MIKSI KANNATTAA MYÖS RELATA?

Kiire, kiire ja kiire. Nykyään ihmiset suorastaan rynnivät paikasta toiseen ja suorittavat toistaan tiukempaa aikataulua. Stressi, ahdistus ja burnoutit ovat melkoista arkipäivää nykyään. Liikunta on oiva lääke stressin lievitykseen ja moniin muihinkin ongelmiin, mutta siinä tilanteessa kun kroppa ja pääkoppa on vedetty äärirajoille työn, koulun tai muun asian toimesta, ei verenmaku suussa – treeni ole ehkä ihan paras vaihtoehto. Treenaaminen ja etenkin aerobinen treeni nostaa elimistön kortisolitasoja, jolloin jatkuva liian kovaa sykkiminen voi pahimmillaan vain sekoittaa elimistöä, aineenvaihduntaa ja kerätä turhaa rasvaa (keski)vartaloon. Yleensä tässä vaiheessa aletaan syömään tiukemmin ja treenaamaan ehkä vielä lisää, mikä johtaa ikävään oravanpyörään. Olen kirjoittanut tästä aiemmin laajemmin aiheella stressin lihottama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käytän itse erilaisia rentoutumiskeinoja estääkseni stressiä ja rauhoittaakseni muuten aika aktiivista elämää. Nämä eivät ole mitään uusia ja mullistavia asioita, mutta joskus voi unohtua, miten helpoilla tavoilla voi rauhoittaa mieltä ja edistää sitä kokonaisvaltaista hyvinvointia.

 • Piikkimatto/päiväunet. Piikkimatto on mielestäni erittäin edullinen ja kätevä keino edistää rentoutumista. Käytän mattoa 2-4 kertaan viikossa päikkäreillä. Omalla kohdalla ei vaadita montaa minuuttia kunnes olen unessa. Päiväunet kannattaa pitää suhteellisen lyhyinä, 30 minuuttia tai vähemmän on sopiva aika, jolloin olosta ei tule liian nuutunut heräämisen jälkeen. Päiväunet todistetusti edistävät terveyttä ja hyvinvointia.
 • Infrapunasauna. Olen aloittanut infrapunasauna-kuurin, eli käyn vähintään kahdesti viikossa saunassa rentoutumassa. Infrapunasaunan kerrotaan auttavan hyvin moniin ongelmiin ja sen hyötylistakin on melko pitkä:

     –  vähentää stressiä ja väsymystä
˜     –  lievittää päänsärkyä
˜     –  helpottaa lihaskivuissa
˜     –  lievittää niveltulehdusta ja –kipuja
˜     –  lievittää reumaattisia kipuja
˜     –  auttaa paranemista selkäkivuissa
˜     –  poistaa lihasjännitystä
˜     –  tehostaa lymfaattista imusolmukejärjestelmää
˜     –  vähentää turvotusta
˜     –  tehostaa ääreisverenkiertoa
˜     –  lievittää fibromyalgian oireita
˜     –  auttaa monissa iho-ongelmissa, esim. akne, psoriaasi
˜     –  vahvistaa sydänverisuonistoa
˜     –  myönteinen vaikutus verenpaineeseen
˜     –  nopeuttaa haavojen ja palohaavojen paranemista
˜     –  vähentää arpikudoksen syntymistä
˜     –  aktivoi kehon omaa vastustuskykyä
˜     –  auttaa univaikeuksissa lisäämällä mielihyvän tunnetta
˜     –  auttaa painonpudottamisessa
˜     –  vähentää selluliittia
˜     –  auttaa poistamaan elimistöstä mm. raskasmetalleja
˜     –  vaikuttaa alentavasti kolesterolitasoon
˜lähde

En osaa sanoa, mitkä kohdat pitävät paikkaansa oikeasti, mutta oman kokemuksen mukaan ihosta tulee puhtaampi ja pehmeämpi, olosta kevyempi sekä rentoutunut. Sitä on vaikea selittää, mutta jos on mahdollisuus kokeilla, suosittelen! Kävin juuri tänään jumpan ja salitreenin jälkeen saunomassa ja olo sen jälkeen oli niin mahtava! 🙂 Lueskelin myös jostain, että jos on ongelmia hikoilun suhteen, eli treenatessa hiki ei meinaa irrota, voi säännöllinen infraaminen auttaa asiaan.

