MIKSET SYÖ LEIPÄÄ?

Ruisleipää, margariinia, maitorahkaa, puuroa, pastaa, kanaa, jäävuorisalaattia ja kurkkua? Siinäpä kiteytyy yleisesti ajateltuna ”terveellinen ruokavalio”. Monesti kun ajatellaan vain niitä kaloreita, eli hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa. On totta, että tuossa on ihan ookoo pohja turvaamaan makrojen oikea jakauma. Olen itsekin ajatellut samalla tyylillä, mutta kuten olen monesti jo maininnut, on oma ajatustyyli kokenut suuren muodonmuutoksen viime vuosien aikana.

Nykyään syön mielummin ravintoaineita, vitamiineja ja antioksidantteja kuin pelkästään kaloreita. Kehossa on hyvin paljon erilaisia toimintamekanismeja, jotka toimivat oikein, vain jos keholla on oikeat rakennusaineet käytössä. Esimerkiksi aineenvaihdunnan normaaliin toimintaan tarvitaan jo yksissään hyvin paljon erilaisia ravintoaineita. Nykyään ravinto on hyvin pitkälle prosessoitua, eikä siitä enää saadakkaan tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita. Joissain tapauksissa, ajatus, että pelkällä perusravinnolla pärjää, voi johtaa jopa kehon toiminnan ongelmiin.

Idean tekstiin sain, kun lueskelin eilen Saran ruokapäiväkirjaa ja kommenttiosiota, jossa joku jopa hieman syyttelevään sävyyn reagoi siihen, ettei Sara syö ruisleipää. Miten noilla smoothiella ja mehuilla edes jaksaa? Eikö niihin muka kyllästy? Saako niistä edes energiaa?

sampylat_ja_palaleivat_Fotor_Collage

Minäpä sitten päätin tehdä hieman laskelmia ja vertasin keskenään itse mehustettua mehua  ja kahta ruisleivän viipaletta täytteineen.

2 palaa ruisleipää, margariinia, 2 juustosiivua, 2 kinkkusiivua ja kurkkua= 311 kcal (p 18/h 29/r 13)  kuitu: 6,1 g

mehu: lehtikaalia, parsakaalia, porkkanaa, sitruunaa, omenaa, inkivääriä = 305 kcal (p 18/h 42/r 3,4)  (mehussa ei ole kuitua, sillä se poistuu massan mukana mehustaessa, kuitu hidastaa ravinteiden imeytymistä, jonka vuoksi mehusta ravinteet imeytyvät helpommin, kuin esim. kokonaisesta hedelmästä/vihanneksesta) Jos vihannekset söisi sellaisenaan, olisi kuidun määrä 19 g

Päivittäinen kuidunsaannin minimi on 25 g.

Näyttökuva 2015-2-6 kello 19_Fotor_Collage

Lyhyellä vilkaisulla huomaa, että mehusta saa aika paljon paremmin ravinteita, kuin ruisleivistä. Tekstin ideana ei siis ole dissata perinteisiä ruokia, vaan herätellä ajattelemaan, kuinka monipuolisesti täytyy syödä, jotta saa kaikki tarvittavat ravinteet päivittäin. Vihanneksien/marjojen syöminen jokaisella aterialla on jo hyvä ja helppo tapa pitää huolta omasta hyvinvoinnista! Haluan vielä huomioida, että kaupan valmismehuilla ei ole mitään tekemistä tässä esiintyvän mehun kanssa. Niissä ei ole juurikaan muuta kuin sokeria ja lisäaineita jäljellä, vaikka pakkauksessa kuinka lupailtaisiin tuorepuristettua valmistetta. Samaan kastiin voi laittaa erilaiset mehukeitot ja pirtelöt. Puristamisen jälkeen, mehu tulisi juoda aika nopeasti, noin 20 minuutin sisällä, sillä ravinteet tuhoutuvat, kun ne joutuvat hapen kanssa tekemisiin.

Kirjoitin aiemmin, että mehustuksessa vihanneksien kuidut jää saamatta, joten pelkillä mehuilla eläminen ei toki ole suositeltavaa. Smoothieista saa mehuja helpommin myös niitä kuituja, sekaan voi lisätä proteiinia (proteiinijauhe) ja toki kaiken lisäksi saa myös vitamiineja ja antioksidantteja, sisällöstä riippuen (pelkästä maitorahkasta ja mehukeitosta valmistettu smoothie on myös köyhää ravintoa). Olisin lisännyt tuohon vertailuun myös smoothien, mutta valitettavasti sen ainesosien vitamiineja ei löytynyt laskurista, jota käytin. En toki kehota ketään elämään pelkkien mehuen ja smoothieden voimin, mutta niitä kannattaa ehdottomasti lisäillä ruokavalioon, korvaamaan vaikka muutamat leipäviipaleet, etenkin jos leipää tulee puputettua pitkin päivää muutenkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En tiedä olenko koskaan kertonut, mutta minä olen itseasiassa entinen leipähiiri. Joskus aiemmin, ruokavalioni melkeinpä koostui pelkästä leivästä. Ajattelin, etten koskaan voisi elää ilman ruisleipää, tai leipää yleensä, mutta miten kävikään. Eipä tule enää nykyään syötyä juuri koskaan. Monesti unohdetaan myös, että vaikka leipä itsessään ei ole mikään paha kaloripommi, mutta kun siihen latoo päälle kasan margariinia, juustoa ja leikkeleitä (prosessoitua ruokaa), nousee energiamäärä aika suureksi, siihen nähden, ettei siitä saa juurikaan ravinteita. Itse ajattelen tällaisen melko turhaksi ravinnoksi. Toki on olemassa hyvin monia parempiakin täytteitä, nuo olivat vain sellaiset perusainekset, mitä yleensä leivälle ladotaan. 🙂

Ruoka on toki myös nautinto, eikä aina tarvitse ajatella pelkkää sisältöä, mutta jos suurimman osan ajasta keskittyy puhtaaseen, monipuoliseen ravintoon, voi myös silloin tällöin nauttia jotain ”turhaakin”.

