GOOD BYE JENKKAKAHVAT!

Tänään puhutaan niistä kuuluisista jenkkakahvoista. Voi olla, että olet tehnyt tuhansia kylkirutistuksia ja kokeillut muita treenivinkkejä jotka kohdistuvat tälle muffinsitoppi alueelle. Valitettavasti näillä liikkeillä ei ole vaikutusta, jos ravitsemuspuoli on pielessä. Makeanhimo, syömisen jälkeinen väsymys ja housuista pursuavat jenkkikset viittaavat usein insuliinin epätasapainoon. Verensokerin heittelyllä on myös paljon muita ikäviä vaikutuksia ja vaikuttaa se toki myös yleiseen jaksamiseen. Syömisen jälkeenhän pitäisi olla taas energinen olo, eikä toisinpäin. Myös mielialan vaihtelut, etenkin verensokerin laskiessa  (esim. pitkä ateriaväli tai sokerin syöminen, jonka jälkeen verensokeri romahtaa) tai kovat PMS-oireet voivat johtua samasta asiasta.

Insuliini itsessään ei ole paha asia, sillä on tärkeä tehtävä elimistössä. Kaikki hiilihydraatit ovat loppupeleissä sokeria, mutta ruuan sisältämän hiilarin laatu määrittää kuinka nopeasti verensokeri nousee ja kuinka paljon insuliiniä tarvitaan. Insuliini siis kuljettaa sokerin verestä solujen sisälle, jotta solut voivat tuottaa energiaa. Jos insuliinia ei ole riittävästi, ei ole myöskään energiaa ja väsymys iskee.

IMG_5855_Fotor_Collage1

Jokainen voi itse vaikuttaa insuliinin eritykseen syömillä ruuillaan. Insuliini on myös vahvasti yhteydessä muihin hormoneihin, jonka vuoksi sen sekoittaminen aiheuttaa helposti muitakin probleemia. Kun sokerin, leivoksien, leivän ja muiden nopeiden hiilareiden syöminen jatkuu liiallisena liian kauan, insuliini alkaa menettää tehoaan. Tarvitaan aina vain suurempia määriä insuliinia, jotta verensokeri saadaan jälleen normaalille tasolle.

Jos asian yrittää selittää lyhyesti, niin voit ajatella että kun insuliinitaso heittelee jatkuvasti tai on koholla, kroppa muuntaa syödyt hiilarit helpommin rasvaksi. Voimakas verensokerin lasku saa myös makeanhimon ihan uusiin sfääreihin, jolloin oravanpyörä on valmis. Rasvanpoltto tyrehtyy, kun verenkiertoon virtaa jatkuvasti kortisolia. Diettaaminen vähäisillä kaloreilla ei luultavasti auta mitään, vaan sen sijaan ravinteiden ajoittamisella on suurempi merkitys.

IDOLYMPUS DIGITAL CAMERA

kuva: Riikka

Vaikka olisi ns. normaalipainoinen, voi kehossa olla silti paljon rasvaa. Yleensä (ei aina) jos omaa korkean rasvaprosentin, kehossa on myös vähemmän lihasta. Mitä vähemmän lihasmassaa kehossa on, sitä heikommat ovat edellytykset insuliinin toiminnalle. Iso osa verenkierrossa olevasta sokerista laitetaan nimittäin talteen lihaskudokseen glykogeenin muodossa. Mitä enemmän lihasmassaa, sitä helpompi hallita insuliinia.

Vinkit jenkkojen polttamiseen:

  • sokerit, nopeat hiilarit ja hötöt minimiin. Ajoita tällaiset hiilarit liikunnan jälkeen nautittavaksi. Olen kirjoittanut aiheesta: Mitä kannattaa syödä treenin jälkeen. Jos elämäntyyli on passiivinen, istut paljon ja liikkuminen on kevyttä, syö hiilarit pääosin vihanneksista ja kasviksista. Valitettavasti karkit, jäätelöt ja muut herkut tulisi laittaa pannaan, ainakin sen ajaksi että keho pääsee irtautumaan sokerin himosta. Sen sijaan voi valmistaa vaihtoehtoisia herkkuja, kuten raakasuklaata, protskupannareita, jäätelöitä jne. Voit ajoittaa päivän hiilihydraatit siis treenin ympärille, sekä iltaan (hitaasti imeytyvät). Aamiainen kannattaa pitää runsas proteiinisena ja syödä hiilarit esimerkiksi marjoista. (proteiinismoothie)
  • Liikunta auttaa kuluttamaan lihasten glykogeenivarastoja (hiilarivarastoja), jolloin uusien aterioiden myötä verenkiertoon päätyvälle sokerille on jälleen varastointitilaa, jolloin se ei päädy yhtä helposti jenkkoihin. Mitä enemmän lihasmassaa, sitä suurempi kulutus ja sitä helpompi päästä ylimääräisistä rasvoista eroon. Salitreeni olisi siis tärkeässä osassa. Se, millaista salitreeniä kannattaa tehdä löytyy laajemmin selitettynä täältä
  • Tärkeimmät asiat ovat säännöllinen ruokarytmi jotta verensokeri pysyy hallinnassa, proteiinien ja kuitupitoisten vihannesten lisäys mielellään jokaiselle aterialle, sopiva hyvien rasvojen saanti ja hiilareiden laadun parantaminen. Nopeat hiilarit siis ainoastaan liikunnan ympärillä ja muuten hiilarit hyvistä lähteistä, pääosin vihannespainotteisesti.

