KUIDUILLA KUONA-AINEILLE KYYTIÄ

Kaikki tietävät että kuidut tekevät hyvää vastan toiminnalle ja että niitä tulisi saada riittävästi päivittäin. Paljon kasviksia syövät saanevat kuitukiintiön melko helposti täyteen (25 g / vrk) mutta silti on paljon ihmisiä, joiden kuidunsaanti jää jatkuvasti liian alhaiseksi. Oma kuidunsaanti menee reilusti yli tuon suosituksen, sillä suuren rehumäärän lisäksi, käytän säännöllisesti neljää eri kuidunlähdettä. Käytän vaihdellen Fibrexin sokerijuurikashiutaleita, pellavansiemenrouhetta, chiasiemeniä sekä psylliumjauhetta. Fibrexiä käytän joka päivä ja sen kaveriksi lisään aina vaihdellen jonkun näistä vaihtoehdoista. Lisään nämä aina aamulla nautittavaan smoothieen, sillä mielestäni fibrex tuo kivaa rakennetta, kun sen alkaa liueta vedessä hetken. Heti herättyäni kaadan blenderiin vettä ja lisään kuitulisät likoomaan siihen saakka kunnes valmistan smoothien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedetään siis että kuituja tulisi saada, mutta miksi? Yleensä se, että ymmärtää tarkoituksen, antaa myös motivaation pitää huolen saannista. Kuidut eivät ainoastaan edistä suoliston hyvinvointia, vaan ne myös sitovat ja poistavat myrkkyjä kehosta. Kuidut nimittäin imevät suolistossa itseensä vettä, kuona-aineita ja haitallisia bakteereita, jotka poistuvat kehosta ulosteen mukana. Kuidut nopeuttavat ruokamassan kulkeutumista auttaen näin myös ummetukseen. Kuitujen lisäksi tulisi muistaa juoda riittävästi vettä!

Olen puhunut paljon hormonitoiminnasta ja siitä miten hormonit vaikuttavat hyvin paljolti kaikkeen. Nimenomaan suoliston toiminnalla on suuri vaikutus hormonitasapainoon ja terveyteen. Yleensä vatsaongelmat viestivät siitä, että kaikki ei ole ihan kunnossa. Ongelmat suolistossa lisäävät stressihormoni kortisolin eritystä sekä hidastavat estrogeenin poistumista elimistöstä. Tämän ajatustavan mukaan, erityisesti vyötärön alueelle ja alavartaloon keskittynyt rasvakudos kertoo siitä, että nämä hormonit eivät ole tasapainossa. Itselläni suurin ”ongelma” oli juuri tuo liika estrogeeni, jonka vuoksi alavartalon rasvapitoisuus on suurempi kuin ylävartalossa. Tällä kuitutaiteilulla tuetaan myös sitä, että saisin estrogeenin määrän tasapainoon.

IDOLYMPUS DIGITAL CAMERA

sukat, shortsit ja paita: Kari Traa (saatu) kuva: Riikka

Suoliston kunto vaikuttaa hyvin laajasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yllättävän monet ongelmat, kuten esimerkiksi jatkuvat sairastelut voivat johtua suoliston huonosta kunnosta. Suoliston bakteeritasapainoa huonontavat (yllättäen) sokeri, liiallinen viljatuotteiden syöminen, yliherkkyyksiä aiheuttavat ruoka-aineet sekä lääkkeet ja jälleen kerran se surullisen kuuluisa stressi.

Kuitulisien lisäksi, ostin Poliquinin Pro Flora-nimistä maitohappobakteeria suoliston bakteerikannan tasapainottamiseen. Unohdin mainita tämän viime viikkoisessa lisäravinnepostauksessa, sillä tuote on vielä postissa matkalla luokseni. En ole aikaisemmin käyttänyt maitohappobakteereja säännöllisesti, joten ihan uusi juttu mulle. Näitähän kannattaisi käyttää etenkin antibioottikuurien yhteydessä, sillä kuurin jälkeen bakteerikanta voi olla sekaisin jopa vuosia.