Jos on epävarma riittävän monipuolisesta ravinnosta, Lisäravinteilla voi tukea ravinteiden saantia. Oon ennenkin jo maininnut nämä, mutta itselläni on käytössä vahva D3-vitamiinilisä, magnesium, B-ryhmän vitamiineja sisältävä lisä, kalaöljy ja viherjauhe sekä muutama muu hivenaine. Esimerkiksi pelkkä magnesium osallistuu ainakin 300 eri entsyymireaktioon elimistössä,  jonka vuoksi se on erittäin tärkeä mineraali elimistön toiminnalle ja esim. aineenvaihdunnalle. Ylipäätään erilaiset puutokset elimistölle tärkeistä ravinteista alentavat suorituskykyä, hidastuttavat lepoaineenvaihduntaa ja voivat aiheuttaa vähäisempää energiankulutusta liikunnan aikana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulla on itseasiassa parhaillaan käynnissä testaus, saanko riittävästi magensiumia vai onko elimistön varastot ehtyneet kaiken hikoilun jäljiltä! 😀

Tiedän, että ruisleipä on melkeinpä pyhä asia suomalaisille, joten haluan mainita vielä, että vaikka vertailen tässä juuri ruisleipää, en tarkoita että se olisi täysin turhaa ravintoa. Toki siitäkin saa ravinteita ja sillä voi täydentää omaa ruokavaliota, jos ei ole ongelmia esim. gluteenin kanssa. Jos minulta kysytään, pelkillä vilja- ja maitotuotteilla eläminen ei kuitenkaan takaa riittävän monipuolista ravintoa ja myös ilman niitä pärjää.

Oikeen ravitsevaa lauantaita everybody! 🙂


80 Responses to “MIKSET SYÖ LEIPÄÄ?”

  1. Pilvi sanoo:

    Ekaa kertaa kommentoin, vaikka olen jo kauan blogiasi seuraillut 🙂 Tämä osui niin naulankantaan!! Tuo eka listaus ”terveellisestä ruuasta” on juuri samaa, mitä saan muilta kuulla. Ja kun en itse myöskään syö viljaa, moaitotuotteita, sokeria tai alkoholia saan kuulla siitä vaikka mitä ihmettelyä, kommenttia, jna. Totuus on itselle se, etten ole ikinä voinut enkä jaksanut niin hyvin kun nyt!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitti ja kiva että kommentoit. 🙂

      Sama mulla, on niin hyvä fiilis ja olo nykään, että ei voi kuin olla onnellinen. Yleensä ihmiset ihmettelee, jos joku toimii poikkeavasti, eli sun tyyli saattaa tuntua niin oudolle että se herättää ihmetystä. Varsinkin sellaisien keskuudessa, joilla ei ole kiinnostusta ravitsemukseen/hyvinvointiin. =)

  2. E sanoo:

    Heips, oon mietiskellyt tota mehulingon(?) ostoa mutta taloudellinen tilanne ei tällä hetkellä todellakaan tue moista investointia, toivottavasti kesän jälkeen sitten, mutta kysyisin että onko siinä kuinka paljon sitten eroa syökö vihannekset/hedelmät ihan niiden alkuperäisessä muodossa vai juoko mehuna?:) Blogistasi olen ymmärtänyt että ilmeisesti nestemäisenä ne imeytyvät kehoon paremmin?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Toki vihanneksia ja hedelmia kannattaa syödä ihan sellaisenaan, eikä mehulinko tai tehosekoitin ole välttämätön. Niitä käyttämällä on vaan helpompi nauttia suurempi määrä esim. vihanneksia. 🙂

      Juu, eli nestemmäisestä mehusta ravinteet imeytyvät paremmin kehoon. 🙂

      Näin muuten eilen claessohlsonilla melko edullisen lingon, olisko ollut 50€ paikkeilla..?

      • E sanoo:

        Okei! Ja no täytyypä käydä katsomassa sieltä! Toi 50€ on jo edullinen ja mahtuis varmaa budjettiinkin!:) Kiitos vinkistä!

  3. Armi sanoo:

    Mie itse pyrin siihen 1-3 viipaletta päivässä, joskus toki enemmän ja joskus ei lainkaan, sekä leipä tarkoittaa mulle riisikakkuja, hapiksia, näkkäriä, sämpylöitä, ruisleipää, riisipiirakkaa… Kaikkia mahdollisia 😀
    Itse herkuttelen viikonloppuisin vehnäpitoisella leivällä, eli ruisleipänäkään en kelpuuta normaalisti kuin aidon tavaran jossa on ruista, vettä ja suolaa. Viikonloppuna myös käytän juurikin mahdollisesti ’perinteisiä’ päällisiä, elikkä sitä margariinia, juustoa, metvurstia… Harvemmin kuitenkin muuta kuin margariinia – tuore karjalanpiirakka/sämpylä margariinilla, toimii karkinkorvikkeena mulle! 😀
    Peruspäällisinä toimii avocado, erilaiset tuorekasvikset, lohi/siika, kananmuna ja lähipalvaamosta haettua luomulihasiivut, jotka siivutetaan omien silmien edessä. Kelpaa! 🙂 Kalkkunaleikkeleet yms toimii toki hätävarana, mutta niissä maistuu se teollisuus, hyi 😀
    Mitä mieltä oot itsetehdystä siemennäkkäristä, onko siinä sellanen oikeasti ravintorikas leipä korvaamaan näkkäriä? Itse oon tykännyt tehdä myös kaura-siemensämpylöitä silloin tällöin, käyttämättä vehnäjauhoja 🙂 On muuten hyvää!

