SE MASENTAA, SE LIHOTTAA

Aurinko alkaa paistaa risukasaan ja meitsi alkaa taas olla niin sanotusti oma itsensä. Tällä viikolla fiilikset on ollut ihan eri maata kuin edellisillä viikoilla ja välillä sitä miettii itsekin että mikä ihmeen tuuliviiri sitä oikeen on. :D Oon kuitenkin vähän yhdistellyt asioita ja tullut siihen tulokseen, että omassa tapauksessa liiallisen sokeri syönti painaa mielialat alas. Kyseessä ei siis ole mikään ”apua mä lihoon” – masennus, vaan jollain tavoin se vaikuttaa negativisesti mun moodiin ja tuntuu, että motivaatio eri asioita kohtaan laskee.

Jos viikonloppuna on tullut herkuteltua, niin maanantaiaamuna herätessä olo on juuri niin epämotivoitunt kuin maanantaisin vaan voi olla. Jos taas olen viettänyt viikonlopun siististi, herään yleensä superinnoissani uudesta viikosta. Tässä on pakko olla jokin yhteys, eikö vaan? Olen myös huomannut, että jos herkuttelen vain harvoina viikonloppuina, ei samaa efektiä tule, mutta heti jos hommasta tulee ns. säännöllistä joka viikonloppuista ”tankkailua”, alkaa tää masiskausi painaa. Nämä ovat tosiaan mun omia kokemuksia ja päätelmiä, enkä toki väitä että kaikki kokisivat asian samoin.

Mulla on nyt takana 3 viikkoa elämää ilman lisättyä sokeria. En ole mitenkään neuroottinen asian suhteen, eli jos joku tuote sisältää gramman sokeria, en kuole siihen. Ymmärtänette kuitenkin varmasti pointin. Jos ajatellaan kalorillisesti, olen syönyt varmaan normaalia enemmän energiaa noiden terveellisten herkkujen muodossa. Esimerkiksi raakasuklaa on aika kaloripitoista, samoin kaikki raakaleivonnaiset. Silti koen, että olo on myös hieman slimmimpi kuin sokeriherkuttelujen jäljiltä.

11311003_10155570906680577_1035542577_n_Fotor_Collage

Kysymys kuuluukin, että jos siitä tulee niin p*ska olo, miksi sitä silti syö? Niin. Koska se on hyvää ja mässäily on kivaa. En väitä olevani superihminen, joka pystyy aina vastustamaan kaikkea epäterveellistä ja joskus en edes halua. Mun mielestä on myös kivaa lösähtää sohvan pohjalle mökösäkki sylissä, tai lähtee baariin ja imasta ”pari” drinkkiä ennen sitä. Kai tähän kaikkeen pätee taas se sama kohtuus, jota on joskus niin vaikea löytää. Myönnän, että mulle sopii välillä nollatoleranssi ihan vaan siksi, koska muuten herkuttelut lähtee helpommin käsistä, sellaiseksi jatkuvaksi tavaksi. Koska söin viime viikonloppuna, teen sen saman tänäkin viikonloppuna. Sama pätee myös toisinpäin, eli koska en syönyt viime viikonloppuna, en syö nytkään. Taidan olla vähän friikki tapaus, onko muita? :D

Sitten vielä aiheesta toiseen. Lisäsin tarkoituksella huonolaatuisia kännykkäkuvia, sillä huomasin, että mun puhelimen kamera on ihan paska! Mitä on tapahtunut? Sain tuon Samsung Galaxy vitosen vuosi sitten, jolloin siinä oli todella laadukas kamera, mutta viime aikoina kuvat ovat pelkkää rakeista mössöä. Ylempi kuva on otettu mun mäsällä iphone 4 luurilla vertailun vuoksi. Vaihdoin aikoinaan i-nelosen vitoseen juuri huonontuneen kameran vuoksi ja nyt jopa sillä otettu kuva näyttää paremmalta kuin tuolla samsungilla. Mulla on siis myös iphone vitonen, jonka lainasin miehelle, kun se hajotti oman puhelimensa. Tuo samsung on alkanut muutenkin temppuilla hirveesti, esim. instaa tai facea selatessa tulee jatkuvasti ”instagram on pysäytetty” huomautus ja sitten koko ohjelma sulkeutuu. Tuo on niin rasittavaa, kun illalla selaa päivän aikana tulleita kuvia ja sit joutuu aloittaa selaamisen aina alusta. Big problems ;)


11 Responses to “SE MASENTAA, SE LIHOTTAA”

 1. Avatar Leena sanoo:

  Hei,

  tähän on pakko liittää tämä dokumentti, jonka itse katsoin n. 1 kk sitten (en tiedä onko enää nähtävissä Yle Areenassa). Kaksi identtistä brittikaksosta, olivat vielä lääkäreitä ammateiltaan, testasi kumpi on ihmiselle haitallisempaa, sokeri vai rasva. Ja nimenomaan koukuttavampaa & riippuvuutta aiheuttavaa.