 • Ulkoilu. Luonnossa oleilu rentouttaa, poistaa stressiä ja ahdistuneisuutta. En harrastanut tätä aiemmin, sillä harvemmin rankan treenipäivän jälkeen tuli mieleen lähteä vielä kävelylle erikseen. Nyt kun meillä on koira, on ulkoilusta tullut pakollinen juttu ja hyvä niin! 🙂 Viikonloppuisin tavataan käydä pidemmillä kävelyillä, mutta ihan näin arkenakin 30 minuutin ulkoilu tekee hyvää. Itse asiassa heräsin juuri äsken päiväunilta, jonka jälkeen kävin 45 minuutin reippailulla hauvelin kanssa. Mä urheilen lähestulkoon aina sisätiloissa, joten raitista ilmaa ei senkään puolesta tule liikaa.
 • Viimeinen kohta ei sinänsä liity rentoutumiseen, mutta yksi erityisen tärkeä asia minkä haluan tuoda esille, on syöminen treenin jälkeen. Kerroin aiemmin että kortisolin eritys kasvaa treenin aikana, muuten treenistä ei saa parhaita tehoja irti. Tästä syntyy kuitenkin ongelma vasta silloin jos kortisolin eritys ei lakkaa treenin jälkeen. Syöminen on siis todella tärkeää mahdollisimman pian suorituksen jälkeen. Jos ruokapöydän ääreen on liian pitkä matka, toimii esimerkiksi hera/palautusjuoma hyvin tuomaan energiaa ensihätään. Älkäähän skipatko tätä ateriaa, sillä sanoisin että treenin jälkeinen ateria on sittenkin se päivän tärkein ateria! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

On olemassa paljon muitakin rentoutumiskeinoja ja jokainen tietää varmasti ne omalla kohdalla parhaiten toimivat jutut. Itselläni toimii myös esimerkiksi lukeminen ja kokkailu, jolloin pääsen eroon liiasta ajattelusta ja pystyn elämään just siinä hetkessä relaten! Tällä hetkellä koen olevani hyvässä balanssissa, en stressaa liikoja ja mulla on myös omaa aikaa riittävästi. Suosittelen kaikille muillekin, sillä elämä on lopulta aika lyhyt ja kiirehtimällä siitä tulee vieläkin lyhyempi.

Vaatteet Kari Traa (saatu)

Kuvat: Riikka


5 Responses to “MIKSI KANNATTAA MYÖS RELATA?”

 1. Heidi sanoo:

  Moikka! Tämä kysymys ei liity tähän postaukseen, mutta ajattelin silti kysyä 🙂 Käyn ahkerasti ryhmäliikuntatunneilla kuntosalillani (spinning, bodyattack, sh’bam, bodybalance ym) mutta haluaisin nyt alkaa pikkuhiljaa kasvattamaan lihaksiani ja samalla kiinteyttämään kroppaa. En kuitenkaan oo mikään salitreenin suurin fani, varsinkaan jos salilla menee yli tunti. Kysymys onkin siis, että riittääkö jopa vain yksi kerta viikossa salilla saamaan pientä lihaskasvua aikaan, vai pitäisikö salitreeniä olla enemmän? Kiitos jo etukäteen, sulla on aivan huippu blogi! 🙂

  • ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! No yhdellä salikerralla voi aluksi saada tuloksia, tosin hitaammin, mutta alkukehityksen jälkeen lisää kehitystä halutessaan lisäisin kyllä toisenkin salikerran. Riippuu tietysti miten pienestä lihaskasvusta haaveilet. 🙂

 2. Annika sanoo:

  Oon sitä mieltä, että liikunnan pitäisi olla nimenomaan rentoutumiskeino ruuhkaisen arjen keskellä. Mutta siinä vaiheessa, kun liikunnastakin rupee stressaamaan, alkaa pääkoppa ratkeilemaan… Ja käsittämätöntä on se, että burnouttien jälkeen nykyään sairastun aina myös fyysisesti. Oon ottanu joogan ja kävelylenkit päivärutiineihin ja infrapunasaunaakin pitää näköjään testata!:)

  • ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä! Liikunnasta ei pitäis ottaa stressiä, tai pakottaa itseään treenaamaan. Toki joskus voi joutua vähän tsemppailla että jaksaa lähteä, mutta yleisesti ottaen itse ainakin nautin liikkumisesta! Infraa kannattaa testata!

 3. SatuKoo sanoo:

  Infrapunasauna on kyllä ihan mahtava! Itse käyn yleensä aina jalkatreenin jälkeen infrapunassa, niin onnistuu seuraavina päivinä käveleminen huomattavan paljon helpommin kuin ilman saunaa 🙂 Sen jälkeen on kyllä ihanan rentoutunut olo.

Kommentoi