    • Armi sanoo:

      Ainiin, unohtui kysäistä: Onko sulla aiempaa postausta kuinka leipää ja maitotuotteita voisi korvata? 🙂

      • Hanna sanoo:

        Tässä olisi kyllä ihanteellinen postausaihe! Itseäkin kiinnosta hurjasti nyt vähentää maitoa ja viljaa, joista jälkimmäinen meneekin aika hyvin jo, mutta toi maito on kyllä ikuinen ongelma, mä vaan tarviin sen maitolasin aamusin ja täyttävempään smoothieen sitä maitorahkaa 😀 ja pelottaa se, etten osaa sitten oikeita ravintoaineita kaivella muista ruuista kehooni 🙂 toki itsekin asiaa voisi tutkia, mutta on niin ihanan helppoa lukea tietävä kooste ja valmis ohje jostakin :”D Kiitos Aino blogistasi vielä tähän loppuun, oon täysillä treenihaasteessa mukana, ruokavalio vielä hakee muotoaan..!

        • ainorouhiainen sanoo:

          maitotuotteiden korvaavista tuotteista olenkin jo postauksen kirjoitelllut, mutta voisin toki laittaa harkintaan myös viljatuotteista samanmoisen.

          Kiitos paljon, toivottavasti saat haasteesta toivomiasi tuloksia! =)

    • ainorouhiainen sanoo:

      Onhan pehmee leipä voilla ja juustolla aika herkkua, ja karjanlanpiirakat…nam 😀

      Siemennäkkäri on oikeen oiva vaihtoehto, siihen kun voi itse valikoida mitä laittaa, jos siis tarkoitit sellaista itse tehtyä? Kaurasämpylät on kyllä myös herkkua. Kaurasta (provenan kaurajauhot) saa myös hyvän pitsapohjan.

  4. Varvana sanoo:

    Oon samaa mieltä siitä, että (ruis)leivän syöminen ei ole järin terveellistä arkiruokana – leipään kun laitetaan kaikenlaista epäterveellistä päälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi kokonaan luopua viljoista. Itse syön päivittäin viljoja, mutta pääosin leseinä ja puurona. Saa paljon kuitua, ja erityisesti liukenematonta kuitua, jota vegeissä ei ole niin paljon.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Enhän kirjoittanutkaan että pitäisi luopua kokonaan viljoista 🙂 Tarkoitin että ilmankin pärjää, tosin kaurapuuro on niin hyvää että sitä täytyy saada aina välillä 😀

  5. Meira sanoo:

    Mä oon ollut ilman viljaa 2-vuotta, mutta leipähimo on silti aivan järkyttävä. Mä en varmaan pääse siitä koskaan eroon 🙁

    • ainorouhiainen sanoo:

      Voisitkohan kärsiä jostain ravintoaineen puutteesta joka pistää leipähimot ilmoille? Yleensä kroppa ilmottaa himojen muodossa jos on puutetta jostain. 🙂

  6. viivi sanoo:

    Sä ansaitsisit kyllä jonkun suomen parhaan bloggaajan palkinnon! Sä omistaudut tällä hommalle oikeesti etkä suosion noustua vaan ahdistu että nyt ei uskalla enää kirjotella mitään ja tulee vaan kerran kuukaudessa postauksia…. Ihan mahtavaa kun postailet niin usein! Välillä ihmettelen miten ees on mahdollista noin usein mutta silti kaikki on aina ihan oikeesti asiaa!
    Onko sulla muuten ikinä semmosta ongelmaa, ettei jaksaisi syödä terveellisesti kun terveellisen ruuan laittamiseen menee niin kauan? Perus ruokia kun ois niin helppo ja nopee aina tehdä. Ruisleipäkin nopea verrattuna että alkaa leikkelee ja kuorii nuita aineksia mehuun 😀 mitenhän sitä löytäs aikaa tai motivaatiota käyttää enempi aikaa ruuan tekoon hmm

    • ainorouhiainen sanoo:

      Apua, kiitos ihan hirveesti! Ihan hämmennyin sun kommentista =)

      On mulla sellaisia fiiliksiä joskus kans..Joskus on niin kova nälkä, ettei millään jaksais alkaa tekemään mitään ja kaikki tuntuu vaikeelta. Sen takia yritän aina tehdä paljon ruokaa kerralla, että sitä olis mahdollisimman usein valmiina jääkaapissa, just näitä hetkiä varten! 😀 Mun vinkki on siis taas se suunnitelmallisuus, että varaa helppoja ja nopeita ruokia valmiiks. Välipalan ei aina tarvi olla just joku ”välipalaruoka” vaan vaikka pienempi annos kunnon ruokaa toimii myös 🙂 Smoothiet on mun mielestä kans aika helppo tehdä nopeeta….Mulla on myös sellanen mehustin (WITT – juicepresso), ettei vihanneksia tarvi kuoria lainkaan. Pudottelee vaan laitteen sisälle ja se hoitaa loput!

      • Jullellson sanoo:

        viivi ja minä (ja varmasti sadat, jopa tuhannet muut lukijasi) ollaankin ihan samoilla linjoilla: perskuleen hyvin menee Aino, mut menköön! 😉

        Olet ehdottomasti yksi kiinnostavimmista bloggaajista tällä hetkellä – toivottavasti sulle maksetaan tarpeeksi hommasta, jotta et pelkästään oman ilon vuoksi kuluta (selvästi paljon laadun perusteella) aikaasi julkaisujen tekoon ja valmisteluun! Itseäni esim. ei haittaa ollenkaan yhteistyöpostaukset, ja mielelläni olen useampia eri bloggaajien esilletuomia tuotteita testannutkin.