Saatteko te tarpeeksi kuituja ruokavaliostanne?


18 Responses to “KUIDUILLA KUONA-AINEILLE KYYTIÄ”

 1. Avatar Rosa sanoo:

  Moikka! Olis tosi upeeta jos voisit vähän avittaa. Eli siis mullakin kaikki kertyy suoraan alakroppaan, enkä tiedä mikä vois auttaa. Yläkroppa on tosi timmi, kohta jo liikaakin! Siis ihan verisuonia meinaa pullistella hauiksesta ja kyljessä. Alakroppa taas on ihan hirvittävässä kuosissa, lihaksia kyllä löytyy mutta selluliittia on _järettömästi_. Oon melko nuori opiskelija joten stressiä on jonkin verran voiko tää vaikuttaa?? Vettä juon sen 2L päivässä, syön terveellisesti (paljon kasviksia, hedelmiä,kalaa kanaa ja välillä punastakin lihaa, pähkinöitä ja avokadoa) ja pidän sokerin yms aika minimissä, ehkä kerran viikossa tule herkuteltua kohtuudella. Liikun vähintään 3x viikossa rankasti sekä lenkkeilen koiran kanssa ja pyöräilen.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Nuo sun mainitsemat ”oireet” suuntaa myös siihen että suuri estrogeenikuormitus tai estrogeeniepätasapaino kerää rasvan jalkoihin/alavartaloon. Tämä hormonitasapaino-ajattelun mukaan epätasapainoja voi korjailla tasapainottamalla kroppaa. Suosittelen lukemaan Kaisa Jaakkolan hormonidieetti kirjan jossa paneudutaan asiaan tarkemmin. :)

 2. Avatar Petra sanoo:

  Enpä taida saada.. Ajattelin kyllä että kuituja tulee tarpeeksi kun pyrin syömään joka päivä kasviksia tai salaattia ja viljatuotteita käytän harkiten.

  Siltikään vatsa ei toimi, välillä se toimii liiankin hyvin, välillä taas ei ollekaan. Välillä myös huono olo iskee niin pahasti että tekisi mieli käydä oksentamassa. Raskaana en ole, ja uloste on myös tutkittu, eikä vakavia löydöksiä ole. Stressiäkään ei ole. Kuituja voisin kokeilla kyllä! Kokeilusta ei ole mitään haittaa ainakaan :)

  Voiko Fibrexiä lisätä esim. kaurapuuron sekaan? Tein vähän aikaa sitten smoothieta aamupalaksi ja se ei kyllä ollut suolen toiminnan kannalta mikään fiksu veto. Aamuisin tuntuu muutenkin ettei oikein ruoka tunnu sulavan ja se tekee monesti liian tukalan olon. Sitten tietenkin lounaalla on hirveä nälkä jolloin tulee syötyä monesti vähän liikaa. Tästä seuraa väsynyt olo. Lounaalla tulee kyllä onneksi syötyä kotiruokaa, salaatteja ja keittoja.

