaan. Päätä ja pysy päätöksessäsi. Itsekuri vahvistuu myös, kun sitä vahvistaa.
 • Suunnittele. Hanki kaappeihin hyviä, terveellisiä ruokia ja tulet myös syömään niitä. Älä osta karkkia, pullaa tai muuta kaappeihin houkuttelemaan, ei edes ”vieraita varten”. Myös vieraille voi tarjota muutakin kuin viinereitä.
 • Kerro ihmisille avoimesti mitä puuhaat, julista facebookissa että pidät sokerittoman syyskuun. Monet tuskailevat, kuinka sanoa vieraspöydässä, ettei halua syödä tarjottavaa. Kerro, että olet päättänyt pitää sokerittoman kuukauden ja näin ollen et voi syödä. Jokaisella on oikeus syödä ja olla syömättä mitä tahtoo. Ei kiitos ei ole kirosana, eikä epäkohteliasta. Jos joku alkaa marisemaan tästä, sano että ottaa muhun yhteyttä niin kerron kuinka tärkeää se sokeri on ihmisen elimistölle. 😉
 • Viikonloput ovat ehkä vaikein vaihe, joten keksi vaihtoehtoisia herkkuja. En väitä, että proteiiniletut ja paistetut omenalohkot olisivat paremman makuisia kuin karkkipussi, mutta niiden avulla selviää ja saa jotain puuhaa samalla! Tulen jakamaan erilaisia reseptejä, joita voi testailla haasteen ajan. Itsevalmistettu raakasuklaa on myös hyvä vaihtoehto, jos käyttää vaikkapa steviaa makeutukseen. Joku kyseli tummasta suklaasta, joten kaivelin Karl Fazerin tumman suklaan ravintoarvot ja sieltä paljastui, että 100 g tätä kyseistä namia sisältää n. 20 palaa sokeria, toki näissäkin on eroja, mutta itse jättäisin myös tumman suklaan kaupan hyllylle ja valmistaisin mielummin raakasuklaata. Itse ajattelin pitää Questbarit mukana menossa, useimmat patukat sisältävät  <1g sokeria.
 • Liikunta mukaan! Moni voi varmasti yhtyä siihen, että liikunta ja terveellinen ruokavalio kulkevat käsi kädessä? Suosittelen siis treenaamaan vähintään 3 kertaa viikossa. Jos herkkuhammasta alkaa kolottaa todella pahasti, suuntaa energia treeniin tai lähde kävelylle. Tämä auttaa lähes aina! 🙂
 • Vaikealla hetkellä mieti miksi ylipäätään aloitit haasteen? Mieti tavoitteita ja sitä fiilistä kun olet suorittanut haasteen kunnialla läpi. Tapaankin usein sanoa, että luovuttamisesta harvemmin tulee hyvä fiilis.
IMG_5546

Ennen sokerilakkoa ja sen jälkeen.. 🙂

Netti ei halua tehdä yhteistyötä, joten vanhat fotot käyttöön sen vuoksi. 🙂 Vastailen kommentteihin illalla, nyt taas jumpalle.


18 Responses to “#SOKERITONSYYSKUU – SELVIYTYMISPAKETTI”

 1. Laura sanoo:

  Täähä alko hienosti:D ollaan mökillä miehen vanhempien kanssa ja ruokana hunajamarinoitua kanaa.. minkäs tälle mahtaa, pakko se on ruokaa saada 😀 lueskelin aamupalalla kinkkupaketin sisällöstä ja paljastui että siihenkin on lisätty sokeria, siis sitä oikeasti laitetaan joka paikkaan

  • ainorouhiainen sanoo:

   No mutta ei tuohon kannata luovuttaa, jatkat parhaas mukaan vaan =)

 2. Yvonne sanoo:

  Voi veljet, mitähän tästäkin tulee… Eilen ehdin syödä jäätelöä ja keksin, ennen kuin näin tämän haasteen. Ja tänään huomasin, että olin viime viikolla ostanut kaksi purkkia ruusunmarjaviiliä (ostan tosi harvoin makeutettuja jogurtteja tai viilejä). Pakkohan ne on syödä, koska kukaan muu perheenjäsen ei syö ruusunmarjaviiliä enkä minä nyt sentään heitä ruokaa roskiin 😀 Ja kaiken kukkuraksi omatekoisessa myslissä on poikkeuksellisesti aavistuksen lisättyä sokeria, kun lähikaupan valikoimassa on niin vähän sokeroimattomia kuivattuja hedelmiä että viimeksi tuli ostettua pussin jossa on jonkun verran sokeria kun oli myslitekopäivä…

  Leikki leikkinä, voinhan sentään olla tästedes ostamatta sokeroituja eväitä ja olla lisäämättä sokeria ruokaan. Se ei ole niin iso asia minulle, jos ”on aikaa” ruuanlaitolle. Jos syö toisten tekemää ruokaa, voi olla vaikeampi välttää lisättyä sokeria kokonaan.