        Bikini body challengen ruokaosiossa ollaan 80% mukana, lupaan laittaa ennen jälkeen -kuvia myöhemmin keväällä.

        Hyvää viikonlopun jatkoa!

        • ainorouhiainen sanoo:

          Kiitos todella paljon! Lämmittää mieltä 🙂

          Kyllä mä saan ihan hyvän korvauksen tästä, onhan bloggaaminen mun työtä, tuon toisen työn ohella! Kiva jos satsaaminen näkyy myös teille lukijoille, silloin tietää että on onnistunut siinä mitä on yrittänyt!

          Odotan innolla sun ennen jälkeen – kuvia! Tsemit haasteeseen =)

  7. Varvana sanoo:

    Leseissä ja täysjyvähiutaleissa on kuidun lisäksi myös ihan mukavasti hivenaineita – esim vehnälese on tosi hyvä magnesiumin lähde.

    Toki kannattaa viljojen lisäksi syödä niitä vegejäkin runsaasti!

  8. Emilia sanoo:

    Ku ihmiset kysyy multa et miks mun jääkaapista ei löydy voita eikä juustoa ja vastaan että minkä päälle mä sitä heittäisin, ni jatkokysymys onkin että miks et syö leipää? No mitä jos mä kysyn että missä vaiheessa minä sitä söisin?? se ei kuulu mun aamupalaan eikä iltapalaan, ja lounaalla ja päivällisellä syönki mielummin runsaasti nimenomaa ruokaa enkä leipää 😀 doh!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Heheh. Seuraavaks kun joku kysyy niin kysy takas että miks mä söisin leipää? 😉

  9. Jonna sanoo:

    Moi Aino,

    Sinulla on aina erittäin hyviä kirjoituksia ja nyt haluan kommentoida vielä vähän mehupuristimen ja mehulinkojen erosta, näistä harvalla on oikea tieto ja mikä niiden ero oikeasti on. Nimittäin mehu joka on puristettu laadukkaassa mehu puristimessa, ei happane, se kestää oikein säilytettynä erittäin kauan ja vitamiinit ei ”haihdu”. Mehulingossa puristettu mehu happanee jo muutaman minuutin jälkeen ja aineosat erkaantuu toisistaan ja näin myös vitamiinit samantein. Se on hämmästyttävää kun tekee samaan aikaan lingossa ja sitten puristimessa mehun ja kun kaataa valmiin mehun lasiin näet omin silmin kuinka lingottu mehu happanee seuraavien minuuttien aikana ja ainesosat erkaantuu toisistaan. Kun puristettu mehu taas pysyy kasassa ja säilyy todellakin vitamiinien kanssa kauan. Siksi suositellaan puristinta lingon sijaan.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hei kiitos tarkennuksesta Jonna! Mä en tiennyt että niissä on tuollainen ero!

    • Petra Sippola sanoo:

      Hei, pakko kommentoida tuota linko/puristin asiaa. Myös puristimella tehdyt mehut menettävät vitamiineja jo vartin päästä puristamisesta. Koostumus on eri koneilla tehtäessä erilainen mutta ihan yhtä nopeasti ensimmäiset vitamiinit kuolevat. Tai siis oikeastaan ensin kuolevat antioksidantit, sitten arimmat vitamiinit ja kivennäisaineet. Jos haluaa ”säilöä” mehua pidempään, onnistuu se vain pimeässä ja kylmässä (teräspullo + jääkaappi). Heti kun mehu on kosketuksissa valon, hapen ja lämmön kanssa, vitamiinit alkavat tuhoutumaan. Lisätietoa http://www.mehukas.info

  10. Iiris sanoo:

    moi!
    Oon 17v ja seurannu sun blogia jo kauan ja ootan jokapäivä uuttapostausta, joten ihanaa, että jaksat nähdä vaivaa ja oon itekkin tosi kiinnostunut ravinnosta jne. Mutta kun olen kasvava vielä niin onko silloin suositeltavaa jättää viljat pois(paitsi kaurahiutaleita)vai voiko ne korvata muilla aineilla?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi ja kiitos =)
      Kannattaa aina muistaa, että jos jättää jotain pois, tulee etsiä tilalle myös korvaavat tuotteet, etenkin kun kasvaa vielä, on tärkeetä saada riittävästi energiaa. En halua antaa yksilöllisiä neuvoja näin virtuaalitse, kun en tiedä susta tarkempia tietoja ja olet vielä alle 18-vuotias. 🙂

  11. mitvit sanoo:

    Ootkohan ihan vähän hysteerinen noiden ravintoaineiden kanssa??? Siis tottakai sulla on lupa syödä ihan miten haluat ja sun ruokavalio on eittämättä todella hyvä monipuolisuudessaan. Mutta toi mitä jauhat ravintoaineista, on kyllä kukkua! Ihminen ei tarvitse niin paljon ravinteita kuin väität. On typerää että annat ymmärtää, että ravintoaineiden saamisen ja imeytymisen nimissä pitäisi tyyliin vetää hedelmät ja vihannekset mehuna eikä sellaisenaan. On varmaan totta, että keskivertoihmisen ruokavalio on aavistuksen liian yksipuolinen, mutta sä vedät ton NIIN överiksi. Olisikohan tässä maailmassa sullekin jotain muuta TÄRKEÄMPÄÄ mietittävää kuin hyperterveellinen – ortoreksiaan viittaava – ruokavalio?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Mä en kyllä tiedä kumpi tässä on enemmän hysteerinen sinä vai minä? En kuitenkaan oo väittänyt että on pakko juoda mehuja, vaan kerroin että ne ovat kätevä tapa nauttia enemmän esim. niitä vihanneksia kerralla. Tottakai vihanneksia ja hedelmiä kannattaa syödä myös sellaisenaan ja kuten mainitsin ei mehustaminen tai tehosekoittelu ole mitenkään välttämätöntä.