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/26/prisma-rasva-vastaan-sokeri

  Lopputuloksena tässä oli (kun oikaistaan mutkat suoriksi), että harva on oikeasti VAIN sokerista riippuvainen (tai vain rasvaisista ruoista) – vaan sokeri yhdistettynä rasvaan on se tuhoisa ja koukuttava elementti. Harva meistä puhdasta sokeria (sokeripaloina tai hienosokerina pussista) vetäisi, mutta kun se yhdistetään esim. jäätelön, pullan, kakkujen ja karkkien sisältämään rasvaan, siitä tulee se herkästi riippuvuutta aiheuttava juttu.

  Juustokakku oli kaikkein koukuttavin herkku! Siinä kun on sokeria ja rasvaa ihanteellisessa (!) 50:50-suhteessa.

 2. Avatar anita sanoo:

  Samaistun sekä mässäilyasiaan, että puhelinongelmaan! :D
  Mässäilyt vetää mun mielialat kans alas, sekä olo on krapulainen ja ällöttävä (etenki kunnon mättämisen jälkeen). Oon just samallainen jokotai-tyyppi, jos en syö herkkuja, en myöskään syö, mutta jos syön nii sit kans syön. :D Oikeestaan ei haittaa, on kivaa vetää suht puhtaalla ruokavaliolla muuten ja sit about kerran kuussa vetää läskiksi. Etenki ku mun kroppa menee sekasin jo melko pienestä sokerimäärästä, joten on kivempi olla ilman pidempiä aikoja ja sit kärsiä se pari päivää kerralla. :D Sitä paitsi, ei tämmöselle suursyömärille vaan mitenkää mee jakeluun, että kaks palaa suklaata = herkkupäivä.

  Puhelinongelmassa sama on se, että puhelin pysäyttelee sovelluksia (juurikin insta yleisempänä). Kamera vielä ok, mutta ei kyllä niin hyvä ku pari vuotta sitten. Toki puhelin on samsungin vanhempaa mallia -s3 ja pari vuotta vanha, mutta on se kumma ku vehkeet lopettaa toimimisen ku takuuaika alkaa umpeutua. :D

 3. Avatar Essi sanoo:

  Moikka!

  Tää teksti kyllä osui ja upposi. Oon huomannu itse saman, että herkutteluviikonlopun jälkeen homma meinaa lähteä lapasesta. Maanantaina herää tukkoiseen oloon ja tuntuu kun olisi jonkinnäköinen krapula, vaikka alkoholia ei olisi tullut nautittua lainkaan. Lisäksi motivaatio tuntuu olevan hukassa ihan kaikkeen, erityisesti salille lähtemiseen. Tekisi mieli istua vaan sohvalla päivät pitkät ja jatkaa herkuttelua. Mutta heti kun saa itsensä taas liikkeelle niin normaali ruoka rupeaa maistumaan ja mieli kirkastuu kummasti!
  Oon itsekin tullut vaan siihen tulokseen, että mielummin nollatoleranssilla. Ei oo kiva herätä jokaiseen viikkoon mieli maassa :)

 4. Avatar Ansku sanoo:

  Mäkin katsoin tuon aiemmin mainitun dokumentin mutta en ihan ”ostanut” kaikkea mitä siinä tuli ilmi.

  Mä olen nyt niukkasokerisella ruokavaliolla ollut reilut kaksi kuukautta(muutamia poikkeuspäiviä lukuunottamatta), ja voin äärettömän hyvin. Tiedän hyvin tän mainitsemasi masennusfiiliksen, jota sokeri aiheuttaa. Plus kaikki muut mielialanvaihtelut, ailahtelevaisuus jopa melkoiset ”raivarit” on tulleet tutuksi kun söin sokeria. Sen lisäksi että mieli voi paremmin, on rytmihäiriöt ja uniongelmat jääneet pois.

 5. Avatar Johanna sanoo:

  Ah, kiitos kun kerroit mistä nämä mun viimeaikojen kiukuttelut ja masisfiilikset johtuu! Täähän niin selittää kaiken. Karkkilakko/dieetti loppui toukokuun alussa ja sen jälkeen olen syönyt taas jonkin verran (välillä vähän enemmänkin) karkkia ja viimeajat ollut ihan ihmeellisen ”masentunut” ja huonotuulinen. Nyt ei enää edes tee mieli karkkia samalla lailla ja mielialakin on alkanut kohota tällä viikolla. Ihmeellistä! Eli jatkossakin taas kohtuus tässä makean syömisessä, niin kroppa ja mieli voivat paremmin :)

  http://treenipaivakirjabyjohanna.blogspot.fi/

 6. Avatar mies -7kg sanoo:

  Herkuttelu ja alkoholi pois niin hyvin menee.