  Kamalan pitkä kommentti, anteeksi :D

 3. Avatar Pauliina sanoo:

  Hei Aino! Naiselle on täysin luonnollista, että rasva kertyy alavartaloon ja tämä johtuu juuri estrogeenista, kuten sanoitkin. Väite, että kyse olisi jostain hormoni”häiriöstä”, ei missään nimessä pidä paikkaansa. Naisen alavartalon ihonalaisrasva on pääosin DHA:ta, jota kuluu raskauden aikana suoraan vauvan aivojen kehitykseen (aivot koostuvat pääasiassa DHA:sta). Voit googlata lisää, mutta tässä on esimerkiksi mielenkiintoinen artikkeli: http://www.cep.ucsb.edu/papers/whrlassekgaulin2008.pdf
  Jokaisella on oikeus tavoitella itseään miellyttävää ulkonäköä, mutta ei kannata puhua häiriöstä, kun asia on itseasiassa päinvastoin.
  Mukavaa kevättä ja liikunnaniloa!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Tiedän kyllä ja estrogeeniä toki tarvitaan elimistöön, sillä on tehtävänsä kuten kaikilla hormoneilla. Kyse on enemmänkin määrästä, jos jotain hormonia kerääntyy liikaa tai liian vähän, ei elimistö toimi ihanteellisesti. Omassa tapauksessa kyseessä ei ole mikään liikakertymä, mutta esim naiset joilla on todella runsaasti rasvaa alavartalossa voivat kärsiä tästä ”häiriöstä” sillä liika rasvakaan ei ole koskaan hyvästä.

   Lukaisen artikkelin, kiitos kommentista! :)

 4. Avatar Elisa sanoo:

  Haha todellakin saan tarpeeksi kuitua! Yleensä tulee lähes 200g päivässä…
  http://www.karhusportscience.com

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Nonni. Mullakin menee aika korkeelle mutta ei ihan noin paljon kuitenkaan :D

 5. Avatar Armi sanoo:

  Vitsi tykkään näistä postauksista! Tieto syventyy hyvin :) Mitä ovat yliherkkyyksiä aiheuttavat ruoka-aineet? Voisiko niistä tehdä postausta?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! :) Yliherkkyyksiä voi aiheuttaa usein esim. lehmän maito, gluteeni, viljat yleensä tai vaihtoehtoisesti melkein mikä tahansa ruoka-aine. Yliherkkyystestejä voi tehdä myös ihan ominpäin. Yliherkkyys ja allergia ovat eri asia, sillä herkkyyden aiheuttava ruoka-aine voi aiheuttaa reaktion vasta parin päivän kuluttua syömisestä.

 6. Avatar sue sanoo:

  Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta!!:) paljonko lisäät psylliumia kerrallaan smoothien joukkoon? Noita muita olenki käyttänyt, mutta psylliumia vain leivonnassa, joten sen määrästä ei ole mitään hajua…

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Laitan yleensä ruokalusikallisen noita muita ja fibrexiä kaksi :)

 7. Avatar Kaisa sanoo:

  Moikka! Itselläni on juuri tuo kuidun saanti haastavin osa ruokavaliota. Olen viime aikoina kirjannut syömisiäni ylös kiloklubin ruokapäiväkirjaan ihan vaan kiinnostuneena siitä, saanko kaiken tarvittavan ruoastani – ja yllättäen kaikki muut menee suositusten mukaan paitsi kuidut, jotk jäävät jatkuvasti alle 20 gramman. Pitänee siis keskittyä tuohon kuitupuoleen ihan kunnolla, jos saisi vatsan toimintaan sillä vähän vauhtia.. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kannattaa kyllä! Nuo tekstissä mainitut ovat esimerkiksi helppoja tapoja lisäillä hyvää kuitua ruokavalioon :)

 8. Avatar Maisa sanoo:

  Heippa!

  Onko sinulla hyviä käyttövinkkejä fibrexille? Minulla on käyttämätön paketti kaapissa ja ideat nollassa.

  Kiitos, jos löytyy vinkkejä! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei! Käytän itse tosiaan smoothieen päivittäin, mutta sitä voi lisätä myös puuroon, käyttää leivonnassa, olen tehnyt kaurajauhoista ja fibrexistä pizzapohjan ja lisännyt fibrexiä myös proteiinipannariin. :)

 9. Avatar ujumppiks sanoo:

  myös lihaaterioiden sulamiseen menee kauemmin, ja liika juominen ruuan yhteydessä huonontaa mahahappojen toimintaa. hotkiminen, liian monta raaka-ainetta samalla aterialla, raa-at vihannekset, mausteet, kananmunat (ainakin mulla) vaikuttaa suoliston kuntoon:D samoin runsas kahvi aamulla.

Kommentoi