      Sun medialukutaito taitaa olla kyllä aika alhaisella tasolla, jos oletat blogin (jonka aihealue on treenaaminen ja terveys) perusteella kirjoittajan mietinnät ja elämän sisällön. Ymmärän, että nämä asiat voivat ärsyttää ja tuntua turhalta, jos aihe ei itseä liikuta tai kiinnosta, mutta se ei silti aina tarkoita, että kärsisin jostain sairaudesta, jos olen erilainen kuin sinä. 🙂

  12. mari sanoo:

    Itse syön leipää yhden palan päivässä. Oon huomannut että toi määrä on mulle just sopiva. Ja kun syö vielä täysjyvänä ja kokolihaleikkele päälle, niin hyvä tulee. 🙂

  13. Tuija sanoo:

    Heii!mä olen kanssa leipähiiri! Ja valitettavasti rakastan myös muita leipiä kuin ruisleipää. Joten todella nämä beach bodyn smoothiet on mulle tosi vaikeeta nieltävää joten kysymys kuuluu; oisko jotain vinkkiä maun parantamiseen vai onko tää vaan asia mihin täytyy totutella? 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kannattaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä jotta löytää maun joka miellyttää! Mulle on esim. tosi tärkeetä, että seassa on hyvänmakuista heraa, sillä siitä tulee se kaikki maku 😛

  14. nsbs sanoo:

    Itse yritän jättää leivänsyönnin vähemmälle johtuen ihan siitä, että sillä on niin helppo korvata kunnon ruoka! Paljon terveellisempää tehdä vaikka joku kanasalaatti kuin mussuttaa puoli pakettia leipää.. Syön kyllä leipää joka aamu, mutta yritän jättää siihen. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kohtuus kaikessa toimii aika hyvin. Hyvä jos olet yrittänyt keksiä muitakin vaihtoehtoja leivän tilalle 🙂

  15. Iiris sanoo:

    Ymmärrän, mutta hain ehkä epäselvästi että onko alaikäiselle sopivaa noudattaa tätä beach body ruokavaliota? 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Ruokavalio on kyllä hyvin monipuolinen, että miksipäs ei. Kalormäärä voi tosin jäädä hieman alhaiseksi (riippuu toki sun painosta myös), ellei painonpudotus ole tarpeen. Silloin voi lisätä esim. hiilareita molemmille isoille aterioille.

  16. Janni sanoo:

    Haluaisin kysyä tarkemmin noista lisäravinteista. Onko magnesium ravintolisä tarpeen?
    Itse käytän kalsiumtabletteja, sekä d-vitamiinia ja biotiini/sinkki tabletteja.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Olen sitä mieltä että urheilevalle se on aika tärkeä lisä, ellei tarkkaile että saa jatkuvasti ravinnosta riittävästi magnesiumia. Magnesiumin pitäisi olla vielä hyvin imeytyvää sorttia!

      • Mari sanoo:

        Kannattaisiko magnesium ottaa illalla?
        Ja mitä merkkiä suosittelisit?

        • ainorouhiainen sanoo:

          Juu kannattaa ottaa ehdottomasti illalla! Mulla on käytössä Puhdas+ merkkinen magnesiumsitraatti, siinä ei ole mitään lisä- tai täyteaineita ja on kotimainen. Mua alkaa aina väsyttää n. 30-60 min sen ottamisen jälkeen ja nukun myös sikeämmin!

  17. Petra Sippola sanoo:

    Hei, kiva kun olet innostunut vastapuristetuista mehuista ja smoothieista. Haluaisin korjata kuitenkin tietosi mehuista. Niissä on kuitua, liukenevaa sellaista mutta ei siis kuivaa kuitua, joka ns. täyttää vatsaa enemmän. Vaikka olisit viikon mehuilla, vatsasi toimii normaalisti. Lisätietoa asiasta löydät sivuiltani. 🙂 Tsemppiä!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka Petra! Kiitos tarkennuksesta, aina oppii jotain uutta. Vierailin sivustollasi ja vaikutti oikeen mielenkiintoiselta. Täytyy lukaista enemmän vielä paremmalla ajalla! 🙂

  18. Iiris sanoo:

    Ymmärrän, mutta voinko siis noudattaa beach body ruokavaliota vaikka olen kasvava? 🙂

  19. iitu sanoo:

    Heippa! Ajattelin kysyä, että tiedätkö jotain Fitlinen ravintolisistä? Mitä mieltä olet niistä? Olin luennolla jossa niitä suositeltiin ja kaupattiin, mutta olen hieman skeptinen niiden suhteen. Hintakaan ei ollu kovin pieni että viitsisi noin vain kokeilla. 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! olen kuullut merkistä, mutta en ole koskaan tutustunut sen tarkemmin, joten en osaa oikein sanoa mitään. Sorry :/

  20. Veronika sanoo:

    Moikka! En ole koskaan aikaisemmin kommentoinut blogiasi, mutta luen kyllä sitä säännöllisesti. Olen tosi kiinnostunut ruikavalioista ja ylipäätään ruoasta. Liikun paljon ja syön terveellisesti. Terveellisesti syöminen on mulle ollut ainaitsestäänselvyys. Viime aikoina olen tosi paljon miettinyt, että kuinka paljon ihminen ei vielä tiedä mikä on hyväksi ja mikä pahaksi. Tiedemiehet, jotka tutkivat rasvoja, proteiineja, vitamiineja…noh kaikkea mitä ihminen suuhunsa laittaa..ovat monista asioista eri mieltä..Vastuu heitetään meille maallikoille. On vähän niin kuin kokeiltava mikä on itselleen hyväksi. Olen ajat sitten päättänyt, että yritän syödä mahd. monipuolisesti ja luonnonmukaisesti…se ei varmaan voi mennä pahasti pieleen..