 7. Avatar Annie sanoo:

  Tosi tuttua ”entisestä” elämästä :D Viikolla piti syödä kurinalaisesti ja viikonloppuna sitten karkkia, suklaata jne.. Ja maanantaina turvonnut ja ällöttävä olo ja sunnuntai-illasta saakka mieli maassa sinne ma-ti akselille.. Karkit ja fazu on vaihtuneet tuoretaateleihin, raakasuklaaseen, tuoreisiin hedelmiin ja marjoihin ja maapähkinävoihin. Ja kas kummaa, olo on paljon freesimpi maanantaina! Ei väsytä herätä, ei turvota (ellei sitten ole syönyt liikaa edellä mainittuja herkkuja :D).

  Jos jäätelöä tekee mieli, syön banskupehmistä tai wheyheytä, raakasuklaata on aina kaapissa (mutta ei mene edes joka viikko) ja tuoretaateleita ostan silloin tällöin herkuksi <3 Maapähkinävoita (tai muuta pähkinävoita) menee joka päivä hieman, ja arkiherkkua on myös questbarit! En olisi ehkä joku kolme vuotta taaksepäin uskonut, että voin rehellisesti sanoa, että karkkia ei tee mieli ollenkaan, sen verran sokerihiiri olin. En sano, että silloin tällöin "normaalien" herkkujen syömisessä mitään pahaa olisi, ei tosiaan, mutta kun ei tee mieli, niin miksi söisi. Muutenkin välttelen lisättyä sokeria, mutta välillä käytän esim. Alpron kookosjugurttia, tai PB2:sta ihan huoletta.

  Pitää vielä kiittää sinua mahtavista circuit ohjelmista, olen tehnyt niitä nyt ehkä kolmisen kuukautta (vaihdellen Kaylan ja sinun ohjelmia) kaksi, tai kolme kertaa viikossa ja edistyksen huomaa! Alussa esim. porraspunnerruksessa piti pitää taukoja ja taputuspunnerruksia ei tullut yhtään, nyt saan jo ne tehtyä (tosin kädet vain hieman osuu yhteen, ei siis kunnon taputusta "miesten" punnerrusasennossa :D) ja vatsalta nousu ja kerähyppy oli tosi hidasta aluksi, nyt nekin sujuu :) Teen siis näitä treenejä salin, joogan ja lenkkeilyn, sekä hiittien ohessa. Ohjevideot on tosi hyvä lisä ohjelmaan, itse ainakin sain niistä apua :)

 8. Avatar Salla sanoo:

  Voin samaistua! Herkkuja on niin vaikeaa syödä vain vähän kerralla, aina tekee mieli ottaa vähän lisää ja vielä vähän lisää ja sitten penkoa kaappeja olisko vielä jotain jemmassa… Juhlissa tosin on helpompaa, kun on porukkaa ympärillä ja seura on syöminkejä tärkeämpää, mutta yksinäisinä koti-iltoina menee helposti överiksi. Paljon helpompaa onkin vetää niitä herkkuja kerran-pari kuukaudessa kunnolla ja olla sitten loppuaika puhtaalla linjalla.

  Ja vielä sama juttu kuin edellisellä kommentoijalla, niin herkuttelu syö multakin treenimotivaation ja -energian!

 9. Avatar elisa sanoo:

  Mulla on ollu sama ongelma mun kännykän kameran kanssa! Kyseessä noin vuosi sitten ostettu Samsung Galaxy S4 Mini, välillä sillä saa hyvälaatusia kuvia, mutta toisinaan se ei millään tarkenna ja tulee juuri tollasta pikselimössöä :/ Ärsyttävää!

 10. Avatar Martta sanoo:

  Minäkin oon huomannut tuon kännykkäongelman! Kuvien laatu on huonontunut paljon ja sovellukset takkuilee. Ehkä se tosiaan on sitä, että saadaan ihmiset ostamaan enemmän ja useammin uusia laitteita, kun valmistetaan ne jo alunperin vain pari vuotta toimiviksi.

 11. Avatar Minea sanoo:

  Tuo piirre muuten selvästi jakaa ihmisiä, itekkin oon valitettavasti syntynyt tää kaikki tai ei mitään- malli päässä, ja se pätee kyllä ihan kaikkeen reenamisesta syömiseen, koulunkäytiin, tulevaisuuden suunnitelmiin, mitä näitä nyt on! Voikohan tästä opetella pois..? :D Toisaalta se on positiivisissa jutuissa ihan jees piirre.

Kommentoi