  • ainorouhiainen sanoo:

   Voithan lähteä mukaan omalla tyylillä ja olla tosiaan ostamatta mitään sokerista kotiin kaappeihin =)

 3. Julia sanoo:

  itse pyrin olla ottamatta esim juurikin karkkeja, suklaan vaihtaa raakasuklaaseen jne 🙂 nyt aluksi sokerinhimo on taltutettu hurjalla määrällä hedelmiä, hiljalleen vaihdan niitä varmasti esim marjoihin ja vihanneksiin, hedelmistä tottakai luopumatta! Päätin samalla vältellä maitotuotteita ja jo kahden päivän jälkeen (ainoastaan aamutuorepuurossa vaille desi luonnonjugurttia) huomaan ettei turvota! Alkaa löytyä maidottomia vaihtoehtoja sekä jotenkin sivussa samalla viljattomia! Huippua 🙂 täytyy vaan pitää kuidunsaanti kohdallaan jos viljoja karistan. Ehdoton en ole minkään suhteen, mutta huomasi puhtaan ruoan himon jo pienistä muutoksista – tekasin veljelle iltapalaksi pitsaa kun herran niin pyysi, muttei tehnyt itse mieli yhtään. Avocadoruisleipää, kananmunaa ja melonia sen sijaan omaan napaan 😉
  Kouluruuassa en voi välttyä sokerilta, mutten siitä stressaa koska omia ruokia en ota mukaan, ilmaista ruokaa kun saan 😀 eipä se sokerin määrä onneksi hurja ole!

 4. tilda sanoo:

  mulla alkoi jo elämäntaparemontti 25.8. ennen kuin pistit haasteen edes pystyyn. oon iloinen siitä, että kannustat ihmisiä tekemään asialle jotain, eivätkä jäisi vain maahan makaamaan valittelemaan oloaan. sokerihan aiheuttaa ihan kauheaa väsymystä ja riippuvuutta ennen kaikkea. toisinaan ei ole muuta mielessä kuin mitä herkkua sitä seuraavaksi suuhunsa pistäisi. näin vielä äärimmäisenä esimerkkinä bulimia, jota itse olen sairastanut vuosia, se aiheutuu vaan siitä sokeririippuvuudesta, kun yrittää täyttää tyhjiötä sisällään.

  mutta siis takaisin aiheeseen, aloitin ns. herkkulakon pienin elkein. en syönyt viikkoon yhtäkään jälkkäriä tai herkkua tai kahvipullaa. sunnuntaina söin ravintolassa jälkkärin, ihan vain siksi, että olin päättänyt, että sunnuntaina saa sen syödä. yhtä hyvin olisin voinut jättää väliinkin. se ei onneksi vaikuttanut siihen, miten tämä viikko lähti käyntiin. yhtään en ole herkkua syönyt, pari 0,5l light limua mennyt. ja kokonaan en ollut ajatellut sokeria jättää, syön sen vain parin hedelmän muodossa päivittäin. aika radikaaliahan se olisi, jos yhtäkkiä luopuisi kaikesta sokerista. mutta hedelmiin vaikeammin tulee sitä riippuvuutta.

  kannustan siis kaikkia tottakai lähtemään tähän haasteeseen mukaan, aina voi tehdä asiat paremmin ja parantaa jossain, mutta sen tähden ei kannata alkumetreille luovuttaa vaikka tulikin otettua se pipari ystävän luona.

  tsemppiä sulle Aino ja muillekin 😀

  • ainorouhiainen sanoo:

   Aina voi tehdä paremmin, tottakai! Pienien mokien vuoksi ei tarvi eikä kannata luovuttaa! =)

 5. Tintti sanoo:

  Tunnistan ainakin itsessäni tuon sokeririippuvuuden. Jossain välissä koko syöminen menee tyyliin ”aivan sama”. Vaikka tiedostat ongelman ei vaan saa irti itsestä tarpeeksi.
  Nyt on eri ääni kellossa. Muutama pv sokeritonta mennyt, samalla koko ruokavalio siihen parempaan suuntaan ja nyt jo keskivartalossa huomaa eron. Turvotusta poissa ja puntari näyttää -2kg. Happy:)

 6. Jenpa sanoo:

  Oon miettiny tätä pitkään! Jospa nyt saisi otettua niskasta kiinni… 😀 Mulla on parantumaton tulehtunut suoli, joka on tällä hetkellä oireettomassa kunnossa, mutta sokeririippuvuuteni varmasti pahentaa tilannetta, jos tää meno jatkuu! Vaikeimpia hetkiä on kaveri-illat ja mummola. Riippuvuus tietty myös tekee näistä hetkistä entistä vaikeampia… :’D

  • ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä sä pystyt siihen jos vaan päätät! Itsekuri on ihmeen vahva jos vaan alusta asti tekee päätöksen pysyä tiukkana ja valmistautuu vaikeisiin tilanteisiin etukäteen 🙂