    Noh, tuo edellinen ei nyt ollut kuitenkaan asiani. Joskus luin, että olit katsonut Netflixistä dokkareita. Satuitko katsomaan Forks over Knives (The extended interviews)? Siinä haastatellaan tiedemiehiä ja ensimmäinen haastateltava on Colin Campbell ja hän puhuu ravintolisistä. Ensimmäistä kertaa törmäsin siihen ajatukseen, että ravintolisiä ei pitäisi ottaa. Tämän jäi dokkarista mieleen, koska kaikki muu oli täyttä asiaa ja tämäkin on varmaan ihan asiaa. Itse siis syön ravintolisiä erityisesti nyt kun imetän ja d-vitamiinin poisjättäminen olisi tyhmää.

    Kyseinen tiedemies kertoo, että kaiken pitää löytyä syömästä ruoasta ja ihmisten ei kuuluisi puuttua aineenvaihdunnallisiin monimutkaisiin toimintoihin syöttämällä ravintolisiä elimistöönsä. Vähän kiin kuin, että systeemi kaatuu tai menee sekaisin. Hänen mielestään tämä on riski syövälle. Mitä mieltä olet tästä väittämästä? Mietitkö itse ikinä, että kannattaako ravintolisiä vetää? Syöt kuitenkin tosi viisaasti ja monipuolisesti?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Mulla on aika paljon samanlaisia ajatuksia kuin sulla. Välillä kuulee toista ja sitten jossain kumotaankin tieto kokonaan, eriävistä mielipiteistä puhumattakaan. Itse yritän aina ajatella järjellä, mikä tuntuu loogiselta ja järkevältä. Esimerkiksi mun mielestä tuntuu paljon järkevämmältä käyttää luomulaatuista kirnuvoita, jossa on 2 ainesosaa, kuin teollisesti valmistettua margariinia (jota mainostetaan terveelliseksi), jossa on ehkä jopa 20 ainesosaa, joista ei ymmärrä puoliakaan. Tuo nyt oli vaan esimerkki, mutta ehkä sait pointin…

      Katsoin tosiaan tuon forks over knives, mutta se ei ollut extended version. Olen itsekin miettinyt paljon lisäravinteita ja välillä en käyttänyt juurikaan mitään vitamiinilisiä, mutta sitten toinen puoli on taas siinä että urheilen todella paljon ja mun voi olla tosi vaikee saada ravinteet pelkästä ruuasta vaikka kuinka yrittäisin syödä monipuolisesti. Esim. jos jätän magnesiumin pois, alkaa lihaskrampit aika varmasti hetken kuluttua, vaikka yrittäisin syödä magnesiumpitoisia ruokia. D-vitamiinia on taas melkeinpä mahdotonta saada riittävästi täällä meidän pimeässä maassa..

      Mielenkiintoisia asioita, joita on kiva pohtia! 🙂

  21. karita sanoo:

    Moikka! Pakko kommentoida, kun juuri itse olin tuohon Saran postaukseen kommentoinut. Itse en sillä kannalla ollut, että kaikkien pitäisi syödä ruisleipää, tiedän ettei se todellakaan sovi kaikkien vatsalle ymym. Pointtini noiden smoothieden ja mehujen suhteen oli nimenomaan se,että saako niistä tarpeeksi energiaa. En kyllä olisi ikinä uskonut, että parissa ruisleivässä päällisineen voi olla melkein saman verran kaloreita kuin mehussa! Ehkä nyt kun tarkemmin miettii niin kyllähän siihen smoothieen tai mehuun saa ahdettua pienempään ja helposti nautittavampaan määrään aika paljon tavaraa (jos siis vertaa siihen, että kaikki ainekset söisi sellaisenaan). Toisekseen musta on vaan outoa ajatella, että pelkkä nestemäinen ravinto voi täyttää mahan ja pitää nälkää. Täytyy varmaan itse testata ja todeta! ainakin noiden smoothieiden osalta, mehulinkoa kun en omista. Anteeksi pitkä kommentti ja suuri kiitos tästä postauksesta 😀 !

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Kiva että tulit kommentoimaan, mun tarkoitus ei tosiaan ollut mitenkään syyllistää sua. Otin vaan kommentin esimerkiksi, koska todella monet muutkin ajattelevat samalla tavalla. Kyllähän se tuntuu hassulta, että mehussa voisi olla noin paljon kaikenlaista, ja mistäs sitä voisi tietää jos ei ole tutustunut asiaan.

      Kannattaa ehdottomasti testata, voit yllättyä että smoothiet ovat hyvinkin täyttäviä! =)

  22. Elina sanoo:

    Ooh niin hyvä postaus taas Aino! Mua juurikin ärsyttää jos jotkut hehkuttavat juuri tuota postauksen alussa mainitsemaasi ”terveellistä ruokavaliota” ja sitten jos itse ottaa osaa keskusteluun ja toteaa vaikka, että tammenlehtisalaatti tai pinaatti olisi monta kertaa ravinteikkaampaa kuin tuo jäävuorisalaatti, niin vastaukseksi tulee vaan että salaatti kuin salaatti, ei niis oo mitään eroa. Eli ei haluta tutustua oikeesti niihin vitamiineihin yms aineisiin jota eri vaihtoehdot sisältävät, vaan juttuja mielletään terveeks luulijen perusteella.. Tai jos ite vaikka sanoo suosivansa jotain tiettyjä juttuja, olkoon nyt sit vaikka ihan pinaattia ja parsakaalia, niin välillä tulee sellasta kommenttia kuulleeks että ”ei niissä oo mitää eroa tähä normi salaattiin, menee vähän yli toi sun touhu ton ’terveellisyyden’ kanssa”…. Argh 😀

    Kun tässä postauksessa puhuit tuosta leivästä, niin mitä mieltä oot jos välillä syö esim. Välipalana luomu täysjyväruisleipää voin, salaatin, pinaatin ja esim. Paprikan kera?