Hyvä puoli tässä asiassa on se, että insuliinin tasapainottaminen on kaikista hormoneista helpointa, koska siihen pystyy vaikuttaa itse ruuilla mitä syö ja milloin syö. 

Lähteenä olen käyttäny Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti kirjaa.

PS. Aiheesta ihan poiketen haluan vielä muistuttaa muutam viikko sitten julkaistuun postaukseen jossa oli tuo insta-kilpailu, jossa voi voittaa Braunin Silk-epilaattorin. Kilpailuun voi osallistua 28.6.2015 asti lisäämällä Instagramiin kuvan upeista kesäsääristään ja tägäämällä sen hashtagilla #silkepilsääret. 🙂


7 Responses to “GOOD BYE JENKKAKAHVAT!”

  1. Emilia sanoo:

    Moi Aino!
    Kärsin itse juuri tälläisestä tilanteesta, eli jenkoissa ja navan kohdalla on rasvaa, muuaalla ei niinkään.. Liikun paljon ja ruokavalio on kunnossa, joten ärsyttää että keskivartalolla rasva istuu tiukasti. Tää vois olla ratkasu mun ongelmaan 🙂 onko hedelmistä saatava hiilari huonoa? Syön yleensä päivän aikana kaksi banaania ja omenan. Muuten hiilarit tulee aamu puurosta, marjoista, kasviksista ja riisistä.
    onko hedelmien syönti tässä tilanteessa paha juttu?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hedelmissä on kyllä sokeria myös, toki niissä on myös vitamiineja ja hyviäkin juttuja, mutta jos haluat tesata niin kokeile jättää hetkeksi pois tai ajoita hedelmät treenien jälkeen. 🙂

  2. Amsku sanoo:

    Moikka, tämä nyt ei aiheeseen liity, mutta tuli mieleen että sinullahan on triangle bikinit. Mistä niitä saa, ja paljonko suunnilleen on hinta euroissa? Onko koot millaisia? 🙂 kiitos mahtavasta blogista ja hyvää kesää!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Juu niin on. Mä sain ne sieltä yhteistyönä, mutta niitä voi ihan tilata Trianglen sivuilta, muualta ei mun tietääkseni saa. Hinnat näkyy tuolla nettisivuilla kans. http://international.triangl.com/collections/swimwear

      Koot on mun mielestä aika normaalit, mulla on alaosa XS ja yläosa S, yläosa on tosi ehkä vähän liian pieni, olisin voinut ottaa sen M-koossa.

  3. Salla sanoo:

    Hei Aino,
    haluaisin kysyä sellaista asiaa että miten vuorotyössä käyvän kannattaa ajoittaa syömisensä. Ongelmaksi on noussut lähinnä yö vuorot, joita on aina kaksi kolmen viikon listoissa ja ne sekoittaa minut ihan täysin. Kannattaako vaan syödä ateriat samoihin aikoihin kun normaalistikkin ja ajoittaa esimerkiksi iltapala hieman myöhemmälle että jaksaa ja syödä aamupuuro töissä ennen nukkumaan menoa? Olisiko ajatuksia? Tulee yöllä kuitenkin nälkä ja siihen haluaisin järkevän ratkaisun.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Mulla ei itsellä ole kokemusta joten en osaa sanoa miten toimisi käytännössä, ajattelisin kuitenkin että kannattaa pitää normaalista ruokarytmistä kiinni, eli syödä normaaleihin aikoihin juuri kuten mainitsit. Ehkä iltapala voi olla hieman runsaampi ja aamiainen vaikka vähän kevyempi ennen nukkumaan menoa. Kokeilemalla varmasti löytyy paras rytmi tähänkin. 🙂

  4. Anna sanoo:

    Kiitos tästä tekstistä! Itse olen kesän alusta alkaen pyrkinyt vähentämään juuri noita höttöhiilareita, kun ne jenkkakahvat!!! tuntuvat olevan juuri se murhe omassa kropassa. Se sokeri vaan on niin viettelevä juttu mulle, että täytyisi katkaista hetkeksi kaikenlainen sokerinsyönti kokonaan. Näin kesällä se on kyllä tosi vaikeaa kun joka paikassa tarjotaan mun suurinta herkkua eli jäätelöä 😀 Mutta kiitos kivasta blogista, löysin tänne vähän kuin vahingossa ja taidan jäädä jatkossakin seurailemaan sun tekstejä 🙂

Kommentoi