 7. Iina sanoo:

  Itselle on kovasti auttanut sellainen yksinkertainen oivallus että minun ei juuri nyt tarvitse saada ”sitä herkkua”. Herkut eivät lopu maalmasta, voin syödä sitten joskus myöhemmin. Sitten kun hommaan tottuu,mielitekoja on vähemmän ja vähempikin riittää. Energinen olo myös tsemppaa eteenpäin 🙂

 8. Annie sanoo:

  Entisenä sokerihiirenä en olisi voinut joskus kuvitellakaan, miten helppoa on olla ilman (valkoista) sokeria! Vielä jokunen vuosi sitten viikonloppuna meni iso säkki karkkia, levy suklaata tms.. Noin pari vuotta sitten aloin harrastaa liikuntaa entiseen verrattuna säännöllisemmin ja tavoitteellisemmin ja samalla karkit vaihtuivat terveellisempiin vaihtoehtoihin. Koko tuon parin vuoden aikana, en ole muistaakseni syönyt yhtään karkkia(?!), tavallista suklaata olen tainnut ottaa jouluna mummolassa yhden konvehdin verran jne.. Ei kertakaikkiaan tee enää mieli! En siis kiellä niitä itseltäni, ostaisin kyllä, jos haluaisin.

  Mutta, tykkään todellakin hyvästä ruuasta ja herkuista! Raakasuklaa, terveelliset leivonnaiset (ei sokeria/venhäjauhoja), wheyhey (ostin myös joku viikko sitten kokeiluun jymyn luomujäätelöä), questbar, tuoreet laatikoissa myytävät toffeemaisen pehmeät taatelit, maapähkinävoi jne.. Siinä on niitä tämän hetken herkkuja! Samoin silloin tällöin (muutaman kerran vuodessa) kuiva valkoviini 🙂

  Makunystyrät kyllä tottuvat melko äkkiä vähempään makeuteen, itse käytän hirmu harvoin esim. hunajaa/kookossokeriakaan missään, vaan makeutan smoothiet ja leivonnaiset banaanilla ja/tai suklaan makuisella heralla. Eli tämän pitkän sepustuksen jälkeen, olen mukana sokerittomassa syyskuussa, niinkuin viime vuonnakin (ja tämän väliajan myös :D)

 9. Amanda sanoo:

  Voisitko tehdä postauksen raskaana olevan treenistä? Esim. voiko olla mukana RPV, Body, attack ja step, ja mitä ajatella? Mitä liikkeitä kannattaa muuttaa, esim. hypyt ja crunches tiedän että pitäisi välttää.

 10. lissen sanoo:

  ” Jos joku alkaa marisemaan tästä, sano että ottaa muhun yhteyttä niin kerron kuinka tärkeää se sokeri on ihmisen elimistölle. ;)”
  Haha! Olet ihana.
  Ajattelin ryhtyä tähän myös nyt. Itseasiassa oon onnistunut olemaan jo elokuun puolivälistä asti lähes ilman sokeria (soijajogurtissa on 2.1g/100g) eikä oo kyllä edes tehnyt mieli! Syön tällä hetkellä täysin vegaanisella ruokavaliolla, joten hedelmien määrässä en ole kyllä säästellyt. Mutta mielestäny viinirypäleet ja omenat ovat edelleen PALJON parempi vaihtoehto, kuin sitten se mahdollinen karkkipussi.
  Tsemppiä kaikille muillekin jotka tähän ryhtyy 🙂

 11. sara sanoo:

  Osallistun vähän myöhässä tähän sokerittomaan syyskuuhun.. 😀 Voin vaikka jatkaa sitten lokakuun puolelle. 😉 Viimeksi olin mukana lihattomassa lokakuussa ja se oli kyllä ihan kiva kokemus! En tosin huomannut hirveitä eroja entiseen olotilaani. Mutta tuli kokeiltua uusia kasvisreseptejä ja sen jälkeen lihansyönti on kyllä vähentynyt huomattavasti! 🙂 Nyt mielenkiinnolla odotan millanen olotila on sokerittoman kuukauden jälkeen.. 😀 kun ei mulle ikinä oo tullut väsymystä tms. sokerin syönnistä.. 😀 Mulla tulee tiukkaa tekemään vaan kavereiden kanssa vietetyt hetket joihin kuuluu herkkuja. Koska tavallaan mulla ei oo mitään hyvää syytä miks pitäis olla kokonaan ilman, mutta niinkuin sanoit on helpompi päättää että on kokonaan ilman, kuin se että joskus söisi. 🙂 Kun kerran kokeillaan niin sitten ihan kunnolla!! Voin pyrkiä viemään muunlaisia herkkuja kaveri-iltoihin.Mutta kun tiedostaa ne etukäteen ja muutaman kerran kun kieltäytyy herkuista, niin se on varmasti helpompaa. Itsensä haastaminen on ihan kivaa!! 😀

Kommentoi