    • ainorouhiainen sanoo:

      No mutta kiiitos Elina 🙂

      Monesti tosiaan väheksytään muiden neuvoja tietämättä asiasta juurikaan mitään. Itsekin tuntuu, että melkein joka päivä oppii jotain uutta kun lueskelee ja tutkii ravintoa koskevia aiheita.

      Luomuruisleipä noilla päällysteillä on jo ihan hyvä vaihtoehto, verrattuna esim. tuohon mun mainitsemaan versioon!

  23. susu sanoo:

    Hei! Olisit voinut kertoa kuinka paljon mitäkin tuohon mehuun laitoit. Paljon riippuu ravintoaineet ja energia siitä. Aika paljon oot tavaraa laittanut jos yli 300 kaloria tuli.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Mulla oli valmiina yksi mehuresepti lyötynä laskuriin, jonka olin itse tehnyt tässä yksi päivä. En nyt täysin tarkkoja grammoja muista mutta suunnilleen näin: 100 g lehtikaalta, 200 g parsakaalta, omena, sitruuna, pala inkivääriä ja n. 3-4 porkkkanaa.

  24. ulla sanoo:

    Aivan mahtavaa tekstiä 🙂

    Itse en ole leipää syönyt vuosiin. Ja samalla tavalla luulin, etten voi elää ilman ruisleipää- etenkin Vaasan Ruispalat tuoreena. Mutta kumma kyllä. Ihminen tottuu kaikkeen. Leipäkin koukuttaa monia, turhaan.

    Itse nautin puuroista, hedelmistä ja vihanneksista paljon. Ja vatsa kiittää.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Jep, kaikkeen tottuu! Se on kyllä tullut huomattua vaikka kuinka monta kertaa, että rutiinit on helppo muuttaa jos vaan tahtoo 🙂

  25. Maija sanoo:

    Aino, siun blogi on ihan paras!! Ei miulla muuta =)

  26. Elisa sanoo:

    Ihanaa että joku uskaltaa kirjoittaa kriittisesti ruisleivästä! Tuntuu että on melkein syntiä olla syömättä ruisleipää Suomessa kun siitä nousee aina niin suuri haloo. Yleensä ruvetaan heti kauhistelemaan että miten sitten kuitua voi saada ilman leipää. Ihan juokse olisi ainut kuidun lähde maailmassa. Ja huvittavinta on että oma kuidun saanti huitelee ~150g per päivä ilman viljoja…
    http://www.karhusportscience.com

    • ainorouhiainen sanoo:

      Joo näinhän se on, ja kuten kommenttien määrästäkin huomaa – herättää se paljon mielipiteitä ja ajatuksia!

      Kuidun tarve on kyllä helppo saada täyteen myös ilman viljoja 🙂

  27. caroline sanoo:

    Tosi kiinnostava aihe ja hyvin kirjoitettu! 🙂
    Mä oon ollut leivän kausisyöjä,mutta nykyään vehnä/gluteeni oireilun takia olen jättänyt neki pois. Joskus harvoin tulee gluteenitonta leipää mukaan kaupasta mutta neki on 99/100 hirveetä kuraa jota en edes hevoselle syöttäis, ja etenki ainesluettelo on hämmentävä.
    Etenkin mua hämmentää se että miksi leipään lisätään sokeria tai siirappia? 😀
    Mutta tosiaan ymmärrän miksi porukat ajattelee ettei smoothie täytä, itsekkin syön aina kyljessä jonkun purtavan esim porkkanan niin tuntuu heti täyteläisemmältä ku siinä jos porkkana olisi valmiiksi jo smoothien seassa. Asiaan löytyy joku fysiologinen ”kalori ei oo kalori” selitys mut sen oot varmaan itsekkin tainnut lukea 😀
    Onneks internet nykyään pursuua bloggaajia jotka jakaa hyviä reseptejä jossa ei oo viljoja, maitotuotteita sun muita mukana – että varmasti kaikille löytyy edes joku vaihtoehto välipalalle 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos Caroline!

      Onhan se hieman eri asia juoda nestemmäistä energiaa kuin syödä konkreettisesti. Mulla tulee smoothien nauttimisen jälkeen n. 10 minuutin kuluttua se ”täysi olo”.

      Nuo viljattomat reseptit on kyllä yleistyneet kovasti, nykyään löytyy kyllä reseptejä ihan joka lähtöön!

  28. Vivegan sanoo:

    Mun mielestä suurin osa leivästä on mautonta ja tuntuu kuin pahvia söisi, minkä lisäksi oon aina ollut perinteisten päällisten suhteen nirso (levitteet, leikkeleet, juustot – hyi). Ja mulla ei leipä auta nälkään sitten ollenkaan. Saisin vetää varmaan vähintään puoli pussia niitä ruispaloja 😀 On kyllä viimeisten vuosien ajalta kahden käden sormilla laskettavissa ne kerrat, kun oon leipää suuhuni laittanut, ei vaan oo mun juttu. Syön todellakin mieluummin kunnon ruokaa tai lautasellisen puuroa kuin pari leipäpalaa.
    Eli mua just ihmetyttää se, miksi jotkut puputtaa leipää.

    Ja kysymys bb-haasteeseen liittyen: onko tänä vuonna joku kilpailu/palkinto tai julkaisetko kuvia ”parhaista muutoksista” (en keksinyt parempaa ilmaisua tälle)?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Tsau! Kyllä ajattelin järjestää pienen kilpailun parhaasta muodonmuutoksesta, siitä tulossa lisää infoa!

  29. leipä on ihan jees sanoo:

    Moi Aino!

