KEHON TÄRKEIN RASVANPOLTTOELIN

Harvoin tulee mietittyä miten suuri rooli maksalla ja suolistolla voi olla omaan hyvinvointiin ja kuntoon. Maksan sanotaankin olevan kehon tärkein rasvanpolttoelin, joten sen hyvinvoinnista kannattaa pitää kiinni. Monesti puhdistellaan kroppaa erilaisten detox-kuurien avulla, mutta tällainen ei välttämättä ole lainkaan järkevä keino ”puhdistaa elimistöä”. Puhdistukseen nimittäin tarvitaan paljon ravinteita ja vitamiineja jotta erilaiset kehon toiminnot ovat ylipäätään mahdollisia, joten siinä mielessä herää kysymys miten paastot tai niukkaenergiset pussikuurit voivat tätä tukea?

P5070361

Maksaa voisi kutsua kehon jätteenpuhdistuslaitokseksi, sillä kaikki elimistön veri kulkee maksan läpi. Maksalla on kyky poistaa kuona-aineita, vanhoja hormoneja, kemikaaleja ja muita myrkkyjä. Se myös muuntaa rasvasoluista puretun rasvan käytettäväksi energiaksi ja aktivoi rasvanpolttoon vaikuttavia hormoneja, lisäksi se säätelee proteiinien, hiilareiden ja rasvojen aineenvaihduntaa, varastoi tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja ja valmistaa kolesterolia.

Jos elimistön ravinnetasapaino on huono, ei maksa pysty toimimaan optimaalisesti, tällöin vanhat hormonit ja muut myrkyt palaavat takaisin elimistöön, jolloin voi syntyä erilaisia ongelmia. Yleisimpiä syitä maksan huonolle toiminnalle on puutteellinen ruokavalio, erityisesti kasvisten ja proteiinien puute sekä liiallinen alkoholin käyttö. Haitta-aineet varastoituvat minnekäs muualle kuin rasvasoluihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maksan toimintaan kuuluu kaksi faasia. Faasi ykkösessä maksa ”esipesee” myrkyt. Tähän toimintaan tarvitaan antioksidantteja ja vitamiineja  (mm. B-ryhmän vitamiineja, sekä C-, E ja D-vitamiineja, kalsiumia ja lukuisia muita ravinteita.) Tämän toimeenpiteen jälkeen tulos voi olla jopa myrkyllisempi kuin alussa.

Faasi kakkonen taas tekee myrkyistä harmittomia ja tähän toimenpiteeseen tarvitaan aminohappoja ja vitamiineja. Tämän jälkeen ”jätteet” poistuvat sappirakon tuottaman nesteen avulla ja suoliston kautta, sekä virtsarakon tuottaman virtsan kautta. Faasi kakkoseeen tarvitaan runsaasti proteiineista hajotettuja aminohappoja, joten miten käy jos proteiininsaanti on heikkoa tai vaikka paastoaa pelkillä pussikeitoilla, eikä keholla ole käytössä riittävästi aminohappoja? Jotkut Detox-tuotteet voivat myös kiihdyttää ykkösfaasin toimintaa, jolloin kakkosfaasi ei pysy mukana ja myrkyt palaavatkin takaisin elimistöön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laadukkailla lisäravinteilla voi tukea elimistön toimintaa ja hyvinvointia 🙂

Mielestäni paras tapa ”puhdistaa” kehoa on kuitenkin taas se tuttu sama fraasi – paljon puhdasta, ravitsevaa ruokaa, reilusti kuituja ja riittävästi vettä! Erityisesti seuraavat ruoka-aineet tukevat maksan toimintaa: parsakaali ja muut kaalit, vihreä tee, kurkumiini, marjat, kanamunat, sipuli, valkosipuli, artisokka, sitrushedelmät, porkkana, bataatti, omega-3 rasvat, proteiininlähteet kuten esim. liha, kala, kana, kalkkuna jne.

Maksan toimintaa voi edistää myös ravintolisien avulla, etenkin B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä, lisäksi E- ja C-vitamiini, foolihappo, seleeni, sinkki, magnesium, kupari, molybdeeni, rauta, NAC, MSM, heraproteiini, aminohapot (glutamiiini, tauriini, glysiini, ornitiini, arginiini, kysteiini), vihreä tee uute, kurkumiini, kversetiivi sekä leväjauheet.

Muistakaas siis pitää maksasta huolta, niin se hoitaa tehtävänsä kuten kuuluu!

Lähteenä tekstiin käytin Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti-kirjaa


11 Responses to “KEHON TÄRKEIN RASVANPOLTTOELIN”

  1. anita sanoo:

    Itseasiassa virtsarakko ei tuota virtsaa, vaan munuaiset 😉 Oon tässä hiki hatussa lukenu ravitsemustieteen pääsykokeeseen kohta pari kuukautta,ja vielä puoltoista viikkoa pänttäämisttä edessä. Jotain näköjään siis päähänki tarttunu. 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Käytin ehkä väärää sanavalintaa, meinasin että virtsarakosta virtsa poistuu (virtsaputken kautta) pois elimistöstä. =)

  2. Pauliina sanoo:

    Mitä ruokaa on mielestäsi hyvä syödä aamulla, jos ei halua, että vatsaa turvottaa kauheasti?

  3. Elisa sanoo:

    Huh, onneksi vihdoin joku joka ei liputa joidenkin mehupaastojen tai pussikeittokuurien puolesta! Siitä peukut! Yhdestä jutusta en kyllä ole samaa mieltä. Nimittäin jos on maksan kanssa ongelmia niin proteiinia ei todellakaan tarvita paljoa! Tärkeää on saada tarpeeksi kaloreita/vitamiineja/mineraaleja/antioksidantteja etc joten paastot eivät ole hyvästä mutta niin ei ole myöskään proteiinin mättö.
    http://www.karhusportscience.com

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moroo! En tarkoittanut että proteiinia tulisi syödä jotenkin erityisen paljon, vaan oman tarpeen mukaan. Meinasin lähinnä sitä, että jos esim paastoaa ja proteiinit jää ihan minimiin, ei keholla ole riittävästi aminohappoja käytettävissä faasi 2. toimintaan. 🙂

      Oon ihan samaa mieltä, ettei proteiinia tarvitse mätätä hirveitä määriä ja riittävä saanti tulee melko helposti täyteen, lukuunottamatta kitudieettejä, pussikuureja ja muita hömpötyksiä. 🙂

  4. Tuija sanoo:

    Niin kuin anita tuossa jo kirjoittikin, niin virtsarakko ei tuota virtsaa vaan se varastoi sitä. Samoin sappirakko ei tuota sappinestettä vaan se varastoi sitä. Sappi syntetoidaan maksassa, josta se eritetään sappitiehyttä pitkin sappirakkoon, jossa sitä vielä konsentroidaan. Sitten, kun syödään sappirakko supistuu ja sappineste valuu pohjukkaissuoleen, jossa se yhdessä haimanesteen kanssa auttaa ravintoaineiden imeytymistä.

  5. Jenna sanoo:

    Maksa on kyllä hieno elin. Sille on jopa tehty patsas jossain päin Espanjaa (en enää muista missä) ja luonto on antanut sille kyvyn uusiutua, mihin mikään muu elin ei pysty. Niin tärkeä se on! Tänään juuri koulussa maksasta puhuttiin 😀

  6. Paukku sanoo:

    Voi pettymys! Otsikon luettuani olin varma, että vastaus on ”aivot”. 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Haha 😀 Aivot on kyllä aika tärkeessä roolissa myös!

Kommentoi