    Hyvä teksti ja sopivan provosoiva, kun sai minut kommentoimaan. 😉
    Halusin vain tuoda esiin oman liikunta- ja terveysalan opiskelijan näkökulman: leipä, erityisesti ruisleipä, on kohtuudella nautittuna osa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Kohtuudella tarkoitan 1-2 viipaletta päivässä, eikä välttämättä edes joka päivä.
    Ei kannata jättää kokonaan pois, mikäli ei aiheuta ongelmia! Ja onhan leipä hyvääkin. 🙂

    Olen täysin samaa että hedelmistä/marjoista valmistettu smoothie/mehu on erinomainen ja omasta mielestäni myös leipää parempi aamu/ilta/välipala. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moro! Kiva että tulit kommentoimaan, aina pitää hieman provosoida pikkusen 😀

      Olen samaa mieltä, että kohtuus kaikessa toimii hyvin. Yritin tuoda sitä esille myös teksissä, vaikka otin ruisleivän tuohon vertailuun, ei se taroita että leipää ei saa syödä.

      Itse oon löytänyt vaihtoehtoja, jotka toimii mulla paremmin kuin esim. ruisleipä, joten sen takia en sitä hirveesti syö! Vaikka sitä en kiellä etteikö se olis ihan pirun hyvää 😀

  30. anniina sanoo:

    Hei kiitti motivoivasta tekstistä! Rupesin oikeesti vakavasti harkitsemaan että korvaisin leipäiltapalan freesillä mehulla! Aion ainakin kokeilla 😉 minkämerkkinen sun mehulinko on? onko hyvä?

  31. Riitta sanoo:

    Voisitko laittaa linkin, mistä löytyisi se postaus maidottomille välipaloille!

  32. Hanna sanoo:

    Ite haluisin vähentää leipää radikaalisti omassa ruokavaliossani, koska syön sitä todella paljon välipaloina ja ruoan ohella, mutta poisjättö on vaikeaa, osittain omaa laiskuuttani, mutta osittain kun asun vielä kotona ja muut syövät leipää niin sitä aina on. Lisäksi äiti ei ostele mitätahansa tonne kappiin eli mehutarvikkeet + se linko uupuu kokonaan. On myös vaikeeta välillä syödä muuta välipalaa jos hedelmät on loppu ja kaapissa olevista porkkanoista ja paprikoista ei tiiä onks niille päätetty jo muu kohtalo kun mun välipala. Joskus tuntuu siis tosi vaikeelta yrittää muuttaa omaa ruokavaliota ”perusterveellisestä” enemmän terveelliseen ja puhtaampan suuntaan. 🙁 mitään vinkkejä? Omat rahat ei oikeen riitä ruokien ostoon kun en tosiaan ole töissä koska 17v 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Ehkä voisit jutella vanhempiesi kanssa asiasta ja kertoisit että haluaisit syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia? Näytä vaikka tämä postaus 🙂
      Mehupuristin ei ole välttämätön hankinta, sillä voihan vihanenksia syödä sellaisenaankin tai smoohtiena, jos teillä on tehosekoitin kotona.

  33. Larppa sanoo:

    Mites nuo marjajauheet esim. Berryfectiltä, onko ne parempi vaihtoehto kuin mehukeitto? Entä osaatko sanoa, kumpi on parempi, marjajauhe vai pakastemarja? Kitos vastauksesta! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Juu laadukkaat marjajauheet on oiva lisä ruokavalioon ja niillä voi korvata kokonaisia marjoja. Tsekkaa vain ettei jauheisiin ole lisätty mitään ylimääräistä, nuo berryfectit näyttäis olevan laatukamaa! Sanoisin siis, että ihan samaa tasoa ovat jauheet ja pakkasmarjat.

  34. Maiju sanoo:

    Moikka! Hyvä postaus, tykkään paljon muutenkin blogistasi. Itse olen tosi allerginen (gluteeni, maitotuotteet, kananmuna pahimmat ja lisäksi kaikkia yksittäisiä tuotteita) joten en oikestaan ollenkaan leipää syö. Riisikakkuja saatan syödä välipalalla silloin tällöin kera avocadon esimetkiksi smoothien tai juuri puristetun mehun lisäksi. Mun täytyy kattoa tosi tarkkaan ruokavalion monipuolisuus ja riittävä määrä energiaa, sillä olen viekä kasvuvaiheessa (16v). Olen ollut kiinnostunut ravinnosta jo monta vuotta, enkä koe allergioitani mitenkään esteeksi, sillä mielummin juon sen smoothien ja herkuttelen raakasuklaalla, kuin kävisin mäkkärissä ja söisin päälle fazerin sinistä 😉 Ihanaa kevättä sulle! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos paljon Maiju ja mukavaa kevään odottelua sullekin! =)

  35. Sonja sanoo:

    Hei,

    Tuleeko tosta mehuannoksesta kuinka paljon itse juotavaa mehua? Ja miten saat laskettua yhden annoksen kalorit, ihan vaan syöttämällä kalorilaskuriin (eli kalorimäärät pysyvät samoina vaikka vihanneksista on tehty mehu..?)

    -sonja 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Tuosta tulee sellainen aika iso tuopillinen 🙂
      Ja juuri niin, eli lyöt kalorilaskuriin ne ainesosat mitä juot!

  36. TrueWarrior sanoo:

    Mistä saat nuo vihannesten kaaviosta bongatut puutteet: natriumit, seleenit ja b12-vitamiinit?

    • ainorouhiainen sanoo:

      syön tietysti muutakin kuin vihanneksia, esim muutamasta parapöhkinästä saa jo päivän seleenin tarpeet ja b-12 vitaa lihasta, kalasta, kanamunista. B-12 vitaa otan kuitenkin myös suihkeena! 🙂

Kommentoi